Door de jaren heen is fotografie een belangrijk kenmerk van sociale media geworden.

Bij elke goede of interessante foto die je plaatst, vind je veel likes en zelfs nieuwe volgers.

Dit komt door de aantrekkelijke en uitnodigende aard van foto's, waardoor ze een perfect medium zijn voor mensen om een ​​online aanwezigheid te ontwikkelen en invloed te hebben op hun volgers.

Of het nu gaat om eenvoudige filters, frames en retouchering of specialistische software, waaronder Adobe Photoshop Lightroom, zijn er talloze middelen om het uiterlijk van foto's te verbeteren - het is dus niet zo moeilijk om de illusie te wekken dat je de artistieke vaardigheden van een professionele fotograaf hebt.

Als iemand echter op zijn minst kan doen alsof hij de kunst van fotografie beheerst, hoe onderscheid je je dan van de rest als het gaat om je eigen fotografische vaardigheden?

Het geheim is om te leren fotograferen tijdens een fotografiecursus gegeven door een professionele instructeur.

Als je je aanmeldt voor deskundige instructie in fotografie, leer je alles wat je moet weten om jouw fotografievaardigheden naar een hoger niveau te tillen. In fotografie workshops en handleidingen, of het nu voor beginners of gevorderde fotografie is, kun je verwachten om te leren hoe je je camera volledig kunt benutten door eerst de basis te beheersen en vervolgens je praktische vaardigheden te perfectioneren.

“Passie is de essentie van sociale media”, Jay Baer

Als je geen eigen digitale camera hebt, is de camera die in je smartphone is geïntegreerd goed genoeg om aan de slag te gaan! Het wordt echter aanbevolen dat je in een hoogwaardige camera investeert als je een serieuze interesse in fotografie ontwikkelt.

Naarmate de technologie evolueert, worden steeds meer camera's compatibel met Wifi en Bluetooth, dus zien jouw foto's er niet alleen indrukwekkender uit, je kunt ze ook gemakkelijker delen.

Bekijk hier de beste fotografiecursussen online.

Zorg ervoor dat je foto's scherp zijn
Een aantal meest populaire foto's op Instagram zijn gemaakt met een smarthphone ǀ Visualhunt - Mr.TinDC

Door een professionele digitale camera te gebruiken, zijn de foto's die je maakt van hogere kwaliteit en kun je meer van de scène voor je vastleggen.

Het gebruik van hoogwaardige apparatuur, in combinatie met echte fotografische kennis van je fotografiecursussen, maakt jouw Instagram- of Facebook-pagina interessanter om naar te kijken en de volgers zullen binnenstromen!

Hier zijn nog meer nuttige tips voor digitale fotografie om op te vallen bij het delen van jouw talent voor fotografie op sociale media.

Bekijk hier een aantal fantastische fotografie les bij jou in de buurt.

De beste leraren Fotografie beschikbaar
Michelle
Michelle
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
5
5 (5 reviews)
Robbe
29€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatjana
5
5 (1 reviews)
Tatjana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (2 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaëlle
Jaëlle
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shana
Shana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
Femke
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennert
Lennert
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michelle
Michelle
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
5
5 (5 reviews)
Robbe
29€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatjana
5
5 (1 reviews)
Tatjana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (2 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaëlle
Jaëlle
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shana
Shana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
Femke
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennert
Lennert
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Compositie: Speel in op de Psychologie Achter de Fotografie

Harmonieuze foto's worden gemaakt wanneer een fotograaf rekening houdt met zijn/haar compositie.

Het hebben van een goed samengestelde foto betekent dat deze een evenwichtige structuur heeft en prettig is om naar te kijken.

Dus hoe bereik je dit?

In de fotografie gaat de compositie over de manier waarop de elementen van een foto zijn gerangschikt. Deze elementen kunnen kleuren, lijnen, vormen en objecten zijn.

Deze techniek is al lang voor de uitvinding van de camera een kenmerk van kunst, zoals schilderen en tekenen.

Er zijn veel regels om te volgen als je een foto met een bevredigende compositie wilt maken. Hier zijn er een paar:

 • Regel van derden: dit is de fundamentele compositieregel. Het gaat om het voorstellen van je foto verdeeld in negen rechthoeken door twee verticale en twee horizontale lijnen op gelijke afstand van elkaar. Probeer vervolgens het object waarop je wilt scherpstellen op het punt te plaatsen waar twee lijnen elkaar kruisen, in plaats van in het midden van een van de rechthoeken. Als je het moeilijk vindt om deze lijnen voor te stellen, hebben de meeste moderne digitale camera's een optionele functie die de lijnen voor je toevoegt.
 • Leidende lijnen: deze regel volgt op de 'Regel van derden', omdat het de leidende lijnen van een foto zijn die de positie van de denkbeeldige horizontale of verticale lijnen bepalen. Als je foto een horizontaal element (zoals een barrière) bevat, moet je deze op een van de twee horizontale lijnen plaatsen. Hetzelfde geldt voor verticale elementen (zoals gebouwen).
Maak foto's die jij de moeite waard vindt
Geen compositie kan ook een mooie foto opleveren ǀ Visualhunt - wizzer2801

“Als je foto's niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg”, Robert Capa

 • Isoleer het hoofdelement: het doel hier is om je hoofdobject de focus van de hele scène te laten zijn - dit wil zeggen dat er geen afleiding is van andere objecten (zoals een passerende auto of voetganger). Dit kan op verschillende manieren. Ten eerste kun je dichter naar het object toe bewegen zodat het een groter deel van het frame in beslag neemt. Je kunt ook de scherptediepte rond het object verminderen om de achtergrond zachter te maken. Als je je op je object richt, wordt ook de achtergrond wazig.
 • Experimenteer met herhalende patronen: patronen van objecten of motieven zijn prettig om naar te kijken - dus maak er het beste van! De patronen die je vindt, kunnen een draad afrastering zijn (die kan worden gebruikt als een kader voor landschapsfotografie), een veld met identieke bloemen of een cluster van vergelijkbare torenblokken. Je foto kan interessanter worden gemaakt als je iets toevoegt dat het patroon onderbreekt. Dit kan bijvoorbeeld een venster zijn met een ander kleurframe dan de rest.
 • Symmetrie: deze regel vereist veel aandacht voor detail bij het kiezen van een onderwerp en het kader. Je onderwerp kan een eenzaam object zijn dat precies in het midden van je afbeelding wordt geplaatst (bijvoorbeeld een monument aan het einde van de weg). Je kunt ook twee objecten in symmetrische posities ten opzichte van elkaar hebben.

Ontdek de beste fotografiecursussen op Superprof.

Er zijn veel andere fotografietechnieken die kunnen worden gebruikt om een ​​goede compositie voor je foto's te bereiken, maar een goed begrip van de basisprincipes is de sleutel om je fotografie later naar het volgende niveau te brengen.

Flat Lays: De Populairste Trend van Instagram

Bij een 'flat lay' is de composite heel belangrijk
Een voorbeeld van een 'flat lay' over make-up ǀ Pixabay - 4956365

Als de term 'flat lay' niets voor je betekent, is hier een korte samenvatting van wat het inhoudt.

Bij flat laying draait alles om het van boven fotograferen van verschillende gerelateerde items die op een zorgvuldig geselecteerde achtergrond zijn gerangschikt.

Deze stijl van fotografie is vooral populair bij mensen die een levensstijl-, voedsel- en reisaccount beheren.

Flat laying is een methode om essentiële items voor een bepaald uitje of evenement aan je volgers te presenteren. Reisblogs flat lays kunnen bijvoorbeeld een toeristische gids, rugzak, camera, zonnebril, paspoort, zonnebrandcrème en een bikini bevatten.

Voor voedselrekeningen worden flat lays gebruikt voor het weergeven van alle ingrediënten die nodig zijn voor een bepaald recept.

De flat lay heeft de hoge hoek opname populair gemaakt op sociale media en zelfs in het dagelijks leven. Het maken van foto's van restaurantmaaltijden tijdens het eten om later op sociale media te plaatsen, is nu ongelooflijk populair.

Hier zijn enkele tips voor het maken van prachtige flat lay foto's:

 • Plaats jezelf ruim boven het arrangement of bord - op een stoel staan ​​volstaat! Je camera moet zich boven en direct in het midden van de objecten bevinden die je wilt fotograferen;
 • Maak gebruik van natuurlijk licht. Daglicht geeft je foto een beter effect dan studiolicht. Probeer er echter voor te zorgen dat dit licht indirect is, bijvoorbeeld door een gordijn te gebruiken;
 • Vergeet de compositie van je foto niet - het succes van je flat lay hangt ervan af! De positionering en opstelling van elk afzonderlijk object moet zorgen voor een evenwichtige foto. Zorg ervoor dat je de grootte en kleur van elk object in acht neemt bij het schikken van je flat lay;
 • Kies je achtergrond verstandig. Je flat lay moet harmonieus zijn - dit betekent het creëren van een gebalanceerde sfeer in je foto, terwijl de nadruk blijft liggen op de objecten in de flat lay. Probeer in het algemeen lichte achtergronden te kiezen voor donkere objecten en donkere achtergronden voor items met een lichte kleur.

De Beste Sociale Netwerken voor Fotografen

Onder de vele sociale netwerken die beschikbaar zijn, zijn er enkele die specifiek zijn ontworpen voor het delen van fotografie.

Doe inspiratie op op Pinterest
Maak een bestand op Pinterest met de foto's die jij mooi vindt ǀ Visualhunt - dianecordell

Hier zijn slechts enkele van hen:

 • Instagram: Instagram is zonder twijfel de koning van sociale media als het gaat om fotografie. Het draait volledig om het delen van foto's en het creëren van gemeenschappen op basis van inhoud met hashtags;
 • Pinterest: Met Pinterest kunt je virtuele moodboards maken die je kunt gebruiken om de foto's op te slaan en te categoriseren die je inspireren. Er is ook een optie om andere gebruikers met vergelijkbare interesses te volgen;
 • Flickr: Flickr is een sociaal netwerk waarmee gebruikers foto's op een professionele manier kunnen delen;
 • DeviantArt: Dit is een online community waar kunstenaars hun creativiteit ten toon kunnen stellen en hun werk door anderen kan worden bekeken;
 • 500px: is een deelplatform gericht op professionele fotografen. De foto's op dit sociale netwerk zijn van professionele standaard.

Nu je weet hoe je je foto's echt kunt laten stralen en een online aanwezigheid kunt ontwikkelen, zul je hopelijk snel resultaten zien.

Dus zoek een fotografieschool, meld je aan voor online fotografiecursussen, werk aan je compositie, overweeg je lichttechnieken, belichting, lensopening, witbalans, ISO, sluitertijd, ga dan op een stoel staan ​​en plaats je foto's op je favoriete sociale netwerk.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!