"Ik hou van jullie land, Rusland, de mensen, de geschiedenis, de schrijvers. Mijn vader was communist in die tijd, hij luisterde naar Radio Moskou! Het is ook mijn cultuur." - Gérard Depardieu

Ben je helemaal de weg kwijt als we het hebben over de Sovjet-Unie, het communisme, of Leningrad?

We hebben het natuurlijk over beroemde Russen.

Wist je dat er slechts 28 tsaren aan het hoofd stonden van het keizerlijke Rusland vanaf 1547 en 4 presidenten sinds de oprichting van de Russische Federatie in 1991?

Hoewel Vladimir Poetin meer dan 5000 dagen aan het hoofd van het land staat, zijn politieke figuren niet de enige beroemde Russen die het waard zijn om over te praten.

In dit artikel gaan we kijken naar beroemde Russische politieke figuren, historische figuren, kunstenaars en de Russen die iedereen zou moeten kennen als ze de Russische cultuur bestuderen of de Russische taal leren. Je komt ze ook vaak tegen tijdens het luisteren naar Russische radio.

bekende russische mensen hermitage
Dostojevski was een van de beroemdste kunstenaars van Rusland. Bron: Pexels

Ga aan de slag met een Russische cursus!

De beste leraren Russisch beschikbaar
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alona
5
5 (1 reviews)
Alona
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalya
Natalya
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amanda
5
5 (2 reviews)
Amanda
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ahmed
5
5 (2 reviews)
Ahmed
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nicolas
5
5 (1 reviews)
Nicolas
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alona
5
5 (1 reviews)
Alona
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalya
Natalya
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amanda
5
5 (2 reviews)
Amanda
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ahmed
5
5 (2 reviews)
Ahmed
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nicolas
5
5 (1 reviews)
Nicolas
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Beroemde Russen

Ivan de Verschrikkelijke, de eerste Russische tsaar

Ivan IV Vasiljevitsj stond algemeen bekend als Ivan de Verschrikkelijke vanwege het regime dat hij in de jaren 1560 invoerde. Hij leidde militaire campagnes tegen de Tataren, de Polen en de Zweden. Daarna bleef hij nog bijna lang aan het hoofd van Rusland.

Ivan de Verschrikkelijke duikt regelmatig op in de kunsten, zelfs in het Westen. Hij komt voor in van alles; van een schilderij van Ilya Repin tot het videospel Age of Empires. Hij is een belangrijke figuur die verantwoordelijk is voor het begin van het tsarisme in Rusland. Er zijn veel films op de Russische tv verschenen over Ivan de Verschrikkelijke.

Peter I of Peter de Grote, de keizer van alle Russen

Dan was er Peter I (of Peter de Grote), die in 1682 tsaar van Rusland werd en vervolgens in 1721 keizer van alle Russen. Hij is beroemd geworden omdat hij de geestelijkheid en de adel wilde verenigen.

De naam van de stad Sint-Petersburg is geïnspireerd op deze leider, die de stad stichtte en er in 1703 de hoofdstad van maakte.

Om zijn macht te tonen, probeerde hij toenadering te zoeken tot het Westen. Na de Grote Noordse Oorlog, die eindigde met het Verdrag van Nystad, kreeg Peter de controle over de Baltische Zee en de titel van Imperator.

Leer meer over Rusland met Russische taallessen.

Russische keizerin Catharina de Grote

Catharina II, bijgenaamd "Catharina de Grote" was keizerin van alle Russen vanaf 1762 en maakte deel uit van de Romanov-dynastie. Ze was getrouwd met Peter III van Rusland en is een van de beroemdste vrouwen uit de Russische geschiedenis.

Wist je dat Catharina II is opgevoed door een Franse hugenoot, Babette Cardel, die haar de gebruiken van het Franse hof bijbracht?

Ze is bekend om zowel haar buitenlands als haar binnenlands beleid en om alle dingen die ze in haar memoires vermeldt.

Nicolaas II van Rusland, het laatste keizerlijke staatshoofd

De laatste tsaar in de geschiedenis van Rusland, Nicolaas II, of Nikolaj Aleksandrovitsj Romanov, regeerde van 1894 tot 1917. Hoewel de Sovjets een negatief beeld hebben van de tsaar (vanwege zijn verzet tegen de bolsjewieken), kreeg hij de bijnaam Sint Nicolaas de Passie-drager.

In de tekenfilm Anastasia uit 1997 is de vader van de hoofdpersoon Nicolaas II. Het verhaal is natuurlijk volledig geromantiseerd, maar er zijn verschillende theorieën dat Anastasia overleefde ondanks dat de andere Romanovs in 1918 werden vermoord.

Onder zijn bewind groeide Rusland economisch, politiek en cultureel.

bekende russische mensen kathedraal
Rusland is actief betrokken bij de ontdekking van de ruimtevaart. Bron: Pexels

Volg je Russische les Den Haag!

De grote Russische politieke figuren

Lenin, de schepper van Sovjet-Rusland

Vladimir Iljitsj Oeljanov, ook bekend als "Lenin", was de beroemdste revolutionair in de Russische geschiedenis. Hij was een van de leiders die een Sovjet-Rusland creëerden dat gebaseerd was op het socialisme, een evolutie van het communisme. De marxistische theoreticus werd beroemd na de Oktoberrevolutie in 1917 die het keizerlijke regime omver wierp.

Lenin was ook beroemd om zijn vaardigheden als redenaar. In 1918, toen hij in een trein zat die vastzat in de sneeuw, hield hij een toespraak over het proletariaat die de passagiers motiveerde om de trein uit de sneeuw te graven.

Nogal overtuigend, niet?

De bloederige gebeurtenissen van de oorlog leidden ertoe dat Lenin de rol van staatshoofd van het nieuwe Sovjet-Rusland op zich nam. Hij richtte het communistische blok op in 1919 en installeerde een eenpartijdictatuur. Hij stierf in 1924 na een ziekte.

Stalin, de "lieve vader" van Rusland

Stalin was de ideologische (en gekozen) opvolger van Lenin. Het stalinisme was echter anders dan het leninisme, vooral met de komst van de goelags, de dwangarbeiderskampen van de Sovjet-Unie. Jozef Stalin had veel liefkozende bijnamen, waaronder "Lieve Vader".

De term "Destalinisatie" ontstond na zijn dood. Hij staat bekend om een donkere periode in de Russische geschiedenis als gevolg van de nationalisatie van land en de Grote Zuivering (ook bekend als de Grote Terreur). Toch is hij nog steeds een zeer invloedrijke en beroemde figuur.

Mikhail Gorbatsjov, de laatste president van de USSR

Gorbatsjov was de leider achter het einde van de Koude Oorlog en verantwoordelijk voor het beëindigen van het Leninistische en Stalinistische communistische regime in de USSR. Hij creëerde economische, culturele en politieke programma's onder de naam Perestroika en Glasnost. Enigszins paradoxaal, heeft het Russische volk een over het algemeen negatief beeld van één van hun meest democratische leiders...

Hij was een filantroop, pacifist, milieuactivist, en een felle criticus van het Kremlin.

Je moet weten dat we het in dit artikel niet over Poetin zullen hebben. We zullen dat waarschijnlijk moeten bewaren voor een ander artikel.

bekende russische mensen kathedraal plein
Peter

Essentiële Russische kunstenaars

Aleksandr Poesjkin, de Frans-Russische dichter

Poesjkin, een 19de-eeuwse romantische dichter, toneelschrijver en romanschrijver, is beroemd om de volgende werken:

  • De fontein van Bakhchisaray
  • Poltava, 1828
  • Mozart en Salieri, 1830
  • De dochter van de kapitein, 1838

Het instituut voor Russische taal en beschaving wordt het Poesjkin Staatsinstituut voor Russische taal genoemd.

Nikolai Gogol, een Russisch-sprekende schrijver

Nikolaj Gogol was een Russisch schrijver van Oekraïense afkomst die vaak over Sint-Petersburg schreef.

  • Het verhaal van hoe Ivan Ivanovitsj ruzie maakte met Ivan Nikiforovitsj, 1832
  • Nevsky Prospekt, 1835
  • Het portret, 1835
  • Mirgorod, 1835

Zijn vroegere werken waren gesigneerd onder het pseudoniem V. Alov. Zijn werk Revizor (18360) bracht hem literaire roem.

Volg je cursus Russisch met een privéleraar!

De gravin van Ségur, een schrijfster van Russische afkomst

Geboren als Sophie Rostopchine, was de Gravin van Ségur haar literaire naam. Zij stamde uit een adellijke familie en bracht haar jeugd door in Rusland alvorens te trouwen met een Franse ambassadeur. Haar werken weerspiegelen haar ideologie van "schrijf wat je weet".

Haar werken helpen ons de verbanden te zien tussen de Russische en de West-Europese cultuur.

bekende russische mensen dansen voor kathedraal
Als jij graag Russisch wilt leren spreken, is het een goed idee om je onder te dompelen in alles wat met Rusland te maken heeft. Bron: Pexels

Andere beroemde Russische figuren

De mythes rond Raspoetin

Raspoetin was een Russische mysticus en is beroemd vanwege zijn invloed op het Russische hof. Hij verschijnt vaak als personage in de kunsten, of het nu in een film, muziek, of videospelletjes is.

Veel van zijn leven is echter in mysterie gehuld. Dit heeft geleid tot mythes, waaronder een mythe die beweert dat hij de duivel in menselijke gedaante was, gestuurd om de tsaren te doden.

Olga Khokhlova, een invloedrijke Russische ballerina.

Khokhlova was een van de invloedrijkste Russen van de 20e eeuw. Ze was de sterdanseres van de Ballets Russes onder leiding van Sergei Diaghilev.

Wist je dat ze Picasso's minnares was en daarna zijn vrouw, en twee kinderen met hem kreeg?

Zij was ook de inspiratiebron voor het schilderij Olga Khokhlova in de Mantilla, een van Picasso's beroemdste schilderijen.

Andrei Sacharov, de beroemdste Russische wetenschapper

Andrej Sacharov, geboren in 1921, was een Russische kernfysicus die beroemd is geworden door zijn werk aan de atoombom. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1975 voor zijn werk in de strijd voor de mensenrechten in de USSR (een prijs die hij niet mocht in ontvangst nemen, dus zijn vrouw moest in zijn plaats gaan).

Wist je dat de Sacharovprijs in 1988 door de Europese Unie in het leven is geroepen voor organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten?

Eigenlijk zou iedereen deze beroemde Russen moeten kennen.

Kende jij ze allemaal? Wie zijn de beroemdste?

Als je meer wilt weten over de Russische cultuur, moet je meer leren over de Russische taal. Aangezien Russisch niet de meest onderwezen taal is, kan je overwegen om het via privélessen te leren.

Met privélessen krijg je les op maat en leer je over alle aspecten van de Russische taal, cultuur en geschiedenis. Er zijn drie hoofdtypen privélessen die op Superprof worden aangeboden: één-op-één privélessen, online privélessen en groepslessen.

Privélessen zijn meestal de duurste optie, maar ze bieden ook een op maat gemaakte service. Online bijlessen zijn goedkoper omdat de bijlesgever minder overheadkosten heeft in termen van reizen en meer bijlessen kan plannen gedurende de dag. Groepsbijeenkomsten zijn goedkoper omdat de kosten tussen de studenten worden verdeeld. Deze laatste optie geeft je echter geen volledig op maat gemaakte service.

Als je Russisch spreekt en graag bijles wilt geven, is het heel eenvoudig om een profiel aan te maken op Superprof. Veel bijlesgevers op het platform bieden ook het eerste uur bijles gratis aan om studenten te verleiden.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!