De viool is geen gemakkelijk instrument om te leren. Het vergt heel wat uren oefenen en nog meer motivatie, vooral als je bij een orkest wilt en concertviolist wilt worden.

Er zijn maar weinig mensen op deze wereld die niet van muziek houden. Muziek is tenslotte voor iedereen. Daarom is het de moeite waard om een heel artikel te wijden aan het begin van je muzikale leerproces. Vooral omdat het zo lang kan duren om een virtuoos als Paganini te worden.

Een viool kopen, bladmuziek ontcijferen, muziek leren lezen, tabulatuur gebruiken, arpeggio's leren, muziektheorie studeren, je repertoire uitbreiden, er zijn zo veel stappen die je op je reis moet zetten.

Hoe lang duurt het om viool te leren spelen?

Welke boeken moet je gebruiken om je te helpen leren?

Kun je het internet gebruiken?

Moet je een muziekleraar bellen?

We gaan proberen om al deze vragen te beantwoorden in de loop van dit artikel.

Meisje met viool
Buiten spelen, waarom niet! | Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe lang duur het om viool te leren spelen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen voor je eerste vioolles is hoeveel tijd je gaat besteden aan je vioollessen.

Viool leren kan een eeuwigheid duren, vooral als je een professionele performer wilt worden, concerten wilt spelen, of een componist wilt worden.

Een student kan moeite hebben om een eenvoudige melodie te spelen zonder de verkeerde noten te raken, zelfs na jaren van lessen. Dit kan je afschrikken.

Je moet bereid zijn om minstens een jaar te leren. Dit is niet iets wat je in een paar maanden kunt leren. Pianolessen hebben meestal meer onmiddellijke voordelen, omdat het spelen van een noot op een piano is in feite net zo eenvoudig is als het indrukken van een knop je toetsenbord. Voor de viool heb je een paar maanden nodig om de juiste houding aan te nemen. Je vooruitgang zal ook sterk afhangen van je motivatie.

Als je ervoor kiest om jezelf les te geven in plaats van met een leraar te werken, zal je motivatie bepalen of je al dan niet doorgaat met viool leren als het moeilijk wordt. Hoe regelmatiger je oefent, hoe sneller je vooruitgang boekt.

De tijd die nodig is om het instrument te leren zal ook afhangen van je achtergrond als muzikant.

Gebruik online vioollessen om meer te oefenen.

Degenen die al muziektheorie hebben gestudeerd met leraren of een ander muziekinstrument hebben geleerd (zoals de bas, cello, accordeon, elektrische gitaar, fluit, enz.) zullen het leren van de viool veel gemakkelijker vinden dan iemand die een absolute beginner is met geen ervaring.

Degenen met een ervaren oor zullen het ook veel gemakkelijker vinden. Door je gehoor te oefenen zul je stukken beter begrijpen als je ernaar luistert en je hersenen zullen deze stukken ook veel eenvoudiger kunnen reproduceren.

Dit is een goede gewoonte om te hebben als je een muziekinstrument aan het leren bent.

Als je nog nooit muziek hebt gemaakt, zul je ook wat tijd nodig hebben om deze vaardigheden te leren. Maak je echter geen zorgen, dit zal met de tijd komen.

Als je het leerproces wilt versnellen, zijn er enkele adviezen die je kunt opvolgen. Je kunt bijvoorbeeld tabulatuur gebruiken om liedjes te leren zonder dat je bladmuziek hoeft te kunnen lezen of een privéleraar bellen om je vioolles in de buurt te geven.

Regelmatig werken aan je vingerzetting en plaatsing van je vingers kan je ook helpen om veel sneller te leren. Er zijn oefeningen die je dagelijks kunt doen, waar je ook bent, in de bus, op het werk, etc.

Vrouw speelt viool
Heerlijk voor een concertje | Bron: Pexels

Ga aan de slag met viool les!

Zelf Viool Leren Spelen met Boeken

Om viool te leren spelen, of je dat nu alleen doet of met een leraar, heb je misschien wat leesmateriaal nodig.

Ze kunnen je helpen meer te leren over bepaalde concepten buiten je lessen om.

Naast boeken zijn er ook smartphone-apps en online lessen die je kunt volgen. Deze kunnen erg nuttig zijn voor beginners, maar worden minder nuttig naarmate je meer over de viool weet.

Dus waar vind je nuttige materialen over het correct vasthouden van de vioolstrijkstok, het stemmen van je viool, het positioneren van je linkerhand?

Er zijn gespecialiseerde muziekwinkels die veel boeken over viooltechnieken hebben, evenals bladmuziek en tabulatuur. Je kunt er het materiaal kiezen dat het beste bij je past en er is meestal een deskundige verkoopmedewerker aanwezig om je te helpen.

Websites kunnen ook een goede optie zijn om leesmateriaal op te halen, maar je moet altijd de recensies van andere klanten lezen voordat je iets koopt. Het is aanbevolen dat je het boek offline bekijkt voordat je een exemplaar koopt. Je wilt niet een boek voor intermediaire en geavanceerde technieken oppakken als je net begonnen bent met leren.

Dit zal je helpen om te zien of het boek gemakkelijk te lezen is, hoe duidelijk de afbeeldingen zijn, en hoe moeilijk de oefeningen in het boek zijn.

Je moet ook investeren in boeken die je zult willen lezen. Veel muzikanten kopen boeken die uiteindelijk wegrotten op hun planken. Maar dat betekent niet dat het geen nuttige boeken waren, ze waren gewoon niet voor hen bedoeld.

Hoewel ze nooit een privé-les bij een viooldocent of muzieklessen aan een conservatorium (een speciale muziekschool) zullen vervangen, kunnen boeken het leerproces structureren en vaak een programma volgen dat door professionals is ontworpen. Ze kunnen ook een waardevolle bron zijn voor een bepaalde vaardigheid of techniek.

Het gebruik van deze boeken naast boeken over muziektheorie kan soms alles zijn wat je nodig hebt om te beginnen met verbeteren. Als je maar gemotiveerd bent!

Sommige boeken, zoals Max Jaffa's "How to Play the Violin", worden sterk aanbevolen. Bovendien, een ouderwetse muziekwinkel heeft personeel dat je de beste middelen voor muziekstudenten kan suggereren.

Je moet luisteren naar hun advies. De verkoopmedewerkers in muziekwinkels zijn vaak ook muzikanten!

Dirigent
Als viool niet lukt kan je altijd nog dirigent worden

Viool leren spelen met online hulpmiddelen

Hoewel vioolhandleidingen en -boeken vaak uitgebreider zijn, is er niets dat je ervan weerhoudt om online viool te leren spelen met behulp van het internet.

Als beginner kan het heel nuttig zijn om je vooruit te helpen. Aan de andere kant, als je eenmaal een bepaald niveau bereikt, zul je het moeilijker vinden om vooruitgang te boeken door alleen de online beschikbare bronnen te gebruiken.

Je kunt het internet gebruiken om toegang te krijgen tot tabulatuur voor hedendaagse of klassieke nummers en te leren hoe je ze moet spelen.

Er zijn tal van YouTube-kanalen met vioollessen voor beginners om de basis van het instrument te leren.

Of het nu gratis is of niet, er zijn veel gedetailleerde video's met bepaalde basistechnieken zoals het vasthouden van de strijkstok.

Dit is immers een van de belangrijkste dingen die je ooit zult leren.

Of je nu kiest om gratis sites zoals YouTube te gebruiken of een abonnement te betalen, de vooruitgang die je boekt zal aan jou liggen. Je moet het volgende in gedachten houden als je vooruit wilt komen:

  • Oefen regelmatig. Dit betekent dat je tijd moet vrijmaken voor je vioollessen.
  • Maak een schema en hou je eraan. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om je professionele en persoonlijke leven te combineren met het leren van een muziekinstrument, moet je ervoor zorgen dat je tijd vrijmaakt om te leren.
  • Stel een programma samen dat bij je past. Wanneer je contact opneemt met een privéleraar of een boek koopt dat je gaat volgen, moet je ervoor zorgen dat je leerproces past bij je niveau en je leerstijl. Het heeft geen zin om meer geavanceerde technieken zoals vibrato te leren als je nog nooit een strijkstok hebt vastgepakt.

Als je op zoek bent naar meer advies, is het een goed idee om eens op speciale vioolforums te kijken. Er zijn veel muzikanten en violisten die je vragen kunnen beantwoorden en je kunnen helpen. Er is ook veel muziek voor vioolspelers online waarop je kunt meespelen.

Zoek anders geen video die je leert hoe je een bepaald solo of ensemblestuk moet spelen!

Foto van viool
Weet je welk onderdeel van de viool dit is? | Bron: Pexels

Wat is de ideale leeftijd om te beginnen met Viool?

Je kunt je muziekopleiding beginnen en op elke leeftijd viool leren spelen.

De viool wordt soms onderwezen in bejaardentehuizen om de ouderen actief te houden en aan hun geheugen te werken. In feite zijn er verschillende manieren waarop muziek je geheugen kan verbeteren.

Ouder zijn betekent niet dat je hersenen niet meer in staat zijn om nieuwe dingen te leren. Natuurlijk kan het manipuleren van vioolsnaren lastig zijn op oudere leeftijd. De viool kan dus door leerlingen van alle leeftijden worden geleerd. Het hangt er gewoon vanaf hoe je het leert.

Volwassenen hebben over het algemeen meer moeite om viool te leren vanwege andere verplichtingen, het is dus niet dat ze niet in staat zijn om nieuwe dingen te leren vanwege hun leeftijd.

Volwassenen worstelen meer met het opzijzetten van tijd om te oefenen elke week of het bijwonen van lessen op een muziekschool. Bovendien kunnen de lessen aan muziekscholen en universiteiten vrij duur zijn. Ze hebben ook moeite om tussen het zorgen voor de kinderen en het werken tijd te vinden om de viool op te pakken.

Mijn advies is om eerlijk tegen jezelf te zijn en een deel van de week te kiezen waarvan je weet dat je altijd vrij bent.

Het is niet hetzelfde voor kinderen die viool leren spelen. Kinderen hebben moeite om zich te concentreren als ze viool spelen. Het is daarom niet aan te raden dat kinderen proberen zichzelf viool te leren spelen. Zij moeten werken met een privé-leraar of lessen volgen aan een muziekschool. Hun mentor moet ook ervaring hebben met kinderen en hun onderwijs aanpassen aan de leeftijd van hun leerlingen.

Muzieklessen voor kinderen kunnen hen over verschillende instrumenten tegelijk leren (ukelele, blokfluit, gitaar, saxofoon, viool, zang, enz.) voordat ze kiezen voor degene die ze het leukst vonden. Als ze liever piano spelen, dwing ze dan niet om in een strijkkwartet te spelen!

Als je kind graag viool speelt, denk er dan aan dat er kleinere violen bestaan voor kleinere handen.

Hoe zit het met tieners?

Het kan moeilijk zijn om hen ergens in te interesseren, laat staan in vioolspelen, vooral als de muziek waar ze naar luisteren niet eens violen bevat.

De viool is een instrument dat jaren van studie kan vergen. Ze kunnen niet opgeven in het midden van hun studie.

Om ervoor te zorgen dat ze geïnteresseerd blijven in hun vioollessen, zijn er bepaalde technieken, zoals het gebruik van spelletjes en uitdagingen, om ze geïnteresseerd te houden. Smartphone apps (voor zowel iPhone als Android) kunnen ook erg nuttig zijn, aangezien ze waarschijnlijk het grootste deel van hun tijd op hen doorbrengen. Er zijn ook viooldocenten die gespecialiseerd zijn in het lesgeven aan pubers.

Ze zullen daardoor snel vertrouwd raken met meer geavanceerde viooltechnieken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep