Chemie is een wetenschap waar je veel kanten mee uit kan in het dagelijkse leven. Het zorgt ervoor dat je de werking van de wereld beter gaat begrijpen. Heb jij interesse om chemie te leren of heb je extra hulp nodig om verder te raken in je middelbare school?

We hebben het vandaag over wat de wetenschap precies inhoudt en waar in Leuven je terecht kan voor extra lessen. 

Chemie heeft door de jaren heen een negatieve connotatie gekregen als een saaie wetenschap, maar wat niet veel mensen weten is dat het best interessant kan zijn en veel vaker gebruikt wordt in het alledaagse leven dan we denken! De wetenschap houdt zich bezig met de opbouw van verschillende stoffen op verschillende niveau’s. Denk hier maar bij grote combinaties van verschillende stoffen maar ook op hele kleine niveaus zoals op atomair niveau! 

Weetje van de dag: Tijdens het lezen van deze blog ben zijn er ongeveer een miljoen verschillende chemische processen zich rondom jou (en ook binnenin jezelf) aan het afspelen. Dat kan je je niet voorstellen toch? 

Nu vraag je je waarschijnlijk af “Wat kunnen deze processen in hemelsnaam zijn?”. Voor het antwoord op deze vraag hoef je niet eens zo ver te gaan zoeken. Elke cel in je lichaam is zelf al bezig met verschillende processen om energie op te wekken om je lichaam te laten functioneren. Een ander voorbeeld zijn de proteïne die verbruikt worden bij het heropbouwen van je spieren na een intensieve workout! En misschien wel het meest voor de hand liggende voorbeeld dat we je kunnen geven: De omzetting van Zuurstofrijke lucht naar Co2 rijke lucht in je eigen lichaam. 

Chemische wetenschappers bestuderen dit en nog veel meer. Ze bekijken de reacties tussen verschillende stoffen onder bepaalde omstandigheden, ook zoeken de wetenschappers naar nieuwe manieren om deze stoffen met elkaar te laten reageren! 

Hebben we je interesse kunnen wekken en kan je niet wachten om zelf meer te weten te komen over de wetenschap? In deze blog kom je er alles over te weten! Je leest hier ook waar je in Leuven terecht kan om dit vak bij te leren! Eveneens in Aalst is het mogelijk om lessen chemie te volgen. 

Chemie-Leren-Leuven
Je moet nauwkeurig te werk gaan bij chemie!
De beste leraren Chemie beschikbaar
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is chemie eigenlijk? 

Wanneer mensen het over chemie als wetenschap hebben denken ze vaak aan mensen die in een saai labo werken en dat het enkel wordt gebruikt in de medische sector. Maar het tegendeel is eigenlijk waar! Onderzoekers zijn steeds bezig om dingen in het alledaagse leven steeds makkelijker te maken. Ze kijken naar de verschillende samenstellingen van stoffen op moleculair en atomair niveau om er alles over te weten te komen. Zodra ze alles weten zoeken ze naar toepassingen die we in het alledaagse leven kunnen gebruiken! 

Op zoek naar lessen in Oost-Vlaanderen? Het is eveneens mogelijk om daar een cursus chemie te volgen in Gent. Ontdek de verschillende mogelijkheden in volgend artikel van Superprof.

Hebben wij chemie uitgevonden? 

De mens heeft chemie niet echt uitgevonden, maar we zijn er wel zelf verder en verder in gaan zoeken. De chemische processen bestaan al langer dan de mens zelf, we hebben deze enkel toegeëigend om ons te beschermen. Het proces dat we als eerste gebruikte was het vuur. Dit werd gebruikt tegen roofdieren en de kou! Zo werd de chemie dus geboren. 

Eigenlijk is het vuur niet meer dan een chemische reactie van warmte en een brandbaar object. Het vuur voedt zich met zuurstof waardoor het kan groeien als het zich in een openlucht bevindt. 

Door de eeuwen heen zijn we echter wel meer en meer gaan focussen op dingen die we konden gebruiken om het dagelijkse leven te verbeteren! Denk hier maar aan de tijden dat we ineens verschillende metaalertsen uit de grond haalden om gereedschap te kunnen maken. 

Nadat we hier zowat alles van konden, zijn de wetenschappers nog verder gaan kijken. Zo is de alchemie geboren. Hierbij laten wetenschappers stoffen met elkaar reageren om te kijken welke stoffen er als resultaat uitkomen. Deze ontwikkelingen werden steeds meer en meer in dagelijkse dingen gebruikt. Kan je je niet inbeelden welke dingen we aan chemie te danken hebben? 

Denk dan maar aan alle make up of parfum. Door een aantal ingrediënten nauwkeurig en in een bepaalde volgorde samen te voegen krijg je een specifieke geur of een specifiek  kleur van lippenstift! Maar ook in de meer algemene dingen zoals afvoer ontstopper zijn ontstaan doordat we chemie hebben

Wil je weten hoe chemisten te werk gaan? Een gemakkelijke manier om dit te vergelijken met iets dat je eventueel wel kan, en een stuk minder complex, is het volgen van een recept in een kookboek. Je moet bij een recept de juiste hoeveelheden gebruiken anders kom je niet tot het gewenste resultaat. Dit is ook zo bij chemie, als je het niet op de juiste volgorde of manier doet kan je reactie helemaal mislukken! 

Neem een kijkje op volgend link indien je meer interesse hebt om een cursus chemie in Antwerpen te volgen.

Chemie Leren
Chemie studeren kan leuk zijn!

Waarom zou je nu chemie willen leren? 

Dit is een heel goede vraag die je moet beantwoorden voordat je lessen chemie neemt! Chemie is een wetenschap waar je veel kanten mee uit kan en het is een onderdeel van verschillende studierichtingen die je kan volgen op de middelbare school in Vlaanderen! 

Veel mensen hebben de eerste aanraking met chemie als wetenschap bij de bepaalde studierichtingen die je op de meeste middelbare scholen met ASO richtingen kan vinden. Hierbij worden de verschillende onderdelen van de chemie geïntroduceerd. De lessen zijn nog niet zo complex als dat het vak effectief is, maar het zijn wel dezelfde onderdelen die een stuk gemakkelijker zijn gemaakt.  

Chemie kan je ook helpen met de kansen op een job bij verschillende Vlaamse bedrijven te vergroten. Het creëert bijvoorbeeld job kansen waar je nooit aan dacht zoals het worden van een professor in de chemie, maar je kan ook meedoen aan verschillende onderzoeken of een cosmetisch chemist worden en werken aan nieuwe soorten schoonheidsproducten! 

Bij bepaalde bedrijven die chemische stoffen verwerken, is een basiskennis van chemie zeer belangrijk. Zo weet je wat je in noodgevallen wel en niet moet doen. 

Hebben we je weten te interesseren voor chemie en kan je niet wachten om eraan te beginnen? We hebben een lijst van enkele organisaties waar je in Leuven bij terecht kan om chemie te leren! 

Liever in Brugge om lessen chemie te volgen? Neem een kijkje.

Waar kan je chemie leren in Leuven?

Waar kan je chemie leren in Leuven?

Een basiskennis van chemie kan dus een hele troef zijn bij het vinden van je volgende baan. Lees dus snel verder om erachter te komen waar in Leuven jij je kan inschrijven om dit vak te leren! 

Op de middelbare scholen

De meeste middelbare scholen in Vlaanderen waar je ASO richtingen kan volgen hebben ook wetenschappelijke studierichtingen vanaf de 2e graad. Bij deze studierichtingen kan je terecht voor een introductie tot de wereld van de chemie! Je zal hier zowel theoretisch als praktisch te werk gaan! 

Dit is een goede voorbereiding voor iedereen die verder wilt in de chemie!

UCLL Hogeschool 

Op de hogeschool UCLL kan je terecht voor een diploma in de chemie. Je kan hier kiezen uit 4 verschillende afstudeerrichtingen. De studie op de hogeschool is een meer praktijkgerichte studierichting 

Katholieke Universiteit Leuven

Op de Universiteit in Leuven kan je terecht voor zowel een bachelor als een master in de chemie. Deze studierichtingen zijn meer theoretisch gericht, het is dus vooral geschikt voor de mensen die grote hoeveelheden informatie kunnen verwerken en vaak op een zelfstandige basis kunnen studeren. 

Zomer cursus Katholieke Universiteit Leuven

De universiteit in Leuven heeft ook een zomercursus waar je voorbereidingslessen krijgt op de chemielessen die je eventueel zal leren als je de bachelor in de chemie zou volgen aan deze universiteit! 

Deze opties zijn super handig voor de mensen die graag in groep leren of die graag hun diploma in de chemie willen behalen. Maar voor de mensen die bijlessen nodig hebben voor het behalen van een middelbare school diploma of die gewoon chemie willen leren in hun vrije tijd zijn dit geen geschikte oplossingen. 

Wens je liever dichterbij lessen chemie te volgen in Mechelen? Ontdek de mogelijkheden.

Privé lessen chemie
Privélessen chemie zijn er voor iedereen.

Superprof

Deze mensen kunnen altijd terecht op het online platform van Superprof. De proffen die hun diensten via de website aanbieden zijn zeer gepassioneerd en ervaren in het vak dat ze geven. Ze willen ook niets liever dan deze passie met jou delen

Voordat je de lessen begint is het belangrijk dat je de juiste prof voor jezelf vindt. Dit kan je echter niet weten zonder eerst kennis te maken met de docent. Daarom geven de meeste leerkrachten die via Superprof werken hun eerste les gratis. Zo kan je kennismaken en zien hoe ver je op dit moment staat 

Zodra je dan effectief aan de lessen begint worden deze lessen ook volledig aan jou aangepast. Je gaat verder op jouw tempo en je krijgt 100% van alle aandacht dus je kan makkelijk al je vragen stellen! 

Het is echter wel belangrijk dat je ongeveer weet hoeveel je bereid bent om per les te betalen, het is namelijk zeer vervelend als je ineens zou moeten stoppen met je lessen omdat je ze eigenlijk niet meer kan betalen! Hiervoor kunnen de meeste proffen wel begrip opbrengen, daarom kan je altijd onderhandelen over de prijs die je uiteindelijk zal betalen per les! 

Vind vandaag jouw prof nog via Superprof en ontdek waar je overal in Vlaanderen bijles chemie kan volgen! 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!