Voor wie dagelijks het Latijnse alfabet gebruikt, kan het erg ingewikkeld zijn om Chinese karakters te leren schrijven. Hoewel China veel inspanningen heeft geleverd om de taal toegankelijker te maken voor mensen in het Westen, blijft het nog steeds een uitdaging voor iedereen die naar China wil reizen, wil deelnemen aan buitenlandse uitwisselingsprogramma's of in China wil werken.

Naast alle beschikbare Chinese leerboeken, kun je ook op het web tal van bronnen vinden om Chinees te leren, van luchtige video's op YouTube tot websites die zich richten op het beheersen van de Chinese taal.

Er heerst een mythe dat je het niveau van een student Chinees kunt bepalen aan de hand van het aantal traditionele Chinese karakters dat hij kent. Dit betekent dat veel studenten zich vooral toeleggen op het leren van zo veel mogelijk Chinese hanzi-tekens, en dat gaat vaak ten koste van de andere aspecten van de taal.

Maar dat betekent niet dat je het volledig kunt negeren. Laten we eens kijken naar enkele van de beste manieren om Chinese karakters te leren, te onthouden en te schrijven...

De beste leraren Chinees beschikbaar
Duyi
Duyi
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xin
Xin
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofie
Sofie
24€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wen
Wen
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fauziah
Fauziah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xuming
Xuming
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lingxi
Lingxi
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Silvia
Silvia
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Duyi
Duyi
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xin
Xin
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofie
Sofie
24€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wen
Wen
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fauziah
Fauziah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xuming
Xuming
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lingxi
Lingxi
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Silvia
Silvia
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer het Chinese alfabet en de Nederlandse Vertaling

Als we het over "het Chinese alfabet leren" hebben, bedoelen we dat niet op dezelfde manier als waarop je het alfabet in het Nederlands, Spaans of Frans zou leren opzeggen.

Chinese landschappen
Hoewel het schrift maar weinig mensen inspireert, zijn de landschappen in China alleen al moeite waard om de taal te leren. (Bron: Unsplash.com)

Het Chinees gebruikt 汉字 hanzi (of Han-karakters) om te schrijven en het schrift werkt op een heel andere manier dan het Latijnse alfabet dat wij gebruiken (daardoor kan het opzoeken van Chinese woordenschat in woordenboeken behoorlijk ingewikkeld zijn).

Het Chinese schrift is ongeveer 4000 jaar oud en is ontstaan uit een traditioneel schrift dat vervolgens door de Chinese regering werd vereenvoudigd om de geletterdheid in China te verhogen en de taal toegankelijker te maken voor buitenlanders.

Vandaag de dag wordt het traditionele systeem van tekens, die Chinese woorden en zinsdelen voorstellen, alleen nog gebruikt in gespecialiseerde kranten, tijdschriften en oude boeken over Chinese literatuur. Het wordt alleen gebruikt door de geletterde elite, goed geïnformeerde taalkundigen, en wordt geassocieerd met goede smaak, goede manieren, en een hoge sociale status.

De grootste verandering kwam toen het Mandarijn Chinees werd gestandaardiseerd door de Volksrepubliek China. Dit had ook een effect op zowel Japan als Singapore. Terwijl het Chinees over het algemeen door buitenlanders werd genegeerd, ondanks het enorme aantal mensen dat de taal spreekt, begon het Mandarijn-Chinees in de jaren 1950 aantrekkelijker te worden voor buitenlanders, toen het Pinyin-romaniseringssysteem werd ingevoerd.

Het door Zhou Youguang gecreëerde systeem was bedoeld om de kloof tussen Chinese karakters en het Latijnse alfabet te overbruggen. Hoewel het gebaseerd is op andere oudere transcriptiesystemen, heeft het deze in termen van bruikbaarheid en populariteit ver overtroffen.

Doordat de drempel om Chinees te leren was verlaagd, werd het leren van Mandarijn-Chinees populairder dan ooit en overal ter wereld werden Confucius-instituten opgericht. Dankzij het Pinyin werden het Chinees en zijn systeem van tonen veel toegankelijker, dankzij de toevoeging van eenvoudige diakritische tekens bovenop de klinkers. Het schrift werd ook gestandaardiseerd in alle Chinese provincies. Chinees wordt geschreven en gelezen van links naar rechts.

Of je nu naar China wilt reizen, wilt deelnemen aan een Chinees uitwisselingsprogramma of een carrière in China wilt beginnen, Mandarijn Chinees leren met behulp van het Pinyin systeem maakt je eerste stappen een beetje minder uitdagend.

Op zoek naar een Chinese les of een cursus Chinees voor beginners in Vlaanderen met een privéleraar? Waar wacht je nog op? Met Superprof vind je jouw keuze in een paar muisklikken. Online of aan huis, het kan allemaal.

Chinees Leren Schrijven

Als er één woord is dat goed beschrijft hoe buitenlanders zich voelen wanneer ze Chinees leren lezen en schrijven, dan is het wel "intimiderend". Met meer dan 5.000 officiële karakters (om nog maar te zwijgen van oudere karakters en speciale tekens), lijkt het een bijna onmogelijke uitdaging om Chinees te leren lezen en schrijven.

Chinees leren lezen
Als je Chinees leert schrijven, weet je automatisch ook hoe je Chinees moet lezen. (Bron: Unsplash.com)

Degenen die dapper genoeg zijn om het te proberen, zullen thuis veel inspanningen moeten leveren om het onder de knie te krijgen:

  • De tekens uit het hoofd leren
  • De uitspraak van de tekens
  • De betekenis van de tekens

Als je Chinees wilt leren lezen en schrijven, zul je de basisregels, die je moet toepassen op elke streek van elk karakter in elke tekst, moeten leren.

  • Ten eerste moet je je eerste karakters volledig onder de knie hebben voordat je zelfs maar overweegt om over te gaan op meer complexe karakters. Zo voorkom je misverstanden en verwarring bij het lezen van de karakters.
  • Ten tweede is het noodzakelijk dat je het verband leert kennen tussen elk teken, zijn vorm en zijn betekenis. Dit kan je helpen de tekens beter te begrijpen en biedt je een techniek om ze beter te onthouden.
  • Ten slotte moet je je concentreren op de uitspraak van elk teken. Aan elk teken in het Chinees is een bepaalde toon verbonden die je zult moeten leren, omdat ze de betekenis volledig veranderen.

Er moet op gewezen worden dat wanneer je Chinees leert schrijven, de methodes die de talenscholen, het Confucius Instituut en de interculturele verenigingen gebruiken, gezien moeten worden als een teken van de kwaliteit van hun onderwijs.

Er zijn een aantal kinesthetische benaderingen die momenteel erg populair zijn, omdat ze leerlingen kunnen helpen om de tekens veel sneller te onthouden dan sommige andere methoden. Het kan vaak doeltreffend zijn om de tekens in volgorde van moeilijkheid te leren en elk teken als een zelfstandige entiteit te behandelen. Chinese karakters leren met behulp van deze methoden kan het leerproces versnellen.

Chinees Schrijven: Technieken om Chinese Tekens te Leren

Chinese karakters zijn de hoeksteen van de taalleer die in 1956 door de Volksrepubliek China werd gestandaardiseerd. Als je Chinese karakters wilt leren schrijven, zul je een aantal regels moeten volgen die, na regelmatige en veelvuldige oefensessies, het leren van de karakters veel gemakkelijker zullen maken.

De krant lezen in het Chinees
Als je ongeveer 5.000 karakters leert, zou je in staat moeten zijn om ongeveer 80% van een Chinese krant te begrijpen. (Bron: Unsplash.com)

Om te beginnen, moet je weten wat een radicaal is. Elk Chinees karakter bestaat uit 1 tot 20 radicalen. Om te beseffen hoe belangrijk deze zijn, moet je weten dat het onmogelijk is om een woord op te zoeken in een Chinees woordenboek, zonder dat je enig inzicht hebt in de radicalen waaruit het specifieke Chinese teken is opgebouwd.

Chinese karakters worden geschreven binnen een onzichtbaar vierkant waarvan de grenzen altijd moeten worden gerespecteerd en bestaan uit 8 fundamentele streken die bepalen hoe elke hanzi moet worden geschreven. Of de beweging nu recht, gebogen of gebroken is, de oriëntatie van elke penseelstreek wordt vooraf bepaald door een reeks regels.

In feite bestaat deze reeks regels en de slagvolgorde die helpt om het evenwicht van elk karakter te bepalen al een paar duizend jaar. Als je Chinese hanzi-tekens leert schrijven is er een hiërarchie met drie hoofdstappen die je moet volgen:

  • Ten eerste moet je het visuele aspect van elk Chinees karakter respecteren. Dit wordt gedaan door bijzondere aandacht te besteden aan de radicalen.
  • Je moet alle sleutelelementen van elk Chinees karakter samen kunnen onthouden, plaatsen en nauwkeurig reproduceren.
  • Deze sleutelelementen (waarvan er meer dan 200 zijn) kunnen vervolgens worden gebruikt om nog meer Chinese karakters met een gelijkaardige betekenis te creëren.

Leer Chinees Schrijven met Kalligrafie

Het is niet ongewoon dat Chinese kunstenaars slapeloze nachten hebben omdat ze zich zorgen maken over een bepaalde kromming in een hanzi-karakter dat ze hebben geschreven. Dit is hoe ernstig Chinese kalligrafie wordt genomen. Het is het toppunt van geschreven Chinees, zowel op het gebied van kunst als techniek.

Chinese kalligrafie
Als je denkt dat kalligrafie mooi is, kijk dan maar eens naar Chinese kalligrafie! (Bron: Unsplash. com)

Chinese kalligrafie of 书法 is één van de oudste kunstvormen van de mensheid. Het brengt zowel liefhebbers van de Chinese cultuur als liefhebbers van traditionele kunst samen. Het is voor jou ook een manier om meer te leren over het Chinese schrift, zonder dat je jezelf in een klaslokaal hoeft op te sluiten en naar een lang en saaie les hoeft te luisteren.

Zonder al te veel in detail te treden over spiritualiteit, de band tussen het lichaam en geest, en hoe dit alles bij elkaar komt in deze kunstvorm, kan Chinese kalligrafie ook een geweldige manier zijn om meer te leren over hoe het Chinese schrift in elkaar zit.

Aangezien de Chinese kalligrafie zo sterk gericht is op de actie van het schrijven, de kwaliteit van elke streek en de technische aspecten van het schrijven, kan het van onschatbare waarde zijn voor iedereen die het Chinese schrijfsysteem beter wil begrijpen.

Natuurlijk kun je Chinees leren lezen en schrijven zonder de complexiteiten van de Chinese kalligrafie onder de knie te krijgen, aangezien lang niet alle regels in het dagdagelijkse Chinees worden gevolgd. Kalligrafie is een nuttig leermiddel om je te concentreren op de volgorde van de streken die je moet kennen voordat je ze op papier zet.

Als je jouw potloodetui links laat liggen, kun je veel leren over het Chinese schrift aan de hand van kalligrafie. Denk er echter ook aan om Chinese lessen te volgen in Amsterdam - of in welke stad je ook woont - of neem privélessen als je Chinees wilt kunnen spreken en begrijpen.

De gesproken Chinese taal kan immers even mooi zijn als de kalligrafie waarmee ze op papier wordt weergegeven.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep