Het inschrijven van je kinderen voor pianolessen voor beginners is waarschijnlijk een van de beste dingen die je kunt doen voor hun opvoeding. Het leren van piano spelen brengt tal van voordelen met zich mee, die we hier allemaal in detail voor je zullen uitleggen. Je kinderen zullen hun gehele toekomstige sociale leven hiervan plezier hebben!

Met de hulp van pianolessen voor beginners leert jouw kind meer temperamentvol, sociaal, vastberaden, creatief, gevoelig en nieuwsgierig te zijn. Daarbij leert het uiteraard het verschil tussen kwartnoten en een metronoom! Bovendien zullen deze voordelen nog groter zijn wanneer het kind op vroege leeftijd begint met pianolessen. Als hij of zij een stuk bladmuziek leert lezen voordat het op school een boek leert lezen, zal het een groot voordeel hebben ten opzichte van zijn of haar niet-muzikante speelkameraadjes!

Wat je ambitie ook is, spelen voor je plezier of studeren om pianist te worden, beginnen met piano leren spelen vereist motivatie, verlangen, doorzettingsvermogen en plezier! Deze vier waarden moeten natuurlijk groeien in de loop van de muziektraining.

Jazzpiano, klassieke piano, rock, tango... Verschillende stijlen hebben invloed op de inhoud van je pianolessen. Van privélessen tot het conservatorium, van online pianocursussen tot pianoles in een muziekschool, de keuze binnen het onderwijs is groot. Dit geldt vooral in het huidige digitale tijdperk, waar het gemakkelijk is om tutorials en gratis online lessen te vinden om piano te leren spelen.

Het is dus aan jou om de methode en stijl te kiezen die het beste werkt voor je kinderen. Hierna volgen de redenen waarom wij bij Superprof het een fantastisch idee vinden om je kind in te schrijven voor pianolessen voor beginners.

Ontdek hier handige tips om effectief piano te leren spelen!

Brein afgebeeld in de natuur
Piano leren spelen heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van je brein. | Bron: Pixabay.
De beste leraren Piano beschikbaar
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom zou je Piano Leren Spelen? Wat zijn de Voordelen voor Kinderen?

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het leren spelen van piano zal je kind veel positieve en vaak onverwachte voordelen geven die zijn of haar sociale interacties een boost zullen geven.

Dit zijn de grote voordelen van het leren van piano spelen voor jonge studenten:

Sinds de 19e eeuw hebben bekende sociologen, zoals Durkheim, betoogd dat kinderen die naar school gaan in staat worden gesteld meerdere sociale kringen te verkennen, naast bijvoorbeeld alleen de familiekring. Hetzelfde geldt voor muziek.

In de muzieklessen voor beginners leert je kind andere kinderen van dezelfde leeftijd kennen. De lessen zullen al snel muzikale en sociale vaardigheden met elkaar combineren. Als je opgroeit, speelt je kind met andere kinderen in een muziekschool, conservatorium of in een orkest. Op dezelfde manier zal hij of zij een relatie en band opbouwen met een muziekleraar. Als je kind muziek leert spelen voordat het naar school gaat, is de relatie tussen de leerling en de leraar een van zijn eerste interacties met een volwassene buiten het gezin.

De piano stimuleert ook de cognitieve en educatieve capaciteiten van het kind. Een studie onder leiding van F. Rausher en G. Shaw heeft aangetoond dat kinderen die piano spelen sneller ruimtelijke vaardigheden ontwikkelen dan anderen. Dit komt allemaal door het leren spelen van piano!

De gehoor- en motorische functies van musici zijn meer ontwikkeld dan die van niet-muzikanten. Omdat het luisteren naar muziek vorm geeft aan het muzikale oor en de coördinatie, verbetert het ook de fysieke capaciteiten. Er zijn dus meer voordelen die kleven aan het aannemen van de juiste houding voor de piano dan je dacht!

Een getrainde pianist zal betere schoolresultaten hebben dan zijn mede-klasgenoten, omdat de muziekles kinderen leert over relaties, discipline en inspanning.

Pianolessen aan huis kan gemakkelijk via Superprof. Het kan met talloze privéleraren aan een diverse tarief.

Het leren lezen van noten en het spelen op 88 toetsen speelt ook een rol in de ontwikkeling van de hersenen: de persoon wordt vaardiger, is meer geneigd om verschillende talen te leren en sneller pianotonen, een toonladder en akkoorden te lezen. Ze zullen piano kunnen spelen als Mozart voor je het door hebt!

Dit maakt het leren spelen van andere instrumenten en het algemene begrip van muziek op de lange termijn ook gemakkelijker.

Dus nu je ervan overtuigd bent dat je je kind moet inschrijven voor pianolessen voor beginners, moet je beslissen op welke leeftijd je het wilt doen!

Typ pianolessen Gent op het Superprof platform en je zal talloze opties verkrijgen om les te volgen met een privéleraar. Een van de talloze voorbeelden.

Kind speelt op piano
Jonger dan 3 jaar wordt beschouwd als te jong om piano te leren spelen. | Bron: Pixabay.

Op Welke Leeftijd Moet men Beginnen met Pianolessen?

Er wordt vaak gezegd dat er geen ideale leeftijd is om piano te leren spelen, dat men op elk moment in het leven kan beginnen. Echter, kinderen onder de 3 jaar zijn te jong om te beginnen met het nemen van pianolessen.

In muzieklessen voor beginners kunnen kinderen de wereld van de muziek ontdekken: ritme, geluiden, training van het gehoor, en dit allemaal gecombineerd met het hebben van plezier. Als kinderen de piano associëren met iets leuks, zullen ze die toonladders maar al te graag leren!

Om je kinderen aan te moedigen, is het belangrijk om ze regelmatig complimenten te geven en een pianoleraar te vinden die zijn of haar methode kan aanpassen aan zeer jonge beginners.

Hoewel er geen officiële leeftijd is om piano te leren spelen, zijn kinderen op 7-jarige leeftijd neurologisch gezien het meest kneedbaar: hun hersenen zijn als sponzen en ze pikken sneller nieuwe dingen op dan volwassenen. Dit is ook ongeveer de leeftijd dat ze de solfège echt kunnen begrijpen en beginnen te leren lezen. Moedig ze dus aan om pianoles te nemen zodra ze op de basisschool zitten.

Ook kunnen pianolessen vanaf de puberteit worden ingeruild voor gitaarlessen, dat op die leeftijd wat cooler lijkt! Dit geldt in ieder geval voor rockgitaar in vergelijking met bijvoorbeeld klassieke gitaar.

Overal doorheen Vlaanderen is het mogelijk om bijlessen te volgen. Typ piano lessen Antwerpen op het platform van Superprof en je zal talloze optie verkrijgen met een privéleraar.

Probeer je zoon of dochter uit te leggen dat de piano niet alleen “cool” is, maar ook een zeer goed basisinstrument is voor het spelen van verschillende muziekstijlen en het begrijpen van de muziektheorie, wat nodig is voor het spelen van andere instrumenten, waaronder de gitaar.

Vergeet niet dat veel componisten en beroemde pianisten heel jong begonnen, terwijl anderen de piano later in hun leven als volwassene pas tegenkwamen. Zelfs jij kunt spelen! Wellicht zijn de excuses die we altijd gebruiken, dat bijvoorbeeld onze vingers stijver worden, we minder tijd hebben voor pianolessen en minder capaciteit hebben om te leren, gewoon om ons gebrek aan motivatie te verbergen?

Aangezien volwassenen al mentaal en fysiek zijn ontwikkeld (in verhouding tot kinderen), beschikken ze over een diepe muzikale culturele achtergrond en meer financiële middelen om pianoles te nemen!

Het leren van piano voor beginners, zelfs voor mensen boven de 40 of 50 jaar, kan een factor zijn die toekomstige cognitieve pathologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer vermindert: de hersenen zijn in ontwikkeling, niets is onveranderlijk en zelfs een ouder persoon kan leren spelen als hij of zij dat wil!

Hoe oneerlijk zou het zijn als privélessen voorbehouden zouden zijn aan jongeren? In feite zou het bestuderen van de piano tegelijk met je kinderen een geweldige manier kunnen zijn om hen te motiveren!

Wat te doen als jouw kind piano wilt leren spelen?

Ouder persoon speelt piano
Ook voor ouderen is het verstandig om piano te leren spelen! | Bron: Pixabay.

Hoe Raken Jonge Kinderen Geïnteresseerd in het Spelen van Piano?

Om je kinderen te inspireren om piano te spelen moeten ze er plezier aan beleven.

De piano moet een leuke activiteit zijn, en geen marteling. Als naar de les gaan een bron van angst, spanning of stress is, dan is er weinig kans dat je kind die piano noten wil blijven bestuderen.

Om ervoor te zorgen dat de pianoles een plezierige ervaring is, moet je een goede pianoleraar vinden met een leuke en eenvoudige pedagogische lesmethode. Hoe zou je het vinden om thuis les te krijgen?

Superprof heeft veel gevestigde pianisten die niet kunnen wachten om met je kind aan de slag te gaan! Maar kies niet zomaar iemand die gratis lessen weggeeft: de leraar moet ervaren zijn en goed zijn in het geven van onderwijs aan kinderen. Als je kiest voor een afgestudeerde conservatoriumstudent die voorbestemd is om een gerenommeerd pianist te worden, maar die niet weet hoe hij zijn les aan kinderen moet aanpassen, loopt je het risico dat je kind ervoor kiest om ermee te stoppen.

Als je zelf musicus bent, amateur of professioneel, zal het veel makkelijker zijn om je kinderen te motiveren. Geef ze thuis muzieklessen voor beginners, solfège-les en laat ze met je instrumenten spelen.

Het internet biedt ook uitstekende trainingsmethoden voor piano lessen. Zo kan je kind leren pianospelen zonder dat hij of zij ergens naartoe hoeft te gaan! Online pianolessen zijn een goudmijn aan efficiënte, leuke en motiverende leermethoden.

Tot slot is het thuis luisteren naar muziek ook zeer nuttig. Dit kan een middel zijn om je kinderen te motiveren: het spelen van jazz of klassieke muziek pianostukken terwijl de kinderen nog jong zijn, kan ervoor zorgen dat ze willen leren spelen wat ze horen.

Vrouw heeft VR bril op
Het is beter voor je kind om piano te leren spelen dan continu te gamen. | Bron: Pixabay.

Hoe Kan je je Kind Helpen om te Leren Spelen?

Stel er zijn een paar maanden voorbij gegaan sinds je kind met privé pianoles is begonnen, maar het lijkt erop dat er weinig vooruitgang is geboekt. Als je kind over een bepaald stuk struikelt, is dat eigenlijk een goed teken! Maar hoe kun je ervoor zorgen dat hij of zij goed aan het werk is? Hoe haal je het beste uit deze lessen (waar je geld voor betaalt)?

Een muziekleraar zou les moeten geven in alle aspecten die komen kijken bij het spelen van piano, inclusief:

  • Je houding
  • Solfège training
  • Oefenen van liedjes
  • Piano toonladders, akkoordenschema's, octaven en arpeggio's
  • Lezen van muziek en muziektheorie

De pianodocent kan echter niet altijd de probleempunten van de leerling oplossen.

De student is vaak alleen met zijn of haar toetsenbord. Om een kind piano te leren spelen, moet hij of zij regelmatig oefenen. Het is beter om elke dag 20 minuten te oefenen dan 2 uur lang achter elkaar door te oefenen. Dit komt omdat de hersenen tijd nodig hebben om dingen te verwerken.

En ouders hebben een belangrijke rol in het aanmoedigen van dit gedrag. Vergeet niet dat pianolessen zwaar zijn en echte teaminspanning zijn!

Zoek pianolessen bij mij in de buurt.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!