“De beste kunstintroductie wordt bereikt met door een museum te lopen. Hoe meer kunst je ziet, des te meer je zult leren om je eigen smaak te bepalen.” - Jeanne Frank

In 2018 steeg het museumbezoek in Nederland met 1 miljoen naar 32 miljoen bezoekers. Hoeveel van deze mensen zouden schilders of aankomende schilders zijn geweest?

De werken van Monet, Van Gogh, Picasso, Degas, Rubens, Gericault, Dali, Braque, Vermeer, El Greco, Chagall, Caravaggio, Toulouse-Lautrec, Modigliani bevonden zich in eerste instantie niet in een museum. Deze grote kunstenaars moesten eerst leren schilderen.

De beste leraren Schilderen beschikbaar
Cemil
5
5 (7 reviews)
Cemil
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisiane
5
5 (5 reviews)
Lisiane
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Helena
5
5 (5 reviews)
Helena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
5
5 (3 reviews)
Annelies
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
An
An
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
D'hauw
D'hauw
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
Louise
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cemil
5
5 (7 reviews)
Cemil
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisiane
5
5 (5 reviews)
Lisiane
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Helena
5
5 (5 reviews)
Helena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
5
5 (3 reviews)
Annelies
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
An
An
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
D'hauw
D'hauw
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
Louise
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Voordelen van Online Schilderen Leren

Het valt niet mee om te leren schetsen, te portretteren, het menselijk lichaam te tekenen, met een mes te schilderen, of waterverf, gouache of olieverf te gebruiken.

Om ervaring op te doen in het schilderen moet je oefenen. Dat wil zeggen dat je moet leren om expressies te tekenen, chiaroscuro onder de knie te krijgen, impressionistische schilders na te bootsen, te experimenteren met het schilderen op stof, een doek te kiezen, verschillende technieken aan te pakken enzovoort. Je moet ook een schildertechniek kiezen!

Kijk eens naar een willekeurige video over schilderen. Je zult horen dat artistieke vaardigheden niet zomaar naar boven komen. Het kost jaren om genoeg ervaring op te doen om je doelstellingen te bereiken. Maar het internet kan wel je beste vriend zijn in je zoektocht om een professional te worden.

Door online privélessen op Skype of simpelweg door YouTube video's te bekijken kun je op een handige wijze leren hoe te schilderen.

Schilderen Wanneer je Maar Wilt

Er is niets meer demotiverend dan een schilderles te moeten nemen als je er helemaal geen zin in hebt. Als je moe bent, geen tijd hebt of liever iets anders wilt doen kunnen schilderlessen op een kunstschool of een workshop schilderen snel hinderlijk worden.

Bezig zijn met een artistieke hobby kan het beste plaatsvinden als je er zin in hebt. Wanneer het een buitenschoolse activiteit is hoeft er geen dwang ervaren te worden. En ziedaar het voordeel van online schilderlessen. Je beslist zelf wanneer je wilt schilderen.

Dat is trouwens ook mogelijk als je privélessen neemt!

Schilderen op de Wijze die je Aanstaat

Als je online wilt leren schilderen dan zul je ook moeten kiezen wat je eigenlijk wilt leren. Je hebt het helemaal zelf in de hand.

man schildert in Japanse tuin
Waarom niet in de buitenlucht een schilderles nemen?  | bron: Pxhere

Je bepaalt welke schildertechniek je wilt oppakken. Deze keuzevrijheid zal nooit vervelen!

Zelfs als je schilderlessen neemt bij een privéleraar kun je aangeven wat je met de lessen wilt bereiken. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat de lessen zinvol zijn.

Schilderen Waar je Maar Wilt

Is dat in het plaatselijke park, in je achtertuin of in je woonkamer? Zou het niet fantastisch zijn als je op al je geliefde plekjes zou kunnen schilderen? Op kunstacademies vinden de lessen meestal plaats in duffe leslokalen. Daarin zijn vaak de tafels en stoelen de enige ruimteversiering.

Het decor en de atmosfeer beïnvloedt de schilder echter in een grote mate. Trakteer jezelf op het nemen van schilderlessen op je favoriete plek.

Op deze pagina kun je terecht voor een online schildercursus.

Online Leren Schilderen Zonder Leraar

Hoe je leert schilderen is voor iedereen verschillend. Ikzelf heb het op een aantal verschillende manieren geleerd. Ten eerste door na te bootsen wat ik zag en daarna door bij een plaatselijke leraar wekelijkse lessen te nemen. Online materiaal is voor mij ook een grote bron van inspiratie geweest.

Dankzij YouTube video's, sociale media en kunst blogs kan de aankomende kunstschilder op ieder uur van de dag inspiratie opdoen.

Uitleg op YouTube

YouTube is een goudmijntje wat schilderlessen betreft. Veel schilders en studenten hebben kanalen waarin ze hun kennis delen met hun YouTube community. Door naar deze video's te kijken kun je snel vooruitgang boeken. De Youtubers leggen vaak uit hoe ze moeilijkheden hebben overwonnen en wat ze ervan hebben geleerd.

Het is heel gemakkelijk om je in deze verhalen te herkennen en er voordeel uit te halen. Daarnaast geven sommige kanalen oefeningen aan die uitgevoerd kunnen worden.

Toegepaste Schilderwebsites

Blogs of websites die zich in schilderkunst specialiseren zijn ook een prachtige bron van informatie. Websites worden vaak zodanig opgezet dat je een klas of cursus gemakkelijk kunt volgen. Beginners, gevorderden en zelfs ervaren schilders kunnen door een categorie die het beste bij hen past meteen aan het leren slaan.

Blogs worden meestal op een persoonlijke manier geschreven. Door de ervaringen van een ander door te nemen kun je jezelf als schilder op een hoger niveau brengen.

Daarnaast kun je bij lezen van blogs artikelen uitzoeken waarin je geïnteresseerd bent. Let wel op dat blogs meestal iets lager worden aangeschreven dan online cursussen.

Sociale Media

Van de verschillende sociale media kun je ook veel baat hebben. Dat geldt voor schilders zowel als voor kunstenaars in het algemeen.

Scrabble stenen beelden "PINTEREST" uit
Het internet is barstensvol ideeën en inspiratie. | bron: Pixabay

Deze leervorm stimuleert je voorstellingsvermogen en je creativiteit. Pinterest en Instagram zijn heel visueel en ze zijn de meest populaire sociale media platforms wat kunstenaars betreft.

Als we het over lessen hebben kunnen we stellen dat een visueel beeld het veel gemakkelijker maakt om een bepaalde techniek te begrijpen of een nieuwe kunst stijl te ontdekken. Beelden zijn vaak doelmatiger dan grote paragrafen tekst.

Waar moet je eigenlijk op het internet naar zoeken? Denk eraan dat cursussen vaak op onderwerp worden georganiseerd:

  • soort schilderij: acrylverf, olieverf, waterverf, goache
  • onderwerp: portret, landschap, buitenleven, stilleven, levend model, bomen
  • compositieverbetering, brandput, perspectief, kleurkeuze, superpositie
  • teken en schildertechnieken: oost-indische inkt, houtskool, schets, potloodtekening, gewassen inkt, pastelverf, porselein, stof, pen, doek, zijde, schildermes.
  • artistieke stijl: grafische kunst, calligrafie, abstract, decoratief, Chinese schilderkunst, hedendaagse, moderne en representatieve kunst

We moeten evenwel een paar kanttekeningen plaatsen. Als je online wilt leren kun je niet door een leraar gecorrigeerd worden. Je kunt natuurlijk je werk aan vrienden laten zien en hun mening vragen, maar je kunt niet om raad vragen terwijl je aan je stuk werkt.

Zoek hier naar een schildercursus Groningen.

Met een Leraar Online Leren Schilderen

Leren schilderen en leren tekenen zijn vergelijkbaar. Je zult moeten leren om je idee op het papier of doek neer te zetten. Vaak zul je wel een beeld in je hoofd hebben maar niet in staat zijn om het over te brengen op een drager.

Als je online de grondslagen van het tekenen en schilderen wilt leren dan zijn er meer mogelijkheden dan alleen websites en Youtube video's. Er is ook een manier waarbij je professioneel advies kunt krijgen en toch in je eigen huis kunt blijven:  live schilderlessen met een leraar.

Het in de arm nemen van een privé kunstleraar betekent dat je op maat gemaakte lessen kunt krijgen via chat of webcam. Op deze wijze kan de leraar precies zien wat je doet. Hij of zij kan je dan zonodig corrigeren. Door dit directe contact tussen leraar en leerling kun je meteen vragen stellen en veel sneller voortgang boeken.

Als je kiest voor een online leraar ben je ook verzekerd van een logisch programma waardoor je niet snel ophoudt door gebrek aan tijd of motivatie. Als je met je leraar regelmatige afspraken maakt kun je jezelf helpen een routine aan te houden.

close-up van een webcam
Ontvang vakkundig schilderadvies zonder ook maar de deur uit te gaan. | bron: Pexels

Het vinden van zulke leraren is gemakkelijker dan ooit. Heel veel Superprof leraren bieden deze leermethode aan. Je kunt natuurlijk ook op marktplaats, in de plaatselijke krant of op prikborden kijken.

Daarnaast kun je ook prive schilderlessen nemen zonder live video's te gebruiken. Op gespecialiseerde websites of YouTube kanalen bieden sommige leraren je programma's aan waarbij je een videoreeks bekijkt. Studenten krijgen de gelegenheid om bij vragen contact met hen op te nemen.

Je hebt dus de gelegenheid om je vaardigheden te verbeteren, en tevens om advies te vragen over schilder materialen: kwasten, penselen, palet, schildersezel, potloden, verf, schildersplank, glazuur, vernis, canson papier, waterverf papier, lijnzaadolie, verfverdunner, terpentine enzovoort .

Laat dit alles je niet verhinderen om op welk niveau dan ook een trainingscursus te volgen om je schets of schildertechniek te verbeteren. In de grote steden (en soms in de kleinere) worden regelmatig door kunstschilders schilder workshops uitgevoerd.

Je zou je ook kunnen opgeven voor de Kunstacademie!

Online je Artistieke Vaardigheden Verbeteren

Jeanne Frank had het best wel bij het rechte eind door te zeggen dat schilderen het beste wordt geleerd door musea te bezoeken.

Tijd door te brengen in het Rijksmuseum, het van Gogh museum of het Mauritshuis zal nog niet een nieuwe Rembrandt, Courbet, Manet of Da Vinci van je maken, maar het helpt wel!

De kunstwereld is heel breed. Iedere vorm van inspiratie is welkom. Sommige musici worden door schilderijen geïnspireerd. Andersom is het ook het geval. Je blik verruimen door kunst te bekijken is een prachtige manier om inspiratie te vinden.

Schilderij van Renoir "Le Moulin de la Galette"
Pierre-Auguste Renoir, Dance at the Moulin de la Galette. | bron: Visualhunt

Als je niet in een van de grote steden woont hoef je nog niet te wanhopen. Er zijn heel veel historische schilderstukken online te bekijken. Kunstwebsites, Google images en zelfs museum websites geven heel veel meesterstukken uit het verleden weer.

Waar zou je naar moeten kijken? Compositie, kleuren, techniek, alles is van belang. Maak een lijst van de elementen die je in je eigen werk tijdens je privéklassen zou willen nabootsen.

Het naschilderen van beroemde werken is ook een goede manier om voortgang te boeken. Ik heb zelf internet beelden gebruikt. De reproducties die ik heb gemaakt hebben mij niet alleen verschillende schilder technieken geleerd maar ook hoe rekening te houden met de verhoudingen van het menselijk lichaam en perspectief.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!