"Bestudeer de wetenschap van de kunst. Bestudeer de kunst van de wetenschap. Ontwikkel je zintuigen - leer te kijken. Besef dat alles verbonden is met al het andere." -Leonardo Da Vinci

De wetenschap is logisch samengesteld en het komt volkomen begrijpelijk over bij diepe denkers. Wanneer we wetenschappelijke disciplines zoals de biologie, de chemie en de natuurkunde in detail bestuderen leren we gecompliceerde concepten begrijpen die vroeger ondoorgrondelijk waren.

Sommige mensen hebben moeite om de meest fundamentele delen van de wetenschap te begrijpen. Anderen ontwikkelen een diepe bewondering voor wetenschappelijke onderwerpen en zij besluiten dan ook om een carrière in de wetenschap te vervolgen.

Voor degenen die hun liefde voor de wetenschap willen combineren met het oplossen van raadsels is een carrière in de forensische wetenschappen een prima besluit.

Superprof biedt je hier een analyse van forensische biologie, een discipline van de forensische wetenschappen. Pak een kop koffie en lees op je gemak wat dit vak inhoudt en waarom het een prima idee is om deze studie op te pakken. We geven ook aan waar je het kunt studeren en welke banen beschikbaar zijn voor afgestudeerde forensische biologen.

Op zoek naar bijles biologie doorheen Vlaanderen? Zoek niet langer, Superprof wijst je de weg.

De beste leraren Biologie beschikbaar
Cristina
5
5 (5 reviews)
Cristina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nimue
5
5 (5 reviews)
Nimue
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (3 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elise
5
5 (5 reviews)
Elise
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cederic
5
5 (1 reviews)
Cederic
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (4 reviews)
Thomas
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
5
5 (5 reviews)
Cristina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nimue
5
5 (5 reviews)
Nimue
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (3 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elise
5
5 (5 reviews)
Elise
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cederic
5
5 (1 reviews)
Cederic
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (4 reviews)
Thomas
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Basisbeginselen van Forensic Biology

DNA onderzoek op gymschoen
Forensische biologen analyseren DNA dat op de misdaadplek is achtergelaten. | bron: West Midlands Police op Flickr

Bones, CSI: Crime Science Investigation, Castle, Law & Order, and Dexter zijn allemaal beroemde TV-uitzendingen die overal ter wereld graag worden bekeken. Wat hebben ze gemeen? Ze tonen allen aspecten en specifieke technieken van forensische biologie dat gebruikt wordt om criminele rechtspraak te bewerkstelligen.

Botanica: de studie van planten

Wat is Forensische Biologie?

Forensische biologie is het toepassen van de biologie om criminele en burgerlijke misdaden op te lossen. De verschillende richtingen in het vak kunnen door geïnteresseerde studenten overal ter wereld gevolgd worden. De basisconcepten van de forensische biologie zijn:

 • DNA analyse: DNA is een van de meest gezochte bewijsstukken op de plek van de misdaad. Daarmee kunnen forensische specialisten aan de slag om de aard van de misdaad te ontdekken. DNA, de gouden standaard in de forensische wetenschap, wordt ook vaak als het biologische bewijs aangehaald. Het analyseren van DNA heeft veel toepassingen in de biologie zoals vaderschapsbewijs, identificeren van onbekende menselijke resten en het verbinden van bewijs, een plek of een persoon aan verdachten of slachtoffers.
 • Forensische antropologie: de wetenschappelijke studie van de antropologie wordt toegepast om menselijke skeletresten te analyseren. Een antropoloog kan aanwijzingen geven over ras, geslacht, leeftijd en mogelijke ziekten die gevolgen hebben voor het skelet.
 • Forensische tandheelkunde: tandartsen kunnen zich specialiseren waardoor ze van dienst kunnen zijn in een misdaad laboratorium in het identificeren van vergaan menselijk materiaal. Tandglazuur is de hardste stof in het menselijk lichaam. Tandartsen kunnen met behulp daarvan het lichamelijk overschot vergelijken met tandarts bestanden.
 • Forensische entomologie: een forensische entomoloog is een beëdigde arts en medische onderzoeker die bekend is voor het verrichten van autopsies. Misschien herinner je je Dr Al Robbins van CSI? Dit type arts heeft de uitgebreide kennis van het menselijk lichaam die nodig is om in bepaalde gevallen de doodsoorzaak te kunnen vaststellen.
 • Forensische toxicologie: dit aspect van de forensische biologie wordt in een misdaad laboratorium uitgeoefend. Het houdt tevens forensische scheikunde en biochemie in. Dit wordt toegepast om te kunnen bewijzen of de doodsoorzaak ten gevolge is van vergiftiging of drugsgebruik.

Al deze voornoemde aspecten zijn van groot belang in de studie van forensische biologie.

Kijk hier voor een opleiding met een nadruk op engineering

Waarom Forensische Biologie Studeren?

forensisch medewerker onderzoekt materiaal op straat
De beste forensische biologen verrichten speurderswerk. Ze bezitten de kwaliteiten die nodig zijn om ingewikkelde misdaadzaken op te lossen en essentiële aanwijzingen te ontdekken | bron: Bobby Jones op US Air Force

Alvorens een besluit te nemen betreffende een carrière pad dat vele jaren van opleiding en grondige studie vereist is het van belang om meer te weten van de voors en tegens van het studieterrein dat je overweegt.

We geven hieronder enkele hoofdredenen en voordelen aan:

 • de grote variëteit aan carrières mogelijk in het vlak van de wetenschappen. Daarnaast verwelkomen ook andere werkgevers zoals scholen en justitie sollicitanten met een graad in forensic science.
 • tijdens de studie voor forensic biology werk je aan de volgende vaardigheden: probleemoplossen en analytische vermogens, interpretatieve en onderzoekvaardigheden. Daarnaast wordt een verhoogde mate van geduld en concentratie bewerkt en tevens hoe op een systematische wijze een geval of casus te benaderen.
 • tijdens deze interessante studie bereid je je voor op een indrukwekkende job: onderzoek van de plek van de misdaad, analyseren van DNA en lichamelijke gegevens in top laboratoria, de emoties van de verdachten aflezen en onopgeloste zaken benaderen. Als je slapeloze nachten en een boel adrenaline niet uit de weg wilt gaan zou je moeten overwegen om een forensische bioloog te worden!

Als je liever de spanning van het omgaan met wilde dieren zoekt..

computer beeldscherm met hacker erop afgebeeld
Digitaal rechercheren hoort ook bij de aandachtsvlakken van de forensische biologie.| bron: Peter Linforth op Pixabay

Waar Forensic Biology te Studeren

Als je interesse toont in forensisch onderzoek is het natuurlijk ook nuttig te weten welke vooropleiding nodig is en waar je zo'n studie kunt volgen om de nodige vaardigheden op te doen om onderzoeker van misdaadplaatsen te worden.

Op Qompas studiekeuze wordt het volgende gezegd van de opleidingen in Nederland:

De hbo studie Forensisch onderzoek leert je alles over het sporenonderzoek waarmee daders van misdrijven opgespoord worden. Je maakt kennis met allerlei soorten sporenonderzoek: biologisch (haren, bloed, toxicologie), chemisch (bandensporen, verfresten) of digitaal (videobeelden, email).

Het grootste deel van de dag brengt een forensisch onderzoeker door in het laboratorium, maar hij of zij is ook regelmatig te vinden op een plaats delict. Je leert om te gaan met de meest geavanceerde onderzoekstechnieken om zo te helpen bij het oplossen van misdrijven.

Naast technische skills leer je ook hoe je een onderzoek kan coördineren en goed kan communiceren met de verschillende instanties die betrokken zijn bij de oplossing van een misdaad.

Om deze studie te volgen is het profiel NT nodig:

Met het havo of vwo profiel Natuur en Techniek word je meteen tot deze studie toegelaten. Het profiel Natuur en Gezondheid heeft als extra vereiste Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie (NLT).

Tijdens de studie ben je vaak in het laboratorium te vinden of ben je bezig met projecten. Een stage is ook een vast onderdeel van het studieprogramma. Verder zal je vakken krijgen als forensische fotografie, chemisch onderzoek, digitaal rechercheren en strafrecht.

Er is voor beide opleidingen een numerus fixus van toepassing, en decentrale selectie wordt toegepast. Dat wil zeggen dat er geen loting meer plaatsvindt. De student zal naast zijn of haar cijferlijst allerlei stukken moeten aanleveren om te bewijzen dat de studiekeuze een passende is en dat de student sterk gemotiveerd is om de opleiding te volgen.

De opleiding kan op twee plaatsen worden gevolgd:

 • Hogeschool van Amsterdam: recensies geven hoog op van deze opleiding. De vierjarige opleiding Forensisch Onderzoek reikt je de vaardigheden aan om met natuurwetenschappelijke onderzoeks- en opsporingstechnieken een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van een misdrijf. Er zijn per jaar slechts 80 plaatsen beschikbaar. Men raadt aan om in het profiel N&T ook het vak Biologie te nemen.
 • Saxion Enschede: de vierjarige studie heeft "vier ‘leerlijnen’: biologisch, chemisch, fysisch en digitaal. Bij biologisch leer je bijvoorbeeld over bloed, DNA en sperma, bij chemisch ga je in op toxische stoffen en drugs en bij fysisch leer je over werktuigsporen en materiaalkunde. Digitaal staat in het teken van databases (big data) en cybercrime. In het eerste jaar leer je ook de basistheorie van biologie, chemie, natuurkunde en wiskunde/statistiek. Ook krijg je toepassingsvakken zoals criminologie, criminalistiek, veiligheid, beleidskunde en communicatie."

Een andere opleiding wordt aangegeven als 'aanverwant': forensisch laboratoriumonderzoek, een vierjarige opleiding te volgen bij Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Je kunt ook de kant van de microbiologie op gaan

De Beste Banen Voor Afgestudeerden

Politieschetsen op de plaats van de misdaad
Forensische biologen werken aan het oplossen van misdaden | bron: Noupload op Pixabay

Misdaad zal altijd wel deel uitmaken van onze samenleving. Dientengevolge is er voortdurend behoefte aan gediplomeerde krachten die in forensisch wetenschap kunnen werken.

Er zijn binnen de sector terreinen waar een achtergrond in forensisch onderzoek heel aantrekkelijk is. De onderstaande lijst is verre van volledig:

 • biomedical scientist
 • detective
 • forensic computer analyst
 • forensic scientist
 • toxicologist
 • crime scene investigator

We kunnen echter stellen dat banen in de forensische sector niet de enige zijn waar afgestudeerden in te werk gesteld kunnen worden. De volgende beroepen kunnen heel goed ingevuld worden met behulp van een opleiding in de forensische sector.

 • docent gespecialiseerd in forensic science
 • juridisch medewerker
 • politiefunctionaris
 • docent middelbare school
 • advocaat of jurist

Het is echter van belang dat pas afgestudeerden wat werkervaring op forensisch terrein opdoen zodat ze aan kunnen geven de nodige vaardigheden te bezitten. Hierdoor worden ze aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers.

Een carrière als forensische bioloog geeft veel voldoening en heeft bijzondere kenmerken. Alvorens te starten met deze studie is het verstandig om een aantal gedragskenmerken aan te scherpen: aandacht voor details, abstract kunnen denken, uitdrukkingsvaardigheid, samenwerken, gestructureerd werken, geduld en concentratie. Hierdoor zul je in staat zijn om de benodigde vaardigheden je eigen te maken.

Raak op de hoogte van andere soorten biologie studies

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!