Wanneer je besluit om je eerste stappen te zetten in de wereld van de piano, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je moet bereid zijn om veel tijd te investeren en om geduldig en volhardend te zijn.

Je moet je er ook van bewust zijn dat goede ondersteuning belangrijk is. Je hebt natuurlijk je vrienden en familie, maar buiten dat zal de steun van anderen belangrijk zijn in je muzikale leven.

Je pianoleraar staat in het middelpunt van deze groep. Na verloop van tijd zal je leraar steeds belangrijker worden.

Je leraar zal een vriend worden.

Het is dus heel belangrijk om met je volle verstand een goede pianoleraar. Omdat jullie samen aan een lange reis beginnen.

Laten we eens kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat je pianoles neemt met behulp van een perfecte docent!

Piano les aan huis kan gemakkelijk met Superprof. Waar wacht je nog op om bijles te volgen?

Ouder en kind spelen piano
Het is geweldig om samen met je kind piano te spelen! | Bron: Pixabay.
De beste leraren Piano beschikbaar
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Ziet De Ideale Pianoleraar Eruit?

We zouden nooit beweren dat er één ideaaltype privé pianoleraar is.

De beslissing die je neemt is gebaseerd op de kwaliteiten die je zoekt, wat op zijn beurt weer is gebaseerd op je eigen persoonlijkheid en vaardigheidsniveau.

Een bepaalde pianoleraar kan geschikt zijn voor de ene persoon, maar niet voor de andere. Dit is geen kritiek op hun competentie. Dit is vaak een gevoelskwestie.

Man of vrouw: wat zijn de verschillen?

Er is geen sprake van seksisme als we beweren dat het hebben van een man of een vrouw als pianoleraar de aanpak en inhoud van de lessen aanzienlijk kan veranderen. En de relatie ook.

Alles hangt af van de leerling. In algemene zin kunnen we zeggen dat als je piano leert spelen, je meer op je gemak bent bij iemand van hetzelfde geslacht.

De verstandhouding wordt meestal sneller tot stand gebracht, wat de relatie vergemakkelijkt.

Wanneer je besluit om les te nemen met een leraar van het andere geslacht, is het vertrouwen over het algemeen wat trager te winnen. Maar aan de andere kant kan deze relatie veel sterker, dieper en met meer chemie tot stand komen. Dit zijn de voor- en nadelen van de twee keuzes.

Ook de leeftijd van de leerling speelt een rol. Een kind zal zich natuurlijk meer op zijn gemak voelen bij een vrouw. Ze vertegenwoordigt een zachte autoriteit, een soort moeder.

Maar een volwassene zal het gemakkelijker vinden met een man, althans volgens jaren van serieus onderzoek naar het leren spelen van piano en muziek in het algemeen.

Ontdek de vele redenen waarom je privé pianoles moet nemen! Je kunt er ook voor kiezen om online pianoles te nemen.

Bladmuziek voor de piano.
Het kost veel inzet om bladmuziek te leren lezen. | Bron: Pixabay.

Ervaring? Diploma’s? Allebei?

In elke vorm van onderwijs zijn er bepaalde aspecten waar je naar moet kijken bij het beoordelen van een docent. Het geven van pianoles is niet vrijgesteld van deze regel. Er zijn bekende technieken, theorieën en lesmethoden die de gemiddelde musicus moet beheersen om een goede pianoleraar te zijn.

  • Ervaring op zich kan al genoeg zijn om een goede pianoleraar te zijn. Dat geldt als ze het instrument en de uitdagingen ervan volledig onder de knie hebben, zodat ze die cruciale informatie kunnen doorgeven aan de leerlingen. Zelfs als je alle kennis in huis hebt, is het belangrijker dat je ze aan iemand anders kunt uitleggen. Dit is de moeilijkste hindernis om te overwinnen. En het vereist bepaalde menselijke eigenschappen die niet noodzakelijkerwijs bij iedereen aanwezig zijn. Het vermogen om duidelijk uit te leggen, en opnieuw uit te leggen. Het vermogen om iets complex te vertalen in eenvoudige taal. Niet timide, en vooral vriendelijk. Die beroemde glimlach maakt vaak het verschil, en stelt een leraar in staat om nog meer te investeren in een leerling. En bovendien gaat alles beter met een glimlach.
  • Diploma's zijn een maatstaf voor competenties. Deze verschillende competenties stellen een leraar in staat om deze vaardigheden sneller door te geven en het tempo van de vooruitgang van een leerling te versnellen. Bovendien moeten ze de leerkracht in staat stellen om zich aan te passen aan het ritme van de lessen, om snel bepaalde zaken uit te leggen op basis van de verstandhouding. Een diploma van een conservatorium geeft je natuurlijk enige garanties, enige zekerheid. Het enige risico hier is dat de opleiding een beetje “academisch”, een beetje monotoon, zelfs saai zult vinden. Maar veel studenten voelen zich gerustgesteld met dit soort wetenschappelijke muzikale opvoeding.

In theorie is het ideaal om een pianoleraar te kiezen met een balans tussen deze twee facetten. Iemand met verifieerbare technische competenties (een diploma voldoet aan dit criterium), en vervolgens met menselijke kwaliteiten dit kan overbrengen aan een leerling. Meer een partner dan een leraar. En daarom krijgt iemand die op basis van eigen ervaring les geeft de voorkeur.

Maar het is aan elke student om uit te vinden welk type leraar voor hem of haar het beste is.

Wist je dat er wetenschappelijke redenen zijn om pianoles te nemen?

Is het beter om een oudere leraar te kiezen of iemand die dichter bij je eigen leeftijd staat?

Net als bij de ervaringskwestie hangt de ideale leeftijd van de leraar af van de persoonlijkheid en de kenmerken van de leerling.

Pianoles Gent. Met dit weet Superprof genoeg waar je naar op zoek bent. Boek je eerste les!

We kunnen de leerlingen in twee verschillende categorieën indelen: de zelfstandigen en de afhankelijke personen.

Een onafhankelijke student heeft geen behoefte aan een leraar die veel instructies geeft, of heel autoritair is. Zo'n student heeft alleen een partner nodig die de deur naar de nieuwe wereld kan openen, zodat hij of zij zich in bijvoorbeeld akkoorden kan verdiepen. Door te begrijpen dat het grootste deel van het werk tussen de lessen door wordt gedaan, doen dit soort studenten het meeste werk zelf. De leraar begeleidt, als een kapitein aan het roer van een boot. De boot gaat op eigen kracht vooruit, maar de leraar moet wel aanwijzingen geven om het beste uit de beschikbare tijd te halen.

Een zelfstandige leerling gaat veel sneller vooruit. De belangrijkste uitdaging voor een leraar met dit type leerling is om op de lange termijn afleiding te vermijden, om te voorkomen dat hij/zij in verschillende richtingen tegelijk gaat sturen. Want in feite heeft de zelfstandige leerling al het juiste instinct om zo snel mogelijk vooruit te komen.

Dit zijn kwaliteiten die een afhankelijke student niet heeft. Studenten die vaak jong zijn (zoals kinderen) en onervaren. Deze studenten zijn gewend aan een strenge, traditionele academische omgeving.

In dit geval is er bijna geen sprake van zelfmotivatie. Een “wetenschappelijke” leraar is in dit geval onmisbaar. Dit vereist een docent die een student volledig onder zijn hoede neemt en continu aan het bijsturen is.

Terwijl de zelfstandige student het grootste deel van het werk tussen de lessen door doet zoals het leren van akkoorden, is het tegenovergestelde het geval met een afhankelijke student.

Het is dus essentieel dat er tijdens de lessen vooruitgang wordt geboekt. Daarnaast zal de student ook begeleid moeten worden tijdens het oefenen (bijvoorbeeld door een familielid), zodat hij niet afdwaalt.

Ontdek waarom het een goed idee is om je aan te melden voor pianolessen.

Brein afgebeeld
Het volgen van piano les zal je brein stimuleren | Bron: Pixabay.

Wat Moet Een Pianoleraar Meegeven Aan Een Leerling?

Een pianoleraar is geen schoolmeester, laat staan een kleuterjuf. Hij zorgt niet voor kennis die je normaal op een school leert. Maar hij brengt wel andere competenties met zich mee, andere vaardigheden die vaak worden vergeten door traditionele aanhangers van een schoolsysteem.

Organisatorische vaardigheden

Piano spelen en leren zijn methodische processen. Er zijn stappen te onderscheiden en niveaus te beklimmen. Dit alles vereist een gevoel voor het werk en organisatorische vaardigheden die goed passen bij de aanpak, de planning en de volgorde van het spelen van de liedjes.

De docent heeft hier grote invloed op. Hij zal snel moeten weten welk liedje van de duizenden die beschikbaar zijn, een student in staat zal stellen om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken. Dit alles is het resultaat van zijn competentie en praktijkervaring.

Leer hoe je verschillende doelen kunt bereiken door het leren spelen van piano.

Een sterke werkethiek

Dit zou duidelijk moeten zijn. Een pianoleraar moet een perfectionist zijn. Zowel bij het helpen van studenten als bij hun eigen inspanningen. Artisticiteit en effectiviteit zijn de beste bondgenoten van een pianist.

Er zijn bepaalde valkuilen waarvoor uitgekeken moet worden. Bijvoorbeeld tevreden zijn met een stuk dat goed gespeeld is, maar waar de passie in ontbreekt omdat de docent zijn kennis niet heeft overgedragen (bijvoorbeeld melodische variaties of persoonlijke stilistische effecten).

Het kan ook voorkomen dat je twee dingen tegelijk wil doen, om ze allebei aan te pakken. Het voor de hand liggende voorbeeld is het leren spelen van piano en de muziektheorie op hetzelfde moment. Dit zijn twee verschillende disciplines. Het begeleiden van een student hierin is mogelijk, maar vereist sterke organisatorische vaardigheden en hard werken.

Vrouw speelt zingend achter piano
Ook voor volwassenen is het belangrijk om aan het dagelijks leven te ontsnappen. | Bron: Pixabay.

Tot Slot

Kwaliteit in het algemeen is een abstract idee. Ik denk echter dat we kunnen zeggen dat een pianoleraar flexibel moet zijn in de verschillende persoonlijkheden van de studenten die hem inhuren. Het komt erop neer dat er een connectie moet zijn tussen de student en de leraar.

Wanneer de kwaliteiten van een docent zijn afgestemd op de kenmerken van de student, kan er een constructieve en vruchtbare relatie tussen beide ontstaan.

Het kiezen van een pianoleraar is geen makkelijke beslissing. Het bepaalt de muzikale toekomst van de student. Deze toekomst kan kapot worden gemaakt als de relatie gecompliceerd is of vol conflicten zit.

Neem deze beslissing serieus. Want als je de juiste keuze maakt, is het net alsof je op een bewolkte dag een blauwe hemel ziet verschijnen.

En het zou professionele deuren kunnen openen in de toekomst. Wat een bonus!

Ontdek hoeveel het kost om pianoles te nemen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!