Het is de menselijke natuur om de laatste trends te volgen. Daarom laten we geen kans voorbijgaan om met onze smartphones te zwaaien.

Bijvoorbeeld: foto's maken van het eten dat we in een restaurant hebben besteld om op sociale media te posten – nog zo’n populaire trend.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die tegen de stroom in gaan: kiezen voor een klaptelefoon met minimale digitale mogelijkheden. Vreemd genoeg zorgt dat in sommige gevallen voor voldoende opschudding om de krantenkoppen te bereiken.

Kate Beckinsale is slechts een voorbeeld van een van de mensen die teruggrijpen naar telefoons louter voor telefoongesprekken; in plaats van als handcomputer!

Wat heeft dit allemaal te maken met camera's en fotografie?

Nou, dat is het nu juist: aan de ene kant heb je mensen die snakken naar de nieuwste gadget, geld opzij zetten voor iets waar ze misschien niet het volledige voordeel uit zullen halen.

En dan heb je de mensen die de voorkeur geven aan wat door de mainstream als passé wordt beschouwd: objecten of activiteiten die in deze moderne tijd geen plaats lijken te hebben.

Misschien kunnen sommige activiteiten het beste in het verleden worden gelaten: wat zou er gebeuren met kinderen die nog met hoepel en stok spelen in de drukke straten van vandaag!

Het debat woedt op het gebied van fotografie: film versus digitaal? Hoe zit het met analoge fotografie? Welke plaats krijgen spiegelreflexcamera's, in deze steeds digitaler wordende wereld, waar Photoshop afbeeldingen efficiënter bewerkt dan een retouchering in de donkere kamer ooit zou kunnen?

Laat Superprof nu eens kijken naar de voor- en nadelen van elk van deze vormen van artistieke expressie.

State of the art digitale camera va Nikon
Vooruitgang in digitale fotografie maakt kristalheldere opnamen mogelijk Bron: Pixabay Krediet: Piro4D
De beste leraren Fotografie beschikbaar
Jozefien
Jozefien
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laurens
Laurens
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michelle
Michelle
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
5
5 (5 reviews)
Robbe
29€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Basje
Basje
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Moritz
Moritz
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robin
Robin
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kristof
Kristof
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jozefien
Jozefien
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laurens
Laurens
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michelle
Michelle
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
5
5 (5 reviews)
Robbe
29€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Basje
Basje
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Moritz
Moritz
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robin
Robin
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kristof
Kristof
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De voor- en nadelen van digitale fotografie

Ik moet mijn speelgoed hebben! - Robert DeBeaux

Iedereen die geobsedeerd is door het bezit van de nieuwste en beste, heeft misschien geen idee van de volledige mogelijkheden van het toestel in kwestie.

Weetje: eigenaars van DSLR-camera's die honkvast fotograferen op de automatische instelling, verwaarlozen - of weten misschien niet - dat ze het diafragma en de belichtingstijd handmatig kunnen instellen.

Misschien weten ze gewoon niet hoe ze hun camera moeten instellen voor natuurlijk licht of nachtfotografie ...

Meer gevorderde fotografen hebben workshops of fotografiecursussen gevolgd om volledig te begrijpen waartoe hun compacte of hybride camera in staat is.

Professionele fotografen zijn afgestudeerd aan fotografiecursussen met bachelorniveau.

Na hun jaren op de universiteit weten ze zeker hoe ze elke functie en instelling van hun camera's moeten gebruiken.

En ze hebben de verschillen ontdekt tussen fotograferen met film en digitaal fotograferen.

Digitale camera's zijn gegroepeerd in drie brede categorieën: compact, DSLR en hybride.

Hoewel professionele fotografen verschillende soorten camera's bij zich hebben, worden de meeste van hun commerciële opnames gemaakt met de digitale SLR.

