Naast de gitaar is de piano een van de meest herkenbare instrumenten ter wereld. Heel veel mensen willen het leren spelen.

Piano leren spelen kan echter veel tijd kosten. Het is een veeleisende bezigheid en helaas is er geen tovermanier om het vlug onder de knie te krijgen. Je dient daarom zoveel mogelijk te oefenen. Voor een overzicht van tips voor beginnende pianisten, klik hier.

De beste leraren Piano beschikbaar
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Leer je op de Juiste Manier Piano Spelen?

In dit artikel zul je belangrijke informatie kunnen opdoen over hoe de piano te spelen (je stijl kiezen, de juiste leraar, de basisbeginselen, pianoles nemen enzovoort). Als je met spelen begint zul je al snel bepaalde hindernissen moeten nemen (zoals het spelen met beide handen).

Je zult zien dat het niet zo eenvoudig is als het eruit ziet. De eerste tijd zul je vooral bezig zijn met deze uitdagingen.

Beide Handen Onafhankelijk van Elkaar Gebruiken

Normaal gesproken wordt je rechterhand gebruikt om de melodie te spelen terwijl de linkerhand de melodie begeleidt met akkoorden. Het is echter niet altijd zo eenvoudig. Contrapunt muziek volgt dit patroon niet.

Als je rechtshandig bent zul je waarschijnlijk ook merken dat het veel gemakkelijker is om met je rechterhand te spelen. Je linkerhand is meestal nogal zwak en onhandig. Daardoor zul je de neiging hebben om alleen je rechterhand te gebruiken. Dat is in het begin niet zo'n probleem. Je leert meestal toch de melodie eerst spelen. Hou er echter rekening mee dat ook je linkerhand mee zal moeten doen.

Iedereen die met een muziek lesprogramma bezig is geweest is zo begonnen. Als je eenmaal de melodie kunt spelen moet je beginnen om de akkoorden de spelen. Er is geen juiste methode om dit te doen. Iedereen leert op een andere manier. Maar uiteindelijk zul je beide handen moeten gebruiken.

Voordat je met beide handen zult kunnen spelen zul je beide handen moeten kunnen gebruiken. Hoe kun je piano met je linkerhand spelen? Of nog beter, hoe kun je piano leren spelen?

Om deze eerste hindernis kunnen nemen zul je moeten beginnen om alleen je linkerhand te gebruiken door bijvoorbeeld toonladders te spelen. Wacht niet twee maanden voordat je begint je linkerhand te gebruiken.Als je eenmaal met wat meer gemak je linkerhand kunt gebruiken kun je verder gaan met ze allebei tegelijk te gebruiken.

Doorheen heel Vlaanderen is het mogelijk om lessen te volgen dankzij Superprof. Als voorbeeld kan je een pianoles Antwerpen volgen, online of aan huis.

droevig jongetje leunt op piano toetsenbord
Zou ik heus met beide handen kunnen leren spelen? | bron: George Hodan op PublicDomainPictures.net

Interesse om in Vlaanderen piano te volgen? Het kan in heel Vlaanderen! Pianoles Leuven is maar een voorbeeld waar je online of aan huis les kan volgen. Als je begint met spelen kun je eraan werken om de zelfde noten met elk hand afzonderlijk te spelen. Dan kun je het met beide handen tegelijk te spelen. Vervolgens kun je een simpel muziekstuk leren waar iedere hand een verschillend patroon speelt. Leer zoals altijd ieder deel apart. Houd je aan deze regel: begin nooit een stuk met beide handen tegelijk te leren.

Ontleed het muziekstuk en denk na over de melodie. Later zullen je hersenen dit automatisch gaan doen. Maar haast je niet, dit zal na verloop van tijd heus vanzelf gaan gebeuren.

Na een tijdje zul je ook zien dat het gemakkelijker wordt om met beide handen verschillende patronen te spelen. Het zal even duren, maar je zult zien dat je handen hun eigen notenspel gaan onthouden. Als dat gaat gebeuren zul je in staat zijn om muziekstukken vanaf het begin met beide handen te spelen.

Vergeet niet om gemakkelijke muziekstukken te spelen die geschikt zijn voor beginners. Het zal waarschijnlijk tenminste een jaar duren voordat je op je gemak beide handen onafhankelijk van elkaar kunt gaan gebruiken. Voor volwassenen kan het zelfs nog een beetje lastiger lijken om piano te leren. 

Wees niet ontmoedigd! Je kunt niet overnacht de volgende Mozart worden.

Muziektheorie Begrijpen

De tweede hindernis waar je tegenaan zult lopen heeft te maken met muziektheorie. Om de piano te kunnen spelen heb je een goed begrip van de muziektheorie nodig. Dit is niet zozeer het leukste deel van een instrument leren bespelen, maar het is van veel nut of je nu een keyboard of een piano leert spelen.

Je kunt ook zonder muziektheorie wel leren spelen maar je zult dan al heel snel ontdekken dat je mogelijkheden erg beperkt zijn, vooral als het gaat om het spelen van klassieke stukken of het maken van je eigen muziek. Er zijn gelukkig genoeg boeken die aan dit onderwerp zijn gewijd. De pianolessen die je op YouTube kunt vinden kunnen je een eindje op weg helpen, maar zonder begrip van de muziektheorie zul je niet zover komen.

Als je van start gaat kan muziektheorie best ingewikkeld zijn. Het zal je echter helpen om in de toekomst veel sneller muziekstukken te kunnen leren. Er zijn twee zaken die je van de muziek moet kennen: muzieknoten en ritme. Je zult ze beiden moeten leren. Als je je afvraagt wat goede lesboeken zijn, klik dan hier. 

Waarschijnlijk ben je op de een of andere manier bekend met muzieknoten, misschien wel van schoollessen. Er zijn er zeven: A tot en met G. Je moet ze kunnen lezen van een notenbalk, maar dat zal niet veel moeite kosten. Het gaat er echter om dat je muzieknoten onmiddellijk herkent als je ze ziet. Als je muziek krijgt voorgezet moet je in staat zijn om elke noot te benoemen.

Als je op een muziekschool of bij een privédocent muziektheorie leert zul je veel sneller voortgang kunnen maken. Het is nodig om je snel thuis te voelen op je muziekinstrument. Het is ook belangrijk om vertrouwd te raken met muziekterminologie zodat je erover kunt praten.

Vergeet niet dat de piano zowel de bas als de vioolsleutel gebruikt. Raak daarom gewend aan allebei. De noten op de ene sleutel zien er anders uit dan op de andere. Dat betekent dat een "C" op de bas sleutel niet op dezelfde plaats zal staan als de "C" op de vioolsleutel.

Pianoles Gent boeken? Wacht niet langer! Het kan ook in talloze andere steden.

Het Ritme

Als je eenmaal de muzieknoten onder de knie hebt zul je verder kunnen gaan met het ritme te leren. Muziek is eigenlijk noten in een bepaald ritme. Je kunt de twee niet scheiden.

zwaaiend metronoom
Zonder ritme heeft het bespelen van de piano geen zin | bron: Paco op Flickr

Ritme is ook een belangrijk onderdeel van de muziektheorie. Je zult in staat moeten zijn om de noten te lezen maar ook hoe lang ze (en eventuele rustpauzes ertussen) gespeeld moeten worden. Dat betekent dat je de waarde van de noten moeten leren kennen: heel, half, kwart, achtste enzovoort.

We raden je aan om eraan te werken dat je de waarde van de noot beseft zonder na te denken welke muzieknoot het voorstelt. Dit moet ingeslepen zijn voordat je verder gaat. Raak ermee vertrouwd dat een hele noot even lang duurt als twee halve noten of vier kwartnoten.

Zorg dat je ook de muziekmaten leert kennen. Een muziekstuk wordt verdeeld in eenheden die muziekmaten worden genoemd. Normaal gesproken is een muziekmaat vier kwarten lang. Dit is echter niet altijd het geval. Misschien komt dit heel vreemd bij je over, maar als je eenmaal op weg gaat zal het idee van maatsoorten heel vertrouwd worden.

De maataanduiding zal je precies vertellen hoe je elke maat moet lezen. Als je dit begrepen hebt kun je als je gaat improviseren er zelfs een beetje aan gaan veranderen.

Pianoles Brussel. Met dit weet Superprof genoeg dat je op zoek bent naar bijles in de hoofdstad.

Lezen en Tegelijk Spelen

Heb je eenmaal de muziektheorie en het lezen van muziek onder de knie, dan is er nog iets wat je moet leren. Je zult moeten leren om de muziek op papier ook te spelen. In het begin is dat best moeilijk omdat je een boel dingen tegelijk zult moeten doen. Dat kost wel moeite en je zult veel moeten oefenen. Het is eerlijk gezegd moeilijker dan je vooraf gedacht zou hebben.

piano bladmuziek
In het begin is het moeilijk om muziek tegelijk te lezen en te spelen | bron: pxhere

Hier wat advies: lees de noten en raak daarbij de piano eerst niet aan. Ga daarna met ieder hand afzonderlijk aan de slag. Je handen en je hersenen moeten gewend raken aan de noten op het papier. Het is heel raadzaam om dit te doen met een langzamer muziekstuk; overweeg niet ineens het te doen met een  snellere.

Langzamerhand zal het een tweede natuur worden. Je kunt dit ook herkennen aan de manier waarop je op je computer toetsenbord typt. Je kijkt waarschijnlijk niet eens naar het toetsenbord terwijl je typt. Het is met de piano precies zo. Ga gewoon geduldig door met het oefenen!

Toonladders oefenen is een goede manier om dit te doen omdat je de noten op het toetsenbord gaat koppelen aan de noten op het papier (later praten we meer over toonladders). Blijf oefenen. Het is heel normaal als je in het begin veel fouten maakt. Wees volhardend en je zult zien dat je steeds sneller vooruit zult gaan.

Hoe Je Lichaam te Positioneren

Je gebruikt niet alleen maar je handen of alleen je verstand. Pianospelen doe je met je hele lichaam. Om piano te spelen zul je een comfortabele zithouding moeten hebben. Een goed postuur is essentieel om goed te spelen.

Je moet een goede positie innemen ten opzichte van de toetsen

Ga zitten vlak voor de middelste C toets. Je voorarmen moeten bijna haaks op het toetsenbord staan, en je ellebogen dienen op dezelfde hoogte te zijn als te toetsen of iets erboven. Dit hangt natuurlijk ook af van je lichaamslengte. Een privéleraar zal je kunnen helpen om aan je houding te werken en hij of zij zal aangeven hoe je het beste kunt zitten.

Op een slechte manier je ellebogen en je vingers plaatsen zal niet alleen je pianospel maar ook je gezondheid nadelig beïnvloeden. Als je ellebogen te laag zijn zullen je polsen niet op de juiste plek staan en je zult daardoor niet de toetsen kunnen indrukken zoals je zou willen. Zorg daarom voor een pianokruk die in de hoogte verstelbaar is.

Je ellebogen te hoog hebben is ook niet een goed idee. Je voorarmen zullen dan hoger zijn dan je vingers.

Je rug moet recht gehouden worden. Beginners hebben de neiging om naar de piano toe te leunen. Dit kan rugpijn veroorzaken. Zorg dat je pianokruk groot genoeg is dat je zonder hinder met je handen naar de hoogste en laagste noten kunt reiken.

Je lichaam moet ook centraal geplaatst worden ten opzichte van de piano zodat je de pedalen gemakkelijk kunt bedienen. Ze zijn onderaan de piano geplaatst, precies in het midden.

handen spelen op de piano
Word een virtuoos door te leren met beide handen te spelen | bron: RoAll op Pixabay

Als je centraal zit kun je alle toetsen gemakkelijk bereiken. In het geval van het spelen met twee personen (het zogeheten quatre mains) deel je het toetsenbord in tweeën en zit ieder persoon recht voor zijn of haar helft.

Het is vanzelfsprekend dat je handen boven de toetsen moeten geplaatst worden. Het wordt aangeraden om je vingers licht gekromd naar beneden te houden (stel je voor dat je een appel vast houdt). Natuurlijk hangt dit af van de grootte van je handen. Een pianist met grote handen zal een wat andere handpositie innemen dan iemand met kleine handen. Vraag je pianoleraar om raad.

Maak er een gewoonte om ademhaling en ontspanningsoefeningen te doen. Denk eraan om je lichaam losser te maken, vooral je polsen en schouders. Zorg ervoor dat je nergens verstijft. Je zult veel beter spelen als je de tijd hebt genomen om losser te worden en op te warmen.

Pianospelen is een beetje zoals dansen. Je hele lichaam is erbij betrokken. Je voeten bedienen de pedalen terwijl je vingers de toetsen aanraken.

Ontspanning is belangrijk omdat het spelen van de piano best vermoeiend kan zijn. Voor sommige mensen is pianospelen net sporten. Zorg dat je na je lessen je spieren ontspant. En je hoeft trouwens de pianotoetsen niet hard omlaag te drukken als ze al naar beneden zijn. Het zal niets aan de klank veranderen en je zult daardoor energie kunnen besparen.

Werken aan je Toonladders

Toonladders zijn een van de meestgebruikte piano oefeningen. Naast opwarmoefeningen kunnen ze voor een groot aantal redenen gebruikt worden. Tegenwoordig is hun populariteit helaas afgenomen en sommige leraren vermijden ze helemaal.

Wat zijn eigenlijk toonladders? Dit zijn series noten met vooraf bepaalde intervallen die opeenvolgend worden gespeeld. Een toonladder wordt normaal genoemd naar de eerste noot. Het aantal noten in een toonladder kan variëren. Sommige hebben tien noten, anderen maar vijf.

Toonladders kun je gebruiken om je speelvaardigheid te verhogen. Zorg er wel voor dat je piano goed gestemd is voordat je ze gaat oefenen! De meeste liederen zijn om toonladders heen gebouwd. Er is ook een andere nuttige toepassing: je kunt ermee leren op het juiste tempo te spelen en je speelritme te ontwikkelen. Daarnaast kunnen ze ook helpen om je handen en vingers goed te leren plaatsen.

Toonladders zijn nuttig wanneer je begint met spelen omdat ze kunnen helpen in het herkennen van verschillende harmonieën. Indien ze juist worden gebruikt kunnen ze je muziektheorie beter helpen begrijpen aangezien je dan de onderdelen van een majeur of mineur toonladder gaat herkennen. Het is zelfs erg aan te raden om een bepaalde toonladder te leren voordat je begint met een muziekstuk er in.

Er zijn allerlei hulpbronnen om toonladders te leren. En als je al een ander muziekinstrument hebt leren spelen zul je waarschijnlijk al vertrouwd zijn met een aantal ervan.

Hoe Lang Duurt het om Piano te Leren Spelen?

Dit is een belangrijke vraag. Zoals we al eerder zeggen kan het leren om piano te spelen veel tijd kosten. Hoeveel uur per week moet je ermee bezig zijn?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Het hangt van allerlei factoren en speelmethoden af die bij het leren gebruikt worden. Ten eerste kan niet iedereen twee uur per dag oefenen en ook muziektheorie bestuderen. Andere verplichtingen kunnen dit verhinderen.

Daarnaast hangt het helemaal af van de reden waarom je piano wilt leren spelen. Als je Liszt binnen twee jaren onder de knie wilt krijgen zul je echt flink aan de gang moeten en zeker meerdere uren per dag moeten oefenen. Sommige mensen kunnen hun speeltechniek verbeteren door er maar een paar uur per week aan te werken.

Of je nu tien uur of slechts twee uur per week oefent, je zult er een bepaalde regelmaat in moeten brengen. Zorg dat je wat tijd opzij kan zetten om te oefenen.

tekening van man met koffer die een grote wekker bekijkt
Het is belangrijk om voldoende tijd voor je muziek lessen zodat ze zinvol worden | bron: pxhere

Alle begin is moeilijk. Misschien denk je dat je een schitterend stuk binnen een paar weken aan zult kunnen. Reken maar van niet. Daar hoef je niet gefrustreerd om te worden. Eens zul je het kunnen. Wees gewoon geduldig en breng regelmaat in je oefentijd.

Vergeet niet om ook je techniek bij te schaven

Wissel tijd achter de piano af tussen een stuk spelen en techniek oefenen. Dat zal je helpen om sneller vooruit te komen. Je zult zien dat je er dan niet al te lang over zal doen om van een beginniveau tot die van een gevorderde te komen.

Hou als vuistregel dat je het beste vier of vijf uur per week kunt oefenen. Dat is slechts een uur per dag, exclusief het weekend. Met maar een uur per week kun je moeilijk vorderingen maken.

De beste leraren Piano beschikbaar
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Als Kind Piano Leren Spelen

Veel ouders vragen zich af op welke leeftijd kinderen met pianospelen moeten beginnen. Ze vragen zich tevens af of ze zelf te oud zijn om het te leren. Leeftijd is een belangrijke factor, maar met het afnemen van de hersenontwikkeling nemen andere verstandelijke factoren juist toe.

Laten we een kijkje nemen naar de verschillende leeftijdsgroepen:

Van 0 tot 6: Misschien wat jong. Laat ze het spelenderwijs ontdekken.

Muziek kan als een aanvullende leerprikkel voor baby's en jonge kinderen fungeren. Iedere ouder moet een goede verzameling piano, orkest of vioolmuziek hebben waar hun kind naar kan luisteren.

Heel veel ouders fluisteren en lopen op hun tenen rond terwijl de baby slaapt. Dat is echt niet nodig. Baby's kunnen in een gewone omgeving met allerlei geluiden leren slapen.

Van 6 tot 12: Muziek in Stappen Leren

Deze leeftijdsgroep maakt een forse ontwikkeling van de hersenen door. Het leren van een instrument is voor deze leeftijdsgroep iets wat bijna moeiteloos gebeurt.

Van 13 tot 19: De Leeftijd Waarop Pianisten Volwassen Worden

Gedurende deze jaren kan de pianist zich vastbijten in gevorderde muziektheorie en gecompliceerde stukken spelen. Ze zullen hun eigen stijl en smaak gaan ontwikkelen. Denk er vooral aan dat je ze aanmoedigt!

En Wat Moet Je als je Volwassen Bent?

Veel volwassenen die de piano willen leren spelen vragen zich dit af. Volwassenen leren niet zo snel als kinderen, toch? Dat is in bepaalde opzichten waar. We kunnen ons als kinderen sneller dingen herinneren en dit geldt zowel voor het leren van een taal als het leren spelen van de piano. Als je echter een beetje dieper wilt graven zul je zien dat het niet nodig is om te wanhopen!

Je kunt op iedere leeftijd piano leren spelen. Sommige mensen leren pas spelen als ze gepensioneerd zijn en worden toch verbazingwekkend goed. De leeftijd is niet van belang, motivatie is dat echter wel.

handen van oud persoon spelen piano
Je kunt zelfs beginnen met pianolessen als je 90 jaar bent | bron: pxhere

Ongeacht je leeftijd zul je gemotiveerd moeten zijn. Leren spelen vraagt veel werk en inspanning. Maar raak niet ontmoedigd. Beter leren spelen kost gewoon tijd.

Volwassenen hebben daarnaast minder vrije tijd voor dit streven. Ons werk en ander verplichtingen nemen zoveel tijd in beslag dat het moeilijk kan zijn om zoveel te oefenen als we zouden willen. De enige manier waarop we als volwassenen beter kunnen leren pianospelen is door jezelf doelstellingen en vaste afspraken op te leggen en er niet van af te wijken.

Regelmatig oefenen is het belangrijkste. Zelfs als je tot over je oren in het werk zit kun je vast een halfuurtje vinden om het pianospel te beoefenen. Gebruik gewoon een deel van je browse of kijktijd. Je sociale netwerk kan heus even wachten!

De piano leren spelen is een prima manier om te ontspannen. Muziek is prachtvoer voor je hersenen. Het verhoogt je concentratie en vermindert stress. Het kan zelfs stress uit onze lichamen verwijderen. Heb je nog meer redenen nodig om ermee te beginnen?

In je Eentje Leren of Onder Begeleiding van een Leraar?

Je kunt op verschillende manieren piano leren spelen: alleen, met een pianoleraar of op een muziekschool. Sommige mensen kunnen prima zelf het leerproces doorlopen. Anderen hebben misschien gestructureerde lessen en advies nodig om vooruit te komen.

Het hangt ook van je doelstellingen af. Als je alleen maar een paar liedjes voor je vrienden wilt leren spelen zonder de theorie te bestuderen dan kun je best wel in je eentje zover komen. Als je echter ook een paar moeilijke stukken wilt leren spelen dan zal dat niet lukken zonder hulp van buiten. Vergeet niet dat je ook online naar hulpmateriaal en muzieklessen kunt zoeken. Online pianoles doorheen Vlaanderen volgen. Het kan zeker in een paar muisklikken met het platform.

In je Eentje Leren

Heb je besloten om in je eentje te gaan leren dan is het goed om de juiste gereedschappen bij elkaar te zoeken om de klus te klaren. Er zijn een aantal manieren om piano zonder hulp van een leraar te leren spelen.

Ook hier zijn volharding en motivatie van cruciaal belang. Zonder een leraar die je voortstuwt is het gemakkelijk om de kantjes eraf te gaan lopen. Je zult gemakkelijk kunnen opgeven als je moeilijkheden ondervindt.

Het is moeilijk om op schema te blijven als je niemand anders hebt die zegt dat het moet. Als je ook geen vaste oefentijd hebt zal het lastig zijn om een routine op te bouwen.

En als je geneigd bent om dingen uit te stellen dan is dit waarschijnlijk niet de manier die past bij jou. In dit geval lijkt het beter om een privéleraar op te zoeken. Dat is duurder, maar altijd beter dan een piano kopen en het dan opgeven.

Een Pianoleraar Zoeken

Een pianoleraar is veel meer dan alleen iemand die je leert hoe je de piano moet spelen. Ze zullen je ook motiveren en een oefen en studeerschema geven en je helpen om van muziek te gaan houden. De liefde die hij of zij heeft voor de piano zal vast aanstekelijk werken. Ook als je iets specifieks wilt leren, zoals improviseren, kan het helpen om een leraar in de arm te nemen.

Met behulp van Superprof kun je een leraar vinden die goed bij je past. Deze leraar zal je helpen om nieuwe muziekvormen te leren en ook om de lessen aan jouw behoeften aan te passen. Daardoor kun je maximaal rendement uit de uren halen die je samen doorbrengt.

Sommige leraren houden van klassieke muziek, anderen liever filmmuziek, jazz of blues. Kijk dit na voordat je een besluit neemt. Als je het goed met elkaar kunt vinden is het aan te raden om lessen af te spreken.

Naar een Muziekschool Gaan

Er is nog een andere mogelijkheid als je geen zin hebt in een privéleraar of online leren. Er zijn allerlei muziekklassen voorhanden:

 • piano voor beginners
 • muziektheorie
 • muzikaal ontwaken
 • jazz piano
 • klassieke piano
 • muzikale training
 • muziekgeschiedenis

Waarom zou je eigenlijk piano leren spelen? Een van de redenen is dat lessen je al heel snel plezier zullen kunnen geven. Verkwist niet meer tijd en ga aan de slag!

Leren Spelen met Behulp van YouTube Video's

Al is dit niet de beste manier om piano te leren spelen of muziek te leren lezen toch is het de moeite van het noemen waard. Waarom niet eens sommige van de duizenden les video's op YouTube eens bekijken? 

Elke dag nemen duizenden pianisten overal ter wereld video's met hun eigen versies van beroemde stukken van Bach, Chopin, Mozart enzovoort op die ze vervolgens uploaden naar YouTube.

Can I learn piano on YouTube? Can you become a pianist with YouTube? (Source: YouTube)

Je zult twee soorten pianovideo's op YouTube tegenkomen:

 • Synthesia: hierbij bekijk je de kleur-gecodeerde noten die op het scherm verschijnen, een beetje zoals Guitar Hero als je dat kent.
 • Video's waarbij de pianist zichzelf opneemt terwijl hij of zij een stuk speelt.

Geen van beide zijn ideaal voor beginners. Dat komt omdat ze je niet vertellen hoe je technisch een lied moet spelen. Ze vertellen ook niets van het ritme, de rusten of het fraseren. Dit zijn dingen die jaren kosten om meester te worden.

Je kunt er evenwel plezier aan hebben:

 • je kunt leren zonder bladmuziek te gebruiken
 • het is een nieuwe interpretatie van het originele stuk
 • je kunt moderne songs leren zoals van de TV, uit films of van huidige zangers
 • je kunt je door de manier waarop het lied gespeeld wordt laten inspireren

YouTube Hulp met Muziektheorie

Als dit interessant lijkt zouden we ook YouTube kunnen aanraden voor hulp met muziektheorie. Bedenk dat je geen stappen moet overslaan. Je hebt een vast fundament nodig.

Bedenk dat we YouTube instructievideo's aanraden voor degenen die geen privéles kunnen of willen volgen. Synthesia video's zijn voor nieuwbakken pianisten nuttig om te leren waar ze hun handen moeten plaatsen. Dit is vooral voor degenen die visueel leren.

Zulke video's bekijken zorgt al voor een boel mogelijkheden. Zodra je er eentje hebt gevonden bieden zich een veelheid van video's zich ernaast aan. Misschien merk je wel dat je er uren zoet mee bent.

Let erop om verschillende muziekgenres en stijlen te bekijken, ook degene die je normaal niet zou beluisteren of bespelen. Ga op ontdekkingsreis. Het luisteren naar allerlei muziekstijlen stimuleert je creativiteit en zorgt voor meer inspiratie.

Een simpele zoekopdracht is alles dat nodig is om hulpbronnen op het gebied van pianospelen te vinden. Je kunt naar een bepaalde song zoeken. Ongetwijfeld zul je heel wat interessante resultaten tegenkomen!

En Tot Slot ...

Volgens mij is les nemen bij een pianoleraar de beste manier om te leren spelen. Je leraar kan je altijd beter begeleiden dan welk boek of YouTube video dan ook. Mocht je toch perse het in je eentje willen leren, dan zou ik je aanraden om Andrew Furmanczyk op YouTube te volgen.

Hij heeft als pianoleraar ongeveer 200 video's opgenomen die muziektheorie en hoe de piano te spelen uitleggen. Hij is een goede leraar die alles duidelijk uitlegt, en dat allemaal kosteloos.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!