Ben je pas begonnen met het leren paardrijden en droom je ervan om zelf deel te nemen aan enkele paardrijd competities? Dan kun je best al erachter komen wie je tegenstanders zullen zijn. Lees snel verder en kom erachter welke actieve Belgische ruiters het goed doen!

Paardrijden is een zeer populaire sport binnen België. Zo zijn er verschillende maneges die hun eigen sport teams hebben en die jaarlijks deelnemen aan het Belgisch kampioenschap voor de nationale titel in het paardrijden.

Dressuur rijden is de basis van de verschillende andere disciplines in de wereld van het paardrijden.

Heb je zelf interesse om te leren paardrijden of wil je meer te weten komen over de huidige actieve Belgische ruiters? Dan kun je best even verder lezen, we hebben het er namelijk over in deze blog!

Jumping rijder
De meeste paardrijders willen uiteindelijk aan de jumping discipline deelnemen.
Bron: Unsplash, Credit: Gene
De beste leraren Paardrijden beschikbaar
Kayleigh
5
5 (1 reviews)
Kayleigh
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mayte
5
5 (2 reviews)
Mayte
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karo
Karo
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
Hanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kelsey
Kelsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
Emma
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yoline
Yoline
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lara
Lara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kayleigh
5
5 (1 reviews)
Kayleigh
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mayte
5
5 (2 reviews)
Mayte
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karo
Karo
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
Hanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kelsey
Kelsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
Emma
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yoline
Yoline
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lara
Lara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De verschillende paardrijd disciplines

In België zijn er verschillende disciplines bij het paardrijden. Elk van deze disciplines heeft een eigen competitie waar Belgische ruiters aan deel kunnen nemen. Heb je geen idee welke disciplines er bestaan? Dan kun je best even verder lezen, we vertellen je er namelijk alles over in dit deel van deze blog.

Dressuur

Dressuur is de basis van alle andere paardensporten, hierbij leer je namelijk het paard laten gehoorzamen terwijl je de gymnastische basis van het paardrijden leert. Echter zijn er ook veel mensen die het niveau van het dressuur rijden een stuk verder nemen zodat men deel kan nemen aan de wedstrijden in België of zelfs aan wedstrijden op internationaal niveau!

Kom er in deze blog achter welke ruiters op de olympische spelen gestaan hebben!

Jumping

Bij jumping discipline van het paardrijden moeten de ruiters met hun paard een soort hindernisbaan afleggen. De hindernissen waar de ruiters met de paarden over moeten springen verschillen in hoogte, breedte en vorm. De punten worden gegeven op de spring technieken, de tijd die voor de sprongen nodig is en de efficiëntie waarmee de hindernis baan word afgelegd.

Eventing

De eventing discipline bij het paardrijden kunnen we vergelijken met een triatlon voor het paardrijden. Zo zijn er 3 grote onderdelen die binnen de eventing discipline liggen. Zo zul je een deel dressuur rijden moeten uitvoeren, een terreinproef moeten uitvoeren en een deel jumping moeten uitvoeren!

Nu je weet aan welke verschillende disciplines er het meeste deelgenomen wordt door de Belgische ruiters bij het paardrijden, kunnen we je meer vertellen over de verschillende Belgische ruiters die actief zijn in het paardrijden!

Jumping ruiter traint
In de jumping discipline heb je sprongen van verschillende hoogtes en moeilijkheden.
Bron: Pexels, Credit: Emptfirst

Actieve Belgische ruiters

In België hebben we verschillende actieve ruiters die nog steeds deelnemen aan verschillende internationale wedstrijden. We hebben het in het volgende deel over enkele van deze Belgische ruiters en in welke discipline ze paardrijden.

Kom er in deze blog achter wie de beste Belgische ruiters ooit zijn!

Niels Bruynseels

De eerste Belgische ruiter waar we het vandaag over gaan hebben is Niels Bruynseels. Niels is een Belgische ruiter die vooral actief is in de Jumping discipline van het paardrijden. Hij heeft in zijn paardrijd carrière al meer dan 70 titels behaald. Zo behaalde hij in 2010 voor de eerste keer nationale titel. In zijn carrière vertegenwoordigde hij ook België op de olympische spelen van 2020 in Tokyo! Hierbij nam hij deel aan de individuele jumping discipline.

Ludo Philippaerts

Ludo Philippaerts is een van de beste Belgische ruiters aller tijden. Zo heeft hij al 6 keer de nationale titel behaald in de jumping discipline van het paardrijden. Hij neemt nog steeds deel aan deze wedstrijden, maar heeft in de afgelopen jaren geen titel meer behaald. Hij heeft echter wel een zoon die het tegenwoordig zeer goed doet als Belgische ruiter in de jumping discipline!

Nicola Philippaerts

Nicola Philippaerts is de zoon van Ludo Philippaerts en treedt in de schoenen van zijn vader. Ook hij neemt deel aan de discipline van het jumping bij het paardrijden. Tot nu toe heeft hij maar liefst 2 keer het nationaal kampioenschap van de jumping discipline kunnen winnen!

Jeroen Devroe

Een andere mannelijke Belgische ruiter in de dressuur discipline is Jeroen Devroe. Hij werd geboren in 1969, maar is nog steeds actief als ruiter. In zijn carrière van het paardrijden nam hij maar liefst deel aan 3 verschillende wereld kampioenschappen. Ook deed hij maar liefst mee aan 5 verschillende Europese kampioenschappen van het dressuur paardrijden.

Zijn huidige beste paardrijd prestaties op zo een kampioenschap is 8ste plaats, deze positie behaalde hij met een dressuur team. Op individueel vlak behaalde hij 22ste op een wereld kampioenschap! Ook nam hij deel aan de wereldbeker wedstrijden van het dressuur paardrijden. Dit deed hij maar liefst 4 keer en behaalde 3 keer de 9e plaats!

Julie De Deken

Julie De deken is een vrouwelijke Belgische ruiter die in de Dressuur discipline aan paardrijden doet. In haar hele paardrijd carrière heeft ze al verschillende titels behaald. Haar beste plaats die ze tot nu toe op het Europees dressuur kampioenschap behaald heeft is 7de. Dit deed ze samen met haar team. Op individueel niveau heeft ze nog geen top 10 plaats kunnen bemachtigen op het Europees kampioenschap.

Vrouw volgt dressuur training
Dressuur is een basis discipline bij het paardrijden.
Bron: Pexels, Credit: Sergey

Karin Donckers

Een vrouwelijke Belgische ruiter die nog steeds actief is in de paardensport is Karin Donckers. Ze is gespecialiseerd in de eventing discipline van het paardrijden. Ze heeft al 6 keer deelgenomen aan de olympische spelen. Dit deed ze zowel in team verband als in het individueel niveau. De hoogste plaats die ze in het teamverband behaalde was 4e plaats. In het individueel niveau, behaalde ze de 8ste en de 9de positie op de olympische spelen.

Joris Vanspringel

Joris Vanspringel is een mannelijke Belgische ruiter die in de eventing discipline aan paardrijden deelneemt. In zijn paardrijd carrière heeft hij maar liefst deelgenomen aan 4 verschillende olympische spelen waarbij hij in het team eventing evenement de 7de plaats behaalde.

Ook deed hij mee aan de olympische eventing discipline op individueel niveau. De beste positie die hij hier tot nu toe behaalde was 24 ste. Ook nam hij deel aan de wereld spelen voor paardrijden en aan 6 verschillende Europese Eventing kampioenschappen. Hierbij won hij een bronzen medaille in het team niveau van het Europees kampioenschap. Zijn beste individuele plaats die hij in de eventing jumping discipline behaalde was 7e op een Europees kampioenschap.

Dit zij slechts enkele voorbeelden van actieve Belgische ruiters die momenteel nog actief deelnemen aan de paardrijd sporten. Heb je zelf interesse in het leren paardrijden en woon je in Vlaanderen? Dan kun je best even verder lezen.

Lees hier alles over de infrastructuur van het paardrijden in België. Je leest er alles over!

Zelf aan paardrijd lessen deelnemen.

Paardrijden is een zeer populaire sport in België en er zijn veel verschillende mensen die de sport willen beoefenen. Heb jij hier ook interesse in, maar heb je geen idee waar je hiervoor terecht zou kunnen? Dan kun je best even verder lezen.

Leren paardrijden via een manege

Over heel Vlaanderen heb je verschillende paarden maneges waar je bij terecht kunt voor het volgen van paardrijlessen. Deze maneges hebben verschillende paarden waar je op zou kunnen trainen. De mensen die nog nooit aan paardrijden gedaan hebben, hebben de mogelijkheid om op rustige paarden te leren paardrijden. 

De mensen die deel willen nemen aan de competitie zullen vaak training krijgen op andere paarden die getraind zijn om de specifieke disciplines te rijden. Echter zul je wel eerst een aantal maanden of een aantal jaar aan dressuur trainingen volgen aangezien dit de basis discipline is van alle andere disciplines bij het paardrijden.

De lessen die je op een manege kunt volgen zullen in de meeste gevallen in groep gegeven worden. Hierbij zul je vaak een aantal uur per week les krijgen. Wil je geen lessen in groep volgen? Dan kun je best even verder lezen.

Ruiter rijdt jumping competitie
Een jumping ruiter zal altijd een goede basis van de dressuur discipline moeten hebben.
Bron: Pexels, Credit: Aliaksei

Privé paardrijlessen volgen via Superprof

Iedereen die in Vlaanderen graag aan paardrijles wilt deelnemen, maar die dit niet in groep wilt doen, kan best eens een kijkje nemen op het online platform van Superprof. Via dit platform kun je namelijk op een snelle en eenvoudige manier een privéles leraar vinden.

Kom er in deze blog achter wat de belangrijkste paarden wedstrijden in België zijn.

Hiervoor moet je op het online platform de regio ingeven waar je de paardrijlessen zou willen volgen. Wanneer je dit gedaan hebt krijg je een lijst te zien van alle verschillende leerkrachten die je kunnen leren paardrijden.

Je kunt dan een van de leerkrachten contacteren om een eerste paardrijles in te plannen. Deze paardrijles zal in de meeste gevallen gratis gegeven worden. Tijdens deze les zal de leraar erachter komen op welk niveau jouw paardrijd vaardigheden liggen en zul je kunnen vertellen voor welke disciplines van het paardrijden je deze lessen zou willen volgen.

De leraren die je paardrijlessen kunnen geven hebben vaak al een aantal jaar aan ervaring in het geven van deze lessen. Ze zullen je dus op een enthousiaste manier de kneepjes van het vak aanleren.

Wanneer je privé paardrijlessen volgt via Superprof heb je verschillende voordelen die je niet zou hebben wanneer je lessen zou volgen bij een andere organisatie. Zo heb je bijvoorbeeld het voordeel dat je de lessen volledig zelf zou kunnen inplannen. Dit is vooral handig voor de mensen die graag na hun werk nog bepaalde disciplines van het paardrijden willen leren. Ook zullen de lessen volledig op jouw niveau gegeven worden. Zoals je ziet is het volgen van privé paardrijles via Superprof enorm voordelig. Wacht dus niet langer en begin vandaag nog met het leren paardrijden via superprof in jouw buurt!

Lees in deze blog alles wat je over paardrijden in België zou moeten weten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!