Digitale SLR-voordelen

 1. Beeldkwaliteit: als je fotografeert in minder dan optimale omstandigheden - misschien een beetje landschapsfotografie op een bewolkte dag of straatfotografie in de schemering - compenseert deze camera het gebrek aan licht om verbazingwekkend heldere foto's te maken.
  Je moet natuurlijk je witbalans instellen om de lichtomstandigheden te compenseren.
 2. Focus en sluitertijd: deze camera's stellen zeer snel scherp op je onderwerp en maken meerdere opnamen per seconde mogelijk.
 3. Verwisselbare lenzen: voor elke opname is er een lens!
  Als je bijvoorbeeld een natuurfotograaf bent, wil je een brandpuntsafstand van minimaal 300 mm.
  Omgekeerd, als je een macrofotograaf bent en bijvoorbeeld afbeeldingen van sieraden voor een catalogus maakt, kan je naar je 30 mm-lens grijpen, zodat je alle fijne details in scherp reliëf kunt krijgen.

Digitale SLR-nadelen

Kosten!

De uitgaven voor een kwaliteitstoestel en al zijn uitrusting - lenzen, filters, reservebatterijen, geheugenkaarten, mono- en statief - kunnen in de honderden euro’s oplopen!

En vervolgens beeldverwerkingssoftware aanschaffen, zoals Photoshop of InDesign, samen met een computersysteem dat voldoende verwerkingskracht en geheugen heeft om RAW-bestanden te bewerken of Lightroom uit te voeren ...

Als je een professionele fotograaf bent of net begint met fotograferen, wil je misschien een paar van je beste foto's afdrukken om in een portfolio te plaatsen, zodat je klanten deze kunnen zien en waarderen.

Als dat het geval is, heb je een printer nodig die de kwaliteit en kleurdiepte kan leveren die je op je monitor hebt bereikt.

En je moet investeren in een kalibratiesonde om een ​​getrouwe weergave te garanderen van wat er op je computerscherm staat.

Er zijn geen Adobe-producten of geheugenkaarten nodig om met film te fotograferen!

Wegwerpcamera die nog filmrol gebruikt
Wegwerpcamera's zoals deze zijn nog steeds beschikbaar voor openhartige kiekjes tijdens familiefeesten Bron: Wikipedia Credit: Jud McCranie

De voor- en nadelen van filmfotografie

Natuurlijk kun je point-and-shoot digitale camera's kopen die zijn uitgerust met een minimale zoomfunctie, maar de meest populaire van dit type camera zijn die met film.

Waarschijnlijk de meest bekende hiervan zijn camera's voor eenmalig gebruik: de beruchte wegwerpcamera's. Ze zijn nog steeds erg populair voor openhartige kiekjes op evenementen zoals bruiloften en jubileumfeesten.

Je kunt zelfs camera's met een gelegenheidsthema kopen: hun kartonnen hoezen passen bij de gelegenheid die voorhanden is!

Afgezien daarvan kun je Nikon of Canon point-and-shoot-camera's kopen, hoewel die inmiddels als vintage camera-uitrusting worden beschouwd.

En natuurlijk is er de klassieke Leica, met zijn traditie van uitmuntendheid in fotoapparatuur!

Voor gemiddelde, gevorderde fotografen en professionals die film nog steeds een relevante kunstvorm vinden, zijn er spiegelreflexcamera's en lenzen voor elke scène.

Geïnteresseerd in lezen over fotografie? Ontdek de beste fotoboeken.

Film SLR-voordelen

 1. Geloof het of niet, film levert een betere afdrukkwaliteit dan een geheugenkaart.
  Waarom?
  Elke digitale camera heeft sensoren die zijn geprogrammeerd om balans te vinden in wat ze zien.
  Dus als je een natuurfotograaf bent die herfstbladeren fotografeert, kan je camera het overmatige rood of geel dat hij ziet compenseren door de kleuren te versterken, zodat ze dichter komen bij wat de sensoren verwachten.
  Daarentegen ziet de film wat hij ziet volgens de instellingen die je hebt ingesteld voordat je shoot.
 1. Film is meer vergevingsgezind voor kleine problemen met belichting en focus.Natuurlijk kan zelfs film je foto niet redden als iemand je arm verstopt!
 1. Film biedt een hoger dynamisch bereik; ideaal voor fotograferen in zwart-wit.
  In vergelijking met filmopnames lijken digitaal zwart en wit vreemd genoeg diepte te missen!
 1. Ten slotte: er zijn lagere opstartkosten met filmfotografie, maar men moet onvermijdelijk rekening houden met de kosten van het aanvullen van filmvoorraden en het ontwikkelen van beelden.

Film SLR-nadelen

Het meest voor de hand liggende nadeel van fotograferen met film is dat je op de ontwikkeling moet wachten om te zien of je succes hebt met al je beelden.

Ten tweede komen de voortdurende kosten van film en ontwikkeling ... en de vraag of je je werk aan een laboratorium zou toevertrouwen!

Lab-ontwikkeling betekent dat je absoluut geen controle hebt over hoe je film wordt ontwikkeld en dat je geen gelegenheid hebt om foto's te retoucheren.

Een teken des tijds: veel bedrijven hebben de productie van meerdere soorten films stopgezet, waardoor er minder opties op de markt zijn.

Dat zorgt voor een constante uitdaging voor filmfotografen die al jaren trouw zijn aan een bepaald merk, of wiens specifieke stijl van fotografische kunst een bepaald type film vereist.

Film-spiegelreflexcamera's hebben de neiging om omvangrijker te zijn dan hun digitale tegenhangers, en men moet rekening houden met de juiste opslag van film - uit de hitte en uit de buurt van vocht.

Als je een fotojournalist of reisfotograaf bent, is elk extra gewicht van belang, vooral als je tijdens een opdracht grote afstanden aflegt!

Het klinkt alsof we pleiten voor digitaal, nietwaar? Lees verder voordat je besluit!

Leer meer over de geschiedenis van fotografie.

De ooit populaire Pentax met filmrol
Ooit beschouwd als cutting-edge, worden camera's zoals deze nu vintage genoemd Bron: Pixabay Krediet: Richard Ley

Een vergelijkende studie

 1. Iedereen die de kost verdient als fotograaf - of het nu gaat om portretten of fotojournalistiek - zal je vertellen dat het exponentieel gemakkelijker is om geheugenkaarten op te slaan dan filmrolletjes.
 2. Het is duidelijk gemakkelijker om digitale afbeeldingen up te loaden, en beeldbewerking is een fluitje van een cent met bewerkingssoftware - op voorwaarde dat je leert hoe je deze moet gebruiken.
  Er zijn trucs en een bepaald niveau van creativiteit nodig bij het gebruik van Adobe Lightroom waarvoor bijna een instructeur nodig is om het te leren.
 1. Aan de andere kant missen digitale beelden de nuance die fans van filmfotografie tot op de dag van vandaag bekoren.
  Digitale afbeeldingen hebben een in your face-kwaliteit:
  ze dagen je uit om hun waarheidsgetrouwheid te betwisten, na zo hard te hebben gewerkt om de gebreken die inherent zijn aan de natuurlijke wereld te compenseren.

We houden van die gebreken! We hebben ze nodig om ons niet zo perfecte zelf te weerspiegelen. Iets wat al sinds het begin van fotobewerking een controverse is.

Te mooie, te magere modellen, dramatisch gedrapeerd, onberispelijke teint en fantastisch haar ...

We zeggen zeker niet dat fotomodellen die met film zijn gemaakt, nooit zijn verbeterd tijdens de nabewerking; alleen dat de praktijk explodeerde en daadwerkelijk schade heeft toegebracht met de komst van digitale beeldbewerking.

 1. Waar een professionele fotograaf die met digitale apparatuur werkt de ontspanknop zo vaak kan indrukken als hij wil en geheugenkaarten talloze afbeeldingen kunnen opslaan, moeten fotografen met film extra aandacht hebben voor elk shot.Een filmrolletje heeft maximaal 36 belichtingen, wat betekent dat het kadreren van een opname, het poseren van een onderwerp en het meten van licht allemaal meer aandacht vereisen.
  Tenzij het verspillen van film een ​​favoriet tijdverdrijf is, zal de fotograaf van een spiegelreflexcamera elk element van de opname zorgvuldig overwegen voordat hij een enkele foto maakt.Dit aspect van filmfotografie is de kern van het argument om beelden op film vast te leggen.
 1. Om te weten hoe je met dit medium moet fotograferen, heb je alle artistieke instincten en fotografische vaardigheden nodig die je bezit.
  Regels voor compositie, verlichtingstechnieken - zelfs buitenshuis ! - hoe je onder alle omstandigheden fotografeert: dit zijn allemaal essentiële vaardigheden voor elke fotograaf, maar ze wegen vooral zwaar op de schouders van de filmfotograaf.
 1. Tegenwoordig is iedereen gewapend met een of andere camera, van een smartphone tot een kleine Go Pro-actiecamera die op een statief is gemonteerd.Dat is de reden waarom sommige fotografen terugkeren naar de film:
  In deze digitale wereld is het maken van kwaliteitsfoto's op film een ​​stil en toch oorverdovend bewijs van technische vaardigheden in combinatie met beeldende kunst.

Dit is een echte foto die ik zelf op film heb gemaakt - Edgar Engeland, West End Cameras

Andere argumenten voor film over digitale fotografie zijn onder meer:

 • korrel: filmbeelden zien er minder gepolijst uit - korreliger en echter dan digitaal vastgelegde beelden
 • formaat: film levert een hoger dynamisch bereik; vergelijkbare digitale camera's zijn aanzienlijk duurder
 • controle: fotografen worden graag betrokken bij elke kleine stap in het creatieve proces van het vastleggen van beelden, van het analyseren van onderwerpen tot het bepalen van de ISO - met welke snelheid het moet worden vastgelegd.Het is een beetje zoals het overschakelen van handmatige naar automatische versnellingen in een auto; bij de eerste heb je een mate van deelname aan het rijden: je bent één met je machine.
 • De magie van het zien van het beeld dat je hebt vastgelegd in het chemisch bad.Die alchemie die, zelfs nu we de wetenschap erachter kennen, magisch lijkt, is wat gepassioneerde fotografen inspireert om bij elke opname perfectie na te streven.

Degenen die leren fotograferen met film passen fundamentele fotografische technieken toe met elke klik op de sluiter.

Ze zijn meer gefocust op hun kunst, waarbij ze het constante over en weer vermijden tussen het maken van een opname en het inspecteren op het LCD-scherm van de camera, en zo nodig verwijderen.

Film vergroot de passie voor een puur beeld om een verhaal te versterken.

Is filmfotografie iets voor jou? Je weet het pas als je het probeert.

Schrijf je dan in voor een fotografiecursus of workshop; ga aan de slag met het ontwikkelen: ontdek zelf het gevoel van ontzag terwijl je foto's op blanco papier tevoorschijn komen.

Probeer de filmfotografie-rage: word een volgeling en help deze kunstvorm vitaal en levend te houden in dit digitale tijdperk.

Wie weet? Nadat je zo lang met een set digitale camera's hebt gesjouwd, kan het ook zijn dat jij in jezelf een enthousiaste filmfotograaf aantreft die alleen maar smeekt om zijn vleugels uit te slaan!

Ontdek 20 beroemde fotografiecitaten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Geraldine

Copywriter, leraar en allround curieuzeneus. Als fulltime taaladdict en parttime geluksridder ga ik telkens op zoek naar interessante invalshoeken en verfrissende methodes, om de wereld net dat tíkje anders te zien. Met woorden die naast het hoofd ook het hart masseren. www.geraldinedewart.com