Dus je wilt Oude Geschiedenis bestuderen omdat het intrigerend klinkt, maar je weet niet precies wat het inhoudt? Wil je oude beschavingen onderzoeken, maar weet je niet zeker welke? Onze Superprof-blog voor Oude Geschiedenis kan helpen!

De beste beschikbare leraren
Let's go

Geschiedenis Versus Archeologie Versus Filologie

Oude Geschiedenis heeft verschillende aspecten, en hoewel verschillende universiteiten verschillende manieren hebben om het onderwerp te benaderen (sommige laten je vrij snel specialiseren, terwijl andere verschillende combinaties van studies over oude culturen bieden. Sommige zullen meer gericht zijn op sociale geschiedenis en antropologie en anderen meer op politieke geschiedenis), in het algemeen zal je BA (= Bachelor opleiding) zeer algemeen zijn, waardoor je een breed overzicht krijgt van de verschillende aspecten van de oude beschaving.

Naarmate je verder komt, moet je echter beslissen hoe je oude beschavingen wilt onderzoeken.

Over het algemeen kun je worden:

 • Een archeoloog
 • Een historicus
 • Een filoloog

Het Gebied van Archeologie

Vergeet Lara Croft en Indiana Jones. Als archeoloog ga je het bronmateriaal voor de andere twee gebieden opgraven en publiceren, wat betekent dat je heel precies moet zijn. Het is een veeleisende taak, afwisselend veldwerk waarbij je wel of niet alle basis levensvoorzieningen hebt en met maanden van analyseren en onderzoeken van de materiële cultuur om je vondsten te publiceren. Afhankelijk van waar je aan het graven bent, kan het zijn dat er wel of geen visuele documentatie van je wordt vereist (afhankelijk van de financiering, kan dit variëren van het schetsen van geul muren tot het registreren van archeologische lagen en het tekenen van vondsten tot het gebruik van laserscan technologie en 3D-beelden ). Sommige opgravingen hebben professionele archeologische tekenaars, anderen niet. Verwacht als archeoloog ook om te gaan met:

 • Opgravingen die geen vondsten opleveren. Soms worden archeologen naar een plaats geroepen waar een heel oud voorwerp is gevonden, maar blijkt het gewoon weggegooid of begraven door een willekeurig persoon in het verre verleden en er is niets anders;
 • Uiterst complexe situaties die nauwkeurige documentatie nodig hebben om te ontcijferen;
 • Krankzinnige hoeveelheden aardewerk (het is handig voor het dateren).

Verwacht geen:

 • Ingewikkelde vallen. Tempels werden gemaakt om te worden gebruikt, het is zinloos om elke keer de hinderlaag terug te zetten wanneer de Hogepriester de dagelijkse cultus binnengaat;
 • Goud. Serieus, je vindt zelden goud in archeologische opgravingen en de meeste archeologen hebben er een hekel aan om het te vinden, want dan moet je de plaats beveiligen tegen vandalen op zoek naar meer. Een mooi Romeins riool of bijgebouw kan echter zeer de moeite waard zijn, omdat ze werden gebruikt om allerlei soorten afval te dumpen en de ontlasting de neiging heeft om vrij goed te conserveren;
 • Verbazingwekkende ontdekkingen. Je opgraving kan de verloren tempel van Athena vinden die in de plaatselijke overlevering wordt genoemd - of je kunt een werkplaats voor vuurstenen gereedschap vinden.

Het Werk van een Historicus

Archeologen graven de bronnen op, historici analyseren ze. Natuurlijk zijn niet alle bronnen die een historicus gebruikt opgegraven - of het nu een manuscript is met informatie over een specifiek onderwerp, of monumenten die al eeuwen of zelfs millennia bestaan. Vaak onderzoeken archeologen aspecten van de materiële cultuur, terwijl historici meer sociale aspecten onderzoeken. Je kunt je specialiseren in alles, van kunstgeschiedenis (beeldhouwkunst en schilderijen) tot diplomatieke geschiedenis en economische geschiedenis.

Wat doen Filologen?

Alle inscripties die archeologen opgraven en historici analyseren, moeten door iemand worden vertaald. Een filoloog bestudeert oude talen en biedt nieuwe inzichten in hun structuur, woordenschat en grammatica om steeds betere en nauwkeurigere vertalingen te bieden van alles. Van oude Sumerische recepten voor bier geschreven in spijkerschrift tot de geschriften van een Griekse filosoof zoals Aristoteles’ leer van Socrates, van Latijnse literatuur tot volumes van middeleeuwse religieuze teksten - afhankelijk van hun specialisatie.

Epigrafie is de studie van een script en de regionale en chronologische veranderingen.

Iets gevonden wat je leuk vindt?

Volg dan een examentraining geschiedenis op Superprof.

Wat Bestudeer je in de Oude Geschiedenis?

Oude Geschiedenis is altijd een onderdeel van de afdeling Geesteswetenschappen, hoewel je misschien met echte wetenschappers in interdisciplinaire projecten werkt om je vondsten te documenteren, analyseren of dateren.

Afhankelijk van de universiteit wordt Oude Geschiedenis min of meer beperkt gedefinieerd. De meeste hebben Prehistorie als een afzonderlijk onderwerp, soms antropologie genoemd (niet te verwarren met etnologie of culturele antropologie, die meer recente samenlevingen bestudeert); sommige betrekken middeleeuwse studies onder meer recente geschiedenis, anderen beschouwen het nog steeds als Oude Geschiedenis.

Over het algemeen zul je de culturen van de oude wereld bestuderen.

Egyptologie, de Studie van het Oude Egypte

De studie van de oude Egyptische geschiedenis wordt Egyptologie genoemd. Een egyptoloog kan een archeoloog of een historicus zijn; terwijl ze zich specialiseren, worden ze allemaal met dezelfde naam genoemd.

Egypytologie is een onderdeel van de Oude Geschiedenis
Als je meer over deze farao wit weten moet je Egyptologie gaan studeren ǀ Visualhunt - kairoinfo4u

Wanneer je Egyptologie studeert, leer je over de Egyptische geschiedenis - het Oude Rijk, het Middenrijk, het Nieuwe Rijk - tot de verovering door Alexander de Grote en vervolgens Rome en Cleopatra. Egypte in de Late Oudheid valt onder Koptische of Byzantium Studies. Je leert ook over de Egyptische architectuur en bestudeert niet alleen de Grote Piramide van Gizeh (de enige overgebleven van de Zeven Wereldwonderen van de Oude Wereld) toegeschreven aan Khufu, maar ook de verschillende tempels en sporen van lemen huizen in de stad Amarna, waar de ketterse farao Akhenaten van de 18e dynastie de eerste gedocumenteerde monotheïstische religie oprichtte.

Er wordt van je verwacht dat je hiërogliefen leert - de taal en het schrift van de oude Egyptenaren, voor het eerst ontcijferd dankzij de Steen van Rosetta - dus als je niet goed bent in talen, zou je een andere richting kunnen overwegen.

Het Nabije Oosten en Mesopotamië

Nabije Oosten-studies, zoals ze vaak worden genoemd, kunnen enigszins misleidend zijn, omdat ze vaak de beschavingen uit de bronstijd en de ijzertijd omvatten, niet alleen van het Oude Nabije Oosten, maar ook van het Midden-Oosten, Anatolië en Mesopotamië (het gebied tussen de twee rivieren Tigris en Eufraat).

Maar hoewel deze culturen veel gemeen hebben, laat je niet misleiden - alleen omdat je een was-rekening kunt schrijven in het Babylonisch spijkerschrift, betekent niet dat je er een kunt lezen in het Assyrisch of Akkadisch spijkerschrift!

De spijkerschriften lijken erg op elkaar, maar de talen erachter niet. Toch, zou het niet opwindend zijn om de wetten van Hammurabi in het origineel te lezen?

Je kunt deze poort bezichtigen in het Pergamon Museum in Berlijn
Als je Nabije Oosten-Studies doet weet je waar deze poort ooit stond ǀ Visualhunt - youngrobv

De verschillende koninkrijken en stadstaten hebben ook verschillende religies en mythologie, verschillende sociale en politieke structuren.

Hier zijn enkele van de culturen die je misschien leert kennen als je Nabije Oosten-Studies kiest (of hoe de Universiteit het ook noemt):

 • Babylonië (inclusief Nebukadnezar van de beroemde opera van Verdi)
 • De Sumeriërs
 • De Hettieten en het Hettitische Rijk
 • Assyrië en het Assyrische Rijk
 • Perzië en het Perzische Rijk
 • De Feniciërs

Bijles geschiedenis, vind een leraar met Superprof. Waar wacht je nog op?

Bijbelse Studies

Bijbelse Studies is een speciale tak in de geschiedenis van de Oostelijke Mediterrane Wereld. Het richt zich vooral op het gebied rond Palestina en Israël, beginnend rond de 9e eeuw voor Christus en tot de eerste eeuwen na Christus. Om Bijbelse Studies te lezen, moet je Hebreeuws en Aramees leren, de meest gesproken talen in het gebied.

De beste beschikbare leraren
Let's go

Kiezen voor Klassieke Studies op de Universiteit

Over het algemeen groeperen universiteiten onder Klassieke Studies de grote Mediterrane beschavingen van Griekenland en Rome.

Het Bestuderen van het Oude Griekenland

De oude Griekse beschaving begint lang voordat Sparta tegen het Perzische leger staat of de gloriedagen van Athene. Als je besluit om de Griekse geschiedenis te bestuderen, is de kans groot dat je begint met de Minoïsche en Myceense beschavingen van het eiland Kreta voordat je doorgaat naar de Egeïsche eilanden en het Griekse vasteland.

In navolging van Thucydides’ voetstappen, zul je natuurlijk ook de stadstaten van het oude Griekenland, de Atheense filosofie en de mythologie achter de Griekse goden behandelen, evenals de verschillende stijlen van geschilderd aardewerk, hoe kouroi-beelden en dubbele bijlen te dateren. Je leert de politieke geschiedenis van het Griekse schiereiland ver in het Macedonische Rijk, waar eerst Phillip van Macedonië en vervolgens Alexander de Grote de Hellenistische wereld uitbreidden tot aan de Indus-rivier in Azië.

Leer over de oudheid in Griekenland
Klassieke Studies nemen je mee naar het Paleis van Knossos op Kreta ǀ Visualhunt - Rolf Dietrich Brecher

Je moet Oudgrieks leren om hun cultuur te begrijpen en tekstuele bronnen te analyseren, maar wanneer je de levensambitie hebt om in de ultieme vertaling van de Illias of Odyssee van Homerus te voorzien, is klassieke Griekse filologie het onderwerp voor jou! Taalkundige studies zijn meestal een afzonderlijke tak van de geschiedenis.

Oude Romeinse Studies

Wanneer je de Romeinse geschiedenis bestudeert, begin je waarschijnlijk al vóór de Romeinse Republiek van zelfs het Romeinse Rijk, met de Etruskische cultuur van Italië.

De Romeinse cultuur omvat hun religie en culturele gebruiken, Romeinse literatuur en natuurlijk de grote filosofen, kunstenaars, politici en generaals van het Romeinse leger, van Cicero tot Caesar, van Apicius tot Hadrianus.

Bij Klassieke Studies leer je deze aardewerken vazen te herkennen
Bij klassieke Studies leer je aardewerk herkennen en dateren ǀ Visualhunt - Egisto Sani

Studie van het Romeinse Rijk brengt je naar zijn schisma en mogelijk daarbuiten - sommige universiteiten groeperen de Late Oudheid en het Byzantijnse Rijk onder Klassieke Studies.

Middeleeuwse Studies

Van de Late Oudheid tot de Vroege Middeleeuwen en verder tot de Middeleeuwen - nemen de meeste archeologisch gerichte studies de Middeleeuwen op in hun leerplan, terwijl je over het algemeen niet over Willem de Veroveraar of ridders in glanzend pantser leert wanneer je oude geschiedenis leest. Je zou middeleeuws Groot-Brittannië misschien wel kunnen aantreffen in een cursus over Europese of Britse geschiedenis (die de Kelten en Angelsaksen zal behandelen), hoewel je Latijnse Studies zeker van pas komen als je ervoor kiest om middeleeuwse literatuur te studeren.

Bezoek kastelen uit de Middeleeuwen
Als je meer wilt weten over ridders en kastelen kies dan voor Middeleeuwse Studies ǀ Visualhunt - selmab

Ben je op zoek naar een privéleraar gespecialiseerd in kunstgeschiedenis? Kunstgeschiedenis studeren is gemakkelijker met behulp van een van onze deskundigen.

Examentraining geschiedenis havo op Superprof

Waar Kun je Oude Geschiedenis Studeren in Nederland?

Dus waar kun je oude geschiedenis studeren als je in Nederland woont? Hier zijn enkele universiteiten waar je zou kunnen gaan studeren:

 • Rijksuniversiteit Groningen - Archeologie, Geschiedenis;
 • Erasmus Universiteit Rotterdam - Oude geschiedenis;
 • Universiteit van Amsterdam - Oude Geschiedenis, Klassieke en Middeleeuwse Studies;
 • Vrije Universiteit Amsterdam - Oude geschiedenis;
 • Universiteit van Leiden - Archeologie, Nabije Oosten-Studies, Midden-Oosten-Studies, Geschiedenis, Koptische Studies;
 • Radboud Universiteit - Oude geschiedenis en Klassieke Archeologie;
 • Universiteit van Utrecht - Keltische Talen en Cultuur;
 • Bachelorstudies.co.nl - Archeologie, Klassieke Studies, geschiedenis.

Je kunt er natuurlijk ook aan denken om in het land waar je je onderzoek doet te gaan studeren. Er zijn mogelijkheden te over als het gaat om geschiedenis studeren.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep