De meeste mensen denken misschien dat Engels de meest gesproken taal ter wereld is, maar eigenlijk is dat Chinees. In feite ligt het Chinees, met 1,35 miljard sprekers, mijlenver voor op alle andere talen. Op het vasteland van China of Taiwan, door Chinese immigranten in andere landen, door toeristen en door bedrijven, de Chinese taal wordt tot op zekere hoogte over de hele wereld gesproken. Het is dus wellicht een goed idee om de taal te leren, zowel voor je loopbaan als om in het algemeen een beter beeld te krijgen van deze mondiale cultuur.

Hoe kun je zo snel mogelijk Chinees leren? Is Chinese grammatica moeilijk? Je hebt waarschijnlijk veel vragen over Chinese taalcursussen en Chinees leren in het algemeen. Stel je voor dat je elke dag maar ergens tussen de 30 minuten en een uur tijd hebt om een taal te leren. Wat zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat je het maximum haalt uit elke minuut die je eraan besteedt?

Snel een taal leren hoeft niet te betekenen dat je de nieuwe taal op een slordige manier leert. Daarom laten we je in dit artikel enkele tips en trucs zien die je helpen om je ambitieuze doelen te bereiken en Chinees te leren op een gestructureerde en georganiseerde manier.

Is het mogelijk om zelf Chinees te leren?

De beste leraren Chinees beschikbaar
Duyi
Duyi
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xin
Xin
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofie
Sofie
24€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wen
Wen
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fauziah
Fauziah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xuming
Xuming
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lingxi
Lingxi
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Silvia
Silvia
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Duyi
Duyi
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xin
Xin
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofie
Sofie
24€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wen
Wen
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fauziah
Fauziah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xuming
Xuming
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lingxi
Lingxi
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Silvia
Silvia
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer de grondbeginselen van het Chinees

Er zijn verschillende "Chinese" talen, maar niet veel daarvan worden wereldwijd gebruikt. Als we Chinees zeggen, bedoelen we meestal "Mandarijn Chinees". Er zijn echter ongeveer 7 moderne Chinese hoofdtalen.

Leer eerst de basis van het Chinees
Als je vloeiend Chinees wilt spreken, moet je eerst de basisprincipes leren. (Bron: Unsplash.com)

Je moet bijvoorbeeld onderscheid maken tussen Mandarijn Chinees en Kantonees. Kantonees wordt gesproken door ongeveer 71 miljoen mensen in plaatsen als Hong Kong, Macau, en rond Zuidoost Azië. We raden echter aan om eerst specifiek Mandarijn Chinees te leren voor je je aan het Kantonees waagt.

Waarom? Omdat het Mandarijn Chinees de officiële taal is van de Volksrepubliek China, Taiwan, en Singapore. Je kunt ook Chinees spreken in delen van Vietnam, Cambodja, en in allerlei andere streken over de hele wereld. Elk aspect van het Chinees onder de knie krijgen zou jaren en honderden uren les kosten.

Door je in de eerste plaats op Mandarijn Chinees te concentreren, zul je minder snel gedemotiveerd raken en daardoor je kansen op succes vergroten. Zo zorg je ervoor dat je studie beknopt en gestructureerd blijft.

Ontdek hoe je plezierig Chinees kunt leren!

Koop een geschikt boek

Zelfs als je echt gemotiveerd bent, mag je niet zomaar het eerste het beste boek over Chinees kopen. We raden je aan om wat onderzoek te doen naar welke boeken het meest geschikt voor je zullen zijn. Omdat Chinees nogal verschilt van Europese talen, moet je investeren in degelijke hulpmiddelen die alle basisprincipes behandelen.

Als je doel is om het Chinees onder de knie te krijgen en je pas begint, is het voorgaande advies enorm belangrijk. Hier zijn een paar boeken die je zeker moet inkijken:

Gebruik online leermiddelen

Het internet is van onschatbare waarde voor het uitwisselen van informatie. Je vindt er een aantal uiterst interessante bronnen om doeltreffend Chinees te leren. Er zijn een heleboel websites en mobiele apps die je kunnen helpen om Chinees te leren en te oefenen:

 • Audio: Deze site kan je helpen om Mandarijn Chinees te leren met behulp van Pinyin. Pinyin is een systeem om Chinese woorden te romaniseren.
 • Chineasy: Dit is een leuke manier om Chinees te leren terwijl je plezier beleeft. Het zal je ook helpen om Chinese tekens beter te herkennen. Binnenkort kun je Chinese tekens lezen dankzij Chineasy.
 • Anki: Anki is een geweldig systeem met flashcards en is ideaal voor iedereen die worstelt om Chinese tekens te lezen. Je zult snel zien dat er meer achter dit systeem zit dan je op het eerste gezicht zou denken!

Leer Chinese basiswoorden

Als je gemakkelijker Chinees wilt leren, moet je altijd beginnen met een aantal nuttige woorden en uitdrukkingen. Als we basiswoorden zeggen, bedoelen we alledaagse woorden die je in bijna elke situatie kunt gebruiken.

Concentreer je op de woordenschat
Train je mentale spieren door nieuwe Chinese woordenschat te leren. (Bron: Unsplash.com)

Je zult woorden en uitdrukkingen moeten leren als "ni hao" (hallo), "zai jian" (tot ziens), "wo de ring ming shi" (mijn naam is...), "duo shao qian" (hoeveel is het?), "chi fan" (eten) en "qu" (ga).

Opmerkelijk is dat de woorden "ja" en "nee" niet echt bestaan in het Chinees. In feite moet je uitdrukkingen gebruiken als "hao ah" (dat is goed) en "bu xing" (dat is niet goed).

Probeer deze gemakkelijke manieren om Chinees te leren...

Bouw voort op je Chinese basiskennis

Om snel en doeltreffend Chinees te leren, moet je de volgende regels kennen. Er zijn bepaalde woorden in het Nederlands die niet in het Chinees bestaan en omgekeerd.

Hier zijn een paar belangrijke regels:

 • In het Chinees worden werkwoorden niet vervoegd.
 • "Ja" en "nee" bestaan niet echt.
 • Om Chinese zinnen te vormen, heb je een persoonlijk voornaamwoord en een werkwoord nodig. In tegenstelling tot andere talen zet je het voornaamwoord gewoon bij de enige vorm van het werkwoord.
 • Er zijn vier verschillende tonen. Dit betekent dat elk woord vier verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van hoe het uitgesproken wordt. Je kunt jezelf echter verstaanbaar maken zonder de tonen perfect te beheersen.
 • Bij ontkenningen wordt meestal het woord "bu" gebruikt voor de meeste werkwoorden, maar sommigen gebruiken "mei".

Maak woordlijsten

Eén van de beste manieren om op een doeltreffende manier een vreemde taal te leren is door woordlijsten samen te stellen waarmee je woordenschat beter uit het hoofd kunt leren. Hoewel Chinees vaak als een moeilijke taal wordt beschouwd, moet je het niet nog ingewikkelder maken door een woord op te moeten zoeken in een woordenboek, net drie dagen nadat je dacht het te hebben geleerd. Organiseer je woordenschat en woordenlijsten thematisch zodat je de woorden beter onthoudt. We raden je aan je woorden op kaartjes te schrijven en bijvoorbeeld bepaalde woordgroepen op kleur te ordenen.

Zo'n groepen zouden kunnen zijn:

 • Basiswoorden
 • De omgeving
 • Koken
 • Reizen
 • Tijd (maanden, dagen, seizoenen, enz.)
 • Vrije tijd

Lees hier met welke les je Chinees kunt leren...

Zoek hulp voor je Chinees

Om je Chinees daadwerkelijk te verbeteren, hebben we een paar manieren samengesteld die je beslist kunnen helpen om in korte tijd aanzienlijke vooruitgang te boeken:

Leer zo doeltreffend mogelijk
Zorg ervoor dat je er alles aan doet om zo doeltreffend mogelijk te leren. (Bron: Unsplash.com)
 1. Volg lessen Chinees: je kunt ofwel naar een taalschool of universiteit gaan voor groepslessen. De meeste grote steden zullen een aantal taalscholen of -centra of een universiteit hebben waar Chinees gegeven wordt. Of je nu een totale beginner bent, een halfgevorderde, of Chinees spreekt op een gevorderd niveau, je moet zeker een les of leraar voor jouw niveau kunnen vinden. Om zeker te zijn dat je de juiste klas of leraar kiest, moet je ervoor zorgen dat je een niveautest doet, zodat je geen lessen volgt die te gemakkelijk of te moeilijk zijn.
 2. Regel een privéleraar die je thuis Chinees kan leren: Dit betekent dat je de enige leerling in de klas bent en dat de leraar al zijn tijd aan jou kan wijden. Net als op een universiteit of taalschool kan een bijlesleraar je niveau evalueren en ervoor zorgen dat de lessen in het juiste tempo verlopen. Ze zullen ook uitzoeken welke methoden werken en welke niet, zodat je het maximum haalt uit elk uur dat je met hen doorbrengt.

Volg een taalcursus Chinees!

Bouw je Chinese vaardigheden geleidelijk op

Chinees is heel anders dan talen als Nederlands, Engels, Frans, Duits, en Spaans. Niet alleen de geschiedenis, maar ook de verschillende religies, culturen en normen in China en andere landen waar men Mandarijn Chinees spreekt, beïnvloeden de taal en zorgen ervoor dat ze nog meer verschilt van de Europese talen.

Daarom moet je overwegen om je in de Chinese cultuur in te leven, zodat je de taal beter kunt leren. Dit kan je ook helpen om de vier tonen sneller onder de knie te krijgen.

Ontdek hoe je plezier kunt beleven terwijl je Chinees leert... 

Om je Chinees te verbeteren, moet je praten

Hoewel het memoriseren van nieuwe Chinese woorden een goed begin is, moet je zo snel als je kunt Chinees gaan spreken.

Neem contact op met Chinese verenigingen in je regio. In bijna elke streek van het land vind je Chinese organisaties, deze zijn een geweldige manier om meer over de cultuur te leren.

Als je student bent, kun je zelfs overwegen om contact op te nemen met buitenlandse studentengroepen. Er zitten momenteel ongeveer 3500 Chinese studenten in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Dit betekent dat je veel kans hebt om Chinees sprekende studenten te vinden.

Lezen is een prima manier om je Chinees te verbeteren
Lezen is ook een prima manier om je Chinees te verbeteren. (Bron: Unsplash.com)

Wen je hersenen aan Chinees door te lezen

Zoals we eerder in het artikel al aangaven, zijn boeken een belangrijke hulpbron om talen te leren. Hoewel je in het begin vooral boeken over Chinees nodig hebt, kun je al snel overgaan op boeken in het Chinees.

Hoe meer je in het Chinees leest, hoe meer je hersenen gewend raken aan de taal en haar lexicon. Je zult spoedig merken dat het veel gemakkelijker is om de vier tonen te herkennen en je zult beter begrijpen op welke manier de woorden gebruikt en uitgesproken worden.

Hoewel er geen perfecte methode bestaat, zijn er toch veel tips en trucs waarmee je het proces om Chinees te leren kunt versnellen. Het maakt niet echt uit welke taal je leert, want je kunt veel van deze tips en trucs toepassen voor elke taal.

Je moet altijd beginnen met een stevige basis (begroetingen en alledaagse Chinese zinnen) in de taal op te bouwen. Als je snel wilt leren en geen slechte gewoonten wilt opdoen, kun je een Chinese leraar inschakelen, Chinese lessen volgen, of een privéleraar die online bijlessen Chinees aanbiedt.

Zodra je gesprekken kunt voeren, kun je jezelf zoveel mogelijk inleven in de taal en cultuur, en met Chinezen spreken.

Wanneer je eenmaal de Chinese uitspraak en grammatica onder de knie hebt, en weet hoe je vlot moet spreken, kun je beginnen aan de lange en zware taak om je taalkennis aan te scherpen. Succes!

Chinees leren spreken doe je het best door lessen Mandarijn te volgen!

Volg lessen Mandarijn via Superprof!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep