"Onze wereld is op een biologische grondslag gebouwd. Wanneer we het eenmaal beginnen te begrijpen dan wordt het een technologie." -Ryan Bethencourt

Biologie is een noodzakelijk onderdeel van de wetenschappelijke wereld dat allerlei verschillende kenmerken heeft. Het studeren van een tak van de biologie kan een verrijkende ervaring zijn, aangezien er steeds de mogelijkheid is dat uitvindingen worden gedaan die voor de mensheid van nut kunnen zijn.

Superprof bespreekt hier de vier basistypes van de biologie: forensische biologie, biologie van wildleven, microbiologie en technische biologie. Vind je geschikte biologie lessen aan de hand van volgende link!

De beste leraren Biologie beschikbaar
Nimue
5
5 (5 reviews)
Nimue
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (4 reviews)
Thomas
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nell
5
5 (4 reviews)
Nell
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (3 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timo
Timo
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nimue
5
5 (5 reviews)
Nimue
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (4 reviews)
Thomas
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nell
5
5 (4 reviews)
Nell
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Senne
5
5 (3 reviews)
Senne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timo
Timo
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer Meer Over Forensische Biologen

politievrouw-prepareert-vingerafdrukken
Biologische sporen kunnen helpen met de opsporing van misdadigers | bron: Bobby Jones US AIr Force

Beroemde televisieseries zoals Bones, CSI: Crime Scene Investigation, Castle, Law & Order, en Dexter vertonen allen regelmatig bepaalde aspecten van de forensische biologie die benut worden om crimineel recht te waarborgen.

Forensische biologie is een onderafdeling van het vak Forensic Science. Het kan worden omschreven als de toepassing van biologie om criminele en burgerlijke misdaden op te lossen. Er zijn verschillende onderverdelingen van de forensische biologie. Sommige daarvan zijn:

 • DNA Analyse: de analyse van DNA heeft veel toepassingen zoals vaderschapsbepaling, het identificeren van onbekende menselijke resten, het verbinden van verdachten en slachtoffers met bewijsmateriaal, een andere misdaadplek of een andere persoon.
 • forensische antropologie: de kennis van antropologen is soms nodig om ras, geslacht en mogelijke ziekten van de overledene te bepalen. Een antropoloog bepaalt dit door te kijken naar aanwijzingen op het skeletstructuur.
 • forensische tandkunde: tandartsen kunnen worden uitgenodigd om in een misdaadlaboratorium te werken om te helpen met het identificeren van aangetaste resten. Tandheelkundigen analyseren gevonden resten en vergelijken ze met officiële medische gegevens.
 • forensische entomologie: een forensische insectenkundige is een beëdigde forensische patholoog die het best bekend is doordat hij of zij onderzoeken op lijken uitvoert waarbij de tijd van sterven belangrijk is.
 • forensische toxicologie: onderdelen van de chemie en de biochemie worden toegepast om bewijslast te vinden en te bepalen of de doodsoorzaak vergiftiging of druggebruik was.

Het studeren van forensische biologie en het specialiseren in een van de bovengenoemde disciplines is een prima idee. Forensische biologen hebben een veelheid van werkmogelijkheden. Ze ontwikkelen nuttige vaardigheden en kunnen plezier hebben van een opwindende carrière.

Waar kun je in Nederland forensische biologie studeren?

 • Hogeschool van Amsterdam: recensies geven hoog op van deze opleiding. De vierjarige opleiding Forensisch Onderzoek reikt je de vaardigheden aan om met natuurwetenschappelijke onderzoek- en opsporingstechnieken een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van een misdrijf.
 • Saxion Enschede: de vierjarige studie heeft "vier ‘leerlijnen’: biologisch, chemisch, fysisch en digitaal. Bij biologisch leer je bijvoorbeeld over bloed, DNA en sperma, bij chemisch ga je in op toxische stoffen en drugs en bij fysisch leer je over werktuigsporen en materiaalkunde. Digitaal staat in het teken van databases (big data) en cybercrime."

Na hun graad met succes behaald te hebben kunnen forensische biologen werk vinden als rechercheur, biomedische scientist, toxicoloog, onderzoeker van de plaats van misdaad, universiteitsdocent, juridische medewerker, politieofficier of advocaat.

Lees verder over forensische biologie

Een Korte Beschrijving van een Wildlife Bioloog

meeuw op het strand
Wildlife biologen reizen de wereld over en onderzoeken allerlei diersoorten | bron: Mary Bettini Blank op Pixabay

Beroemde wildlife biologen zoals Jane Goodall, Steve Irwin, en Jeff Corwin hebben hun leven gewijd aan de studie van dieren, hun woonomgeving en de interactie die ze met andere diersoorten hebben.

Wildlife biologen hebben het vooruitzicht van een prima carrière en in de meeste gevallen vindt hun onafhankelijk onderzoek in de natuur plaats, ver van het kantoor!

Enkele van de taken die door een wildlife bioloog worden uitgevoerd:

 • biologische gegevens en monsters verzamelen ten behoeve van analyse
 • de bevolking van wilde dieren, uitheemse planten en dieren beheren
 • onderzoeksartikelen en verslagen schrijven om hun bevindingen te verklaren
 • presentatie geven aan medewerkers en aan het algemene publiek
 • plannen ontwikkelen ten behoeve van wildbeheer en wildbescherming

Wildlife biologen gebruiken de meest geavanceerde technologieën om hun onderzoek in de buitenlucht en in soms barre klimaten uit te voeren. Er zijn allerlei vaardigheden nodig om deze taken uit te voeren: geduld, uithoudingsvermogen, communicatievaardigheden, kritisch denkvermogen, observatievaardigheid, en sociale vaardigheden.

Een carrière als wildlife bioloog wordt sterk aangeraden voor personen die van alle levende wezens houden, in zowel de zee als op het land.

Enkele voordelen van het kiezen van een carrière in de wildlife biologie zijn de mogelijkheid om de wereld over te reizen en tevens nabij contact te hebben met fascinerende dieren.

Als een carrière als wildlife bioloog je aantrekt zul je evenwel in het buitenland moeten studeren. Dit zijn enkele van de beste plaatsen waar je in het Verenigd Koninkrijk een studie kunt aanvangen:

 • Manchester Metropolitan University: de driejarige Bachelor (Hons) opleiding in wildlife biology reikt studenten de nodige kennis aan om hun toekomstige carrière op te kunnen pakken. Er is ook een vierjarig programma met een research project in het buitenland.
 • University of South Wales: de driejarige wildlife biology course die hier wordt aangeboden reikt studenten een breed scala van onderwerpen aan zoals biological research skills, principles of ecology, vertebrate zoology, and marine en freshwater biology.

De beste banen die beschikbaar zijn voor wildlife biologists zijn: zoöloog, jachtopziener, docent of biotechnoloog.

Lees meer over wildlife biologie

Het Werk van een Microbioloog Begrijpen

Microbiologie is een belangrijke wetenschap die te maken heeft met de studie van alle levende wezens die niet met het blote oog zijn waar te nemen. Deze micro-organismen kunnen bacteriën, virussen, schimmels, protozoa en algen zijn.

microscoop opname van plant met stuifmeelkorrels
Microbiologen houden zich bezig met de fascinerende wereld van het microscopische leven | bron: Pxhere

Degenen die een carrière als microbioloog willen vervolgen hebben vooral een passie voor de wetenschappelijke wereld. Enkele van hun arbeidsterreinen zijn:

 • klinische proeven plannen en uitvoeren
 • onderzoekspapieren schrijven en seminars houden om het algemene publiek en ook medewerkers over hun ontdekkingen in te lichten
 • laboratoria onderhouden
 • gezondheid en veiligheidseisen in de gemeenschap bewaken

Microbiologen kunnen in openbare en particuliere organisaties, in ziekenhuizen en in de voedselindustrie te werk gesteld worden.

Het werk van een microbioloog is van groot belang. Zijn of haar ontdekkingen kunnen leiden tot levensreddende ontdekkingen zoals bijvoorbeeld van medicijnen. Daarnaast kunnen oplossingen gevonden worden om voedsel, water en energie op onze zieke planeet te beschermen.

Enkele van de hoofdredenen waarom geïnteresseerde personen een carrière in de microbiologie willen nastreven: de gelegenheid om onderzoek uit te voeren dat levens kan redden, en een beter begrijp willen krijgen van onze planeet.

Een Masters in Microbiologie kan in Nederland op verschillende plaatsen behaald worden:

 • VU Amsterdam.
 • Radboud Nijmegen
 • Universiteit van Utrecht

Inmiddels is er ook een opleiding in de nanobiologie bij de Erasmus Universiteit.

Microbiologen zijn erg in trek vanwege de academische kennis en de vaardigheden die ze door hun opleiding hebben verkregen. De volgende banen worden aangeboden:

 • nanotechnoloog
 • biomedische scientist
 • waterkwaliteit scientist
 • environmental engineer
 • marinebioloog
 • physician associate
 • wetenschappelijke schrijver

Lees verder over de microbiologie specialisatie

De Basisbegrippen van Biological Engineering

Zuurkast in ziekenhuis
Bioengineers brengen in het lab veel tijd door met het onderzoeken van nieuwe ontdekkingen | bron: Bokskapet op Pixabay

Biological engineering of bioengineering is een wetenschappelijke discipline die vandaag veel wordt benut. Het heeft veel aspecten van de moderne samenleving veranderd. Bioengineering kan worden gezien als het benutten van biologische systemen zoals dieren, bacteriën en planten om bruikbare en economisch levensvatbare producten te produceren.

Bioengineering is interdisciplinair; het combineert aspecten van de biologie en de technologie om biologische systemen en apparatuur te creëren waarmee het leven van de mens verbeterd wordt.

Bioengineers zijn in andere sectoren ook bekend als biomedical engineers, scientists, clinical engineers, or design engineers en ze voeren dagelijks de de volgende werkzaamheden uit:

 • gebruik van computer software om nieuwe materialen en apparatuur te ontwikkelen en te testen
 • voeren onderzoek uit om klinische problemen op te lossen
 • schrijven verslagen en houden presentaties over hun onderzoek of ontdekkingen
 • organiseren klinisch onderzoek van nieuwe medische producten en apparatuur

Biological engineering vindt plaats in een kantoor, een laboratorium, een werkplaats of een kliniek

Bioengineers moeten een passie hebben voor zowel biologie als technologie en ze dienen bepaalde kenmerken te ontwikkelen om succesvol te zijn: communicatieve en probleemoplossende vaardigheden, aandacht voor detail en creativiteit.

Belangrijke redenen om biological engineering te studeren zijn de gewaarborgde werkgelegenheid en het feit dat het leven van de mens positief beïnvloed kan worden.

In Nederland is het mogelijk om in Wageningen biotechnologie te studeren. De driejarige Bachelor of Science opleiding is open voor instroom van VWO studenten met een NT of NG profiel en er is geen numerus fixus.

Je kunt natuurlijk ook in het buitenland terecht, zoals in Engeland. De leeromgeving op de University of Cambridge, de University of Oxford, en de Imperial College London worden geacht bij de beste ter wereld te behoren.

Recentelijk afgestudeerden in bioengineering kunnen banen vinden in de biotechnologische sector als onderzoeker of in andere beroepen zoals opleidingen, ontwikkeling of in het bedrijfsleven.

Kom meer te weten over bio-engineering

Door een tak van de biologie te studeren leer je veel van de wetenschap en de technologie. Je toegenomen vaardigheden maken het mogelijk in welke professionele sector dan ook een succesvolle carrière op te zetten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep