"Het leven is als een piano; de witte toetsen symboliseren geluk en de zwarte verdriet. Maar onthoud dat in het leven de zwarte toetsen ook muziek maken." - Ehssan

Volgens een Canadees onderzoek vermindert muziek stress, zowel bij mensen die van muziek houden als bij mensen die er niet van houden. Muziek spelen is een geweldige manier om je levenskwaliteit te verbeteren. Als je op zoek bent naar pianolessen voor beginners en niet weet waar je moet beginnen, kan het echter lastig zijn om piano te leren spelen.

Waarom neem je geen privé-pianolessen?

In dit artikel bespreken we de verschillende manieren waarop je met privé-les piano kunt leren spelen, en wat je tijdens deze privé-les kunt verwachten.

Wil je weten hoeveel pianoles kost? Lees dan dit artikel.

De beste leraren Piano beschikbaar
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (11 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalia
5
5 (5 reviews)
Natalia
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (1 reviews)
Martine
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aude
5
5 (3 reviews)
Aude
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arne
5
5 (1 reviews)
Arne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een beoordeling van je pianoleraar

Vandaag de dag willen veel mensen piano leren spelen. Het is een creatieve activiteit die zowel je coördinatie verbetert als je oor traint. Het is ook erg leuk!

Beoordeling maken
Je moet je leraar, je niveau in muziektheorie, en je pianovaardigheid beoordelen. (Bron: Unsplash.com)

Of je nu piano, gitaar, drums, saxofoon, fluit, of harmonica leert spelen, een instrument leren is niet gratis. Er zijn echter wel online gratis pianolessen beschikbaar op websites als YouTube, maar dit is niet de beste manier om piano te leren spelen.

Gelukkig bestaan er voor beginnende pianisten veel verschillende soorten piano's voor uiteenlopende budgetten (vleugelpiano's, staande piano's, synthesizers en keyboards, elektronische piano's, enz.). Keyboards beginnen bij €100, terwijl sommige van de duurste vleugelpiano's tot in de tienduizenden lopen!

Als je je instrument eenmaal hebt, hoe begin je dan met privé-pianolessen?

Privé-lessen bieden veel voordelen, je beschikt bijvoorbeeld over een toegewijde leraar. De leerling krijgt lessen die op specifiek op hem of haar zijn afgestemd. De pianoleraar zal precies weten wat werkt en wat niet. De lessen zijn toegespitst op één leerling, zodat de leraar zijn aandacht niet over verschillende leerlingen hoeft te spreiden.

Dit is waarom je allereerste les misschien wel de belangrijkste is. Je moet samen met je leraar bespreken waar je aan gaat werken (muziektheorie, arpeggio's, bladmuziek lezen, coordinatie van je rechterhand en je linkerhand, enz.).

In je eerste les maak je kennis met elkaar en evalueer je je niveau. Als je nog nooit in je leven een piano aangeraakt hebt, zal je leraar je waarschijnlijk wat oefeningen geven die je behendigheid, coördinatie en je oor helpen ontwikkelen.

Het is belangrijk om op goeie voet (of hand) te beginnen. De leerling zorgt er best voor dat hij alles vermeldt waar hij moeite mee heeft, zodat zijn leraar zich daarop kan concentreren.

Tijdens de eerste minuten van je privé-pianolessen worden waarschijnlijk enkele administratieve zaken afgehandeld en wordt besproken waar je je tijdens je lessen op zal gaan richten.

Ontdek wat de kwaliteiten van een goede pianoleraar zijn.

Pianotechniek oefenen en studeren

Het tweede deel van de pianolessen omvat het herhalen van wat je in de vorige lessen al gezien hebt, om ervoor te zorgen dat je het niet vergeten bent. Je pianoleraar zal je waarschijnlijk vragen om een oefening uit een vorige les te herhalen.

Twee handen op de piano
Begin met één hand voordat je overschakelt op de twee tegelijk. (Bron: Unsplash.com)

Er wordt van je verwacht dat je steeds oefent tussen je lessen door, dit is namelijk enorm belangrijk. Door regelmatig te oefenen zal pianospelen immers een tweede natuur worden.

Pianotechniek kan het volgende omvatten:

 • Pianomuziek lezen
 • Pianonoten herkennen
 • Beide handen coördineren
 • Akkoorden leren
 • Toonladders spelen
 • Enz.

Als je eenmaal een aantal pianotechnieken onder de knie hebt, zul je bijna elk stuk met gemak kunnen spelen. Als je de oefeningen van de vorige les beheerst, kun je overstappen op nieuwe oefeningen. Zorg ervoor dat je je leraar optimaal inschakelt, zolang hij ter beschikking is.

Als de les voorbij is, is je leraar niet meer beschikbaar om je te corrigeren. Als je een fout maakt, is het dus belangrijk dat je naar hen luistert. We leren immers van onze fouten.

Je pianoleraar zal je laten zien hoe je je handen moet plaatsen, wat de juiste houding is, en of je wel in de maat speelt, enz. Als je deze oefeningen eenmaal geleerd hebt, herhaal je ze.

De meeste tijd besteed je aan het instuderen van nieuwe technieken en vaardigheden. Zodra je dit gedaan hebt, is het meeste werk achter de rug.

Pianoles Gent. Met dit weet Superprof genoeg waar je naar op zoek bent. Vind vandaag nog je geschikte leraar.

Liedjes leren spelen op de piano

Als je een bepaalde pianotechniek geleerd hebt, kan je leraar je helpen om de theorie in praktijk te brengen, door een bepaald stuk te spelen. Zo leer je liedjes spelen die je mooi vindt.

Favoriete liedjes spelen
Er gaat niets boven leren aan de hand van je favoriete liedjes. (Bron: Unsplash.com)

Door een liedje te leren spelen op de piano krijg je de kans om de geleerde pianotechnieken te gebruiken en te herhalen. Door een mooi liedje te kiezen, motiveer je jezelf om het te blijven oefenen.

De liedjeskeuze van leraren aan conservatoria en muziekscholen kan er soms toe leiden dat leerlingen afhaken. Dat zal met je favoriete deuntjes niet gebeuren!

Hier zijn enkele leuke liedjes voor piano om je op weg te helpen:

 • Imagine door John Lennon
 • Beethoven’s Fur Elise
 • Comptine d’un autre été l’après midi door Yann Tiersen
 • Someone Like You van Adele
 • Hallelujah door Leonard Cohen
 • Je te promets door Johnny Hallyday

Deze liedjes zijn ook de moeite waard:

 • Life on Mars door David Bowie
 • La groupie du pianiste door Michel Berger
 • Mistral gagnant door Renaud
 • Lucie door Pascal Obispo
 • Qui à le droit door Patrick Bruel
 • Ne me quitte pas door Jacques Brel
 • Là-bas door Jean-Jacques Goldman

Het is tenslotte de bedoeling dat je geniet van je pianospel.

Je leraar zal waarschijnlijk de bladmuziek op moeilijkheidsgraad ordenen voor je.

Bovendien kunnen de meeste muziekleraren bepaalde stukken omwerken, zodat ze gemakkelijker te spelen zijn voor beginners. Zo kunnen sommige complexe nummers toch door beginnelingen gespeeld worden.

Of je nu van jazz, rock, blues, of wat dan ook houdt, elk lied kan zodanig vereenvoudigd worden dat leerlingen er steeds plezier in vinden en niet ontmoedigd raken.

Wil je weten waar je een goede pianoleraar vindt?

Elke leraar heeft zijn eigen pianoles

Hoewel de principes van een pianoles doorgaans dezelfde zijn, zullen privé-bijlessen unieke elementen bevatten die typisch zijn voor de leraar zelf. Dit betekent dat het onmogelijk is om met enige zekerheid te zeggen wat een pianoles nu allemaal precies inhoudt.

Elke leerling is anders
Net als elke leerling is ook elke pianoleraar anders. (Bron: Unsplash.com)

Om er zeker van te zijn dat de manier van lesgeven van een bepaalde docent bij je past, kun je het beste eerst een proefsessie bijwonen, of het hem gewoon vragen.

Sommige privé-leraren kunnen deze vraag misschien niet meteen beantwoorden, omdat ze elke les specifiek afstemmen op elke leerling, naarmate die leert en groeit als pianist.

Met dit in gedachten moet je wellicht op zoek gaan naar leraren met wie je goed kunt opschieten en met wie je graag piano speelt. Daarbij spelen jullie beider persoonlijkheden een grote rol in hoe je leert en hoe de les verloopt.

Van thuis uit les volgen kan eveneens een optie zijn. Wacht niet langer om online pianoles te boeken.

Sommige leerlingen hebben allerlei verschillende oefeningen nodig om gemotiveerd te blijven, terwijl anderen zich liever op één bepaalde taak concentreren. Bovendien kun je op elke leeftijd piano leren, en pianolessen zijn niet specifiek voor kinderen, adolescenten of volwassenen. Ook de muzikale voorkeuren kunnen sterk uiteenlopen (kamermuziek, jazz, rock, enz.).

Het werk van een muziekleraar bestaat erin om tijdens de les zijn aanpak af te stemmen op de leerling. In feite kun je met een privé-pianoleraar samenzitten en je eigen specifieke pianocursus ontwerpen. Als je je wilt concentreren op hoe je muziek moet lezen of op zichtlezen, gehoortraining, improvisatie, klassieke of jazz piano, kun je voor je begint eerst met je muziekleraar overleggen en bepalen wat je precies van hem wilt leren.

Piano leren (via privé-pianolessen, traditionele pianolessen, of muzieklessen) is niet hetzelfde als de voorbereiding op een auditie aan een prestigieuze muziekschool. Bovendien kan een pianoles allerlei verschillende onderwerpen beslaan (muziekgeschiedenis, muziektraining, muziektheorie, bladmuziek lezen, etc.).

Muziektheorie leren en piano leren spelen is voor iedereen anders. Het belangrijkste is dat je leuke pianolessen krijgt, met een leraar die zijn aanpak afstemt op jou.

In de loop van de lessen kunnen je behoeften veranderen. Misschien begon je gewoon voor je plezier en besloot je daarna dat je je pianospel verder wilde ontwikkelen. Privé-lessen geven je de mogelijkheid om met je leraar te overleggen en je lessen aan te passen, zodat ze beter aansluiten bij je doelstellingen. Als je leraar dit niet kan, kun je altijd met een andere leraar samenwerken. Zorg ervoor dat je het eerst aan je leraar vraagt, voordat je hem opzij schuift voor een nieuwe!

Als je dit ernstig neemt, maak je misschien kans om net zo goed te worden als Chopin, Mozart, Bach, Liszt, Beethoven, of Offenbach.

Begin nu met privé pianolessen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!