Als je ooit als kind een van die beroepenkeuzetests hebt moeten doen dan is de kans groot dat jij of een van je vrienden mariene biologie heeft gekozen. Ergens had je een vaag idee dat deze tak van de biologie te maken heeft met aquaria en de interessante onderwaterdieren.

Marinebiologie is echter een discipline die met veel meer te maken heeft dan de studie van zeedieren. Het houdt alles in van biologische processen tot waterplanten en dieren. Biologen in dit domein hebben een breed arbeidsterrein, met alles van ecologie tot oceanografie, samen met het werk in laboratoria, visserijen en overheidsfuncties.

Mocht je interesse hebben om meer te weten van wat marine biologen doen dan hebben we hier een overzicht van hun taken en welke studie je zou ervoor kunnen volgen!

Wat is Mariene Biologie?

Om mariene biologie als vakgebied te kunnen begrijpen is het belangrijk om de tijdlijn van de algemene biologie te kennen. De studie van de biologie vond al in de verre oudheid plaats, maar de studie van de tak van de aquatische biologie is van een veel jongere datum.

In de 19e eeuw was de biologie vooral gericht op de uitvoerige en moeizame taak van het collecteren en classificeren van alle zoogdieren, insecten en reptielen die de aarde bewoonden. Het is daar waar de marinewetenschappen ontstonden, en inspanningen om zeewezens te catalogiseren uiteindelijk uitgebreid werden met hun instandhouding en vangst ten behoeve van studie.

bioloog verricht metingen aan koraalrif
Onafhankelijk onderzoek kan leiden tot grote ontdekkingen | bron: National Ocean Service Image Gallery\

Het is moeilijk om ons voor te stellen dat 19e eeuwse wetenschappers in staat waren om veel van de zeedieren te vangen die we tegenwoordig in aquaria zien. Toch was het juist deze strijd die leidde tot forse technologische ontwikkelingen rondom van het collecteren en onderzoek van dieren, planten en water.

Samen met deze toegenomen informatie kwam een verhoogde belangstelling voor de precieze rol die marine ecosystemen speelden omtrent het gedrag van zeedieren. De vragen over de ecologische rol leidde in de 20e eeuw tot het ontstaan van disciplines zoals oceanografie en ecologie. Er werd intensief onderzoek uitgevoerd op het leven in het water met als doel de verhouding te begrijpen tussen zeeleven en zijn leefomgeving.

Vanaf het einde van de 20e eeuw en verder brachten ontwikkelingen in camera en computer technologie een beter begrip en een grote uitbreiding aan de informatie die betrekking had op het zeeleven. Onderwater camera's en onderzeeërs maken het mogelijk om opnames te maken waar nog nooit iemand was geweest. Tegenwoordig is marine biologie niet alleen gericht op de oceanen, maar in feite op alles dat samenhang met de oceanen, meren en rivieren.

Nog een "breedbeeld" studie: ecologie

En daar zijn wij als mens ook bij betrokken. Het meest in het oog lopende voorbeeld kan in de opwarming van de aarde worden gevonden. Als je tegenwoordig het nieuws volgt heb je waarschijnlijk de beruchte foto's gezien van uitgemergelde ijsberen die in een terugwijkende arctische woonomgeving rond strompelen op zoek naar eten.

Deze foto's en informatie over het poolgebied worden verstrekt door een netwerk van marinebiologen. Hun werkbezoeken hebben nauw te maken met de ecologie, de studie van hoe organismen een wisselwerking hebben met hun leefomgeving.

Dus wat doen biologen precies wat de marinebiologie betreft? Is het anders dan de algemene biologie? We zullen hieronder de verschillende beroepen in marinebiologie nader uitwerken.

Wil je eerst nog wat algemene biologie gegevens lezen?

Wat Voor Banen Zijn er in de Marine Biologie?

In het vak van de biologie worden drie hoofdtakken onderscheiden: botanica, zoõlogie en microbiologie. Alle drie de takken worden in het werk van de marine bioloog in meer of mindere mate, afhankelijk van de werkbeschrijving teruggevonden. Hier is een overzicht van sommige van de carrières die mogelijk zijn in de marine biologie.

Onderzoeker

Het zal hier geen verrassing zijn: wetenschap en onderzoek zijn onlosmakelijk verbonden. Dat niet alleen, maar marine biologie kan wat onderzoek betreft boeiende en waardevolle banen opleveren. En al is het beperkt tot de aquacultuur en een marine ecosysteem, evengoed geldt dat de planten en dieren die hierin leven schier onbeperkt van aantal zijn.

wetenschappelijke onderzeer voor diepzee onderzoek
Met hulp van fysici is men in op grote diepten van de zee onderzoek te doen. | bron: Pxfuel

Onderzoek ondernemen op dit terrein kan bij voorbeeld betekenen dat men samenwerkt in teams van onderzoekers die de diepe zee bestuderen. Dat houdt vaak in dat er samenwerking is tussen wetenschappers van verschillende studieterreinen, inclusief die van de wiskunde en de fysica. Dit komt omdat er technologie nodig is voor het ontwikkelen van onderzeeërs om in het diepe onderzoek te doen.

Onderzoekers met een graad in de marine biologie kunnen te werk gesteld kunnen worden in openbare en privésectoren waar zij de invloed van viskwekerijen, vervuiling, toxicologie en zelfs geneesmiddelen onderzoeken.

Wil je meer weten van de moleculaire biologie?

Aquarium Curator

Dit terrein van de marine biologie verenigt de kennis van marine biologie met de creatieve krachten van een artiest en project manager. Curatoren van aquaria of tentoonstellingen werken vaak als contactpersoon tussen musea en onderzoekers. Dit betekent dat zij zowel de achtergrond van een wetenschapper als interesses in communicatie en zakendoen moeten hebben.

Misschien klinkt het als een smal arbeidsterrein maar dat is echter zeker niet het geval. Alles van het ontwerpen van tijdelijke exposities tot het verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de voeding van levende dieren die deel uitmaken van de tentoonstelling. Banen in dit terrein kunnen ook met onderzoek te maken hebben. Dat betekent dat het erg belonend kan zijn voor mensen die houden van interdisciplinair werk.

Tevens kan men ook verantwoordelijk zijn voor de flora in de aquaria, en hierdoor een koppeling hebben met het terrein van de botanica.

Waar moet je aan denken als je een biologie richting kiest

Onderwijs en de Overheidssector

Carrières in het onderwijs en de overheidssector hebben niet alleen te maken met lesgeven of het geven van overheidsinformatie. Als je erin geïnteresseerd bent om zowel een wetenschapper als een opleider te zijn dan kun je van alles hier kiezen van wetenschapsjournalistiek tot toergids.

Overheidswerk is niet beperkt tot belangenbehartiging. Het kan ook inhouden dat je sterk betrokken raakt in beleidsvorming wat natuurbeheer en natuuronderhoud betreft voor zowel openbare als privé adviesbureaus.

Lees meer over botanica

Oceanografie

Om een oceanograaf te zijn betekent een uitgebreid begrip en interesse te hebben in het ecosysteem van zeeën en meren. Biologische oceanografie kan inhouden dat je betrokken bent met het helpen van de marine omgeving door natuurbehoud, het leiden van een onderzoeksproject van de biodiversiteit van de oceanen en het bestuderen van de biochemie van zeedieren.

bioloog bestudeert zeeschildpad
Een dag in het leven van een marinebioloog | Bron: sharon mckellar op Flickr

Het is tevens zo dat oceanografen niet perse in en om oceanen hoeven te werken. Ze kunnen ook betrokken zijn bij werk aan vissen, plankton en microbiële organismen in riviermonden en in rivieren zelf, het helpen om de verzuring van waterlichamen te meten of actief zijn om nieuwe dieren en planten te ontdekken. Dergelijk werk kan ook op een moleculair niveau plaatsvinden.

Lees meer over microbiologie

Meestal hoef je voor dergelijke banen niet gepromoveerd te zijn. De meeste marine biologen hebben genoeg aan een Bachelors of een Masters, en hun salarissen variëren van 32.000 tot 80.000 euro.

Hoe Marine Biologie te Studeren

Of je nu een marine bioloog wilt worden, aan het zoeken bent voor een Bachelors of Masters programma of gewoon wat extra hulp nodig hebt, hier zijn wat tips over hoe je marinewetenschap moet studeren.

Het beste kun je de landelijke eisen van de studie van marine biologie nagaan, vooral als je niet goed weet wat het leerplan inhoudt. Dit is vooral van belang in het licht van de huidige voortgang in de microbiologie en de bio-informatica.

Als je geïnteresseerd bent in een Bachelors of Masters in marinebiologie dan is het verstandig om je eigen interesses in kaart te brengen. Marine biologie heeft raakvlakken met alle drie de takken van de discipline en het is daarom belangrijk om ook aan je interesses te denken die buiten de biologie liggen. Dit kan andere leerwegen inhouden zoals de chemie, fysica, politieke wetenschappen, kunst en geologie.

Zowel een Masters als een Bachelors in marine biologie zullen een mate van laboratorium werk inhouden. Het is belangrijk om goed te kijken naar welke cursussen deel uitmaken van je lesplan, naast de leerboeken en ander benodigd lesmateriaal.

Hoe Marine Biologie de Wereld Helpt

Als bioloog in het terrein van de marinewetenschappen kun je helpen de organismen in het water tegen de mens te beschermen. Een van de grootste bedreigingen die de mens hierin is geweest heeft te maken met de koraalriffen.

fraaigekleurde koraalrif
Door een Bachelors diploma kun je in aanraking komen met de wereld van het koraal | bron: Chaos07 op Pixabay

Het leven van zeedieren heeft veel te lijden van een fenomeen dat verbleking wordt genoemd. Langs de Grote Barrier Riff langs de kust van Australië bevindt zich een koraalrif die 1.400 km lang is. Het wordt vaak beschreven vanwege de enorme biodiversiteit ter plaatse.

Milieuactivisten hebben op vervuiling en een hogere oceaantemperatuur gewezen als oorzaak voor de massale sterfte van het koraal in deze omgeving.

Dankzij vorderingen in de biotechnologie en de aanwezigheid van de wetenschappelijke gemeenschap op sociale media heeft marine biologie de laatste jaren een plaats in het voetlicht verworven. En al hebben deze wetenschappers hard gewerkt om de leefomgevingen in de wateren te beschermen, toch moet er nog veel worden gedaan.

Heb je een leraar Biologie nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep