Stel je voor, je hebt een romantisch avondje gepland. Je wilt eerst naar een goed restaurant. Wat doe je? Je zoekt op internet welke horeca het best worden beoordeeld.

Vervolgens ga je naar huis om samen een film te kijken. Om te kijken welke film goed is en goed bij de avond past, zoek je wederom op wat anderen over de film hebben gezegd.

Bijles Nederlands gezocht ergens in Vlaanderen? Vind je geschikte leraar vandaag nog en start je bijlessen!

Recensies, beoordelingen en reviews maken een groot deel uit van de maatschappij waarin we leven, aangezien we veel consumeren en graag het beste van het beste voorgeschoteld krijgen.

We willen kwalitatief goede diensten en producten en gaan daarbij graag op wat anderen, liefst experts, zeggen over datgene wat we willen eten, drinken, bezoeken, lezen of zien.

Voor je eindexamen Nederlands, op de basisschool of op een ander moment kan het jou ook gebeuren dat je wordt gevraagd een recensie te schrijven. Het is dan goed om te begrijpen wat een recensie is, waar een recensie uit bestaat en hoe je een recensie moet schrijven. Superprof gaat het je allemaal vertellen in dit artikel.

Student op de pc
Herlees alles wat je schrijft! ǀ Bron: Unsplash
De beste leraren Nederlands (schoolvak) beschikbaar
Saar
5
5 (3 reviews)
Saar
42€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yousra
5
5 (10 reviews)
Yousra
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (11 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rusudan
5
5 (4 reviews)
Rusudan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mai
5
5 (5 reviews)
Mai
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (3 reviews)
Saar
42€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yousra
5
5 (10 reviews)
Yousra
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (11 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rusudan
5
5 (4 reviews)
Rusudan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mai
5
5 (5 reviews)
Mai
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is Een Recensie?

Een recensie is een beoordeling van iemand die het product of de dienst in kwestie in levende lijve heeft uitgeprobeerd en op basis van die ervaring een goed geargumenteerd stuk schrijft waarin hij of zij aangeeft wat er beviel, wat tegenviel en vaak nog wat extra context over de plek, de dienst of het product.

Je kan recensies terugvinden in kranten, op het internet, eigenlijk overal waar je dingen kan kopen, bestellen of die enige link hebben met de sector waar de product, de dienst of de plek uit afkomstig is.

Dit klinkt wellicht allemaal wollig, en dat heeft te maken met het feit dat recensies eigenlijk overal voor geschreven kunnen worden. Zoals we al eerder zeiden kopen en consumeren we vandaag de dag zoveel dat we alleen willen gaan voor de dingen die écht kwaliteit bieden.

Bedrijven weten ons via reclames op allerlei manieren te bereiken en onze kooplust te triggeren. Streamingsdiensten bieden ons films aan, reisbureaus reppen over verre oorden. Om uit dat enorme aanbod een juiste keuze te maken, heb je soms wat hulp nodig van een gids of een ervaringsexpert die je kan vertellen of je ervoor moet gaan, of juist niet.

Beschouwing schrijven
Maak een structuur met tabellen ǀ Bron: Unsplash

Waar Moet je Recensies voor Schrijven?

Als je op school zit komt het meestal voor dat je een recensie moet schrijven voor een boek dat je hebt gelezen. Dit heet een boekverslag of boekbespreking en is essentie niet heel anders dan een traditionele recensie, aangezien je aan de hand van context en argumenten laat weten wat je van het boek vond.

Omdat ze het op de middelbare school belangrijk vinden dat je schrijft en gebruik maakt van Nederlands, kan het ook zijn dat je een recensie over iets anders mag schrijven. Een film bijvoorbeeld.

Maar afhankelijk van je verdere loopbaan kan het ook gebeuren dat je recensies moet schrijven voor andere sectoren. Stel dat je als journalist gaat werken, en je wordt gevraagd om een bezoek aan een evenement te brengen om daar voor de culturele agenda een recensie voor te schrijven. Je moet dan weten hoe je een recensie schrijft.

Hetzelfde geldt voor culinaire recensies. Restaurants kunnen als de dood zijn voor een culinair recensent van een bekende krant, omdat deze mensen in staat zijn een plek te maken of te breken. Namen als Johannes van Dam en tegenwoordig Hiske Versprille (allebei bij het Parool) deden restauranteigenaren in Amsterdam verbleken van angst.

Een recensie is dus niet zomaar een verslagje: het is een goed verhaal met een heldere argumentatie. Als je een goede recensie weet te schrijven, zullen mensen je argumenten begrijpen en je vertrouwen dat je oordeel voortkomt uit een objectieve blik. En wie weet reis jij straks wel de wereld over om gratis te eten bij restaurants in ruil voor recensies!

Laten we dus eens kijken hoe je een goede recensie schrijft, want zoals je kan opmaken is dat verre van een makkelijke opgave.

Op papier
Opstellen schrijven, leuk he! ǀ Bron: Unsplash

Hoe Ziet een Goede Recensie Eruit?

Afhankelijk van de website of het tijdschrift waar je voor schrijft of de schoolopdracht die je moet doen kan de structuur van je recensie verschillen. Maar globaal gezien zijn er vier onderdelen die niet mogen ontbreken in een goede recensie. Je kan ze in een andere volgorde zetten, je kan meer aandacht aan het ene stuk wijden dan aan het andere onderdeel, maar ze mogen niet ontbreken.

  1. Introductie

Dit is vaak een kort onderdeel van je recensie. Je kan al een deel samenvatten van wat je later gaat vertellen, of het nou om een boek gaat of om een avondje uit. Maak in ieder geval gelijk duidelijk wat de lezer kan verwachten en wees niet bang om gelijk door te laten schemeren of de beoordeling positief of negatief uitvalt. Het belangrijkste is dat je de lezer “lekker maakt” om verder te blijven lezen.

  1. Context

Het is voor de lezer fijn om achtergrondinformatie te krijgen. Als je een boek schrijft, kan dat gaan over het boek, over de schrijver, zijn of haar eerdere werken, etcetera. Als je over een film schrijft idem dito: over de regisseur, de acteurs, een eventueel waargebeurd verhaal. Maar ook over een restaurant, een reis, een plek, een evenement of een product kan context helpen om als lezer beter te begrijpen hoe we iets moeten plaatsen.

  1. Beoordeling – Argumenten voor en tegen

Dit is een zeer belangrijk onderdeel van je recensie. Dit is het onderdeel waarin je aan de hand van goed opgebouwde argumenten gaat aangeven hoe iets is bevallen. Onderbouwing van je kritiek is essentieel: roepen dat je iets “goed” of “slecht” vond gaat je niet helpen. Probeer ook evenwichtig te blijven: als je goede punten noemt, noem dan ook wat tegenviel, en andersom.

  1. Conclusie

Het eindresultaat, de afsluiting, het slot, de kers op de taart. Je geeft in dit onderdeel je eindoordeel en concludeert of iets een aanrader is of niet, aan de hand van een korte samenvatting van je eerdergenoemde argumenten. Probeer af te sluiten met een leuke uitsmijter!

Student schrijft met vulpen
Wanneer heb jij voor het laatst een vulpen gebruikt? ǀ Bron: Unsplash

Zo Kan je een Recensie Schrijven

Nu je weet waar recensies voor dienen en waar recensies uit bestaan kan je gaan schrijven. Bij het schrijven zijn er nog een aantal regels die belangrijk zijn om te onthouden en ervoor te zorgen dat je een perfect stuk levert.

  • Niet plot weggeven

Als je over een boek of film schrijft is het om iemand te informeren die het boek of de film nog niet heeft gelezen of gezien. Je wilt dus niet het plot weggeven. Vandaag de dag is het een trend om bij recensies “spoiler alert” te zetten, om aan te geven dat het plot wordt weggegeven: dit is in ons opzicht een zwaktebod. Hoe lastig het ook is, als je het plot kan vermijden, moet je dat ook doen.

  • Niet te lang

Maak je recensie niet te lang. Het moet een pakkend, kort stuk zijn, waarin je alle essentiële onderdelen behandelt maar waarbij je niet gaat vervelen. Probeer het dus bondig te houden en niet te lang uit te wijden over je ervaring.

  • Denk aan je publiek

Als je over specifieke plekken of producten schrijft waar je zelf enthousiast van wordt of veel vanaf weet kan het lastig zijn algemeen te blijven. Je moet je namelijk verplaatsen in je publiek: welke voorkennis hebben zij, wat kun je van hen verwachten en bij welke informatie haken ze af? Wees dus niet té gedetailleerd!

  • Laat je expertise zien

Aan de andere kant is het helemaal niet erg om je expertise te laten zien. Een expert wordt immers meer vertrouwd in zijn of haar oordeel. Je kan ook aanstippen wat jezelf weet of eerder hebt gedaan qua bijvoorbeeld boeken of films, maar niet te lang: de recensie gaat natuurlijk niet over jou.

  • Wees origineel

Ondanks de structuur en de vaste onderdelen heb je bij een recensie de vrijheid op een losse, informele manier te schrijven waarbij originaliteit ten zeerste op prijs wordt gesteld. Het gaat immers om jouw persoonlijke ervaring, delen wat jij hebt meegemaakt, een lezer aansteken of juist waarschuwen. Het moet bovenal een artikel worden dat leuk is om te lezen!

Zoals je kan zien zijn het nogal wat dingen waar je aan “moet” voldoen als je een recensie schrijft. Onthoud dat dit voornamelijk algemene regels zijn: als je school andere dingen van je vraagt, bijvoorbeeld bij je eindexamen Nederlands, dan zal je daar uiteraard aan moeten voldoen.

Als je moeite hebt met het schrijven van een recensie, dan kan het een idee zijn om hulp te vragen aan een expert, zoals een docent Nederlands. Dat kan op school zijn, maar ook via Superprof. Op ons platform hebben zich tientallen Nederlands leraren verzameld die je kunnen helpen met voorbereiding, schrijfwerk, nakijkwerk en eindredactie.

Of je online of offline les wilt, wat je budget ook is en waar je ook woont, er zijn docenten voor je beschikbaar!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!