Als je wilt leren acteren, als hobby of als mogelijke toekomstige carrière, denk je misschien dat je om te acteren gewoon een script moet aflezen en je ruwe talent moet laten schitteren.

Acteren houdt uiteraard in dat er een geloofwaardige performance moet worden gegeven. Je kunt daarnaast ook je acteerkwaliteiten verder ontwikkelen om steeds een betere performer te worden.

Hoe beter je als acteur bent, hoe meer kans je hebt om indruk te maken op een casting director en nieuwe rollen en meer werk te krijgen. Er is dus genoeg reden om de beste acteur te proberen worden.

Hoe kan een acteur - beginner of veteraan - nu beter worden in zijn vak?

Wel, je kunt een ruim assortiment aan acteerlessen volgen, zoals:

 • Lessen auditietechniek;
 • Improvisatiecursussen;
 • Lessen in scènestudie, waar je van alles kunt oefenen, van Shakespeare tot meer eigentijdse werken;
 • Lessen zichtlezen, ook wel gekend als cold reading.

Een acteerles die veel acteurs nuttig vinden is een les in acteertechniek. Dit artikel belicht enkele van de verschillende soorten acteertechnieken die je op een acteerschool kunt aantreffen, en beschrijft ook wat je kunt verwachten als je een dergelijke les bijwoont.

Tien eieren in de koelkast beelden verschillende emoties uit
Een acteercoach of -instructeur kan je leren over de verschillende acteertechnieken waarmee je je talent als acteur naar boven kunt halen en je een scala aan emoties kunt overbrengen. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Acteren beschikbaar
Fran
Fran
11€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elaine
Elaine
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maud
Maud
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elke
Elke
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sandro
Sandro
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gianni
Gianni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nathania
5
5 (4 reviews)
Nathania
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fran
Fran
11€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elaine
Elaine
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maud
Maud
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elke
Elke
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sandro
Sandro
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gianni
Gianni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nathania
5
5 (4 reviews)
Nathania
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Welke acteertechnieken zijn er?

Hoewel er een aantal bekende acteertechnieken bestaan - method acting en improvisatie zijn misschien wel de bekendste bij het grote publiek - zijn er nog veel andere technieken waar acteurs zich in kunnen vastbijten.

Hieronder staan enkele van de populairste acteertechnieken die tijdens een acteertechniekles waarschijnlijk aan bod zullen komen.

De Meisner techniek

De Meisner techniek is een populaire acteertechniek die in veel verschillende toneelscholen en acteerlessen onderwezen wordt.

Deze acteertechniek werd ontwikkeld door Sanford Meisner en moedigt de acteur aan om aanwezig te zijn en zich te concentreren op zijn emoties, waarbij hij steeds waarheidsgetrouw reageert en handelt.

Deze aandacht voor waarheidsgetrouw en emotioneel acteren moet de algemene authenticiteit van de voorstelling versterken.

De Stanislavsky methode

Een andere veel onderwezen techniek, de Stanislavsky methode, vraagt de acteur om in zijn innerlijke emoties te duiken, aan zelfreflectie te doen, en zich uiteindelijk af te vragen hoe hij zou reageren op een bepaalde situatie in het script.

Het idee achter deze manier van acteren is onder andere dat de acteur de emoties van zijn personage moet kunnen begrijpen en voelen. Dit moet op zijn beurt leiden tot een meer integere en waarheidsgetrouwe opvoering.

Method acting

Deze bijzondere acteertechniek, gebaseerd op de leer van Stanislavsky, werd ontwikkeld door figuren als Lee Strasberg. Het moedigt de acteur aan om zich emotioneel te verbinden met zijn personage en met de gedachten die zijn personage mogelijk heeft, tot het punt waarop de acteur dat personage in wezen tot leven kan wekken.

Zoals gezegd is method acting een zeer bekende vorm van acteren. Enkele beroemde acteurs die met behulp van de method acting techniek opgeleid werden, zijn:

 • Angelina Jolie;
 • Jack Nicholson;
 • Christian Bale;
 • Joaquin Phoenix; and
 • Daniel Day-Lewis.
Honderden mensen in het publiek genieten van de opvoering van een acteur op het toneel.
Zowel jonge acteurs, complete beginners, als meer ervaren acteurs kunnen zeker profiteren van meer kennis over verschillende acteertechnieken, zodat ze hun artistieke talenten verder kunnen ontwikkelen. (Bron: Unsplash.com)

Hoe weet ik welke acteertechniek voor mij geschikt is?

Misschien besluit je om je op één bepaalde acteertechniek te concentreren. Je kunt je ook laten inspireren door allerlei verschillende soorten technieken.

De beste manier om te ontdekken welke technieken het best bij je passen, is door zoveel mogelijk te leren over de verschillende acteertechnieken die beschikbaar zijn. Zo bestaan er naast de bovenstaande technieken ook technieken als de Practical Aesthetics acteertechniek en de Tsjechov techniek, die je kunt leren op toneelscholen of met de hulp van een instructeur.

Het kan ook nuttig zijn om acteurs te zien optreden, zowel voor de camera als op het toneel, met behulp van verschillende acteermethoden, zodat je kunt zien hoe de verschillende technieken van elkaar verschillen en een ander licht werpen op een bepaalde voorstelling.

Zo kun je bijvoorbeeld door films te bekijken waarin bekende method- of improvisatie-acteurs figureren, meer inzicht krijgen in die soorten acteertechnieken.

Een van de beste manieren om te bepalen of een acteertechniek bij je past is natuurlijk door die techniek gewoon zelf te beoefenen, hetzij door een monoloog op te voeren, hetzij door workshops bij te wonen waar je een bepaalde techniek kunt oefenen en je vertrouwen erin kunt vergroten.

Als je bijvoorbeeld een les scènestudie volgt, kan je gevraagd worden om een scène op te voeren met gebruik van allerlei verschillende technieken, om zo hun verschillen te demonstreren. Dit helpt niet alleen je eigen acteervaardigheden te ontwikkelen, maar kan ook aantonen aan welke aspecten van een bepaalde techniek je verder moet werken om je performance te verbeteren.

Ook het bijwonen van een les acteertechniek kan een geweldige manier zijn om je helemaal op één of meerdere acteertechnieken, zoals bijvoorbeeld zichtlezen, te concentreren. Bovendien kan het je de gelegenheid geven om beter vertrouwd te raken met die specifieke techniek en de manier waarop die je performance beïnvloedt (en hopelijk verbetert).

Verklede acteurs voeren een performance uit in het theater
Door regelmatig te repeteren kun je je kennis van acteertechnieken ook in de praktijk brengen. Een acteercoach kan je ook feedback geven over je prestaties. (Bron: Unsplash.com)

Zijn er acteercursussen beschikbaar die acteertechnieken onderwijzen?

Lessen en cursussen acteertechniek zijn slechts één soort acteerles die je kunt vinden in Vlaanderen. Gezien het belang van acteertechnieken bij audities en bij het versterken van de algemene vaardigheden van een acteur, is het prettig te weten dat er veel cursussen acteertechniek beschikbaar zijn.

Er is echter geen vast leerprogramma bij deze cursussen. De inhoud ervan is afhankelijk van diegene die de cursus aanbiedt. Het is dus aan jou om onderzoek te doen en een cursus te proberen vinden die je de nodige vaardigheden kan leren.

Sommige lessen en acteercoaches richten zich op slechts één acteertechniek, zoals method acting of de Meisner techniek. Andere lessen leren hun deelnemers misschien over een reeks verschillende technieken.

Een dame leeft zich volledig in in haar rol tijdens het acteren
Sommige cursussen richten zich op slechts één techniek, zoals bijvoorbeeld method acting. (Bron: Unsplash.com)

Dit betekent dat, als je op zoek bent naar een cursus, het de moeite loont om van tevoren te weten of je je kennis van één bepaalde acteertechniek wilt ontwikkelen en verfijnen, of dat je liever over een hele reeks verschillende technieken wilt leren.

Als je bijvoorbeeld een beginner bent, kan het in eerste instantie beter zijn om een cursus acteertechniek te volgen waarin je kennis maakt met diverse acteerstijlen en -technieken. Op die manier kun je een techniek vinden die je bevalt, en vervolgens de tijd nemen om een meer diepgaande kennis van die techniek te ontwikkelen in een daarvoor bestemde les.

Als je toch moeite hebt om in je omgeving een cursus te vinden die de gewenste acteertechnieken behandelt, of je bent bang dat je de lestijden niet kunt halen, dan kun je ook meer over acteertechnieken leren door de hulp in te roepen van een toneel- of acteerleraar.

Superprof heeft in Vlaanderen heel wat acteerleraren beschikbaar voor zowel persoonlijke als online cursussen. Sommige mensen werken graag met een toneelleraar omdat:

 • Ze flexibel kunnen zijn met de lestijden;
 • Ze de leraar kunnen vragen om gepersonaliseerde lessen en tips te geven; en
 • Ze meer kunnen leren over de acteertechnieken die voor hen het belangrijkst zijn en de kans krijgen om die technieken ook te oefenen.

Als je je postcode en het onderwerp dat je wilt studeren invoert, geeft Superprof de beschikbare leraren in je buurt aan.

Er zijn mogelijkheden voor zowel individuele, workshop-, groeps-, als online lessen, dus waarom probeer je het niet eens en kijk of je via een bijlessite je volgende toneelleerkracht vindt? Je weet maar nooit, misschien merk je dat de extra flexibiliteit en het gemak voor jou goed werken!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep