Als een biologie leerling of enthousiasteling, zul je al bekend zijn met wetenschappelijke concepten. Maar ben je je ook bewust van de impact die sommige biologische doorbraken op onze wereld hebben gehad?

Hoewel veel ontdekkingen het resultaat van gezamenlijk onderzoek zijn en dus de verantwoordelijkheid en product van verschillende hoofden die samen zijn gekomen om aan een gezamenlijk doel te werken, zijn er ook enkele individuele biologen die erkenning verdienen voor het invloedrijke werk dat ze hebben verricht.

In dit artikel zullen we kijken naar enkele van de meest gerespecteerde wetenschappers in het veld van de biologie en naar enkele van de meest innovatieve doorbraken van deze eeuw en die hiervoor.

De beste leraren Biologie beschikbaar
Nimue
5
5 (5 reviews)
Nimue
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nell
5
5 (4 reviews)
Nell
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (3 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timo
Timo
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieter
Pieter
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nimue
5
5 (5 reviews)
Nimue
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nell
5
5 (4 reviews)
Nell
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (3 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timo
Timo
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieter
Pieter
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Biologische Ontdekkingen van Midden tot Laat 20e Eeuw

Biologie speelt een grote rol in de agricultuur, de gezondheidszorg en de psychologie.

IVF

IVF, wat komt van In Vitro Fertilisation, en verwijst naar het proces van kunstmatige inseminatie bij een vrouw die zwanger wil worden, gaat terug naar de jaren '70. John Rock extraheerde voor het eerst een bevrucht eitje, en het werd duidelijk dat deze technologie gebruikt kon worden om eitjes te laten ontwikkelen en later te kunnen overplaatsen in de baarmoeder.

Deze interessante, nieuwe technologie was ontzettend belangrijk voor veel onvruchtbare mannen en vrouwen, omdat het hen de kans gaf om zwanger te worden en een familie te krijgen. In 1979 werd de eerste menselijke baby geboren uit IVF, waarna veel andere geboorteverhalen volgden.

Een bekend scenario voor onvruchtbare stellen was om een draagmoeder te gebruiken, die kunstmatig geïnsemineerd werd met een kit die het zaad bevatte van de beoogde vader. In dat geval, zou de baby verwekt worden door een eitje te gebruiken van de surrogaatmoeder.

Maar ook deze draagmoederschapopties ontwikkelden zich en het werd mogelijk voor vrouwen om eitjes te dragen van de beoogde moeder, of gedoneerde eitjes, wat betekende dat de draagmoeder geen genetische relatie had met de baby in haar baarmoeder. Hoewel deze optie duurder is, is dit vaak de keuze waar beoogde ouders en draagmoeders voorkeur aan geven, omdat het een situatie is waar ze zich comfortabeler bij voelen.

Tijdens de vroege jaren '90 experimenteerden dokters met het invriezen en ontdooien van embryo's, wat tot nog meer succes leidde voor deze wetenschappelijke procedure.

DNA

Hoewel DNA voor het eerst ontdekt werd laat in 1800, stelden wetenschappers in 1927 voor dat het een 'enorme, erfelijke molecule' betrof die bestond uit twee strengen.

Later, aan het begin van de jaren 40, identificeerde een team van biologen (waaronder Oswald Avery, Colin MacLeod en Maclyn McCarthy) de eerste feiten die de specifieke rol van DNA in erfelijkheid blootlegden. Dit werd 'bacteriële transformatie' genoemd en werd in de jaren '50 geverifieerd door het Hershey-Chase duo.

Op zoek naar bijles biologie doorheen Vlaanderen? Zoek niet langer, Superprof wijst je de weg.

Door biologisch onderzoek weten we nu veel meer over onze genen en de rol die ze spelen in erfelijkheid
Wetenschappers ontdekten de dubbele helix structuur van DNA strengen in de tweede helft van de 20e eeuw | Bron: Pixabay - geralt

Deze ontdekking leidde ook tot 'Griffith's experiment', waarin hij genetische transformatie aantoonde. Dit soort ontdekkingen hebben ons veel verteld over onze genen en de rol van DNA. Tijdens deze periode bedachten laboratoria het dubbelehelixmodel van de structuur van DNA die we vandaag de dag kennen.

Zo hebben we bijvoorbeeld ontdekt dat DNA gemaakt wordt van verdraaide strengen van de basen A, T, C en G en dat genen deel uitmaken van dit DNA. Elk gen bevat de code voor het creëren van een bepaalde proteïne en de volgorde van de basen in dit gen bepaalt welke aminozuren worden gemaakt en samengevoegd om een nieuwe proteïnemolecule te produceren.

Massaproductie van Penicilline

Ondertussen, in de jaren '40, was Alexander Fleming de drijvende kracht achter de massaproductie van penicilline, wat een soort antibiotica is die effectief waren, en nog steeds zijn, tegen verschillende bacteriële infecties.

Hoewel Fleming zijn ontdekking van dit medicijn dateert uit de jaren '20, werden zijn bevindingen eerst niet de aandacht gegeven die ze verdienden. Dit gebeurde pas in de jaren 1940, toen een team dat geleid werd door Howard Florey het medicijn begon te massaproduceren voor farmaceutische bedrijven.

De drie wetenschappers die het meest hadden geïnvesteerd in de ontdekking, Florey, Fleming en Ernst Boris Chain deelden de 1945 Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun werk.

Doorbraken uit de laatste 25 jaar

Nieuwe Onvruchtbaarheidsbehandelingen

Hoewel veel dat we weten over onszelf en de wereld waar we in leven voortkomt uit jaren aan onderzoek en ontdekkingen, worden de laatste 25 jaar ook gekenmerkt door veel baanbrekende ontdekkingen, die voortbouwen op bestaande biologische concepten.

Onvruchtbaarheidsbehandelingen, bijvoorbeeld, blijven zich ontwikkelen tot op de dag van vandaag. Ter wel aan het eind van 1900 wetenschappers ontdekten hoe ze stellen konden helpen met kinderen krijgen door embryo's in te planten, is in de laatste paar jaren grote vooruitgang geboekt waardoor zelfs vrouwen waarvan de eierstokken zijn verwijderd kunnen bevallen van een gezonde kinderen dankzij transplantaties van eierstokweefsel.

IVF is een van de grootste ontdekkingen geweest in de biologie
Dankzij IVF kunnen onvruchtbare stellen gezonde baby's krijgen | Bron: Pixabay - DrKontogianniIVF

Waar draagmoeders en donoren eerst de meest efficiënte manier waren om embryo's te laten groeien voor mannen en vrouwen die moeite hadden met zwanger worden op een natuurlijke manier, worden deze nu steeds minder gebruikt dankzij nieuwe technologie die vrouwen helpt om gezonde eitjes te produceren en mannen helpt om effectief sperma te dragen.

Nu de technologie gebruikelijker is in onze alledaagse levens, zijn IVF processen vaak veel goedkoper dan vroeger, wat betekent dat meer stellen de voordelen kunnen ervaren van deze levensveranderende technologie.

Het Klonen van Dolly het Schaap

Een ontdekking waar je zonder twijfel over zult leren tijdens het studeren van biologie is het klonen van Dolly het schaap.

In 1996 waren wetenschappers voor het eerst succesvol in het klonen van een vrouwelijke schaap door volwassen cellen te gebruiken van de melkklieren in een proces dat celkernoverdracht heet.

Het schaap, dat Dolly werd genoemd, groeide normaal en schreef geschiedenis. Sinds dat moment zijn wetenschappers in staat geweest om andere soorten te klonen, waarbij ze zelfs hebben geprobeerd om dieren te reproduceren die zijn uitgestorven om te proberen soorten te redden die nog niet zo lang zijn uitgestorven of met uitsterven worden bedreigd.

Biologen blijven experimenteren met het klonen van dieren
Dolly het schaap was het eerste zoogdier dat succesvol werd gekloond | Bron: Wikimedia Commons

Genetische Modificatie

Net zoals de hierboven beschreven procedure, zijn er nog veel meer wetenschappelijke onderzoek's projecten die onder de loep zijn genomen met betrekking tot ethiek. Een onderwerp dat heel controversieel is, is het onderzoek naar het bewerken van genen in de vroege menselijke ontwikkeling waardoor genen of een menselijke embryo kunnen worden aangepast.

Genetische modificatie kan een einde maken aan erfelijke ziektes, maar velen vrezen dat deze wetenschap door kan slaan, waardoor mensen uiteindelijk keuzes maken over hun ongeboren kind die ze niet zouden moeten maken, zoals het bepalen van het geslacht, de kleur van hun ogen of haar, et cetera.

Hoewel sommigen tegen de inmenging van wetenschappers met het menselijk lichaam zijn, zijn er veel goede dingen voortgekomen uit dit soort onderzoek en zal er nog veel meer ontdekt worden.

Twee andere grensverleggende doorbraken in de biologie zijn onderzoek naar stamcellen, die dokters in staat stellen om bloedziektes en kankers te behandelen, en het biomedische onderzoek dat er toe geleid heeft dat gerobotiseerde ledematen bestuurd kunnen worden door de hersenen met hulp van neurale signalen. Deze laatste ontdekking is erg belangrijk voor oorlogsveteranen die ledematen zijn kwijtgeraakt terwijl ze hun leven riskeerden voor ons land.

Beroemde Biologen

In het Veld van Vruchtbaarheidsproblemen

Om terug te komen op de doorbraak en ontwikkeling van IVF, Robert Edwards is ook een naam die niet vergeten mag worden. In 2010 kreeg hij de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het biologische proces.

Carl Wood was echter even belangrijk, en werd zelfs 'de vader van IVF' genoemd omdat hij een pionier was in het bevriezen en ontdooien van embryo's.

Genetische Modificatie

Recentelijker, in 2007, werd de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde uitgereikt aan Oliver Smithies, Sir Martin J. Evans en Mario R. Capecchi voor hun ontdekking van de principes van het introduceren van specifieke genetische modificaties door het gebruik van stamcellen van embryo's. Hoewel hun onderzoek werd uitgevoerd op muizen, betekende deze grote doorbraak een enorme mijlpaal in het begrijpen van de rol van onze genen en hun belang.

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt door de Nobel Stichting om erkenning te geven aan uitstekende ontdekkingen in het veld van de biologische wetenschappen en de geneeskunde.

Biologie kan moeilijk zijn, maar ook heel interessant
Chromosomen bestaan uit genen, die weer bestaan uit DNA en proteïnes | Bron: Wikipedia

Gebruik het Internet voor Biologie Uitleg Online

Als je meer te weten wilt komen over de onderzoekers die hebben geholpen om de geschiedenis van de biologie vorm te geven en over de ontdekkingen die zij hebben gedaan, kun je het internet gebruiken om zulke bevindingen op te zoeken en om je beter voor te bereiden op biologie toetsen of examens.

Om bijvoorbeeld een idee te krijgen van waar tegenwoordig onderzoek naar wordt gedaan, kun je kijken naar recente winnaars van de bovengenoemde Nobelprijs. Sommige ontdekkingen zijn ongelooflijk en zeer inspirerend. Misschien geven ze je nog wel wat goede ideeën om het over te hebben voor je aankomende tentamen!

Websites als BiologieLeren en Biologiepagina bevatten oefenmateriaal en oefentoetsen om je te helpen om meer te leren over het belang van biologie op de wereld om ons heen, over de toonaangevende wetenschappers binnen het veld, en over het benodigde vocabulaire dat je nodig zult hebben in de wetenschappelijke sector. Je kunt je Google zoekopdracht naar 'biologie bijles bij mij in de buurt' ook overslaan en meteen naar Superprof komen om de honderden biologieleraren te bekijken die er voor je zijn om bijles te geven.

Wist je trouwens dat er een groot verband is tussen biologie en kunst?

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep