"Het leven is als een piano. Wat je er uit haalt hangt af van hoe je het speelt". - Tom Lehrer

Het is heel moeilijk om iemand te vinden die niet van muziek houdt. Piano spelen is voor veel mensen zowel ontspannend als stimulerend. Om er echt van te genieten en een paar klassieke pianodeuntjes te spelen hoef je enkel maar piano te leren spelen.

Hoe begin je nu met privé-pianoles om piano te leren spelen?

Hier is onze gids voor beginners.

Wil je weten hoeveel pianoles kost? Lees dan dit artikel.

De beste leraren Piano beschikbaar
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoeveel kosten pianolessen?

Privé-pianolessen aan huis zijn een prima alternatief voor pianolessen in een conservatorium of een muziekschool. Veel mensen kiezen voor deze optie, zodat ze kunnen profiteren van alle voordelen van een privé-leraar of een pianoleraar, zoals bijvoorbeeld persoonlijk advies en wekelijkse lessen op maat.

Het geldaspect
Er zijn verschillende criteria die de prijs van een pianoles beïnvloeden. (Bron: Unsplash.com)

Maar voor je met pianolessen begint, moet je eerst meer informatie inwinnen over de verschillende organisaties en leraren. Daarna kun je uitzoeken hoeveel privé-pianolessen precies kosten.

Meer informatie vind je ofwel via het internet, ofwel door in je buurt op zoek te gaan naar mensen die pianoles geven. Misschien heb je vrienden die een paar pianoleraren kennen en van wie je een paar pianolessen kunt krijgen die niet al te veel kosten.

Om de prijs van een pianoles te doorgronden, moet je beseffen waar je voor betaalt.

Privé-pianoleraren zijn vaak zelfstandigen. In principe vragen ze een tarief waar ze moeten van kunnen leven. Het is daarom onmogelijk dat een pianoleraar minder dan een bepaald bedrag aanrekent.

De kosten van pianolessen omvatten ook de tijd die een leraar besteedt aan de organisatie van zijn pianolessen. Voor deze voorbereiding en planning dient ook betaald te worden.

Je moet bedenken dat je ook betaalt voor de kennis, vaardigheden en ervaring van de leraar. Hoe meer ervaring hij of zij heeft, hoe hoger het bedrag zal worden.

Bij privéles is het belangrijk te onthouden dat sommige docenten kosten in rekening brengen op basis van de afstand die ze moeten afleggen om naar je lessen te komen. Bovendien variëren de tarieven vaak per plaats.

In het algemeen kost een uur pianoles ergens tussen de €20 en €50.

Je kunt deze kosten echter beperken door groepslessen te volgen en optimaal gebruik te maken van de proefsessies die veel leraren gratis aanbieden.

Pianolessen Gent. Vind je ideale piano leraar om je eerste les te volgen. Waarom nog langer wachten?

Welke privé-pianoleraar moet je kiezen?

Voordat je op zoek gaat naar privé-leraren, moet je je ervan bewust zijn dat er veel verschillende soorten leraren bestaan, waarvan één geschikt kan zijn, maar een andere niet.

Pianist
Voor elk soort leerling is er een privé-pianoleraar. (Bron: Unsplash.com)

Sommige leraren geven beter muziektheorie, terwijl anderen gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld tabulatuur.

Hoe kies je nu de ideale pianoleraar?

Eerst moet je jezelf belangrijke vragen stellen over waarom je piano wilt leren. Misschien wil je muzikant worden, op een feestje van een vriend spelen, muziekleraar worden, of een totaal andere reden. Je zult een leraar moeten vinden die voldoet aan je verwachtingen.

Sommige leraren leerden zichzelf piano spelen, wat voor bepaalde pianoleerlingen zeker kan werken.
Wat je redenen ook zijn, je moet je afvragen:

  • Hoe snel wil ik piano leren spelen?
  • Welke soort muziek zou ik willen spelen?
  • Waarom wil ik piano leren spelen?

Zodra je de antwoorden kent, kun je online een kijkje nemen bij de verschillende privé-leraren die pianolessen geven en uitzoeken welke voor jou het beste werkt.

Veel leraren op Superprof bieden hun eerste uur les gratis aan. Dit is vaak om uit te zoeken welk soort les de leerling nodig zal hebben en geeft de leraar en de leerling de gelegenheid om te zien of het klikt tussen beide.

Soms komen leerlingen tot de conclusie dat een bepaalde stijl van lesgeven nu eenmaal niet werkt voor hen.

Daarom moet je dit met een potentiële leraar bespreken, zodat je precies weet of hun lessen al dan niet voor je zullen werken. Je kunt ze dan voor een paar maanden of zelfs een jaar inhuren.

Ontdek wat de kwaliteiten van een goede pianoleraar zijn.

Hoe ziet je eerste pianoles eruit?

Of je nu thuis online pianoles volgt, privéles, les in een conservatorium of pianoschool, het muziekonderwijs verloopt vaak volgens een bepaalde structuur (muzikale vorming, pianomuziek lezen, muzikale cultuur, arpeggio's, enz.).

Kennismaking
Tijdens je eerste pianoles maak je kennis met je leraar, in plaats van meteen piano te spelen. (Bron: Unsplash.com)

Hetzelfde geldt voor andere instrumenten (drumles, vioolles, gitaarles, saxofoonles, zangles, klarinetles, celloles, dwarsfluitles, enz.)

Zodra je je pianoleraar gekozen hebt, is het tijd om je eerste pianolessen in te plannen. Jij en je leraar moeten een schema afspreken dat voor jullie beiden geschikt is. Je eerste pianoles kan even duren, maak je dus niet druk over je schema.

Om na te gaan wat je precies tijdens je pianolessen kunt verwachten, vraag je het tijdens de eerste les aan je pianoleraar.

Het eerste uur les is ook een ideaal moment om kennis te maken. Je kunt praten over het soort muziek dat jullie beiden leuk vinden, de ervaring van de leraar, enz. Misschien spelen ze wel piano in een groep of weten ze ook hoe ze andere instrumenten moeten bespelen (elektrische gitaar, bas, saxofoon, harmonica, accordeon, fluit, etc.). Misschien geven ze zelfs les in andere instrumenten die je interesseren.

Het is ook de moeite waard om over andere dingen te praten. Misschien hebben jullie naast muziek ook andere hobby's gemeen. Dit maakt vaak het verschil bij de keuze van een pianoleraar.

Na de kennismaking zal je leraar waarschijnlijk proberen om je niveau te bepalen, zodat hij weet waar hij moet beginnen. Piano leren kan veel tijd in beslag nemen en de leraar zal bovendien willen weten of je wel de juiste motivatie hebt.

Je kunt het ook over je eigen verwachtingen hebben. Of je nu voor je plezier speelt, een vriend verrast, bij een band speelt, een carrière als pianist begint, elke musicus heeft zo zijn redenen om piano te leren spelen. Je muziekleraar zal zich daaraan moeten aanpassen.

Ze stellen vervolgens een programma op, doelstellingen, en een schema om die doelstellingen te bereiken. Dit zal je helpen om gemotiveerd te blijven.

Je eerste les zal waarschijnlijk eindigen met een paar oefeningen die je op weg helpen met de piano. Ze zullen je waarschijnlijk ook wat oefeningen geven waar je voor je volgende les aan kunt werken.

Als je een pianoleraar hebt gevonden, wat kun je van de pianoles verwachten?

Waar vind je privé-pianoleraren?

Er bestaan allerlei verschillende manieren om pianoleraren te vinden. Of het nu online of offline is, het is tegenwoordig heel eenvoudig om de perfecte leraar te vinden.

Pianist
Een oude broer of zus zou je ook het één en ander over de piano kunnen leren. (Bron: Unsplash.com)

Je kunt beginnen door een kijkje te nemen bij de advertenties in kleine handelszaken (slagerij, bakkerij, bloemist, enz.). Er zijn ook prikborden in grotere winkels en in winkelcentra.

Neem contact op met een docent en bespreek je verwachtingen over de telefoon. Je kunt zelfs je eigen aankondiging plaatsen waarin je uitlegt dat je op zoek bent naar een muziekleraar of pianoleraar en aangeeft wat je precies wilt leren (muziektheorie, muziekgeschiedenis, enz.).

Denk er ook aan om met je vrienden en familie te praten. Het is vaak zo dat iemand die je kent de geschikte pianoleraar voor de klus kent. Misschien weet één van je vrienden wel hoe je piano moet spelen en wil hij of zij je graag verder helpen om pianist te worden.

Pianolessen Antwerpen. Je vindt snel en gemakkelijk je geschikte leraar in eender welke stad met Superprof.

Het is ook heel eenvoudig om via het internet in contact te komen met privé-pianoleraren. Sociale netwerken zijn hiervoor uiterst geschikt. Facebook, Instagram, Twitter, enz., zijn erg handig om pianoleraren te vinden en snel met ze in contact te komen.

Er zijn ook platforms zoals Superprof die er zich op toeleggen om leerlingen te helpen de ideale leraar te vinden. Bekijk de ervaring en het profiel van de leraar en beslis of hij/zij geschikt voor je is of niet.

Als je contact opneemt met een privé-leraar, denk dan na over wat je hen zult vragen, zoals hun tarieven, waarin ze les geven, hun ervaring als muzikant of als leraar, enz. Hoe eerlijker je bent tegenover je leraar en jezelf, hoe gemakkelijker je de ideale pianoleraar zult vinden.

Zoek ook een leraar die je in alle geduld piano kan leren spelen op elk instrument met een klavier (vleugelpiano, staande piano, synthesizers, digitale piano's, keyboards, enz.).

Of je nu een beginner, gemiddelde, of gevorderde pianist bent, je hoeft alleen maar de juiste leraar te vinden. Met een privéleraar kunnen beginners dan hun eigen pianocursus samenstellen met pianolessen op maat, waarbij ze zelf aangeven waar ze zich op willen concentreren. Als je je wilt concentreren op akkoorden voor jazz piano, zicht- en muziek lezen, gehoortraining, of improvisatie, geef het dan door aan je leraar en hij of zij zal zich dan specifiek op die vaardigheid richten.

Of je nu je ritme of vingerzetting wilt verbeteren, een bepaald akkoord onder de knie wilt krijgen, componist wilt worden, of bladmuziek wilt leren lezen, op Superprof kun je een pianoleraar vinden die je persoonlijk online les kan geven.

Veel plezier en wie weet word je ooit de volgende Mozart, Beethoven, Bach, of Schubert!

Wil je weten waar je een goede pianoleraar vindt?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!