Waar denk je aan als je aan drums denkt? De grote drums van klassiek orkest, zoals de pauken? De rockdrumset met zijn snaredrum en tom-toms? De bongo's van reggae? De tamboerijnen van de tango? De bodhran van traditionele Ierse muziek? Of misschien een keramische pot of een holle boomstam?

De geschiedenis van drums is een oude, die aanleiding gaf tot veel verschillende vormen van percussie-instrumenten. Laten we even kijken hoe dat is gegaan.

Op zoek naar drumlessen om bijles te krijgen? Twijfel niet langer, Superprof wijst je de weg. Talloze leraren staan bereid om les te geven.

Drummen kan rust geven
Drums zijn onderdeel van veel Oosterse ceremonies ǀ Pexels

Volg je drumlessen met een privéleraar!

De beste leraren Drummen beschikbaar
Wannes
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
Robbe
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pepijn
Pepijn
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beni
Beni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tobias
Tobias
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Uma
Uma
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Brent
Brent
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wouter
Wouter
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
Robbe
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pepijn
Pepijn
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beni
Beni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tobias
Tobias
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Uma
Uma
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Brent
Brent
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wouter
Wouter
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wie Vond De Drums Uit?

De allereerste percussie-instrumenten waren waarschijnlijk een soort klappers - letterlijk twee stokjes om tegen elkaar te tikken. Na verloop van tijd werden de stokjes platgedrukt en zelfs aan elkaar gebonden om castagnetten te maken. Een van de vroegste instrumenten die tot nu toe zijn ontdekt, is een soort rasp of skiffle gemaakt van ingesneden mammoetbot. De vondst uit België dateert van ongeveer 70.000 v.Chr.

Hoewel dit absoluut percussie-instrumenten, waren ze nog geen drums.

Wat is een Trommel?

Het is onmogelijk te zeggen wie zich voor het eerst realiseerde dat het tikken van een stok tegen iets hols een luider geluid maakte dan simpelweg twee stokjes tegen elkaar klappen.

Drums hebben een resonantiekamer die het geluid versterkt - iets hols, of het nu een pot, een kalebas of een uitgehold stuk hout is. Veel drums hebben ook een vibrerend membraan, gemaakt van een uitgerekte huid of vel. Ze kunnen worden geraakt met een kleine hamer (zoals de bodhran), drumsticks of de handen.

Leer ook waar een drumstel uit bestaat ...

Percussie Uit het Oude Egypte en Mesopotamië

Sommige van de eerste archeologisch gedocumenteerde drums komen uit de vroege beschavingen van Mesopotamië en Egypte. Rechthoekige trommels die timbrels worden genoemd - een soort handtrommel - zijn gevonden sinds 2700 voor Christus.

Reliëfs uit ongeveer 2000 voor Christus tonen grote trommels met twee priesters die hen laten klinken.

De vroegst genoemde drummer is een priesteres genaamd Maram-Sin uit ongeveer 2280 v.Chr. Ze diende in de tempel van de maan in Ur.

Alle Mesopotamische drums werden met de handen bespeeld, net als de Egyptische drums. In de Nijlvallei verschenen lange trommels om de schouders in militaire optochten; dansers en muzikanten speelden een trommel ter grootte van een tamboerijn. Een echte cilindrische trommel met dubbele kop werd gevonden in het graf van Djehuti-Baqt uit het Middenrijk, daterend uit rond 2000 voor Christus.

Hoewel deze culturen waarschijnlijk al in de Neolithische periode trommels hadden, zijn de vroegst gedocumenteerde vondsten uit China, daterend uit 5500-2350 voor Christus. Ze zijn uitgerekt met krokodillenleer.

Griekse en Romeinse Trommels

Het oude Griekenland had trommels (timpaan), die uiteindelijk veranderden in de ware tamboerijn in Rome in de 3e eeuw na Christus.

Vreemd genoeg lijken de Romeinen nooit een soort keteltrommel te hebben gebruikt, alleen kleinere handtrommels. Het enige andere percussie-instrument dat ze gebruikten, waren handcimbalen en hun verwanten.

Wil je meer weten over moderne drumkits?

Trommels hebben ook een lange Europese geschiedenis.
Een tabor, op zijn Middeleeuws! ǀ Visualhunt

Ga aan de slag met online drumles!

Geschiedenis van Slagwerk: De Middeleeuwen en Renaissance in Europa

De meeste van de belangrijkste soorten drums die we vandaag spelen, zijn ontstaan ​​in de Middeleeuwen of kort daarna. Menig nieuw type muziekinstrument kwam uit het Midden-Oosten, teruggebracht van de kruistochten.

Keteltrommels

De voorouders van de moderne orkestpanelen kwamen uit het Midden-Oosten. Waarschijnlijk een ontwikkeling van potdrums - een vel dat werk gestrekt over een keramische pot - in de 13e eeuw.

Schroeven voor het spannen verschijnen rond de 16e eeuw, wanneer keteltrommels een populaire combinatie voor trompetten worden. In de 17e eeuw werden steeds uitgebreider stukken voor hen geschreven en werden ze onderdeel van orkestrale muziek.

Zoek nu naar "drumlessen bij mij in de buurt" en maak deel uit van de drumgeschiedenis.

Snaredrums

Dubbelzijdige drums met touw of draden geregen onder het vel verschijnen in de middeleeuwen. Een daarvan is de tamborijn, een kleine trommel die aan de schouder hing en met een enkele drumstick kon worden geslagen. Het werd met één hand gespeeld, terwijl de andere hand een pijp speelde - een kleine fluit met drie gaten.

De combinatie van fluit en drums werd vooral gewaardeerd in het leger, hoewel ze door twee verschillende muzikanten werden gespeeld.

Het eerste gedocumenteerde gebruik van deze combinatie van snaredrum en fluit was in 1386 in Zwitserland. In de loop van de volgende eeuwen werden ze onderdeel van militaire eenheden. De drums, nu groter en gespeeld met twee drumsticks, gaven het juiste ritme om te marcheren.

De grote trommels, met strikken gemaakt van darm, werden ook gebruikt voor communicatie.

In de loop van de 18e eeuw vonden snaredrums hun weg naar muziekhallen en, langzaam, orkesten.

Via Dixieland en later jazz kregen snaredrums hun eigen drumstandaard en werden ze opgenomen in drumsets.

Nu zijn er verschillende soorten snare - de piccolo snare, de fanfare snaredrum (dieper en onder meer spanning met behulp van een drumsleutel), de pipe band snare, drumkit snare (een derde tot half zo diep als het fanfare snare), caixa malacacheta (gebruikt in Braziliaanse Samba-muziek, het heeft de draden aan de bovenkant van de drumkop) ... Ze kunnen worden geslagen met een drumstick of borstels voor verschillende geluidskwaliteiten.

Lees meer over enkele van 's werelds meest gerenommeerde drummers.

Basdrum

De basdrum of kickdrum is afkomstig uit Turkije. Zijn voorloper is de davul, een cilindrische trommel met twee trommelvellen, elke kop geraakt met twee verschillende stokjes - een stok zonder opvulling en een staaf die heel plat wordt gehouden. Het gaf een dieper geluid dan de meeste traditionele drums. Het werd verticaal aan de nek gehangen zodat beide drumvellen tegelijkertijd konden worden gespeeld.

Hoewel bekend is dat de davul of tabl turki al sinds de 14e eeuw bestaat, dateert het vroegste schilderij van een davul uit 1502. Ze werden gebruikt in het leger en in traditionele Turkse muziek.

Basdrums kwamen naar Europa met de uitbreiding van het Ottomaanse rijk in de 18e eeuw en werden enthousiast geïntegreerd in militaire muziek. Componisten begonnen het in hun stukken te gebruiken, zoals de Abduction from the Serail van Mozart.

Het werd langzaam een ​​onderdeel van orkesten nadat de hardere drumsticks werden vervangen door een opgevulde hamer. De orkestversie was over het algemeen groter dan de basdrum voor het marcheren. De eerste trom verscheen in Berlioz's Symphonie Phantastique (1830), en werd langzaam een ​​veel voorkomend instrument in klassieke muziek. De basdrum werd uiteindelijk op een drumstandaard geplaatst waar de hoek van het hoofd kon worden aangepast aan de behoeften van de percussionist. Het touw werd vervangen door schroefspanning.

Een tijd lang in de 19e eeuw was een versie genaamd een gongtrommel, met slechts één hoofd verticaal opgehangen zoals gongs, erg populair.

Hoe meer pedalen, hoe beter!
Drumpedalen: onmisbaar in de jazzmuziek ǀ Visualhunt

Drumpedalen

Met de opkomst van jazz werden drumkits populair en werd de basdrum onderdeel van de drumset van de ritmesectie. Het werd gespeeld met een drumpedaal waarmee één drummer verschillende instrumenten tegelijkertijd kon bespelen. Het voetpedaal is bedacht door een aantal creatieve jazz- en zelfs orkestmusici die ze thuis maakten. Maar om de snelle ritmes van ragtime bij te houden, was een effectiever pedaal nodig.

In 1909 patenteerde de Ludwig Drum Company een verbeterde versie van een basdrumpedaal. Vroege versies bevatten zelfs een pedaal voor een cimbaal spits voor op de hoepel gemonteerde bekkens.

Geschiedenis en Oorsprong van de Trommel in Afrika

Afrikaanse muziek is intrinsiek verbonden met drums. Hoewel er zeker andere instrumenten in de muziek van het Afrikaanse continent te vinden zijn, worden veel ceremonies en vieringen alleen begeleid door drummen.

Afrikaanse Djembé-drums

Djembetrommels zijn uit één stuk hardhout gesneden en uitgerekt met geitenleer, hoewel de huid van andere dieren ook kan worden gebruikt. Over het algemeen geven dikkere huiden zoals koeien warmere boventonen, dunnere huiden zoals geiten hebben een scherpere toon met minder boventonen.

De Djembé komt uit West-Afrika en is waarschijnlijk ergens tussen de 400 en 800 jaar oud. Volgens de overlevering werd het tijdens het oude Mali-rijk uitgevonden door de smidskaste bekend als Numu.

Zelfs nu is drummen op veel plaatsen in West-Afrika een erfelijke traditie.

Traditioneel alleen te vinden in het gebied van het oude Mali-rijk (Guinee, Mali, Burkina Faso, Ivoorkust, Gambia, Senegal) werd de Djembe-trommel meer bekend in de jaren 1960 toen Les Ballets Africains ze gebruikte tijdens hun Europese reizen. Veel emigranten brachten het mee naar de Verenigde Staten en ze zijn erg populair geworden bij moderne muzikanten.

Hoe zit het met het leren van eenvoudige drumsongs voor beginners?

Kan jij je eigen naam drummen?
Een pratende drum uit Afrika kan menselijke spraak nabootsen ǀ Visualhunt

Leer drummen en ga aan de slag met drumles!

'Pratende' Drums

Een andere West-Afrikaanse drum die internationale belangstelling heeft gekregen, is de pratende drum. Het is traditioneel in Senegal, Nigeria, Benin en Ghana, Noord-Kameroen en West-Tsjaad.

Het is een zandloper-vormige trommel met een of twee trommelvellen verbonden door lederen spankoorden die kunnen worden gebruikt om de toonhoogte van de trommels aan te passen. De drummer houdt de drum onder zijn arm en kan op het spankoord drukken om de toonhoogte binnen een drumbeat te veranderen. Het wordt gespeeld met een gebogen drumstick.

De naam komt van de manier waarop de trommel het timbre en de toon van menselijke spraak zou kunnen imiteren, hoewel het natuurlijk geen onderscheid kan maken tussen klinkers en medeklinkers.

Bovendien hadden de drums hun eigen taal, waardoor dorpen met elkaar konden communiceren. Het drummen betekende het leren van de woorden en de bijbehorende zinnen die hen context gaven. Er was zelfs een soort drumliteratuur, met gedichten en verhalen in de drumtaal.

Ontdek nu meer feiten over de drums ...

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep