Viool leren spelen is een fantastisch doel om te bereiken. Het vergt toewijding, motivatie en passie voor het instrument. Een van de verbazingwekkende dingen van vioollessen is echter dat het je niet alleen leert om het instrument te bespelen, maar het je ook leert hoe je een beter mens kunt worden. Het kost tijd en precisie om goed viool te leren spelen.

Vandaag bekijken we wat je kunt verwachten als je viool leert spelen.

Violiste speelt viool
Wat is jouw favoriete vioolsonate? | Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Lesmethoden voor de Viool

Traditionele leertechnieken

De traditionele vioolmethode is een verzameling leerstijlen die allemaal een gemeenschappelijke structuur delen en de student leren noten te lezen. Zelfs als je als beginnend violist deze methode gebruikt, leer je gelijk noten lezen. Hoewel dit misschien de enige overeenkomst is tussen de verschillende leerstijlen, is de kern van dat vroeg beginnen met het lezen van noten muziekstudenten helpt om betere muzikanten te worden en hen de mogelijkheid geeft om al vroeg mee te doen met recitals, muziekgroepen of een junior orkest.

Voordelen van deze stijl:

 • Studenten kunnen de noten leren door muziek te lezen en ze later uit het hoofd te leren om te helpen met hun techniek.
 • Ouders hoeven niet bij deze techniek betrokken te zijn, en daarom is het een zeer simpele stijl om te studeren.
 • Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar voor leraren die hen kunnen helpen om de viool beter te leren.

Nadelen van deze Stijl:

 • Muziek lezen tijdens het spelen van de viool kan een beetje een overbelasting zijn en de techniek in de weg staan.
 • Bovendien kan het voor een zeer jonge student die viool leert spelen een uitdaging zijn om te implementeren, laat staan bij leerlingen vanaf 3 jaar die misschien nog niet eens in staat zijn om boeken te lezen.
 • Thuis is er weinig toezicht, omdat ouders niet betrokken zijn bij muzieklessen.

Suzuki Viool Methode

De methode is uitgevonden door een violist uit Japan genaamd Shinichi Suzuki. Het was zijn observatie dat kinderen hun moedertaal relatief gemakkelijk konden leren en daarom ontwikkelde hij dit inspirerende systeem met dat idee als basis. Het is sterk afhankelijk van ouderbetrokkenheid, positieve aanmoediging en herhaling.

De Suzuki-methode vertraagt ​​het leren noten lezen, wat ze de moedertaalbenadering noemen. Deze methode behandelt muzieklessen als een taal. Onderdompeling is een van de belangrijkste manieren waarop studenten deze methode leren.

Voordelen van deze Stijl:

 • Studenten kunnen zich concentreren op het spelen van muziek en op alle andere dingen die ze moeten onthouden, aangezien het lezen van muziek veel later wordt geïntroduceerd
 • Deze methode stelt je in staat om met een verhoogde snelheid te leren waardoor de student snel zelfverzekerder wordt.
 • Omdat ouders sterk betrokken zijn bij de lessen, leren het kind en de ouders samen, waardoor een gezonde leerrelatie ontstaat.
 • Deze methode is uitstekend geschikt voor muziekstudenten van alle leeftijden, en in het bijzonder een uitstekende leermethode voor jongere kinderen.

Nadelen van deze Stijl:

 • Het uitstellen van het leren lezen van noten bij vioollessen, kan de leerling later hinderen.
 • Het is moeilijk voor de kinderen om deel te nemen aan een orkest of groepsvoorstellingen als ze geen noten kunnen lezen. Ze gebruiken meestal gehoortraining.
 • Er kunnen problemen ontstaan ​​voor kinderen die niet goed samenwerken met hun ouders.
Meisje met viool
Je kan niet jong genoeg beginnen! | Bron: Pexels

Wat te Verwachten als je Viool Leert Spelen?

 • Je moet je ego verliezen

Viool leren spelen kost tijd, en veel andere studenten raken ontmoedigd als ze ontdekken dat ze niet zo goed zijn als getalenteerde wonderkinderen. Maar de viool gaat niet over beter zijn dan andere studenten, het gaat erom dat je gepassioneerd bent over je muziek en je eigen discipline volgt.

 • Je viool heeft veel zorg nodig

Viool leren spelen is slechts een deel van het werk dat gedaan moet worden, je moet ook voor je viool zorgen, vooral als je op je best wilt klinken tijdens het spelen en oefenen. Dit zal na verloop van tijd natuurlijk voor je worden en is een essentieel onderdeel van het violist zijn. Naast het stemmen van je viool, moet je ook voor de strijkstok zorgen en ervoor zorgen dat je de vioolsnaren losser maakt. Violisten gebruiken hiervoor een vioolhars, een hulpmiddel dat aan de snaren wordt bevestigd om de wrijving te creëren die nodig is om het geluid te maken.

 • Tenzij je een wonderkind bent, zal je lange tijd niet goed klinken

Het kost veel tijd, toewijding en vastberadenheid om goed viool te kunnen spelen. In het begin zal je waarschijnlijk merken dat het geluid dat je maakt erg onaantrekkelijk klinkt. Het is belangrijk om enthousiast te blijven en te proberen om gemotiveerd te blijven. Er komt veel kijken bij het beheersen van de viool, en goed spelen kan wel een paar jaar duren.

 • Je wordt onderdeel van een gemeenschap

Vanwege de toewijding die nodig is om viool te leren spelen, merk je dat er een actieve gemeenschap rond het instrument bestaat. Mensen kunnen zorgen voor extra aanmoediging, dit creëert een ondersteunende en gepassioneerde gemeenschap.

Leer meer over vioollessen online.

Foto van een viool
Een koffer is belangrijk voor de bescherming | Bron: Pexels

Opwarmoefeningen om Viool te Spelen

 • Vingerplaatsing

Vingerplaatsing is cruciaal voor het spelen van de viool. Als je de plaatsing van de vingers niet onder de knie hebt, zal je nooit een geweldig geluid creëren. Het spelen van eenvoudige toonladders in de eerste positie is een bekende tip om je oor af te stemmen op het geluid van de noten en je vingers te trainen waar ze heen moeten. Het is een goed idee om met een tuner te spelen, zodat je weet dat je elke keer het juiste geluid krijgt voor elke noot.

 • Lange snaren spelen

Het spelen van lange open snaren is een uitstekende manier om de plaatsing van de strijkstok te leren en te oefenen met het maken van consistente en heldere geluiden. Ga tijdens het oefenen voor de spiegel staan ​​en trek de strijkstok langzaam over elk van de snaren, let goed op de plaatsing. Dit is ook een goed moment om meer te weten te komen over het gewicht van de boog en je te concentreren op hoe deze over de snaren beweegt.

 • String kruising

Het is erg belangrijk om soepel van snaar naar snaar te kunnen bewegen met nauwkeurige plaatsing, net als het behouden van een goede houding en het concentreren op je bewegingen tijdens het oefenen.

 • Vierde Vinger Oefening

We gebruiken onze pink niet veel, maar hij is net zo belangrijk als alle andere vingers bij viool spelen. Als je met je oefening een professioneel niveau wilt bereiken, moet je leren je hele lichaam te gebruiken om de muziek te spelen. Je pink is in dit geval van cruciaal belang, omdat je soms met je andere vingers de snaren niet kunt bereiken. In dit geval moet je je pink dus versterken en ermee oefenen, zodat je jezelf meer bereik kunt geven tijdens het spelen.

Kind met viool
Overal ter wereld wordt viool gespeeld | Bron: Pexels

Tips om Viool te Leren Spelen

 • Gebruik online mobiele viool-apps, je kunt apps vinden om je voortgang bij te houden, om je snaren te stemmen of om lid te worden van een gemeenschap van andere muzikanten. Aangezien je je telefoon waarschijnlijk vrij veel gebruikt, is het logisch om je viooloefening te integreren met je telefoon-apps.
 • Zorg ervoor dat je je concentreert op je houding, het is een integraal onderdeel van je muziek. Een goede houding helpt je om nog beter te spelen en voorkomt vermoeidheid. Oefeningen om je lichaam los te maken en te openen voordat je gaat spelen, kunnen op de lange termijn een betere houding ondersteunen. Het is de moeite waard om een ​​ routine te vinden die je lichaam de flexibiliteit geeft die nodig is om goed te spelen.
 • Creëer een gewoonte om viool te oefenen en houd je eraan, als je serieus beter wilt worden, moet je elke dag oefenen met viool spelen. Als je een vaste tijd hebt om te oefenen, is de kans groter dat je je eraan houdt. Er zullen ongetwijfeld afleidingen komen, en soms lijkt je misschien te druk, maar constant oefenen is de beste en meest efficiënte manier om violist te worden.
 • Houd je bladmuziek bij elkaar en in goede staat en houd er een potlood bij zodat je elke aantekening gelijk kunt opschrijven terwijl je oefent. Zelfs als je je kunt herinneren hoe je moet spelen zonder de muziek, zullen je notities op de bladmuziek nog steeds een onschatbare hulpbron zijn om bij je te hebben terwijl je oefent.
 • Zorg ervoor dat je je viool stemt aan het begin van elke oefensessie. Dit is iets dat je veel zult doen, dus het is belangrijk om te leren hoe je dit op het gehoor kunt doen of via een ​​app die je kan helpen. Je kunt geen viool spelen met een vals instrument. Als je dat doet, beschadig je je viool en je oor. Je wilt geen noten leren die niet op elkaar zijn afgestemd als je serieus bezig bent met het verbeteren van je vaardigheden.
 • Laatste tip: zoek een vioolleraar bij jou in de buurt.

Viool lessen volgen ergens in Vlaanderen is nooit zo gemakkelijk geweest. Ontdek er meer over!

Voor vioolstudenten, of je nu denkt aan vioollessen bij een bijlesdocent: het leren van de viool geeft studenten natuurlijke vaardigheden zoals geduld, focus, precisie, vertrouwen en vele andere vaardigheden die erg handig zijn. Genieten dus!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!