Voor veel mensen is boekhouding een saai vak. Wat deze mensen vaak vergeten is dat je er ook heel wat aan kan hebben. Je kan er je eigen financiële situatie mee in de gaten houden maar wanneer je een kennis hebt van het vak, openen er een hele hoop deuren voor je! 

Woon je in de buurt van Gent en wil je boekhouding aan je vaardigheden toevoegen? Dan is dit de perfecte blog voor jou!

Is Gent niet echt in de buurt van je huis, maar zou je toch boekhouding willen leren? Dan kan een van onze andere blogs je misschien wel helpen. Lees hier bijvoorbeeld de blog die over lessen boekhouding in Antwerpen gaat!

Boekhouding is iets dat veel mensen voor zichzelf nodig hebben in het alledaagse leven. Het is namelijk de verwerking van de financiële handelingen van jezelf of van een onderneming. 

Als je dit voor je eigen huishouden bijhoudt is het meer een extra controle zodat je goed weet waar al je geld naartoe gaat. Bij ondernemingen is het een stuk serieuzer. Ze moeten namelijk hun boekhouding op een officiële manier bijhouden en dit ook aan de staat doorgeven. Voor ondernemers betekent boekhouding vaak het verwerken van inkomende en uitgaande facturen. 

Doordat ondernemers vaak bezig zijn met het managen van hun onderneming en hebben weinig tijd om de boekhouding in orde te houden, het is namelijk niet zo vanzelfsprekend, en daarom maken ze vaker gebruik van de diensten die een boekhouder aanbiedt. Als boekhouder in dienst van een bedrijf zal je vooral bezig zijn met het sorteren van de financiële handelingen van dit bedrijf. 

Zou je graag meer willen weten over het vak boekhouden of hebben we je weten te interesseren om zelf boekhouding te leren? In deze blog gaan we het hebben over wat boekhouders precies doen, wat boekhouding eigenlijk is en waar in Gent je dit kan leren! 

Als je niet in de buurt van Gent woont en je toch graag boekhouding zou willen leren, kan je altijd een van onze andere blogs lezen die gaan over andere steden in Vlaanderen. Lees bijvoorbeeld onze blog die gaat over boekhouding leren in Aalst

Boekhouding leren
De boekhouding werd vroeger enkel op papier bijgehouden.
De beste leraren Boekhouding beschikbaar
Noah
Noah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jef
Jef
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Souhail
Souhail
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
June
5
5 (3 reviews)
June
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieternel
Pieternel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
Maarten
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rusudan
5
5 (1 reviews)
Rusudan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Milan
Milan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noah
Noah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jef
Jef
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Souhail
Souhail
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
June
5
5 (3 reviews)
June
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieternel
Pieternel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
Maarten
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rusudan
5
5 (1 reviews)
Rusudan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Milan
Milan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat houdt boekhouden precies in?

Boekhouding is het vak dat zich focust op de financiële handelingen van een bedrijf. Zo moet je volgens een bepaald systeem de inkomsten en uitgave van het bedrijf bijhouden. Het concept van boekhouden heeft voor ondernemingen vaak verschillende doelen: 

  • Overzichtelijkheid: Alle transacties worden bijgehouden en gesorteerd. Zo weet de onderneming zeer goed waar het geld naar toe gaat en waar het vandaan komt. Dit helpt de onderneming om hun financiële positie te bepalen!
  • Winst of verlies berekeningen: Een van de belangrijkste dingen dat een bedrijf ieder jaar wilt weten is of ze winst of verlies hebben gemaakt dat jaar. Door de goed bijgehouden transacties kunnen alle kosten worden afgetrokken van alle inkomsten. Als dit een negatief resultaat geeft heeft het bedrijf verlies gemaakt, als er een positief resultaat uitkomt heeft het bedrijf winst gemaakt.
  • Rapporteren aan de overheid: In België moeten alle bedrijven en ondernemingen hun boekhouding volgens het officiële systeem bijhouden en meerdere malen per jaar doorgeven aan de overheid. Hieraan bepalen ze namelijk of je genoeg belastingen betaald of niet. 

Het bijhouden van deze informatie moet allemaal op de juiste manier gebeuren voor deze organisaties. Als ze dit niet zouden doen, kan de overheid grote geldboetes uitschrijven. Dit is iets wat de meeste ondernemingen dus echt wel willen vermijden! 

Woon je in de buurt van Leuven maar zou je toch graag willen leren boekhouden of een boekhouder willen worden? Lees dan onze blog die gaat over de cursussen boekhouding in Leuven die je kan krijgen!

Dubbel boekhouden
Met dubbel boekhouden maak je minder fouten!

Waar komt boekhouden vandaan? 

Ze zeggen wel eens dat boekhouding samen met de munt geïntroduceerd werd. Dit werd toen wel nog met een veel eenvoudiger systeem gedaan dan we dat tegenwoordig doen. De verkopers die wekelijks op een markt stonden, moesten op een of andere manier kunnen bijhouden wat hun financiële situatie was. Dit deden ze vaak door naar hun inventaris te kijken en door te berekenen hoeveel producten ze al verkocht hadden. Ze begonnen bijvoorbeeld met 50 tapijten in het begin van de week, en op de laatste dag van de markt hadden ze er nog 32 over. Dit betekende dat ze 18 tapijten verkocht hadden. Hierna konden ze hun munten tellen en zien hoeveel ze voor deze 18 tapijten gekregen hadden. 

Ondernemingen, belastingen en transacties zijn allemaal een stuk complexer geworden door de jaren heen. Om de foutmarges zo klein mogelijk te houden hebben ze daarom de originele vorm van het boekhouden aangepast. Eerst werd dit gedaan door enkel boekhouden, maar de ondernemers merkte al snel dat er toch nog fouten gemaakt werden. 

Om dit te verbeteren hebben ze het dubbel boekhouden uitgevonden, met deze methode worden alle transacties 2 keer opgeschreven. Zo konden de fouten die gemaakt werden, sneller teruggevonden worden en gecorrigeerd worden. Het dubbel boekhouden is ook een manier om op ieder moment van de dag, als je de boekhouding bij hebt, kan je je inventaris bekijken. 

In het begin werd het dubbel boekhouden ook wel het groothandelaars boekhouden genoemd, omdat het enkel handig was voor groothandelaars. Dubbel boekhouden is een tegenwoordig een van de vereisten van de overheid. Ondernemers en boekhouders mogen systemen gebruiken die hierop gebaseerd zijn en die werken voor hun type onderneming. 

Boekhouding werd vaak op papier in grote kaften bijgehouden en ook enkel op papier geaccepteerd. Door de evolutie van technologie mag je het voortaan ook via erkende e-boekhouding diensten indienen! 

Op zoek naar bijles boekhouden ergens in een Vlaamse stad? Waar wacht nog langer op? Een privéleraar staat klaar om je les te geven.

Digitaal boekhouden
Digitaal boekhouden wordt steeds populairder.

Waarom zou je willen leren boekhouden? 

De vraag waarom je zou willen leren boekhouden is een belangrijke vraag die je je moet stellen voordat je begint aan je lessen. Boekhouding is een vak voor mensen die graag met geld en economie in het algemeen bezig zijn. 

In België heb je op de meeste middelbare scholen studierichtingen waarin je economisch gerelateerde vakken krijgt. Bij deze vakken horen ook boekhouding! In deze studierichtingen hebben de meeste mensen een eerste aanraking met het officiële boekhouden. Voor de studenten die later boekhouder zouden willen worden zijn deze studierichtingen een goede voorbereiding op de verdere studies aan een hogeschool of universiteit. 

De studenten die boekhouding leren hebben in het hoger onderwijs hebben hier niet enkel een voordeel aan omdat ze een diploma krijgen, maar het helpt hen ook bij het creëren van een heleboel nieuwe jobmogelijkheden. 

Ondernemingen maken namelijk veel gebruik van de diensten van een boekhouder om hun eigen boekhouding in orde te brengen en voor adviezen op financieel vlak. Wanneer je dus afgestudeerd bent als boekhoudkundige, kan je vrijwel overal terecht! 

Indien je met meerdere bedrijven tegelijk wilt werken kun je ook altijd terecht bij een boekhoudingskantoor. Hier werk je samen met andere boekhouders aan de boekhouding van meerdere bedrijven. 

Een boekhoudkundige achtergrond kan ook heel handig zijn voor de mensen die zelf een eigen onderneming willen opstarten. Ze kunnen de eerste jaren dan zelf nog hun boekhouding bijhouden zonder dat ze hier andere mensen voor hoeven te betalen. 

Hebben deze dingen je kunnen overtuigen om een cursus boekhouding te volgen en woon je in de buurt van Gent? Dan kan je best verder lezen, we hebben het namelijk over alle organisaties waar je deze cursussen kan terugvinden. 

Woon je eigenlijk in de buurt van Brugge, en wil je toch nog een cursus boekhouding volgen? Dan kan je best onze blog lezen die gaat over de organisaties die in Brugge cursussen voor boekhouding voorzien.

Waar in Gent kan je leren boekhouden?

We gaan het nu hebben over de verschillende organisaties waar je in Gent terecht kan om te leren boekhouden! 

Middelbare scholen:

De meeste middelbare scholen in Gent die ASO richtingen in hun studie pakketten aanbieden hebben vanaf de eerste graad een richting waar je introducties krijgt tot boekhoudkundige vakken. De lessen werken vaak nog met eenvoudige voordelen en fictieve nummers, maar ze laten wel de werkingen zien van hoe het in de realiteit er aan toe zou kunnen gaan. 

Hogeschool Gent

Op de Hogeschool in Gent kan je terecht voor een richting “accountancy-fiscaliteit”. Deze richting bereidt je voor op verschillende afstudeerrichtingen en een groot deel van de opleiding gaat ook over boekhouden en alle processen die hierbij komen kijken! 

Arteveldehogeschool in Gent

Bij de Arteveldehogeschool in Gent kan je terecht voor een graduaatsopleiding in “Accounting Administration” en met deze studie zul je helemaal worden klaargestoomd voor het effectieve werk als een boekhouder. Je kan in de studierichting verschillende trajecten kiezen, bij deze verschillende trajecten zal de focus op een verschillend vlak liggen! 

VDAB Gent

Bij de VDAB in Gent kan je ook terecht voor een graduaatsopleiding, deze is te vergelijken met die wat je kan volgen in de Arteveldehogeschool. Je hebt met de VDAB echter verschillende locaties waar je deze cursus kan volgen op verschillende momenten in het jaar. 

Syntra

Syntra is ook een organisatie die een cursus organiseert waar je boekhouder mee kan worden. De cursus duurt 3 jaren met 64 lessen per jaar. In de 3 jaar worden verschillende modules behandelt die je nodig hebt om een erkend boekhouder te worden. Hierna moet je wel nog een diploma krijgen van het vak en deze laten registreren bij de ITAA, anders kan je niet als erkende boekhouder aan de slag. 

Deze opties zijn handig voor de mensen die graag verder willen studeren of die graag in een groep lessen volgen. Maar voor de mensen die eigenlijk niet zo goed kunnen opletten in een groep of die meer aandacht nodig hebben van de leerkrachten, zijn deze opties niet altijd even handig. 

Woon je eigenlijk in de buurt van Mechelen en zou je toch graag boekhouding willen leren? Dan kan je best onze blog lezen die over boekhouding cursussen in Mechelen gaat! Je vindt hem hier.

Boekhouding leren via computer
Je kan ook via online diensten boekhouding leren!

Superprof

Via het online platform van Superprof kan je eenvoudig en snel een privé leerkracht vinden. Bovendien hebben alle proffen die hun diensten via Superprof aanbieden hebben ervaring in het vak dat ze geven en willen ze niets liever dan hun passie voor dit vak delen met jou! 

De connectie die je met je privé leerkracht hebt moet van het begin goed zitten. Omdat de meeste proffen dit weten bieden ze vaak hun eerste lessen gratis aan. Dit is dan een kennismakingsles. Deze wordt gebruikt om een eerste indruk van elkaar te krijgen en om de huidige kennis van het boekhouden te evalueren. Op deze manier kunnen er makkelijk gepersonaliseerde lessen gemaakt worden. 

Je betaald de proffen, die hun diensten via superprof aanbieden, per uur dat je les krijgt. Het is daarom dus belangrijk dat je in overeenstemming met de leerkracht een bedrag afspreekt dat je comfortabel kan betalen. Het zou namelijk jammer zijn dat je je vooruitgang zou stop moeten zetten omdat je het eigenlijk niet kan betalen! 

Vind vandaag nog een leerkracht op Superprof! 

Indien je ergens anders in een Vlaamse stad woont, hebben wij ook nog een artikel dat je kan helpen bijles boekhouding in Vlaanderen te vinden!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!