Je vraagt ​​je misschien af: drums produceren geen melodie; wat bedoel je met afstemmen?

En je zou volkomen gelijk hebben: melodische instrumenten zoals de gitaar, piano, blaasinstrumenten en koperblazers hebben een basisbereik van noten die elkaar moeten aanvullen.

De meeste drums worden daarentegen als niet-melodisch beschouwd - de enige uitzondering zijn keteltrommels.

Bij het stemmen van een gitaar, bijvoorbeeld, gaat men van de dikste snaar, meestal de E, naar de dunste, aandachtig luisterend naar afwijkingen van de noten.

Maar hoeveel kosten drumstellen?

Traditioneel werd een toonhoogte gebruikt om die instrumenten te stemmen; tegenwoordig vertrouwen meer muzikanten op tuning-apps - een veelgehoorde klacht tegen pitchpipes is dat het riet zou verharden of pluisjes zou verzamelen wanneer het in de zak van de muzikant wordt gedragen.

Je kunt er zeker van zijn dat je zo'n apparaat niet nodig hebt om je drums af te stemmen. Het enige dat nodig is, is een scherp oor en een stevige, instinctieve kennis van het geluid dat je wilt dat je drums maken, een die overeenkomt met het type muziek dat je speeltLaten we duiken in de wereld van het stemmen van drums, en leer alles over hoe je elke drum in je kit kan stemmen.

Let op voor vochtigheid en temperatuur.
Gelukkig hoef je een cimbaal niet te stemmen! | Bron: Pexels
De beste leraren Drummen beschikbaar
1e les gratis!
Beni
Beni
25€
/u
1e les gratis!
Jelle
Jelle
30€
/u
1e les gratis!
Robbe
Robbe
30€
/u
1e les gratis!
Uma
Uma
12€
/u
1e les gratis!
Acacia jr.
Acacia jr.
25€
/u
1e les gratis!
Wouter
Wouter
25€
/u
1e les gratis!
Wannes
Wannes
25€
/u
1e les gratis!
Tobias
Tobias
28€
/u
1e les gratis!
Beni
Beni
25€
/u
1e les gratis!
Jelle
Jelle
30€
/u
1e les gratis!
Robbe
Robbe
30€
/u
1e les gratis!
Uma
Uma
12€
/u
1e les gratis!
Acacia jr.
Acacia jr.
25€
/u
1e les gratis!
Wouter
Wouter
25€
/u
1e les gratis!
Wannes
Wannes
25€
/u
1e les gratis!
Tobias
Tobias
28€
/u
1ste les gratis>

Je Snare Drums Afstemmen

Snares en basdrums zijn misschien wel de belangrijkste drums in je kit; inderdaad, als het hoofd van je tomtom breekt, kun je doorgaan met het optreden door de andere tomtom te raken als je uitrusting zo is uitgerust, of je kunt in plaats daarvan een van je hangende toms gebruiken.

Toegegeven, je zou een ander geluid krijgen, maar dat is misschien niet zo erg!

Maar als je je snare halverwege een concert verliest ... nou, daar willen we niet eens aan denken! Daarom moet je je kit goed onderhouden om elke vorm van onderbreking in je spel te voorkomen, of het nu een betalend optreden of een jam-sessie is.

Wat als je tijdens je laatste jam sessie je snaredrum-geluid niet naar wens vond?

Pak je drumsleutel en ga aan de slag!

Begin met de spanningsstang die zich het dichtst bij je bevindt, plaats de drumsleutel en draai deze een kwartslag en beweeg vervolgens naar de stang die diametraal tegenovergesteld is geplaatst en draai deze ook een kwartslag.

Van daaruit kunt je naar de trekstang gaan, links van de tang waarmee je bent begonnen, maar onthoud altijd: draai tijdens het vastdraaien onmiddellijk de stang tegenover evenveel slagen vast.

Je moet nooit de omtrek van de trommel teveel aanpassen en de stangen vastdraaien terwijl je ze spant, en je mag ze nooit meer dan een halve slag tegelijk vastdraaien, tenzij je net de trommelkop hebt vervangen.

Stemmen ligt aan je muzieksmaak.
Elektrische drumsets hoef je niet te stemmen | Bron: Pexels

De Gewenste Toon Vinden

Nu je de gewenste spanning op de slagkop hebt, moet je de juiste toonhoogte voor je muziekstijl vinden door een enkele drumstick tegen de schaal van de drum te slaan - NIET de rand of de kop!

De bedoeling is om de hoofden op de trommel zelf af te stemmen; om een ​​toon te maken die binnen het bereik van de mogelijkheden van de drum valt.

Je oor moet de toon onderscheiden die de trommel maakt, waarvan je de toonhoogte aanvult door het hoofd te stemmen.

Als je met succes een aanvullende toonhoogte hebt bereikt, moet je op de drumkop voor elke staaf, ongeveer een centimeter van de rand, tikken en naar dat geluid luisteren.

Als deze op de juiste manier is afgesteld, beweeg je je stok over de drumkop om de bijbehorende stang te controleren. Mogelijk moet je de stang vaster of losser maken, afhankelijk van of je een hogere of lagere toon zoekt.

Op deze manier zorg je voor de juiste spanning over de drumkop en minimaliseer je de ondertoon.

Als je ondanks je inspanningen voor het tunen van je snaredrum nog steeds ongewenste boventonen krijgt, kunt je overwegen een demper, drumgom of maangel te gebruiken.

Demping moet echter een laatste redmiddel zijn. Misschien kun je een meer ervaren drummer vragen om je werk te controleren voordat je een extra demper aanbrengt.

Misschien moet je de drumkop helemaal vervangen!

Doe mee aan het gesprek: hoeveel budget je hebt om drums te kopen?

De Onderste Kop Afstemmen

De onderste drumkop, die resonantie biedt, moet op vrijwel dezelfde manier worden gestemd als waarop je de slagdeel hebt gestemd: tik eerst op de drumschaal en vervolgens op de onderste kop.

De toonhoogte moet dichtbij of gelijk zijn aan die van het slagdeel.

Als het te sterk varieert, herhaal je de procedure die wordt gebruikt om de slagkop op de resonantiekop te stemmen.

Opmerking: je moet de slagkop dempen met een handdoek terwijl je de bodemkop stemt. Of je kunt de drum eenvoudig omkeren op je drumkruk; het zou zo ongeveer een perfecte pasvorm moeten zijn!

De resonantiekop is veel dunner dan de slagkop en moet veel strakker worden afgestemd. Dat betekent dat je voorzichtig moet zijn met het afstemmen van dit deel, omdat je het risico loopt het te beschadigen door te proberen het te strak aan te draaien.

Voordat je je snare afstemt, moet je de draden hebben verwijderd. Zodra je de gewenste toonhoogte en toon hebt, kijk dan goed naar je snaredraden voordat je ze opnieuw installeert.

Liggen ze plat? Zie je barsten? Raak je het drumvel aan?

Zoek naar buigingen of doorzakken; als een van deze omstandigheden zich voordoet, draai of draai deze dan geleidelijk aan.

Als een snaredraad klaar lijkt te zijn om te barsten of als ze buigen, zelfs na het vastdraaien, moet je de snare zo snel mogelijk vervangen.

Dat brengt ons bij het einde van eenvoudige snaredrum-tuning; laten we nu kijken hoe we de rest van je kit kunnen afstemmen.

Ontdek ook de verschillende soorten drums ...

Vraag hulp aan ervaren drummers!
Weet je nu hoe je zo'n trommel moet stemmen? | Bron: Pexels

Aan de Slag Met Je Drumstel: Je Toms en Kick Drum Afstellen

In essentie is het afstemmen van je toms en basdrum niet zo anders dan het afstemmen van je snare; het proces is hetzelfde, maar de procedure is omgekeerd.

  • Je stemt af op de vorm van de drum in plaats van op het gewenste geluid.
  • Je stemt eerst de resonantie in plaats van de slagkop
  • Je gebruikt een drumstick om op de schaal van de basdrum te tikken, ook al wordt op die drum geslagen met een hamer

Je kunt beginnen met je kleinere tom, door op de zijkant van de drum te tikken terwijl je aandachtig luistert naar de toonhoogte die de drum moet maken - een beetje lager dan de snare, een beetje hoger dan de volgende tom.

Met de trommel omgekeerd - resonante kant naar boven, herhaal je de procedure die op je snaredrum is gebruikt om de staven aan te spannen totdat je de gewenste toon raakt.

Zodra je die toon hebt gevonden, draai je de trommel om en herhaal je de stappen voor het stemmen van de slagkop.

Wat zijn de beste drumkits op de markt?

Door beide koppen op dezelfde toonhoogte te stemmen, krijg je een zeer resonerend geluid; Als je bovenhoofd echter is afgestemd op een hogere toonhoogte dan je onderhoofd, krijg je een zeer constant geluid met weinig resonantie.

Hoe je drums moeten klinken, is echt aan jou. Wat voor soort muziek je speelt en de omgeving die je speelt, hebben allemaal invloed op de toonhoogte waarop je drums moeten worden afgestemd.

Als je bijvoorbeeld in een opnamestudio speelt, wil je minder resonantie en absoluut geen boventoon.

De volgorde waarin je je drums afstemt, is echter subjectief. Sommigen gaan liever van snare naar de kickdrum.                          Daarom moet je je kit goed onderhouden

Anderen stemmen eerst de snare en bas en passen vervolgens de toms in aan de tonen die de andere twee hebben.

Ze waarschuwen ook dat het afstemmen van deze drums een langdurige procedure is en ze stellen voor het jezelf gemakkelijk te maken!

Misschien kun je je trommel op een soort draaitafel plaatsen; zelfs een draaibare bureaustoel zou doen ... tenzij je bereid bent om rond te kruipen op de vloer, rond je trommels.

Wat zijn de beste drumsticks voor jouw speelstijl?

Wat voor klank zoek jij?
Hoe minder drums, hoe minder stemwerk! | Bron: Pexels

Tijd om Te Drummen: Wat Heb Je Geleerd?

Volgens James G, songwriter en performer bij Music Go ‘Round, moet een percussionist zijn set stemmen:

  • Bij het installeren van nieuwe drumvellen
  • na het  verplaatsen van een drumstel
  • na een verandering in temperatuur
  • of van de ene luchtvochtigheid / temperatuur naar de andere gaan - bijvoorbeeld van een vrachtwagen naar een omgeving met airconditioning
  • stem elke keer voordat je op de drums speelt
  • controleer op zijn minst of ze op elkaar zijn afgestemd!

Hoe je drum klinkt is helemaal aan jou en hangt grotendeels af van de muziek die je speelt en waar je het speelt.

Jazz percussie verschilt enorm van drummen in een rockband, bijvoorbeeld het verschil in hoofden en resonantie zijn slechts twee factoren die deze stijlen van drummen onderscheiden.

En je zou dikkere bekkens nodig hebben voor een rockjam!

Ook wil je minder resonantie in een studio-omgeving dan in een concert, dus je zou met de geluidstechnicus samenwerken om elk drumvel te dempen zodat je kit goed klinkt zonder kwaliteit in te leveren.

Nu je dat allemaal hebt begrepen, is het tijd om verder te spelen!

Ontdek nu dingen die je misschien nog nooit over de drums hebt geweten!

Heb je een leraar Drummen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 waardering(en)
Laden...

Joep