Hou je van dansen en wil je graag een nieuwe dansstijl ontdekken? Dan is het leren line dansen misschien wel iets voor jou! In deze blog kom je erachter wat verschillende redenen zijn om te leren line dansen. Ook zullen we het hebben over enkele organisaties waarbij je dit kunt leren.

De dansstijl is tegenwoordig een stuk populairder in Vlaanderen, maar de dansstijl komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten van Amerika! Vooral in het zuiden van de VSA wordt er veel aan deze dans gedaan. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer ver te gaan om een dansclub te vinden waar er goede oude linedance liedjes gespeeld worden.

Kinderen van zowel de VSA als de kinderen in Vlaanderen kunnen blootgesteld worden aan de line dance liedjes en dansen. Denk maar aan populaire tv programma's zoals Hannah Montana die met country muziek worden uitgezonden.

In Amerika zit line dance in iedereen zijn bloed, maar het zijn ook zeer aanstekelijke dansen die door veel Vlamingen worden beoefend.

Ben jij geïnteresseerd in het leren line dance dansen? Doe dan je cowboy hoed op en stap in je laarzen! Dit is namelijk de gids voor jou!

Line Dance club
Er zijn veel verschillende lijndans clubs waarbij je kan leren linedancen! Bron: Unsplash, Credit: Magda Ehlers
De beste leraren Dans beschikbaar
Laure
5
5 (1 reviews)
Laure
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vlinders
Vlinders
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelien
Evelien
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
Mathias
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hind
Hind
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisabeth
Elisabeth
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jinthe
Jinthe
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julie
Julie
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laure
5
5 (1 reviews)
Laure
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vlinders
Vlinders
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelien
Evelien
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
Mathias
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hind
Hind
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisabeth
Elisabeth
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jinthe
Jinthe
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julie
Julie
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom zou je lessen line Dance nemen?

Ben je benieuwd naar de verschillende redenen die je kunt hebben om te leren line dansen? Geen enkel probleem, we vertellen meer over de dansstijl zelf en geven je zelfs een aantal redenen om dit te leren.

De geschiedenis van Country en Line Dance

De dans is in de twintigste eeuw in de Verenigde Staten een bijzonder populaire vorm van expressie geweest. Deze vorm van dansen is geïnspireerd op vele andere vormen van populaire dans, zoals Ierse dans, Swing en traditionele dansen van Amerikaanse boeren.

Linedance is enorm populair vanwege de vriendelijke en ontspannen sfeer. Veel Amerikanen oefenen deze dans graag op dansshows en muziekfestivals!

De oorsprong van country dance blijft echter een beetje een mysterie. Volgens de legende hielden cowboys zo veel van dansen dat ze na een dag hard werken de danszaal binnenstormden, zonder zich zelfs maar om te kleden of te wassen. Het is dankzij dit niveau van toewijding aan de dans dat cowboykleding zo synoniem is geworden bij het beoefenen van deze dans!

Een andere populaire Amerikaanse dans is de Madison-dans!

Leer de choreografische line dance passen door lessen te volgen bij een instructeur!

Country dansen heeft voor leerlingen tal van gezondheidsvoordelen, zowel mentaal als fysiek! Misschien niet zo veel als een Zumba les, maar toch goed voor je gezondheid! De positieve effecten van de line dance zijn allereerst aan je lichaam te zien, en dit al na een paar maanden lessen volgen.

Deze dans traint de buikspieren door het snelle tempo en de energieke bewegingen die bij deze dansstijl horen. Country & line-dance helpt je bloeddruk te verlagen met snelle danspasjes die de bloedcirculatie naar het hart verbeteren.

Deze dansvorm kan ook het energieniveau van je lichaam verhogen en zelfs het ontstaan van ziekten zoals osteoporose voorkomen.

Als laatste staan country- en line dansen bekend om het algemene welzijn dat het geeft: leerlingen kunnen leren om te ontspannen en de concentratie te verbeteren terwijl ze toch plezier hebben!

Alle dansen zijn goed voor je gezondheid, zoals Afrikaanse dans bijvoorbeeld!

Dit zijn slechts enkele redenen om te leren line dansen!

Cowboy op paard
Country dansen en line dance komen oorspronkelijk uit de verenigde staten en werd vooral door cowboys gedanst! Bron: Unsplash, Credit: Yavuz Pancareken

Welke muziek wordt er bij Country & Line Dance gebruikt?

Het is moeilijk om deze dans te scheiden van countrymuziek, een bijzonder populair muziekgenre in heel Noord-Amerika, en zelfs de wereld!

In de Verenigde Staten hielpen Rednex's ‘Cotton Eye Joe’ en ‘Achy Breaky Heart’ om country dance weer op de kaart te zetten. Hoewel deze nummers symbolisch zijn voor country dance, worden ze niet echt aanbevolen voor beginners.

De sleutel tot succes bij het line en Country dansen is het kiezen van een liedje dat bij je niveau past! Zo raden we beginners aan om een langzaam liedje te kiezen terwijl gemiddelde en gevorderde dansers best een lied met een sneller tempo gebruiken. Het belangrijkste wat je bij je keuze van je liedje in het achterhoofd moet houden is dat je het liedje ook leuk vindt.

Voorbeelden van Line Dance liedjes

Als je een aantal nummers wilt vinden waarbij je je handen in je zak moet doen en heen en weer moet stappen op je cowboylaarzen, probeer dan de volgende liedjes een uit! Binnen de kortste keren ben jij ook aan het meedansen!

Hier zijn enkele andere aanbevelingen voor beginners:

 • A woman like you door Lee Brice;
 • I do not want this night to end door Luke Bryan;
 • Livin' on love door Alan Jackson;
 • All your life  door The Band Perry;
 • Me and my gang door Rascall Flatts;
 • Raise the barn door Keith Urban;
 • Pontoon van Little Big Town;
 • Honey bee door Blake Shelton;
 • She's Country door Jason Aldean;
 • Fake ID door Big and Rich.

In de VS is countrymuziek een echt instituut, al blijft het in delen van Europa relatief onbekend. Als gevolg hiervan hebben velen van de artiesten bij ons, niet geprobeerd om in de country dance te komen vanwege de zeer specifieke muziekstijl.

Het duurt echter niet lang om te wennen aan country dancing.

Door jezelf onder te dompelen in country dansen, kun je jezelf vertrouwd maken met de Amerikaanse cultuur, wat perfect is voor je aanstaande reis naar Amerika of zelfs als je in de VS gaat wonen, vooral in de zuidelijke staten!

Natuurlijk is muziek belangrijk als je een dans leert, zeker bij Oosterse dans.

Line dancers wachten op toegang tot evenement
Er zijn verschillende Line dance evenementen over heel de wereld! Hier kan iedereen mee doen met de lijndansjes, maar je kan er ook gewoon naar kijken! Bron: Unsplash, Credit: Brett Sayles

Line Dance Technieken en tips om zelf beter te worden!

Het ziet er misschien makkelijk uit, maar we kunnen je verzekeren dat line dance verre is van dat! Iedereen synchroon zien optreden is zo bevredigend, dus het laatste wat je wilt is, dat jij zonder coördinatie de hele formatie in de war brengt!

Volg deze tips om ervoor te zorgen dat je de rest kunt bijhouden:

 • Stel vragen aan je docent of mededansers: Het kan een beetje gênant zijn om een ​​doorgewinterde professional om een ​​mini les te vragen. Het is echter de moeite waard om te vragen een ​​stap of reeks te herhalen als je het niet snapt. Schaam je niet door te vragen, als er iets is. Ze zullen zich waarschijnlijk gevleid voelen dat je hun voetenwerk bewondert! Bovendien hebben anderen waarschijnlijk al hetzelfde gevraagd, omdat niet iedereen een natuurtalent is in het oppakken van de stappen. Als het gaat om linedance lessen, variëren de snelheid en details afhankelijk van het niveau van de les, dus probeer altijd naar een geschikt niveau te komen. Als je niet zeker weet welk niveau je hebt, vraag dan naar het bijwonen van een proefles en kijk of je het allemaal kunt volgen of niet;
 • Wees geduldig: Het komt zelden voor dat iemand voor het eerst de dansvloer oploopt en meteen een perfecte linedance routine uitvoert. Neem stapbladen mee naar huis, indien aangeboden, haal wat kopieën van websites en bekijk YouTube filmpjes. Oefen de dansen keer op keer, want herhaling helpt;
 • Ga regelmatig naar de lessen: Zoals gezegd, herhaling is de sleutel, dus denk niet dat je een of twee lessen kunt bijwonen en dan een week kunt missen zonder dat dit van invloed is op je leerproces. Als je echt bekwaam wilt worden, ga dan regelmatig naar lessen (zelfs meer dan eens per week, als je sneller beter wilt worden);
 • Leer lijndans terminologie: In het begin lijkt het alsof je een vreemde taal leert, maar zorg ervoor dat je de terminologie leert die bij elke stap hoort. Dat zorgt ervoor dat je in de toekomst gemakkelijk nieuwe routines kunt oppikken. Hoewel je misschien nog steeds probeert de beweging te verwerken als de leraar de volgende beweging inzet, zul je uiteindelijk twee en twee bij elkaar optellen!

Do's en Don'ts bij het linedancen!

Een paar do's en don'ts voor linedance: Naast het bovenstaande zijn er enkele regels bij het leren van linedance waar iedereen zich aan moet houden. Zie hieronder om meer te weten te komen over de etiquette van line dancing voordat je jezelf voor de gek houdt!

Do's

 • Dans in lijnen;
 • Luister naar de melodie;
 • Doe wat de DJ zegt;
 • Verlaat de dansvloer als het zingen is afgelopen;
 • Let op je omgeving.

Don’ts

 • Loop niet dwars over de dansvloer;
 • Ga niet meedoen in de lijn halverwege een liedje;
 • Stop met dansen om je veters vast te maken of je haar goed te doen.
De beste leraren Dans beschikbaar
Laure
5
5 (1 reviews)
Laure
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vlinders
Vlinders
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelien
Evelien
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
Mathias
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hind
Hind
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisabeth
Elisabeth
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jinthe
Jinthe
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julie
Julie
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laure
5
5 (1 reviews)
Laure
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vlinders
Vlinders
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelien
Evelien
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
Mathias
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hind
Hind
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisabeth
Elisabeth
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jinthe
Jinthe
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julie
Julie
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Welke line dance passen zijn het populairst?

Ben je zelf geïnteresseerd in het leren line danssen, maar wil je eerst wat meer te weten komen over de verschillende danspassen die er bestaan? Lees dan snel verder! In het volgende deel van onze blog hebben we het er namelijk over!

"Love to know" Biedt een zeer handige gids voor beginnende line dancers, hierin worden de meest voorkomende termen in country dance bescheren en uitgelegd hoe je ze zou moeten uitvoeren. Zie de beschrijving van hun gids hieronder:

Heel Dig

Zo eenvoudig als met een hiel in de grond graven. Dit kan met een accent worden uitgevoerd door het steunbeen te buigen. Een ander/andere accent/variatie is om uit de pas te springen in plaats van gewoon terug op je voet te stappen.

Double Heel Dig

Voor snellere dansen is soms een dubbele heel dig nodig, waarbij je met je gewicht stevig op je linkerbeen staat, snel je rechterhiel twee keer de grond raakt, meestal naar voren en iets naar de zijkant.

Grapevine (of Vine)

Als je naar rechts of naar links gaat, wordt deze pas (naar rechts) als volgt uitgevoerd:

 1. De rechter voet stapt naar rechts;
 2. Linkervoet kruist achter de rechter;
 3. Rechter voet stapt naar rechts;
 4. Linkervoet sluit aan de linkerkant van de rechtervoet.

Grapevine Variaties: Als je meer gevorderd bent, verander dan de vierde stap van de grapevine door deze te vervangen door een heel dig of door de onderkant van je laars tegen de vloer te schuren en je linkervoet weer omhoog te brengen.

Weave

Door de grapevine te combineren met een kruis voor en een kruis achter, zal deze beweging de danser in zigzag op de vloer laten bewegen. Een volledige cyclus ziet er als volgt uit:

 1. Stap met je rechtervoet naar rechts;
 2. Kruis je linkervoet achter je rechtervoet;
 3. Stap met je rechtervoet naar rechts;
 4. Kruis je linkervoet voor je rechtervoet;

Herhaal stap 1 tot 4 zo vaak als je wilt. Als je de weave wilt beëindigen, voer je stap 3 en 4 van de grapevine stap uit om de weave te voltooien.

Jazz Square of Jazz Box

Je kent deze stap misschien uit de Jazz les. Hij kan naar rechts of naar links worden uitgevoerd; het wordt vaak twee keer achter elkaar in dezelfde richting uitgevoerd:

 1. Stap met je rechtervoet over je linkervoet;
 2. Stap met je linkervoet naar achteren en opzij;
 3. Stap naar rechterkant met je rechtervoet;
 4. Sluit je linkervoet aan de linkerkant van je rechtervoet.

Triple Step

Dit zijn drie stappen op twee beats van muziek die in een willekeurige richting gaan. Net als bij een Step-Ball-Change bij tapdansen, omvat deze stap de volgende drie stappen (of het tegenovergestelde als je met de linkervoet begint in plaats van met de rechter):

 1. Stap op je rechtervoet;
 2. Stap op de bal van je linkervoet en plaats je gewicht op deze voet;
 3. Stap snel op de rechtervoet zonder aan de linkerkant te blijven haken. De gewichtsoverdracht naar je linkervoet zou net genoeg moeten zijn om je vrij te maken om je rechtervoet op te tillen en erop te stappen.

Charleston

Hoewel het niet altijd de Charleston wordt genoemd, wordt deze stap vaak gebruikt in country line dansen (waarschijnlijk wordt hij door de caller/leider 'step-tap, step-tap' genoemd):

 1. Stap naar voren met je rechtervoet;
 2. Stap met je linkervoet naar voren, voor je rechtervoet, maar zet je gewicht er niet op;
 3. Stap achteruit met je linkervoet;
 4. Tik met je rechtervoet achter je linkervoet en herhaal dan.

Pivot Turn

Een simpele draai, een pivot is een halve draai. Dansers doen vaak twee draaibewegingen achter elkaar om een ​​volledige rotatie van 360 graden te voltooien:

 1. Stap naar voren op je rechtervoet, maar houd het gewicht gecentreerd op de bal van je voet;
 2. Met je gewicht gelijkmatig verdeeld over beide voeten, draai je je lichaam een ​​halve slag naar links;
 3. Je eindigt met je linkervoet voor.

Kick-Ball-Change

Een favoriet voor op je cowboylaarzen. Deze stap is gemakkelijk uit te voeren, maar ziet er moeilijk uit omdat hij snel wordt uitgevoerd:

 1. Met je gewicht stevig op je linkervoet, schop je de rechtervoet voor je, leidend met de hiel;
 2. Stap met je rechtervoet naar achteren, maar plaats alleen je gewicht op de bal van je voet om je gewicht weer snel te kunnen verplaatsen naar stap drie;
 3. Stap, hard (luid) op je linkervoet.

Dit zijn enkele line danspassen waar je zelf al op kan oefenen voordat je lessen gaat volgen!

Sommige passen lijken misschien op Ierse dans, vind je niet?

Cowboys in een cowboy bar
Wanneer je enkele lessen gevolgd hebt, kun je bij een country bar terecht om je danspassen in het echt te oefenen! Bron: Unsplash, Credit: Kevin Bidwell

Leer lijndansen op een country dance of line danceschool

Wie zei dat je naar het buitenland moet om lijndansen te leren? In Vlaanderen geven tientallen dansleraren begeleide lessen met traditionele muziek uit de VS. Groepslessen zijn perfect om snel vorderingen te maken met linedance, maar ook om andere dansliefhebbers te ontmoeten - praat zelfs met een paar Amerikanen!

Line dansscholen organiseren regelmatig culturele reizen om studenten volledig onder te dompelen in de cultuur van het diepe zuiden.

Als onderdeel van dansschool- of dansvereniging activiteiten kun je deelnemen aan country danswedstrijden, workshops en zelfs op tournee naar de Verenigde Staten.

Om je hierbij te helpen hebben we een aantal van deze scholen en clubs die je in Vlaanderen kan vinden opgelijst:

 • Black Boots, Leuven
 • Line Dance Lovers, Antwerpen
 • Line Dancers Lanaken, Lanaken
 • Dizzy Linedancers, Halle
 • The Black Horse Line Dancers, Deurne

Line dance lessen zijn voor iedereen toegankelijk: er zijn danslessen voor tieners en kinderen, volwassenen, senioren, enzovoort. Op country- en line dans scholen is er voor alle leeftijden wel een mogelijkheid!

Een andere trendy dans, Bollywood danslessen komen steeds vaker voor.

Leer Lijndansen in jouw buurt met Privélessen!

Wat zijn de voordelen om een privé dansleraar in te huren?

Ten eerste, hoewel wijdverbreid in België, zijn dansscholen moeilijk te vinden in kleinere steden. Het kan lastig zijn om gevoel te krijgen voor alle stijlen van country dansen door je te beperken tot lessen bij een dansvereniging.

Aan de andere kant bieden privé danslessen leerlingen de mogelijkheid om een ​​veelvoud aan country dance stijlen te ontdekken:

 • Line Dancing;
 • Western Promenade Dance;
 • Square dancing;
 • West Coast Swing;
 • Country Waltz;
 • Country Two Step;
 • Country Swing;
 • Nite Club Two Step;
 • Country Cha Cha.

Het andere voordeel van privélessen: de mogelijkheid om een ​​leraar in te huren die daadwerkelijk uit de Verenigde Staten komt! Een autochtone leraar kan je niet alleen leren dansen, maar je ook informeren over de country & western cultuur.

Bij Superprof vind je een dansleraar bij jou in de buurt voor alle soorten dans, van country tot Spaanse dans.

Ten slotte kun je met privélessen leren in een tempo dat bij je past.

De relatie privé docent en leerling is regelmatiger en persoonlijker dan bij een groepsles en de leerling kan in een oogwenk choreografie leren en alle passen van de country dance perfect uitvoeren.

Bij Superprof vind je een dansleraar bij jou in de buurt voor alle soorten dans, dus ook voor country en lijndansen

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!