Wanneer je gaat verder studeren en je graag in een informatica gerelateerde studie terecht wilt komen, heb je in Vlaanderen een heel aantal opties. Deze opties kunnen enorm van elkaar verschillen, denk hierbij maar aan de cursussen en de vakken die er aangeboden worden, maar ook aan de manier waarop de lessen gegeven zullen worden.

Daarom is het belangrijk dat je voordat je je ergens inschrijft, eerst wat onderzoek doet naar de manier van lesgeven en naar het aanbod van de lessen die er in deze scholen gegeven wordt. In Vlaanderen kun je dit proberen door je in te schrijven voor de open les weken. Wanneer je dit doet, kan je een aantal lessen aan een hoge school of universiteit mee volgen als student van het Secundair onderwijs.

Voordat je een bepaalde richting kiest waarbij je datawetenschappen zult krijgen, is het belangrijk dat je nagaat of dit vak wel echt iets voor je is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een aantal cursussen op voorhand te volgen. Een andere manier om hier achter te komen is door de zomer voordat je gaat verder studeren een aantal universitaire cursussen volgt.

Verwerkte data in tabellen
Wanneer je aan datawetenschappen doet, zul je veel informatie moeten verwerken en grafieken hiermee maken! Bron: Unsplash, Credit: Pixabay

Ben je er zeker van dat data wetenschappen iets voor jou is? Dan kan je meteen aan de slag met het zoeken naar de beste school en studierichting voor jou! Over het algemeen zul je in iedere opleiding de basis van een aantal vakken zeker krijgen. Vakken die bij de meeste richtingen terugkomen zijn Analytics, Python en Data Intelligence. Vaak kun je bij de universiteiten wel een of twee lessen mee volgen om te kijken of het je interesse wekt. Na deze opleidingen zijn er vaak ook nog masteropleidingen beschikbaar waarbij je je in een bepaald onderwerp zult specialiseren.

In deze blog gaan we het hebben over de verschillende opties die je hebt om data Wetenschappen te leren. Ook gaan we het hebben over de beste universiteiten over heel de wereld waarbij je data wetenschappen kan leren! Wanneer je deze studies wilt volgen moet je in je achterhoofd houden dat dit een continu evoluerende studierichting is en dat er van jaar tot jaar toch wel het een en het ander kan veranderen!

De beste leraren Statistiek beschikbaar
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yuri
Yuri
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir hosein
Amir hosein
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
5
5 (2 reviews)
Sarah
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,7
4,7 (2 reviews)
Jana
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (2 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Toon
Toon
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yuri
Yuri
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir hosein
Amir hosein
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
5
5 (2 reviews)
Sarah
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,7
4,7 (2 reviews)
Jana
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (2 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Toon
Toon
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Universiteiten en hoge scholen in Vlaanderen waarbij je Informatica kan volgen.

Wanneer je een studie in de informatica wilt volgen en deze succesvol aflegt heb je vaak het voordeel dat de studie leuk is en dat de beroepen die je erna kan uitvoeren goed betaald en lonend zijn. Dit komt doordat elk bedrijf wel een specialist of een datawetenschapper nodig heeft om zich voor te bereiden op de toekomst.

Informatica is een van de snelst groeiende werk sectoren door de digitalisering van veel verschillende bedrijven!

In Vlaanderen hebben we een aantal verschillende Universiteiten en hogescholen waarbij je informatica gerelateerde studierichtingen kan volgen. Het is vaak moeilijk om de juiste keuze te maken. Voordat je je ergens inschrijft moet je de volgende vraag beantwoorden. Ben je meer gefocust op het starten van je carrière of ben je eerder geïnteresseerd in hoe alles werkt in de informatica wereld?

Wil je zo snel mogelijk je carrière starten? Dan kun je je best inschrijven bij een hoge school in de richting toegepaste informatica! We hebben hier een korte lijst van verschillende hogescholen die je terug kan vinden in Vlaanderen!

 • PXL, Hasselt
 • UCLL, Leuven
 • KDG Hogeschool, Antwerpen
 • Hogent, Gent
 • Howest, Brugge

Ben je meer geïnteresseerd in de theoretische achtergrond van Informatica en ben je van plan om een universitaire bachelor en/of master opleiding te volgen? Dan zijn er in Vlaanderen verschillende Universiteiten waar je deze richting bij kan volgen:

 • Universiteit Gent
 • Universiteit Antwerpen
 • Universiteit Hasselt
 • Katholieke universiteit Leuven

Bij deze scholen kan je in Vlaanderen zeker terecht voor het volgen van een data wetenschap studierichting. Zo kan je ervoor zorgen dat je aan je toekomst denkt terwijl dat je studeert!

In de universitaire studierichtingen komt een bepaald vak vaker terug: Artificial Intelligence. Dit is een van de aantrekkingspunten voor veel jongeren aangezien dit een van de meest interessante technologieën zou kunnen zijn. Dit zou namelijk betekenen dat een computer zelf slimmer kan worden en zichzelf nieuwe dingen zou kunnen aanleren.

Voordat je naar een opleiding gaat moet je je bedenken wat je graag wilt worden. Om je hiermee te helpen kun je bijvoorbeeld vacatures in jouw sector opzoeken en kijken welk niveau of welke soorten diploma's je voor deze functies nodig hebt. Op deze manier bereid je jezelf namelijk voor op het volgen van de studie die perfect bij het werk past dat je uiteindelijk wilt gaan doen. Zo voorkom je dat je niet zult aangenomen worden omdat je een te hoog of een te laag diploma behaald hebt.

Verwerkte informatie in grafieken
Als data wetenschapper krijg je vaak te maken met een hoop data van een bedrijf, waarmee je verschillende rapporten moet maken! Bron: Unsplash, Credit: Burak Kebapci

Universiteiten in Europa voor Datawetenschappen

Heb je interesse in statistische en voorspellende analyses en geen interesse hebt om een effectieve computerwetenschapper te worden? Dan is een cursus datawetenschap perfect voor jou! Deze cursussen combineren het beste van Statistiek en informatica. Zo zullen analytische functies worden gebruikt en toegepast tijdens het programmeren.

Data-analyse is net zoals informatica een zeer dynamisch veld dat continu verandert. De mensen die graag een expert in het verwerken van data willen worden en deze verwerkingen efficiënter willen maken, kunnen zich best inschrijven voor een data-wetenschapsprogramma. Deze programma's of cursussen gaan vaak over onderwerpen zoals: Big data, Data management en computer programmeren.

In Europa heb je een aantal Universiteiten die hier een zeer uitstekende richting voor hebben! We hebben er een aantal op gelijst zodat je ze zelf eens verder kan bekijken.

 • Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie Zürich - Departement Computerwetenschappen
 • Universiteit van Kopenhagen - Departement Computerwetenschappen
 • Université Grenoble Alpes - Data-instituut Grenoble Alpes
 • Technische Universiteit München - Departement Informatica
 • Aalto Universiteit - School of Science
 • Zwitsers Federaal Instituut voor

Als data wetenschappen je dus echt interesseren en als je ook wel eventueel in het buitenland wilt studeren, dan kan je vast en zeker terecht bij een van de bovenstaande universiteiten.

Top Universiteiten in de Wereld om Data wetenschappen te volgen.

Wil je nog een stapje verder gaan dan Europa? Geen enkel probleem! Voor de echte globetrotters hebben we de beste universiteiten die verspreid liggen over heel de wereld waarbij je een zeer kwaliteitsvolle datawetenschap opleiding kan volgen opgezocht. De meeste van deze universiteiten zijn gelegen in de verenigde staten, maar indien je liever ergens anders wilt studeren heb je ook nog voldoende opties!

Een van de opties om deze studies te volgen is door zelf online te studeren. Dit betekent namelijk dat je overal waar je een internet verbinding hebt zelf kan studeren! Voor deze online trainingen krijg je vaak officiële certificaten die door veel verschillende organisaties erkend worden. Echt de moeite waard dus! Wanneer je je studie begint en ondertussen een basis onder de knie hebt, kan je vaak ook al voor online posities solliciteren. Op deze manier kun je naast het studeren ook nog wat geld verdienen!

De onderstaande lijst is een samenvatting van de top data wetenschapsprogramma's die in landen over heel de wereld gevestigd zijn. Wanneer je dit als effectieve keuze ziet moet je wel nog aan een aantal dingen denken. Zo heb je voor de scholen buiten Europa vaak een visum nodig om het land binnen te mogen en om hier voor een langere tijd te verblijven. Deze studenten visums kan je meestal eenvoudig online via officiële websites aanvragen en zouden je in principe dus niet moeten tegenhouden om de studie wel of niet te volgen!

 • Massachusetts Institute of Technology (MIT) - Centrum voor statistiek en datawetenschappen
 • Tsinghua University - School of datawetenschap Research
 • Nanyang Technological University - School of Computer Science and Engineering
 • Universiteit van Toronto - School of Computing Studies
 • Weizmann Institute of Science - Departement Computerwetenschappen en Toegepaste Wiskunde
 • De Universiteit van Adelaide - School voor Natuurwetenschappen
 • Korea Advanced Institute of Science and Technology - School of Computing
 • De Universiteit van Tokio - Afdeling Mathematische Informatica
universiteit in het buitenland
Wanneer je buiten Europa naar een Universiteit gaat, kan je in zeer moderne scholen terecht komen. Bron: Unsplash, Credit: Scott Webb

Bronnen voor Datawetenschappers

Ben je al afgestudeerd en wil je graag op de hoogte blijven van alle nieuwtjes in jouw werkveld? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het niet altijd even gemakkelijk is om dit ook effectief te doen. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal bronnen gevonden waar je de nieuwtjes eenvoudig op kan terugvinden. Ook zijn er verschillende bronnen die je helpen om nieuwe concepten in te oefenen.

Oefenen op Datasets

Wanneer je een student of professional bent in datawetenschappen, weet je waarschijnlijk al dat je vaak aan zelfstudie moet doen. Ben je vaker bezig met analyseren en modelleren van data? Dan is er geen betere manier om dit te leren dan door met echte datasets te oefenen. Het kan echter moeilijk zijn om goede datasets te vinden waarmee je aan de slag kan. Dit komt doordat er een zeer groot aanbod aan slechte datasets zijn!

Neem daarom eens een kijkje op de website van "Kaggle". Deze organisatie richt de spotlights op hetgeen dat datawetenschap interessant maakt.

Blogs voor datamining

Data mining is over het algemeen een zeer moeilijk aspect van de analytische wereld. Veel mensen hebben zelf moeite om dit veld te begrijpen, ook al volgen ze de lessen van de meest ervaren professoren. De meest voorkomende frustraties liggen meestal bij het verwerken, beheren en structureren van gegevens.

Data set op computer
Je kan verschillende studies ook online volgen. Studeren kan je dus doen van overal! Bron: Unsplash, Credit: Vitaly Vlasov

Als je moeite hebt met platforms zoals Hadoop, concepten zoals het opschonen van data, of gewoon nieuwsgierig bent naar meer informatie over datamining, zijn er veel online bronnen om je op weg te helpen. De Data Mining Blog heeft een ruimte gecreëerd waar gesproken kan worden over alles wat van toepassing is op het onderzoek en de toepassingen van datamining.

Als het gaat om het leren van datawetenschap online, kan het hebben van een gestructureerde datawetenschap cursus te volgen nuttig zijn. Aan de slag gaan met het leren van datawetenschap kan moeilijk zijn, omdat er veel online bronnen zijn om door te spitten. Twijfel niet langer en boek je bijlessen statistiek met Superprof. Talloze leerkrachten over heel Vlaanderen wachten op je.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep