Heb je interesse om te leren skaten of wilt je kind graag leren skaten, maar weet je niet goed of het wel veilig is? Dan kun je deze blog gebruiken als gids bij het zoeken naar de juiste beschermingsuitrusting die je tijdens het skaten zou kunnen gebruiken!

Het skateboarden is in de laatste jaren terug enorm populair geworden. Hierdoor zijn er gemeentes die nieuwe skate parken aanleggen en onderhouden, maar er zijn ook veel private organisaties die indoor skate parken oprennen.

Dit is handig voor de jongeren die graag zouden willen leren skateboarden. Zo kunnen ze zowel buiten op straat wanneer het mooi weer is leren skate borden, maar ze kunnen ook binnen gaan skaten indien het slecht weer is.

Professionele skateboarders zullen altijd bescherming dragen wanneer ze nieuwe trucs gaan uitproberen of wanneer ze bezig zijn met iets gevaarlijkere stunts!

De skate parken die door de gemeentes worden aangelegd, zijn ook een goede manier om hangjongeren weg te houden van publieke plaatsen. Zo hoeven deze jongeren namelijk geen gebruik meer te maken van publieke trappen, bankjes en nog veel meer!

Wil jij graag leren skaten of heb je een kind dat graag wilt leren skaten? Dan raden we ten zeerste aan om beschermende uitrusting te dragen wanneer je hieraan begint. Je loopt namelijk risico voor op verschillende letsels die permanente schade kunnen veroorzaken!

Weet je niet welke beschermende uitrusting je best kunt gebruiken? Geen enkel probleem, We hebben het er namelijk over in deze blog! Lees dus snel verder en kom er alles over te weten!

Skateboarder met knie beschermers
Het dragen van beschermende kleding tijdens het skateboarden is altijd aangeraden!
Bron: Unsplash, Credit: Isaiah
De beste leraren Skateboarden beschikbaar
Cato
Cato
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stieven
Stieven
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mauritz
5
5 (1 reviews)
Mauritz
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cécil
5
5 (1 reviews)
Cécil
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennart
Lennart
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deen
Deen
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Christiaan
Christiaan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cato
Cato
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stieven
Stieven
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mauritz
5
5 (1 reviews)
Mauritz
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cécil
5
5 (1 reviews)
Cécil
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennart
Lennart
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deen
Deen
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Christiaan
Christiaan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom zou je beschermingsuitrusting dragen tijdens het skateboarden?

Skateboarden op zichzelf is een vrij gevaarlijke sport. Je gaat namelijk met hoge snelheden over een zeer harde ondergrond. Op zich is dit niet zo gevaarlijk, maar de kans dat je valt en je jezelf verwond is zeer groot als je niet de juiste bescherming draagt.

Een derde van de ongevallen en verwondingen gebeuren bij mensen die nog geen week zijn aan het skateboarden. Dit komt doordat ze nog niet over de juiste vaardigheden beschikken om zichzelf te kunnen redden indien ze de controle over hun skateboard zouden verliezen!

Ook de mensen die al jaren ervaring in het skaten hebben kunnen best nog steeds de standaard bescherming dragen. Dit komt doordat er externe factoren zijn die wat ervoor kunnen zorgen dat jij kunt vallen. Denk hierbij maar aan:

  • Oneffenheden in het wegdek.
  • Beginnende skaters die de controle over hun bord verliezen
  • Steentjes op het wegdek

Deze dingen zijn meestal niet te voorkomen en kunnen er toch voor zorgen dat je serieus gewond raakt. Daarom raden we je aan om enkel te gaan skaten in de voorziene skate parken, of om eerst je omgeving goed na te kijken voordat je begint met skateboarden!

Talloze verschillende boards in het skateboarden bestaan er. Ontdek de verschillen.

Wat zijn de risico's van het Skateboarden

Ben je niet zeker of het dragen van een veiligheidsuitrusting bij het skateboarden wel iets voor jou is? Denk je dat je enkel een paar blauwe plekken zult krijgen wanneer je zou vallen tijdens het skateboarden? Dan kun je best even verder lezen, we hebben het namelijk over de verschillende risico's die skateboarden met zich meebrengt.

Wanneer je gaat skateboarden zijn er een aantal verwondingen waar je meer risico voor loopt. De meeste verwondingen die je krijgt wanneer je aan skateboarden doet zijn verwondingen aan je armen, benen, je onderrug en je hoofd! . Deze gaan van blauwe plekken tot verstuikingen, maar ook vaak tot breuken en dislocaties van botten! Wanneer je valt kun je ook je neus of kaak breken. Een ander risico dat je risico loopt is het risico van het beschadigen van je hersenen door een hersenschudding of een schedelbreuk.

Denk je dat deze meer serieuze verwondingen zich enkel bij waaghalzen, die extreme trucjes uitproberen, voortdoen? Dan heb je het goed mis! een derde van alle verwondingen doen zich voor bij mensen die slechts een aantal weken aan skateboarden doen! Dit komt ook vaak doordat ze nog geen bescherming dragen!

Kind met geschaafde knie
Wanneer je gaat skaten heb je verschillende risico's op ongevallen en verwondingen. Het is daarom belangrijk om bescherming te dragen.
Bron: Unsplash, Credit: markus

Welke beschermingsuitrustingen bestaan er?

Wil je je graag zo goed mogelijk voorbereiden en alle verschillende beschermingen die je kunt krijgen ook effectief gaan kopen? Dan lees je in het volgende deel van de blog welke beschermingen er bij de beschermingsuitrusting zit.

Hoofdbescherming: Een Helm

Om je gezicht en je hoofd tijdens het skateboarden te beschermen tegen letsels, raden wij je aan om ten alle tijden een helm te dragen. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, wat je vaardigheid niveau is of waar je zult gaan skateboarden.

Je kunt best een fietshelm of een helm voor verschillende sporten aankopen. Deze helm zou moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Wanneer een helm perfect past zou het de volgende eigenschappen moeten hebben:

  • De helm zou plat op je hoofd moeten zitten met de onderkant parallel aan de grond
  • De helm ligt laag op je voorhoofd
  • Aan de zijkant van de helm zitten 2 touwen die in een V vorm rondom je oor gaan. Deze touwen moeten onder je kin vastgemaakt kunnen worden met een gesp.
  • Aan de binnenkant van de helm moeten zachte verstevigingen zitten die je eventueel weg kan halen zodat de helm comfortabel zit.

Wanneer je de helm op hebt zou deze comfortabel moeten zitten en zou deze niet mogen bewegen wanneer je je hoofd schudt.

Iedere keer dat je gevallen bent en je helm hierbij beschadigt zul je de helm moeten vervangen. Het wordt ook aangeraden om iedere 5 jaar je helm te vervangen.

jongen met krukken
Wanneer je aan skateboarden doet zonder beschermende kleding, loop je grotere risico's op het krijgen van breuken en andere verwondingen!
Bron: unsplash, Credit: towfiqu

Lichaamsbescherming: Pols, Knie en elleboog bescherming

Je hoofd is niet het enige lichaamsdeel waar je verwondingen aan kunt krijgen tijdens het skateboarden. Om je tegen deze andere verwondingen te beschermen kun je verschillende andere uitrustingen gebruiken.

  • Polsbeschermers: De polsbeschermers geven steun en bescherming aan de polsen. Door deze vorm van bescherming te dragen, heb je minder kans op het krijgen van een armbreuk wanneer je valt.
  • Knie en elleboog bescherming: Het dragen van knie en elleboog bescherming zorgt ervoor dat je je minder kans hebt op het krijgen van snedes en schaafwonden

Deze bescherming kun je best dragen wanneer je een beginnend skater bent. Na verloop van tijd kun je zelf bepalen of je de bescherming nog nodig hebt. Wanneer je nieuwe trucs leert of wanneer je op nieuwe ondergronden gaat skaten raden we je echter wel aan om de beschermingen te dragen!

Draag de juiste schoenen

Een van de belangrijkste onderdelen van een skater outfit zijn de schoenen. De schoenen zijn namelijk het enige wat je in contact houdt met je skateboard. Het is daarom zeer belangrijk dat je anti-slip schoenen aandoet die goed rondom je voeten sluiten. Op deze manier heb je minder kans dat je voeten tijdens het skateboarden van je skateboard glijden.

Een skateboard heeft zelf ook vaak een grip sticker waardoor het board niet zo snel wegglijd. Dit in combinatie met de anti slip schoenen zorgen ervoor dat het skateboard als het ware onder je voeten blijft plakken!

Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende vormen van bescherming die je eventueel zou kunnen dragen tijdens het skaten. Het is altijd ten zeerste aangeraden, maar in het openbaar is het dragen van bescherming niet verplicht. Er zijn wel een aantal skate parken waarbij je verschillende vormen van bescherming moet dragen om toegang te krijgen tot het skate park!

Skate lessen volgen in Vlaanderen

Nu je weet hoe je je het beste zou kunne beschermen tegen het vallen van een skateboard, kun je aan de slag met het beginnen van te leren skateboarden.

Heb jij interesse in het leren skateboarden en woon je in Vlaanderen? Dan kun je best eens een kijkje nemen op het online platform van Superprof.

Skateparken vind je overal doorheen Vlaanderen. Vind de dichtstbijzijnde park.

Skateboarder valt van sprong
Wanneer je nieuwe trucjes gaat doen, is het belangrijk om bescherming te dragen!
Bron: Unsplash, Credit: Scott

Op dit platform vind je namelijk op een snelle en eenvoudige manier een privé coach die je in jouw buurt skate lessen zou kunnen komen geven. Je geeft de regio waar je de lessen wilt volgen in en je laat weten op welk niveau jouw skate vaardigheden liggen. Wanneer je dit gedaan hebt krijg je een lijst te zien met alle verschillende coaches die je in jouw buurt lessen kunnen komen geven.

Ontdek alles over de geschiedenis van het skateboarden en zijn oorsprong ervan met Superprof.

De eerste les die je bij een coach van Superprof volgt, zal in de meeste gevallen gratis gegeven worden. Dit komt doordat je coach tijdens deze les erachter komt op welk niveau jouw skate vaardigheden liggen. Hierna krijg je lessen via een gepersonaliseerd lesplan zodat jij op een efficiënte manier kunt leren skaten.

Je kunt er ook zeker van zijn dat de skate lessen die je via Superprof volgt van hoge kwaliteit zijn. De coaches hebben namelijk al een aantal jaar ervaring in het skaten en zullen je dus op een enthousiaste manier alle kneepjes van het skaten aanleren!

Je hebt ook nog een aantal voordelen wanneer je skate lessen bij een coach van Superprof volgt. Zo kun je bijvoorbeeld alle lessen volledig zelf inplannen. Een ander voordeel dat je zult hebben is dat je tijdens de lessen zelf kunt vragen welke trucjes je graag aan jouw vaardigheden zou willen toevoegen. Wacht dus niet langer en begin vandaag nog met het verbeteren van je skate vaardigheden!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!