Heb je er ooit van gedroomd Italiaans te leren? Italië is namelijk de thuisbasis van één van de meest fascinerende culturen ter wereld.

Als je niet fysiek naar Italië kunt gaan, waarom ga je er dan niet in gedachten heen door de taal en cultuur te leren kennen?

Een goede privé-leraar zal je verliefd laten worden op het land, en dit door je de taal te leren. Ze zullen je ook iets meer kunnen leren over de Italiaanse cultuur...

Waarom zou je de Lingua Italiana leren?

Het is een prachtige betoverende taal...

Het is de taal van prachtige mensen, beroemde Italiaanse schilders, schrijvers, componisten, en fantastische acteurs. Het roept beelden op van zonneschijn, mediterrane stranden, ruige bergen, en warme vriendelijke mensen.

Italiaans is de belangrijkste officiële taal van Italië en San Marino, en wordt ook gesproken in het Vaticaan (na Latijn de belangrijkste officiële taal), delen van Zwitserland, Kroatië, Slovenië, en Brazilië. Tegenwoordig kiezen mensen er eerder om persoonlijke redenen voor om Italiaans te leren, dan om beroepsredenen.

In feite is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om bijlessen Italiaans te krijgen. Hoewel sommige academische instellingen wel Italiaanse les aanbieden, zijn ze in Nederland niet erg gebruikelijk, omdat er niet veel vraag is naar deze taal.

Hoewel je op sommige plaatsen Italiaans kunt leren in een klas, zijn privé-lessen flexibeler. Je kunt nameljk overal in het land privé-leraren vinden, zelfs in landelijke gebieden.

Een privé-leraar is immers een veel beter idee dan jezelf thuis op te sluiten met een Italiaans woordenboek.

Zoek naar een cursus Italiaans en leer hoe je een Italiaanse schrijver in zijn moedertaal kunt lezen.

De beste leraren Italiaans beschikbaar
Anastasia
5
5 (5 reviews)
Anastasia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
Sophie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olivia silvia
Olivia silvia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrian
Adrian
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (1 reviews)
Maarten
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
Sara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Helena
Helena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Iris
Iris
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anastasia
5
5 (5 reviews)
Anastasia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
Sophie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olivia silvia
Olivia silvia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrian
Adrian
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (1 reviews)
Maarten
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
Sara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Helena
Helena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Iris
Iris
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Privélessen Italiaans

Privélessen thuis zijn de perfecte manier om je motivatie op peil te houden. Als je het in je eentje doet, kan het herhalen van Italiaanse grammatica erg ontmoedigend zijn.

Helaas moet je het wel kennen.

Hoewel Italiaans spreken gemakkelijker lijkt, is het schrijven bijna onmogelijk wanneer je de basis niet beheerst. Plezier maken terwijl je leert spreken is echter ook heel belangrijk.

In een groep moet de leraar, al dan niet een moedertaalspreker, met uiteenlopende niveaus kunnen werken. Bij privélessen kunnen leraren hun lessen volledig afstemmen op hun individuele leerlingen door aan de slag te gaan met hun sterktes en zwaktes. In een privéles verspil je geen tijd met het herhalen van dingen die je al van buiten kent. In plaats daarvan richt je je op de punten waar je moeite mee hebt, om er zo voor te zorgen dat je elk aspect van een bepaald onderwerp beheerst.

Er is niets beter dan een leerrijke spreekles, de uitspraak te beheersen, en alles begrijpen wat je bestudeerd hebt.

Italiaans lezen
Lezen is een geweldige manier om Italiaans te leren. (Bron: Unsplash.com)

De Italiaanse cinema uit de vorige eeuw is trouwens echt prachtig en ook een leuke manier om de verschillende Italiaanse accenten te horen en hoe ze uitgesproken worden. Dit is een geweldige manier om Italiaans te blijven leren, zelfs terwijl je je ontspant. Zorg er echter voor dat je de films op een actieve manier bekijkt wanneer je een taal leert. Je kunt niet alleen maar een film op de achtergrond afspelen terwijl je door Facebook of Twitter surft en dan verwachten dat je vloeiend Italiaans leert spreken.

Je docent kan je een conversatieles geven om het spreken te oefenen terwijl je geniet van de Italiaanse cultuur. Deze lessen kunnen alledaagse taal behandelen en je helpen om meer over de cultuur te leren. Als je meer over de geschiedenis wilt leren, dan kan dat! Dat is in feite het mooie van talen, als je eenmaal een bepaald niveau bereikt hebt, kun je praten over alles wat je interesseert.

Zoek nu naar de juiste cursus Italiaans voor jou!

Door meer te weten te komen over een bepaalde cultuur zul je er verliefd op worden en een band ontwikkelen met de taal.

Dingen die je moet weten over de Italiaanse cultuur

Het eerste wat je over het moderne Italiaans moet weten is dat het een rechtstreekse afstammeling is van het literaire Florentijns (een subdialect van het Toscaans) uit de Trecento, toen het een officiële nationale taal werd.

Hoewel Italië geografisch homogeen lijkt (het grootste deel van het schiereiland wordt immers bezet door de Apennijnen), was het land, sinds de val van het Romeinse Rijk, politiek verdeeld tot in de 19e eeuw.

De Risorgimento (of de Italiaanse éénwording) bracht de verschillende politieke groeperingen van Italië bij elkaar. De Italiaanse éénwording werd geleid door het Huis van Savoye, dat heerste over Piëmont en Sardinië.

Nadat de Oostenrijkers uit het noorden van het land verdreven waren, werden Lombardije en het Groothertogdom Toscane geannexeerd en werd Florence de hoofdstad van het nieuwe Koninkrijk Italië. Daarna sloten het Koninkrijk van Twee Siciliën en Venetië zich aan en werd Rome in 1870 ingenomen.

Pizza margherita
Wist je dat de pizza margherita gebaseerd zou zijn op de Italiaanse vlag? (Bron: Unsplash.com)

Ondanks een enorme verscheidenheid aan dialecten leek het Florentijns de meest voor de hand liggende keuze, dankzij de werken van verschillende dichters uit de Middeleeuwen, zoals Dante en Petrarca. Verder was Alessandro Manzoni's roman "I promessi sposi" uit 1827 enorm succesvol.

De streek werd bijeengebracht door een gemeenschappelijke geschiedenis (het Romeinse Rijk), een gedeelde godsdienst (het katholicisme), en een aantal gedeelde tradities (waaronder het mediterrane dieet).

Wil je meer te weten komen over de Italiaanse cultuur, kijk dan ook eens naar onze lijst met de bekendste Italianen.

Culturele rijkdommen

De Italiaanse cultuur is bijzonder rijk. In feite muntte het in de loop der jaren uit op enorm veel verschillende gebieden, waaronder de kunst, literatuur, wetenschap, en keuken. De Italiaanse cultuur was de bakermat van de Renaissance, de Quattrocento en de Barok, om er maar een paar te noemen.

Wat de Republiek der Letteren betreft, is Dante ongetwijfeld de belangrijkste naam. We moeten echter ook Ariosto, Boccaccio, en meer recente namen als Lampedusa, d'Annunzio, Eco, Buzzati, en Moravia vermelden.

De architectuur in Italië is eveneens zeer rijk en kan van stad tot stad verschillen: van de Scheve Toren van Pisa, tot de pasteltinten van Parma, de gele van Napels, en de rode van Ravenna. Venetiaanse herenhuizen verdrongen de Romeinse villa's, loggia's en torens.

Italiaans eten is zoveel meer dan spaghetti en macaroni. Het is zo ingeburgerd dat het zelfs in Nederland het eenvoudigst is om een Italiaans restaurant te vinden. Italië is vele jaren ook 's werelds grootste wijnproducent geweest.

Je zult zeker niet teleurgesteld zijn door de restaurants in Bologna, Ferrara, of Mantua...

Klik hier voor Italiaans leren Amsterdam.

Beeldhouwkunst, kunst uit de Oudheid, en Michelangelo

Deze Italiaanse schilder is waarschijnlijk één van de bekendste in Europa. Er zijn zo veel stromingen, schilderijen, fresco's, en doeken. Fra Angelico, Leonardo da Vinci (was hij één van onze favoriete Italiaanse kunstenaars?), Boticelli, en Titiaan zijn slechts enkele Italiaanse kunstenaars die het vermelden waard zijn. Maniërisme, clair-obscur, caravaggisme, enzovoort, komen allemaal uit Italië.

Italiaanse schilderkunst
Als het om schilders gaat is Italië wereldberoemd. (Bron: Unsplash.com)

Theater verdient ook een vermelding, dankzij namen als Goldoni en Pirandello. In feite is theater in Italië al eeuwenlang populair.

We kunnen ook muziek moeilijk weglaten, nietwaar? In Italië regeert de opera.

Barokmuziek ontstond eveneens in Italië en kent bekende namen als Monteverdi, Vivaldi, Palestrina, Cimarosa, en Scarlatti. Maar daar bleef het niet bij. Er was ook de Romantiek met Verdi, Bellini, Puccini en Donizetti.

En dan moeten we het nog hebben over de Italiaanse cinema! Componisten als Morricone en Rota, acteurs als Claudia Cardinale en Vittorio Gassman, en een hele hoop revolutionaire regisseurs: Rossellini, Fellini, Visconti, Antonioni, Pasolini, Sergio Leone en Benigni, bijvoorbeeld.

Neem een kijkje naar de beste Italiaanse films die je absoluut gezien moet hebben!

Hoe kan cultuur de taal stimuleren?

Een taal leren vergt doorzettingsvermogen. En dat is nog meer het geval als je de taal perfect wilt spreken. Soms moet je een aantal vervelende oefeningen doen. Zoals we al eerder zeiden, moet je bij het bekijken van een film steeds terugkeren en een bepaalde scène telkens opnieuw bekijken.

Als je aan het lezen bent, houd dan een notitieblokje bij je, zodat je woordenschat die je niet kent, kunt opschrijven. Als je naar muziek luistert, moet je de teksten lezen en proberen om ze te ontcijferen.

Maar verlies de hoop niet. Je kunt het allemaal boeiender maken met een vleugje cultuur.

Een kleine ontdekkingstocht in de wereld van de pasta zal je bijvoorbeeld leren dat "farfalle" eigenlijk "vlinders" betekent. Er is ook veel gespecialiseerde kunstwoordenschat.

Je leert meer over Italiaanse oorden en de geschiedenis, wat geweldig is als je wat tijd in het land wilt doorbrengen. Er is geen betere manier om te leren dan je volledig onder te dompelen.

Je zult waarschijnlijk Apulië, Calabrië, of Campanië willen verkennen om je nieuwe vaardigheden uit te proberen. In je nieuwe taal spreken met mensen in levende lijve is zo'n verrijkende ervaring dat we het echt niet genoeg kunnen aanbevelen.

Je kunt ook nog meer oefenen in het spreken van de taal! De beste manier om een taal te leren, is immers om de taal écht te willen leren.

Arc de triomphe
Je hoeft niet te stoppen als je eenmaal Italiaans geleerd hebt. Waarom zou je ook geen Frans leren? (Bron: Unsplash.com)

Als je eenmaal in het ritme van je bijlessen raakt, zullen bepaalde zaken een tweede natuur voor je worden. Tegen die tijd krijg je waarschijnlijk de smaak helemaal te pakken en wil je een andere taal gaan leren, zoals Portugees, Spaans, of zelfs Chinees!

Als je graag taal- en cultuurreizen maakt, is Italië dé beste plek. Of het nu gaat om een romantisch uitje op een Venetiaanse gondel, een historische reis naar Rome, of een echte Napolitaanse pizza, Italië heeft het allemaal!

Waarom leer je er geen Italiaans?

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep