Thuisonderwijs (TO) of homeschooling (een algemene term van een breed gebied van onderwijs dat niet vanuit school gebeurt) is momenteel een veelbesproken onderwerp.

Er zijn veel redenen waarom gezinnen ervoor willen kiezen om hun kinderen uit het formele onderwijssysteem te halen: ziekte, ideologie, pesten, handicaps en de wens tot terugtrekking uit het schoolse leersysteem. Er zijn daarbij verschillende manieren van thuisonderwijs. De termen "informeel leren" en "school-maar-dan-thuis" worden gebruikt.

In de VS is thuisonderwijs sinds 1993 in alle 50 staten toegestaan. In Canada, Mexico, Australië, Nieuw Zeeland, India, Indonesië, de Filipijnen, Taiwan, Zuid-Afrika en Tanzania zijn de ouders vrij om hiervoor te kiezen. West Europa laat een breed verschil zien in restricties op dit gebied. Thuisonderwijs is toegestaan in Groot Brittannië, Denemarken en Polen, terwijl nogal wat landen, waaronder Nederland, het met (soms forse) beperkingen toelaten. In Duitsland, Portugal, Italië en IJsland is het volledig verboden.

Het ziet er ook naar uit dat de aantallen thuis onderwezen kinderen toeneemt in Vlaams België. In Nederland ontbreken officiële cijfers, maar er werd in 2002 geschat dat enkele honderden thuisonderwijs volgden. De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs pleit al jaren voor meer vrijheid op dit gebied.

Het concept van naar school gaan om opgevoed te worden lijkt iets dat altijd heeft bestaan. Wat deden mensen eigenlijk voordat staatsscholen werden uitgevonden? Zelfs het concept van 'de uitvinding van de school' lijkt ons belachelijk.

Ze zijn er toch zeker altijd geweest? Waar zouden kinderen anders heen zijn gegaan om les te krijgen? Waar kregen ze hun opvoeding? Hoogstwaarschijnlijk komt thuisonderwijs of een alternatieve leervorm niet bij ons op.

Twee kinderen buiten aan het leren
We hebben een ingesleten idee dat leren alleen op een school kan gebeuren | bron: Rachel op Unsplash

Het idee van school is zo sterk bij ons ingesleten dat we niet goed zouden weten wat te doen als het niet bestond. Maar de werkelijkheid is dat staatsscholing een relatief hedendaags concept is.

Voor de tweede helft van de 19e eeuw was het systeem van staatsscholen en verplicht onderwijs nog niet ontwikkeld. Hierdoor hadden miljoenen kinderen geen toegang tot formeel onderwijs.

Kinderen die wel scholing ontvingen kregen dat op twee manieren:

  • via de kerk die scholing gaf met de nadruk op religieus onderwijs. Kinderen konden leren lezen en schrijven met slechts de bijbel als studieboek.
  • in huizen waarbij de families en gehuurde leraren verantwoordelijk waren om de kinderen op te voeden.

Wat Gebeurt er bij Thuisonderwijs?

Thuisonderwijs is een alternatieve scholingsvorm waarbij kinderen hun scholing ontvangen buiten het traditionele schoolsysteem om. Hedendaags thuisonderwijs is niet zo heel anders van wat vroeger plaatsvond waarbij lessen door de ouder of een bijlesleraar werden gegeven, gemengd met niet theoretische levenservaring in en buitenshuis.

Het grootste verschil in hedendaags thuisonderwijs is dat ieder kind nu ook online bijlessen kan volgen. Dit opent een scala van hulpbronnen, lesplannen en leer ervaringen voor studenten en bijlesleraren.

Alhoewel ouders tegenwoordig mogen kiezen om hun kinderen thuis te onderwijzen kan deze beslissing nog steeds veel weerstand en veroordeling veroorzaken. We vergeten dat miljoenen kinderen thuisonderwijs kregen voordat in de tweede helft van de 19e eeuw staatsonderwijs populair werd. In die tijd was het idee om de verantwoordelijkheid van de opvoeding van je kind aan een ander te geven niet erg gewild.

Belangrijk is ook op te merken dat thuisonderwijs niet alleen voorbehouden was aan de armen die het niet konden opbrengen om naar een openbare school te gaan. De rijken huurden ook leraren en gouvernantes om hun kinderen thuis les te geven.

Ontdek de leraren voor huiswerkbegeleiding via Superprof.

De voornaamste reden om op deze wijze te studeren was dat men wilde dat de kinderen het maximaal mogelijke in de samenleving zouden bereiken. Dat klinkt ons vandaag de dag best bekend in de oren. Thuisonderwijs is dus geen nieuwe optie maar wel een belangrijke wat het opvoeden van kinderen betreft.

Veel mensen zijn het niet eens met thuisonderwijs. Het is daarom misschien niet verbazingwekkend om te horen dat het illegaal is in veel Europese landen.

Thuis onderwezen kinderen ontvangen vaak ook onderwijs van professionele bijlesleraren. Daarnaast is online bijles een integraal deel van het leren van kinderen die thuisonderwijs ontvangen.

Bijles Zaanstad

agenda, markeerstift en koffie
Je kunt het lesprogramma van je thuisschool zelf samenstellen | bron: Unsplash

Thuisonderwijs: de Voors en Tegens

Er zijn voors en tegens aan het thuis onderwijzen van je kinderen. Sommige van de nadelen: het is niet een gemakkelijke keus, het kost veel tijd, toewijding, geduld en vereist veel creativiteit.

Daarnaast is het ook een voltijdse baan. Een van de ouders zal zijn baan op moeten geven om in het onderwijs te voorzien. Dat betekent weer dat het huishoud inkomen lager zal zijn terwijl de kosten verbonden met thuisonderwijs hoger zullen zijn.

We moeten toegeven dat er zijn best wel wat nadelen verbonden aan het nemen van de beslissing om kinderen thuisonderwijs te geven. Als je echter bereid bent om de uitdaging aan te nemen zul je ontdekken dat de voordelen de nadelen ruimschoots overtreffen. Succesvol thuisonderwijs geven betekent dat je hoogstwaarschijnlijk onafhankelijke kinderen zult opvoeden die veel zelfvertrouwen zullen hebben. Ze zullen weten wat ze van het leven willen en zo zijn opgegroeid dat ze de vaardigheden hebben om het te bereiken.

Voordelen van Thuisonderwijs

Persoonlijke, Aanpasbare Lessen

Een enorm voordeel van thuisonderwijs is dat je zelf het lesprogramma kunt samenstellen. Je kunt zelf beslissen wat je je kinderen wilt leren en hoe je dat wilt gaan doen.

Misschien wil je een formeel plan volgen dat het school lesplan naadloos volgt. Of misschien wil je je eigen traject bepalen gebaseerd op wat je als het beste voelt voor je kind.

Als je besluit om je kind te onderwijzen is het belangrijk om eraan te denken dat je je niet hoeft vast te pinnen aan één bepaald programma. Je hebt de vrijheid om een lesprogramma samen te stellen dat het beste in je kind naar voren zal brengen. Probeer een flexibel plan te maken waarin zowel jij als je kind plezier zullen hebben.

Ontwijk de Meeste Griepjes en Virussen

Nog een gunstige kant van thuisonderwijs is dat je kind niet meer iedere griep of verkoudheid zal oplopen die rondwaart. Ze zullen betrekkelijk gezond kunnen blijven.

En als ze onverhoopt toch ziek worden kunnen ze gewoon doorleren omdat ze toch al thuis zijn. Het is ook niet waarschijnlijk dat je kind zich ziek voordoet zodat ze thuis kunnen blijven.

Integreer het Leren in Je Natuurlijke Omgeving

Je kind thuis les geven heeft een geweldig voordeel in het feit dat je ze kunt voorbereiden om dingen met nieuwe ogen te zien. Je kunt het leren inlijven in alles wat je doet. Een wandeling in het park kan een biologie project worden waarin ze leren over bomen of gras. Een rondje door de buurt kan een geschiedenis les worden of een les over ontwerp en architectuur. Zelfs het koken van de familiemaaltijd kan een lesje huishoudkunde worden.

Leren en opvoeding zijn niet alleen vervat in toevallig langskomende schoolvakken. Elk moment brengt nieuwe gelegenheden met zich mee om iets nieuws te leren. Dit kan het verstand van je kind hiervoor aanwakkeren. Het zal hen een sterker en een nieuwsgieriger student maken.

Bijles Amsterdam, vind je leraar op Superprof.

Verschillen Tussen Thuisonderwijs en Online Onderwijs

kind buiten op onderzoek uit
Thuisonderwijs geeft het kind de vrijheid om zijn of haar eigen interesses te volgen| bron: Unsplash

Vrijheid om de Natuurlijke Interesses van het Kind te Volgen

Een geweldig voordeel van thuisonderwijs is dat je als ouder de gelegenheid hebt om het kind te observeren en hun interesses kunt leren kennen. Je zult kunnen zien waar ze in opbloeien en waar ze mee worstelen.

Dit geeft je de gelegenheid om hun interesses te integreren en het te gebruiken als stimulans om de betrokkenheid van het kind te behouden. Het zal het hele leerproces ook versnellen. Als ze bijvoorbeeld van auto's houden kun je deze interesse gebruiken om een lesplan op te stellen dat gericht is op geschiedenis, wiskunde, aardrijkskunde enzovoort.

Deze flexibiliteit is een cruciale kracht van het thuisonderwijs. Het is van het grootste belang dat deze flexibiliteit in het leren van het kind behouden blijft. Geef ze de vrijheid om hun eigen leerprogramma mee samen te stellen rekening houdend met hun natuurlijke talenten en interesses in de les samenstelling van allerlei onderwerpen.

Bewerk Zelfvertrouwen

Als je weg stapt van een autoritaire manier van lesgeven zullen je kinderen zichzelf vrijer kunnen uitdrukken. Als ze zelf een actief deel worden van hun eigen leerproces zal dat hen aanmoedigen en ze helpen om zeker en bemoedigd te voelen. Verantwoordelijkheid en vertrouwen zijn sleutel motivatoren voor zelfvertrouwen. Deze zijn heel gemakkelijk te bewerken in een thuisonderwijs omgeving.

Ruimere Leerervaringen

Als je je kind zelf les geeft is de sky de limit. Je kunt musea bezoeken om dingen te bekijken waar je les over aan het geven bent. Regel een bezoekje naar een kantoor om te zien hoe wiskunde van toepassing is in de alledaagse werkelijkheid. Je zou zelfs een jaar erop uit kunnen gaan en de wereld bereizen om geschiedenis, talen en culturen mee te maken.

Thuisonderwijs is niet beperkt tot lessen binnenshuis. Er is geen bepaalde lokaliteit voorgeschreven. Door deze vrijheid kun je nieuwe manieren verkennen en ontdekken om je kind te laten leren, enthousiast te maken en te betrekken bij de wereld om hen heen.

Toepassing van het Leren in het Alledaagse Leven

Koken, rekeningen betalen, een budget maken en met uitdagingen omgaan. De lijst is eindeloos, maar het is een unieke kracht van thuisonderwijs dat kinderen kunnen leren om wat ze hebben geleerd met begrip toe te passen op het leven van alledag.

Het leren krijgt een geheel nieuwe dimensie. We kunnen voortgaan van willekeurige stukjes informatie naar fundamentele vaardigheden die het mogelijk maken om de toekomst met succes te overleven.

Als je kind toestaat om deel te nemen in het leven van ons als volwassen en hun eigen ervaringen op te doen zal dit hen in staat stellen om dit leren te gebruiken als voorbereiding voor hun eigen toekomst.

Vrijheid van Groepsdruk en Pesten

Een behoorlijke uitdaging van openbare scholen is vandaag de dag hun veiligheid en geborgenheid. Als je je kind thuis les geeft hoef je je geen zorgen te maken over de schadelijke uitwerking van groepsdruk. Ook de verwoestende en gewelddadige gevolgen van pesten en de levensbedreigende invloed van gewelddadigheid op school zijn dan verleden tijd.

Je kind zal voor de volle 100% verzekerd zijn van een veilige en geborgen omgeving waarin ze kunnen leren en zich focusseren op het opgroeien tot een gelukkig en zelfverzekerd persoon.

vader leest voor aan kind
Wees ontspannen en probeer niet teveel onderwijs te geven | bron: Unsplash

3 Snelle Thuisonderwijs Tips

  • Probeer niet teveel in een dag te stoppen. Je zult er uitgeput van raken en snel een burnout oplopen.
  • Neem deel aan TO support groepen en organiseer reisjes en ontmoetingen met anderen TO'ers.
  • Gebruik multimedia en het internet. Er zijn veel dingen zoals talen die het beste door een expert onderwezen kunnen worden. Daarnaast zijn er gratis lessen, lesplannen, werkbladen en andere thuisschool bronnen.

Openbaar onderwijs is nog steeds de meest voor de hand liggende keuze als het gaat om het opvoeden van kinderen. Maar dat hoeft niet zo te blijven. De dramatische toename van pesten, gewelddadigheid en het aanvechtbare niveau van het onderwijs werken thuisonderwijs in de hand.

Thuisonderwijs is niet zomaar een andere optie. Het is een belangrijke overweging in het veiligstellen van je kinderen terwijl je ze voorbereidt op een succesvolle toekomst waarin ze kunnen opbloeien als gelukkige leden van de samenleving.

Need a teacher?

Did you like this article?

0 vote(s)
Laden...

Joep