Het leren van Italiaans is om verschillende redenen een goed idee.

Italië staat bij Belgen in de top vijf van meest populaire vakantiebestemmingen.

Populaire plaatsen in Italië waar Belgen graag naartoe trekken zijn onder andere het Gardameer, Toscane, Umbrië en Sardinië.

Italië is tevens een belangrijke economische partner voor ons land en staat consequent in de top tien van zowel import- en exportlanden.

Het aantal Italianen dat in België woont is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Er wonen nu ongeveer 450.000 mensen met een Italiaanse nationaliteit of origine in ons land.

Dat wijst duidelijk op langdurige, bindende relaties en betekent ook dat het nuttig is om de Italiaanse taal te leren.

En moesten deze redenen voor jou nog niet genoeg zijn, dan kunnen we ten slotte nog vermelden dat het toevoegen van een tweede taal op je cv je kansen op professioneel succes ongetwijfeld zullen vergroten.

Als je droomt van de zonnige kusten van Sardinië of de tijdloze cultuur van Rome, dan is het inschakelen van een bijlesdocent om je te helpen Italiaans te leren een slim idee. Je Italiaans avontuur wacht op je!

Italiaans leren Gent. Met dit weet Superprof genoeg om je leraren voor te stellen in die regio. Ontdek het nu!

Nederlanders gaan graag naar Italië op vakantie
Toscane is geliefd bij Belgische vakantiegangers ǀ Pixabay - Athony Arnaud

Les van een Italiaanse privéleraar is dé manier om snel zichtbare resultaten te boeken!

Of je verlangen om Italiaans te leren nu voortkomt uit een academische behoefte, professionele ambities of een persoonlijke wens om de taal van Dante Alighieri te kunnen spreken, we hebben alle hints, tips en suggesties die je nodig hebt in deze blog op een rijtje gezet.

Ben je klaar? Andiamo!

De beste leraren Italiaans beschikbaar
Anastasia
5
5 (5 reviews)
Anastasia
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Helena
5
5 (1 reviews)
Helena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Iris
5
5 (1 reviews)
Iris
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ylenia
Ylenia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
Sara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elvio
5
5 (2 reviews)
Elvio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anastasia
5
5 (5 reviews)
Anastasia
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Helena
5
5 (1 reviews)
Helena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Iris
5
5 (1 reviews)
Iris
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ylenia
Ylenia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
Sara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elvio
5
5 (2 reviews)
Elvio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer Eerst de Belangrijke Italiaanse Woorden

Wanneer we terugdenken aan de tijd waarin we zelf onze moedertaal aan het leren waren, kunnen we ons zeker enkele belangrijke educatieve momenten herinneren, zoals: vervoegingen van werkwoorden leren of het ontleden van zinnen.

De taal die we leerden bevatte elementen die niet alleen werden onderwezen, maar ook constant werden geoefend. Daardoor zijn zaken als woordvolgorde en de juiste werkwoordsvormen in de Nederlandse taal voor ons nu vanzelfsprekend.

Nu je zelf mag kiezen wat je wilt leren en van wie, vind je het misschien gek dat je Italiaanse bijlesdocent dezelfde manier van leren aanbeveelt. Of net niet?

Tijdens je taallessen zal je merken dat bepaalde woorden vaker lijken voor te komen dan andere. Dit zijn dus belangrijke woorden waar je voorrang aan moet geven. Zorg je dat je deze woorden eerst onder de knie hebt, dan zal je nadien sneller volledige Italiaanse zinnen kunnen spreken, dan wanneer je eerst zeldzame woorden leert. 

Alain Leury, een expert in cognitieve gedragspsychologie, zegt dat herhaling door zaken regelmatig op te roepen uit je geheugen, een essentieel onderdeel is van elk leerproces.

Het elementaire mechanisme van leren is herhaling uit het hoofd. - A. Leury

Laten we dan het advies van deze expert opvolgen en onze Italiaanse woordenschat vergroten!

Italiaanse woordenlijsten opstellen

Wil je Italiaans leren spreken, dan is het een zeer goed idee om flashcards (geheugenkaarten) te maken en/of een taalgids samen te stellen, waarin je de volgende elementen kunt opnemen:

 • Italiaanse basiswoorden en -zinnen, zoals: buonasera (goedenavond), arrivederci (tot ziens), grazie mille (veel dank) en a domani (tot morgen),
 • uitspraken om jezelf voor te stellenmi chiamo... (mijn naam is...), sono olondese (ik ben Nederlands), piacere (blij je te ontmoeten),
 • reiswoordenschattornare indientro (heen en terug), un biglietto (ticket, tarief), la destinazione (de bestemming),
 • voedselgerelateerde woordenla cucina (de keuken), il forno (de oven) la tazza (de beker),
 • Italiaanse uitingen van emotiefelicità (geluk), depresso (depressie), scherzo (grapje).

Daarbij is het belangrijk dat de Italiaanse woordenlijsten rechtstreeks verband houden met de reden waarom je de taal leert.

Een voetballer die wordt gerekruteerd om voor de Serie A te spelen,  moet niet dezelfde woordenschat leren als een student die deelneemt aan een Erasmus-programma in Italië (het studentenuitwisselingsprogramma).

Door taaluitwisseling programma's kun je een vreemde taal snel leren
Studenten kunnen in Italië verblijven en studeren via het Erasmus-uitwisselingsprogramma ǀ Visualhunt - Carol (vanhookc)

Daarnaast is het zo dat de Italiaanse uitdrukkingen die je leert moeten aansluiten bij jouw taalvaardigheid en niveau.

Van beginners kan redelijkerwijs worden verwacht dat ze de sociale begroetingen kennen, zoals ciao, een algemeen bekend Italiaans straattaalwoord voor hallo of goedendag.

Halfgevorderde Italiaanse sprekers zouden aan de andere kant genoeg moeten weten over de Italiaanse cultuur om ouderen niet te begroeten met iets anders dan buongiorno, de beleefde vorm van goedendag.

Bij het leren van een nieuwe taal is consistentie de sleutel.

Of je nu net je allereerste Italiaanse les hebt afgerond of al redelijk spreekvaardig bent, het is altijd beter om vijftien minuten per dag te besteden aan het leren van nieuwe woorden dan eenmaal per week urenlang met je neus in de boeken te zitten.

Je Italiaanse leraar zal je tijdens je eerste les kennis zeker en vast vertellen over deze methode.

De Fonetische Kenmerken van het Italiaans

Elke specialist in het leren van talen zal je vertellen dat - als je besluit een taalcursus te volgen - je er impliciet mee akkoord gaat om de fonetiek ervan te bestuderen.

Een essentieel aspect van het leren van talen is immers luisteren naar de gesproken taal.

Je zal natuurlijk kennismaken met gesproken Italiaans, omdat je leraar Italiaans zal spreken tijdens je taallessen. Dat zal je luistervaardigheid aanscherpen.

Om je op weg te helpen, presenteren we enkele basisregels van de Italiaanse fonetiek.

 • De klemtoon ligt meestal op de voorlaatste lettergreep: bijvoorbeeld buongiorno.
  • Spaans en Portugees hanteren hetzelfde systeem voor wat betreft de lettergreepklemtoon.
 • Bij tweeklanken wordt elke klinker uitgesproken. Buon (goed) wordt bijvoorbeeld uitgesproken als boo-won.
 • De letter r is 'rollend', zoals in het Spaans.
 • De letter z wordt uitgesproken als 'tz', zoals in grazie (dank u), uitgesproken als gra-tzee-eh.
 • De letter c, gevolgd door een klinker, wordt uitgesproken als 'tch', zoals in cielo (hemel), uitgesproken als tche-lo.

Zodra je deze en andere Italiaanse fonetische regels onder de knie hebt, begint het tweede deel van je leerproces: luisteren.

Natuurlijk vinden moedertaalsprekers van het Italiaans deze fonetische regels vanzelfsprekend. Ze hebben ze immers als kind geleerd, zonder erbij stil te staan, net zoals jij als kind vanzelf Vlaamse fonetische regels hebt geleerd toen je leerde spreken.

Download Italiaanse muziek
Luister naar Italiaanse muziek om je Italiaans te verbeteren ǀ Visualhunt - Sharon Graphics

Er zijn verschillende manieren om je Italiaanse luistervaardigheden en je begrip van de taal te verbeteren, buiten het klaslokaal of in privélessen. We geven enkele voorbeelden.

 • Bekijk Italiaanse films (zonder de ondertitels in het Nederlands te zetten).
  • Fellini's La Dolce Vita, Benigni's La Vita è Bella en Sorrentino's La Grande Bella de Sorrentina zijn allemaal prachtige artistieke films die geschikt zijn voor wie Italiaans wil leren.
 • Luister naar Italiaanse radiozenders.
  • Dankzij het internet is het gemakkelijk om toegang te krijgen tot zenders als Talk Radio 24, waar vooral veel Italiaans gesproken wordt. En voor wie van Italiaanse muziek houdt raden we Radio Cuore aan.
 • Download Italiaanse liedjes (legaal alsjeblieft).
  • Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti, Zucchero... het zijn allemaal internationaal bekende stemmen, maar slechts het topje van de ijsberg als het om Italiaans zangtalent gaat.
 • Sluit je aan bij Italiaanse verenigingen in je regio of stad (of online).
  • Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan Italiaanse expatactiviteiten in België. Misschien krijg je zo de kans om je pas geleerde woordenschat te oefenen!

Door een bijlesdocent in te schakelen om Italiaans te leren spreken en fonetiek te oefenen, vergroot je je kansen om volledig tweetalig te worden.

Wie op zoek is naar Italiaanse taalcursussen in Antwerpen - of in een stad in de buurt - zal via onze website zeker een bijlesdocent vinden om mee te oefenen! Schrijf je in voor een privécursus Italiaans met Superprof.

Het Onthouden van de Woorden en Zinnen die je al Hebt Geleerd

Vanaf je allereerste Italiaanse les begin je met het beheersen van de Italiaanse taal.

Beschouw elk woord en elke grammaticaregel die je leert als een belangrijk onderdeel van je leerproces om de taal uiteindelijk vloeiend te kunnen spreken.

Een essentiële regel bij het leren van talen is dat je - voordat je je studieboeken ’s avonds opbergt - je nieuw verworven kennis toetst aan wat je eerder hebt geleerd.

Uiteindelijk zal je taalonderdelen die je niet duidelijk zijn kunnen identificeren, onderdelen waarover je je leraar later vragen kan stellen.

Bovendien zal deze manier van leren – waarbij je ’s avonds nieuwe zaken koppelt aan oude kennis, die je dus herhaalt - je zelfvertrouwen vergroten. Bovendien zorgt dit voor een gevoel van zekerheid dat een doorlopende investering in je taalstudies nut heeft.

Leertechnieken zoals flashcards en woordenlijsten zijn geweldige hulpmiddelen om te gebruiken tijdens deze voorgestelde avondroutine.

Een ander goed hulpmiddel zijn kaarten om werkwoordsvervoegingen te oefenen.

Nog een goede tip: je kan je mondelinge vaardigheden in het Italiaans oefenen met een moedertaalspreker van Talenwijzer, als dat voor jou financieel haalbaar is.

Zo niet, waarom dompel je jezelf dan niet onder in de cultuur door een kookles te volgen?

Italiaans leren door een Italiaanse kookcursus te volgen
Weet jij hoe je zucchini moet bereiden? ǀ Visualhunt

Omdat taal en cultuur sterk verbonden zijn met elkaar, zal elke vrijetijdsbesteding waarvoor je kiest - die met cultuur te maken heeft - zijn vruchten afwerpen!

Taaluitwisseling: Nederlands voor Italiaans, via de Webcam of Thuis

Om je taalvaardigheid te ontwikkelen moet je oefenen... en dit natuurlijk vooral thuis en tussen de lessen door.

Maar met wie ga je oefenen?

Tenzij je een reis maakt naar Italië of online je Italiaans oefent, zoals via Talenwijzer, blijven de mogelijkheden om (in België) Italiaans te spreken vrij beperkt.

Er zijn echter wel Italianen die in België wonen en het is heel goed mogelijk dat zij Nederlands willen leren van een moedertaalspreker.

Italiaans leren Antwerpen of in talloze andere Vlaamse steden, het kan zeker. Allemaal dankzij Superprof.

Daarom bestaan er taaluitwisselingsprogramma’s!

De afgelopen jaren zijn er heel wat websites opgedoken voor het leren van talen in beide richtingen, alsook burgereducatieprogramma's. Dit vergemakkelijkt het leerproces zonder twijfel. Je hebt alleen de bereidheid tot leren en de toewijding aan de taak nodig om te slagen in je opzet, zowel bij het lesgeven als bij het leren.

Of je nu Italiaanse lessen volgt uit liefde voor talen of omdat je carrière je naar de Via Appia in Rome voert, hoe goed en snel je Italiaans zal leren hangt sowieso af van:

 • je dagelijkse studiegewoonten,
 • de bekwaamheid van je bijlesdocent,
 • hoe goed je je eigen taalniveau kan beoordelen en of je er rekening mee houdt, wat ook geldt voor je sterke en zwakke punten bij het leren,
 • hoe regelmatig je oefent,
 • of je jezelf al dan niet onderdompelt in de cultuur en de taal.

Als je eenmaal goed Italiaans kan spreken, kan je je zelfvertrouwen vergroten door online oefentests af te leggen.

Fallo e basta, caro!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep