Ben jij geïnteresseerd in muziek en wil je meer te weten komen over Vlaamse muziek? Wil je bijvoorbeeld weten welke liedjes als echte klassiekers beschouwd worden? Dan ben je bij de perfecte blog aangekomen. We hebben het namelijk over een aantal van de meest bekende Vlaamse liedjes die er ooit gemaakt zijn.

Over de jaren heen zijn er meer en meer Vlaamse artiesten in het Engels gaan beginnen zingen. Hierdoor zijn er steeds minder nieuwe Vlaamse liedjes die uitgebracht worden.

De meeste Vlaamse Klassiekers zijn geschreven rond de jaren 60 en 70!

Gelukkig zijn er toch nog enkele klassiekers die zo nu en dan weer populariteit krijgen en toch nog in de hitlijsten te staan komen. Ook zijn er nog enkele Vlaamse artiesten die in deze tijd nog Vlaamse liedjes uitbrengen en die het zeer goed doen!

Klassieke nummers op vinyl platen
Veel verschillende klassiekers zijn liedjes die uitgekomen zijn op vinyl platen!
Bron: Unsplash, Credit: Hayley
De beste leraren Zang beschikbaar
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Athal melchior
4,7
4,7 (3 reviews)
Athal melchior
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Athal melchior
4,7
4,7 (3 reviews)
Athal melchior
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat zijn Vlaamse klassiekers?

Om een beter idee te hebben over welke soort liedjes we het vandaag gaan hebben, zullen we eerst even uitleggen waarom we deze liedjes precies gekozen hebben. De meeste liedjes die we in deze blog hebben geschreven zijn liedjes die ook in de Vlaamse eregalerij staan. Dit is een van de hoogste waarderingen dat een Vlaams liedje in België kan krijgen!

Meest bekende Vlaamse Nederlandstalige liedjes

Eerst gaan we het hebben over de Nederlandstalige Vlaamse klassiekers die vrijwel iedereen nog kent.

Amsterdam - Kris de Bruyne

Kris De Bruyne was een man die geboren werd in 1950 in Antwerpen. In zijn jonge jaren werd hij enkel bekend als kleinkunst zanger, maar nadat hij overschakelde op de elektrische gitaar zagen mensen hem ook als rock artiest. Volgens de Belgische media was hij een van de basisleggers van de Nederlandstalige rock artiesten. Ook werd hij met een van zijn bekendste nummers "Amsterdam" beschouwt als een van de beste Belgische rockers. Helaas is Kris De Bruyne in 2021 overleden. Maar er zijn nog steeds veel mensen die naar de liedjes luisteren. Het liedje "Amsterdam" is ook opgenomen in de radio 2 en Sabam eregalerij.

Doordat hij zo een belangrijk persoon voor de Nederlandstalige rock was, is het ook vanzelfsprekend dat hij verschillende Vlaamse klassiekers geschreven en uitgebracht heeft.

Anne, Vonken & Vuur, Daar Gaat ze - Clouseau

Clouseau is een Belgisch duo van 2 broers. Koen Wauters en Kris Wauters hebben met elkaar een enorm succesvolle carrière weten te creëren. Zo heeft het duo veel verschillende Nederlands talige klassiekers uitgebracht.

Zo heb je bijvoorbeeld de liedjes "Anne", "Vonken en Vuur" en "Daar gaat ze" die als echte klassiekers beschouwd worden. Samen hebben de broers verschillende onderscheidingen en prijzen gekregen voor hun muziek. Hun muzikale carrière als broers begon in 1984 en ze geven tegenwoordig nog verschillende concerten. Ook brengen ze om de zoveel tijd nog nieuwe hits uit die hoog scoren in de Vlaamse hitlijsten!

Het liedje "Anne" werd ook in de eregalerij opgenomen en kreeg het statuut van een "tijdloos" liedje.

Doorheen de tijd hebben we veel succesvolle Vlaamse zang artiesten gehad. Raad jij welke het zijn? Ontdek in volgend artikel welke het zijn.

Vrouwen luisteren naar Vlaamse klassiekers
In Vlaanderen zijn er verschillende muziekfestivals die volledig rond de Vlaamse klassiekers opgebouwd worden.
Bron: Unsplash, Credit: Aranxa

Als ik ooit eens 5 minuten tijd heb - Louis Neefs

Ludwig Adèle Maria Jozef Neefs, beter bekend als Louis Neefs was een Vlaamse zanger die in 1937 geboren werd. Hij had verschillende zeer populaire liedjes zoals zijn bekendste liedjes "benjamin" en "ik heb zorgen". Zijn warme stem en sterke kwaliteiten als zanger maakte hem tot een van de meest bekendste Vlaamse zangers van zijn tijd. Hij heeft zelfs een nummer geschreven en uitgebracht dat in de eregalerij van radio 2 en Sabam kwam te staan. Het liedje waarmee hij dit behaalde was "Als ik ooit eens 5 minuten tijd heb".

Louis Neefs verongelukte op 43 jarige leeftijd en overleed bij dit auto ongeval. Hierbij overleed zijn vrouw en geraakte een van zijn 2 zonen zwaar gewond. Zijn tweede zoon was niet betrokken bij dit ongeluk aangezien hij op ski vakantie was.

Een van zijn zonen besloot om in de schoenen van Louis Neefs te stappen en werd ook een zeer populaire Vlaamse zanger.

Goeiemorgen, morgen - Nicole en Hugo

Een ander zeer populair Vlaams duo is het duo Nicole & Hugo. Het is een duo dat nog steeds actief in de Vlaamse muziek industrie. In de loop van de jaren hebben ze ook enkele echte klassiekers uitgebracht. Zo hebben ze bijvoorbeeld het liedje "Goeiemorgen, morgen" uitgebracht. Met dit liedje mochten ze in eerste instantie België gaan vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 1971. Echter kregen ze hier de kans niet toe want Hugo kreeg enkele dagen voor het festival last van geelzucht.

Het liedje werd echter wel in de Vlaamse eregalerij opgenomen als een van de beste Vlaamse liedjes van hun tijd.

Pump Up The Jam - Technotronic

Het laatste liedje waar we het in deze blog over gaan hebben is niet zozeer een Vlaams gesproken liedje, maar het is wel door een Vlaamse groep uitgebracht. Dit liedje werd zo populair dat het de nummer 1 in veel verschillende landen behaalde.

Het liedje "Pump Up The Jam" is een van de grootste Belgische hits aller tijden en het had een grote invloed op het ontstaan van Eurodance. De groep Technotronic verkocht meer dan 14 miljoen albums en singles over heel de wereld. Het liedje werd in 1989 uitgebracht, maar is nog steeds ieder jaar in een of andere Vlaamse hitlijst te horen! Ook dit liedje kwam in de Vlaamse eregalerij te staan.

Welke bekendste Vlaamse liedjes zouden het volgens je zijn?! Enig idee? Kom er meer te weten in volgend blog.

Rode loper naar eregalerij
De echte Vlaamse klassiekers komen in de eregalerij van Radio2 en Sabam te staan!
Bron: Unsplash, Credit: Amir

Wat is de eregalerij?

Heb je interesse om erachter te komen wat de eregalerij precies inhoudt? Dan kun je best even verder lezen, we leggen namelijk in het volgende deel van de blog uit wat deze eregalerij precies is.

We hebben het bij verschillende liedjes gehad over een eregalerij, en je vraagt je nu vast af wat het precies is. De eregalerij is een afkorting van de officiële benaming: Eregalerij van het populaire lied in Vlaanderen. Het is een grote verzameling van muziek hits van Vlaamse artiesten en voor liedjes die zijn geschreven door Vlaamse componisten.

Wanneer een Hit in deze lijst toegelaten wordt, krijg het het statuut van "tijdloosheid". Dit betekend dat het liedje niet zal verouderen.

De eregalerij werd in het jaar 2000 opgericht door de organisaties Radio 2 en Sabam. Het idee achter deze eregalerij was om het collectieve geheugen van de muzikale kunst in België te verhogen. Ieder jaar zal er een Gala gehouden worden en tijdens dit gala zullen er nieuwe artiesten of nieuwe liedjes aan de eregalerij toegevoegd worden.

Zelf graag leren zingen?

Woon je in Vlaanderen en wil je ook graag leren zingen? Of kun je al zingen, maar wil je aan je zangvaardigheden werken om beter te worden en zo meer kans te hebben op een muzikale carrière? Dan kun je best even verder lezen, we gaan het namelijk hebben over verschillende manieren waarop jij kan leren zingen.

Zang lessen volgen aan een muziek school

De meeste mensen die willen leren zingen, zullen zanglessen volgen bij een muziek school. Hier krijg je vaak in groep les en zul je de basis van het zingen op een normale manier aangeleerd krijgen. Ook zul je verschillende essentiële technieken leren, zodat je je stem beter zal kunnen beheersen.

Tijdens deze lessen zul je verschillende genres behandelen om je een uitgebreide kennis te geven van het zingen.

Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je ook lessen voor specifieke genres van muziek volgen. Deze lessen zijn echter moeilijker om te vinden. Het kan dus zijn dat ze de lessen niet aanbieden in de muziek school die het dichts bijzijnde is.

De groepslessen zijn handig voor de mensen die graag nieuwe mensen willen leren kennen tijdens het leren zingen, maar er zijn ook heel wat mensen die graag een op een lessen willen volgen. Voor deze mensen hebben we in het volgende deel van onze blog ook een oplossing gevonden.

Interesse om meer weten te komen over wat schlagerzangers zo uniek maakt? Dan kun je best even verder lezen in onze blog, je vindt hem hier. 

Concert van Vlaamse klassiekers
Er zijn nog steeds Vlaamse artiesten die echte klassiekers geschreven hebben en waar je nog steeds naar concerten van kunt bijwonen.
Bron: Unsplash, Credit: Danny

Privé zang lessen volgen via Superprof

Indien je in Vlaanderen woont en op zoek bent naar een op een lessen, kun je best eens een kijkje nemen op het online platform van Superprof. Via dit platform kun je namelijk op een zeer eenvoudige manier een zang coach vinden die je kan helpen bij het leren zingen.

Een paar artiesten hebben ook doorheen de continenten nogal succes gehad. Raad jij welke het zijn? Vind hier welke Vlaamse zangers wereldwijd het meest succes hebben geboekt.

Je geeft via het platform in waar je de lessen wilt volgen en je krijgt een lijst te zien van alle beschikbare zang coaches in jouw buurt. Wanneer je dit gedaan hebt kun je een van de coaches contacteren om een eerste les in te plannen.

Doordat de eerste les meestal als kennismakingsles gebruikt wordt, zal deze in de meeste gevallen ook gratis gegeven worden. Op deze manier komt de zang coach er namelijk achter waar je precies aan wilt werken en op welk niveau jouw zang vaardigheden precies liggen. Nadat de les voorbij is zal de zang coach een persoonlijk plan met je kunnen opstellen zodat jij op een efficiënte manier je doelen kunt bereiken.

Met Superprof kan je zowel zangles online als aan huis volgen. Ontdek er snel meer over en vind je geknipte leraar vandaag nog.

Wanneer je privé lessen via Superprof volgt zul je een aantal voordelen hebben die je niet zou hebben indien je aan een muziek school zanglessen zou volgen. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf de lessen in te plannen wanneer het jou het beste uitkomt. De enige persoon waar je rekening mee moet houden is namelijk de leerkracht zelf. Een ander voordeel dat je hebt wanneer je privé lessen zou volgen is dat je zelf kunt bepalen aan welke technieken je zult werken tijdens de lessen. Dit is vooral handig voor mensen die de basis van het zingen al onder de knie hebben, maar die een nieuwe zangstijl willen leren. Wacht dus niet langer en plan vandaag nog je eerste zang les in via Superprof.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!