Als we het over Russische cultuur hebben, hebben we het ook over beroemde mensen als Tsjechov en Tolstoj, maar ook over de Russische geschiedenis, de Russische revolutie, de Russische president en de orthodoxe kerk. Een belangrijk onderdeel van de Russische cultuur zijn bijvoorbeeld de 11 nationale feestdagen, zoals Internationale Vrouwendag (Международный женский день, 8 maart), Orthodox Kerstfeest (Рождество Христово, 7 januari).

In dit artikel gaan we kijken naar de Russische cultuur, beroemde Russische liedjes, Russische beroemdheden en figuren, Russische tv-programma's, Russische radiozenders, wat je moet weten over de Russische cultuur, en hoe deze kennis je kan helpen bij het studeren van de Russische taal.

Dus, ben je er klaar voor?

Laten we beginnen!

Cultuur Rusland mannen in bushokje
Door te luisteren naar muziek en tv te kijken, krijg je een goed beeld van de Russische cultuur. Bron: Pexels
De beste leraren Russisch beschikbaar
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alona
5
5 (1 reviews)
Alona
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irina
5
5 (5 reviews)
Irina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amanda
5
5 (2 reviews)
Amanda
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ahmed
5
5 (2 reviews)
Ahmed
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nicolas
5
5 (1 reviews)
Nicolas
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alona
5
5 (1 reviews)
Alona
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Irina
5
5 (5 reviews)
Irina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amanda
5
5 (2 reviews)
Amanda
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ahmed
5
5 (2 reviews)
Ahmed
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nicolas
5
5 (1 reviews)
Nicolas
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De 10 beroemdste Russische liederen

Wat zou een patriottisch Rusland zijn zonder zijn beroemde muziek?

Van Katioucha tot Kalinka, hier zijn de beroemdste Russische liederen! Het spreekt voor zich dat traditionele Russische muziek een belangrijke invloed heeft gehad op de moderne Russische populaire cultuur. In feite behandelde de traditionele Russische muziek tal van onderwerpen, zelfs oorlog.

Het lied "Kalinka" is essentieel. Het is een metafoor voor de natuurlijke schoonheid van de vrouw, iets wat het lied enorm populair maakte. Het werd gecomponeerd door Ivan Petrovitsj Larionov in 1860 en werd door velen uitgevoerd, wat uiteindelijk leidde tot de volksmuziekversie ervan.

Het lied "Katioucha" is een traditioneel Sovjetlied, net als het lied "Kombat", het lied dat in 1996 door Igor Matvienko werd gecreëerd. Hetzelfde geldt voor "Afscheid van Slavianka", een patriottisch Russisch oorlogslied dat gebeurtenissen uit de Eerste Baltische Oorlog (1912-1913) eert.

Rusland is echter niet altijd zo serieus geweest. Het lied "Trololo" toonde een speelsere kant van de Russische cultuur. De iconische zanger Eduard Khil toonde de goedlachse kant van de Russen met zijn niet-lexicale vocale versie van "I Am Very Glad, as I'm Finally Returning Back Home".

Dan is er ook nog "Podmoskovnye Vechera", dat in 1955 werd geschreven door Michail Matusovski en de thema-tune werd voor Radio Moskou, waardoor het lied regelmatig te horen was. Het werd uitgevoerd door Vladimir Troshin en de woorden werden veranderd op verzoek van de minister van Onderwijs omdat het over Leningrad ging in plaats van over Moskou.

Er zijn tal van liedjes die in Rusland werden gecomponeerd die onverwachte successen werden. Het lied "Dorogoï Dlinnoyu" is een traditioneel Russisch zigeunerlied. Het werd vertaald in het Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Perzisch en Hongaars en werd befaamd gecoverd door Paul McCartney en Dalida.

Symboliek is nooit ver weg in de Russische cultuur en het lied "Alyosha" werd in 1966 gecomponeerd door Eduard Kolmanovsky. Het lied gaat over het Alyosha-monument in Plovdiv, Bulgarije. Het monument eert de Sovjetsoldaten die tijdens de bezetting van Bulgarije tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Over symbolische liedjes gesproken, er is ook nog het liedje "Rumka Vodki na Stole" (Glas wodka op tafel) dat zowel ongewoon als erg cliché is. Wodka is een essentieel onderdeel van de Russische cultuur en het liedje beschrijft dat perfect. Het werd geschreven en uitgevoerd door Grigorij Leps en was een succes in Rusland, vooral aan het eind van het sovjettijdperk.

Tenslotte zijn er nog enkele liedjes zoals "Ostrov Nevezeniya" (Het eiland van ongeluk), een populair liedje dat door verschillende groepen werd uitgevoerd.

Het leren van een Russisch lied kan je helpen jouw Russisch te verbeteren.

Als je meer wilt leren over de beschaving zelf, kan je natuurlijk het beste een geschiedenisboek lezen.

Cultuur Rusland gebouwen in de avond
Als grootste land ter wereld wonen er in Rusland heel veel beroemde mensen. Bron: Pexels

Beroemde Russische figuren om te kennen

Als je de geschiedenis van Rusland nader bekijkt, zul je zien dat het land niet zo ver van Europa ligt als je misschien eerst dacht. Zo zijn de Gravin van Ségur en Alexander Pushkin beiden in Rusland geboren, maar brachten ze veel tijd door in Frankrijk. De mensen die beroemd zijn in een bepaalde cultuur kunnen ons veel vertellen over de cultuur van het land, vooral Rusland.

Laten we beginnen met de keizerlijke geschiedenis van Rusland, Ivan de Verschrikkelijke, een belangrijke historische figuur die het tsarisme in Rusland inluidde.

Dan was er Peter I (of Peter de Grote), die in 1682 tsaar van Rusland werd en vervolgens keizer van alle Russen in 1721.

Catharina II, bijgenaamd "Catharina de Grote" was Keizerin van alle Russen vanaf 1762 en maakte deel uit van de Romanov-dynastie.

Nicolaas II tenslotte, of "Sint Nicolaas de Passiebewaarder" was de laatste tsaar in de Russische geschiedenis en regeerde van 1894 tot 1917, toen de revolutie begon.

Rusland is per slot van rekening het "Land van de Tsaren".

Na de tsaren leidde Vladimir Lenin, een marxistische politieke theoreticus, een revolutie die het communisme naar Rusland bracht en het einde betekende van het Russische Rijk en zijn monarchen. Daarna volgde de dictatuur van Stalin en de oprichting van de goelags.

Michail Gorbatsjov is ook bekend als de laatste president van de USSR (Unie van Socialistische Sovjetrepublieken) voordat deze in 1991 ineenstortte. Gorbatsjovs Perestrojka-beweging en zijn glasnost (openheid) beleidshervorming brachten Rusland dichter bij het Westen.

Politiek gezien is Rusland een federale republiek met een president die in het Kremlin werkt.

Er zijn veel beroemde Russen in de wereld van kunst en literatuur:

 • Alexander Pushkin, een dichter
 • Nicolai Gogol, een dramaturg
 • De gravin van Segur
 • Olga Khokhlova, een Russische ballerina
 • Raspoetin, een Russische mysticus
 • Andrei Sacharov, een natuurkundige en mensenrechtenactivist

Wie zijn jouw favoriete beroemde Russen?

Cultuur Rusland kermis
Er zijn veel radiostations in Rusland. Bron: Pexels

De beste Russische series

Of je nu je taalvaardigheden wilt verbeteren of meer wilt leren over de geschiedenis van de Russische Federatie, er gaat niets boven het kijken naar beroemde Russische films of tv-series.

Als je met Russisch begint, kun je kijken naar "Маша и Медведь" (Masha en de Beer). Er zijn drie seizoenen van de show en in totaal 75 afleveringen om je te helpen alledaagse Russische woordenschat te leren. Omdat het voor kinderen is, is de taal op een meer elementair niveau.

Liefhebbers van komedie zullen genieten van "интерны" (Stagiaires), dat in de voetsporen treedt van Dr. House of Scrubs en een van de grootste komedieshows van Rusland is.

Als je meer wilt leren over Russische literatuur, is er de serie "Dostoevskiy", die een realistisch beeld geeft van het leven van de schrijver. Een geweldige serie om naar te kijken als je Russisch wilt leren spreken.

Er is ook Fizruk, een andere Russische sitcom. Dit is het verhaal van een man die ooit veiligheidsdirecteur was voor een Russische zakenman en nu werkt als gymnastiekleraar op een Russische middelbare school.

Cultuur Rusland vrouwen drinken
Rusland heeft veel populaire tv-programma's. Bron: Pexels

Wat zijn de meest bekende Russische radiozenders?

Of je nu informatie wilt of naar muziek wilt luisteren, de Russische radio is nog steeds een van de beste manieren om dat te doen. Het is ook een geweldige manier om meer te leren over de Russische cultuur. Er zijn internationale netwerken zoals RT of Sputnik Radio.

Naar welke radiostations moet je nou luisteren?

Je zult niets missen als je naar de lokale Russische radio luistert, vooral stations die alleen in bepaalde steden opereren. Deze stations zullen je helpen om lokaal nieuws en informatie over lokale evenementen te krijgen.

Dit soort stations zijn onder meer:

 • Russkoie Radio, Русское Радио, voor sappige details over Russische sterren, mode, of de winnaars van de Gouden Grammofoon Awards (Золотой Граммофон).
 • Moskva FM of Peter FM, dat een online platform heeft dat overal ter wereld kan worden geraadpleegd om te weten te komen wat er in Moskou of Sint-Petersburg gebeurt.

De meeste Russische radiostations zenden ook uit in de Kaukasus (Georgië, Armenië) en de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen).

Er zijn ook internationale Russische radiostations zoals:

 • AvtoRadio, Авторадио, een station dat voor 10% uit spraak en voor 90% uit muziek bestaat.
 • Radio Echo Moskva, Эхо Москвы, dat 24 uur per dag uitzendt over een breed scala van onderwerpen.
 • Radio Mayak, Радио Маяк, een zender die al sinds 1964 bestaat en muziek en praatprogramma's biedt.

Er zijn ook entertainmentzenders, zoals Russkie Piesni, Русские Песни of Anekdoty, Анекдоты, een zender waar debatten worden gevoerd.

Of het nu gaat om muziek, film, geschiedenis of kunst, nu ken een paar goede zenders waar je je mee kunt vermaken!

Zou je Rusland willen bezoeken?

Het is een groot land dat zich uitstrekt van Oost-Europa tot Azië en interessante politiek, geschiedenis en cultuur heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in een bezoek in de buurt van de Kaukasus, Siberië, of de grotere steden grenzend aan Europa, Rusland is een fascinerende plek.

Voordat je al deze Russische cultuur ontdekt, zou je kunnen overwegen om Russische privélessen te nemen, zodat je de taal beter begrijpt, aangezien taal en cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en het moeilijk is om de een te begrijpen zonder de ander te begrijpen. Je kunt vandaag nog Superprof bezoeken en je zoektocht beginnen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!