"Fotografie is een kunst; maar het is beter dan een kunst, het is het zonnefenomeen waarbij de kunstenaar samenwerkt met de zon.", Alphonse de Lamartine

Ongeacht de discipline die wordt onderwezen, blijven boeken een essentieel hulpmiddel voor het leren van technieken en advies van fotografie professionals.

Het handboek is niet alleen een eerste kennismaking met de kunst van het fotograferen, maar bevat ook veel verschillende fotografie tips.

Voor een budget tussen € 15,- en € 30,- kan de beginner in fotografie een effectief fotografie handboek kopen. Het draait allemaal om het kiezen van het juiste.

Lees ons advies als je een effectief fotografie handboek wilt aanschaffen en een professionele fotograaf wilt worden!

Leerboek: “J' apprends la Photographie” door Nicolas Croce

Ondernemer en fotografieliefhebber Nicolas Croce helpt studenten met een beknopte handleiding vol fotografie lessen en opdrachten. Waarom neemt je geen fotografie les in Amsterdam om de basisprincipes van fotografie te leren.

Leer de belangrijkste camera technieken
Je kunt technieken van het fotograferen leren uit een boek ǀ Visualhunt - Federico Ettlin - Uruguay

Deze docent fotografie heeft zijn eigen website (in het Frans), waar je tips en extra advies kunt vinden over inlijsten, foto's maken in handmatige of automatische modus, of het kiezen van een statief.

Creativiteit, autonomie, werk ... veel fotografie concepten worden behandeld door deze autodidactische fotograaf!

Naast deze bestseller heeft Nicolas Croce ook Appendre Lightroom en La pose longue gepubliceerd voor diegenen onder jullie die de beheersing van het diafragma en de brandpuntsafstand verder willen verbeteren. Aarzel niet om zijn boeken te kopen om fotografie voor beginners te leren (scherpte-diepte, sluitertijd, natuurlijk licht ...).

De positieve punten:

 • Snelle vooruitgang voor studenten;
 • Begrijpelijke oefeningen voor een beginnersniveau;
 • Mooie foto's met illustraties;
 • Tips voor het maken van prachtige foto's;
 • Een uitleg van de instellingen op de spiegelreflexcamera.

De negatieve punten:

 • Gebrek aan foto's ter illustratie van de oefeningen;
 • Vereist veel werk;
 • Niet vertaald in het Engels en Nederlands.

Een Nederlands alternatief is het boek van Jim Miotke: Praktisch handboek Fotografie, 2011

Aarzel niet om je te informeren over de geschiedenis van de fotografie voordat je begint met leren.

“Composez, réglez, déclenchez! La photo pas à pas", door Anne-Laure Jacquart

Anne-Laure Jacquart wordt erkend als fotograaf en maakt al meer dan twaalf jaar foto's en ontvangt ereprijzen voor haar werk als professionele fotograaf!

Anne-Laure Jacquart geeft haar persoonlijke touch aan fotografie dankzij een bijzondere esthetiek die varieert van flits tot zwart-wit fotografie.

Ze heeft een blog gewijd aan dit thema en helpt studenten hun spiegelreflexcamera (zachte focus, scherpte van de afbeelding, fotostudio of natuurlijk licht) aan te passen en aan hun creativiteit te werken.

Blog bezoekers kunnen ook stap voor stap leren over nabewerking en fotobewerking. Ze legt uit dat nabewerking essentieel is om de interpretatie van bepaalde foto's te veranderen. Het werk van Anne-Laure Jacquart is gunstig voor elke nieuwe leerling!

 De positieve punten:

 • Een zeer compleet fotoboek;
 • Duidelijke uitleg - niet te technisch;
 • Veel illustraties (meer dan 350 foto's);
 • Verschillende gedachtegangen voor de beginnende fotograaf;
 • Vergelijkende foto's voor een kritisch oog.

De negatieve punten:

 • Beperkt tot tips voor beginners;
 • Geen verklarende diagrammen over de werking van een apparaat;
 • Niet vertaald in het Engels en Nederlands.

Neem als Nederlands alternatief eens een kijkje op de website van fotojeroen.nl

“Digital Photography Complete Course: Learn Everything You Need to Know in 20 Weeks", door David Taylor, Paul Lowe, Paul Sanders, and Tracy Hallett

Waarom leer je geen fotografie met wereldwijd erkende fotografen?

Leer fotograferen met behulp van boeken
Wat als je binnen enkele weken kon leren fotograferen? ǀ Visualhunt - Shinsuke JJ Ikegame

Paul Sanders is een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in kunstfotografie en die de technieken van analoge fotografie gebruikt om prachtige foto's in zwart-wit te maken.

Paul Lowe is een fotojournalist die gespecialiseerd is in fotoverslaggeving; zijn beheersing van het apparaat heeft hem vier keer de World Press Photo Award opgeleverd, vooral voor zijn natuurfoto's.

Als onafhankelijke fotograaf werkt Tracy Hallett voor verschillende tijdschriften en is zij geïnteresseerd in stads- en landschapsfotografie en de Britse flora.

Ten slotte is David Taylor een fotograaf die in tientallen fotografie tijdschriften is gepubliceerd, maar ook de auteur van twintig boeken die zijn gewijd aan professionele fotografie opleiding voor beginners.

Kortom, er zijn vier echte professionals die je helpen snel vooruitgang te boeken op het gebied van fotografie!

De positieve punten:

 • Leer snel digitale fotografie;
 • Evocatie van verschillende digitale apparaten;
 • Een overtuigend formaat (les - oefening - oefenblad - MCQ);
 • Glanzende pagina's;
 • Eenvoudig te begrijpen voor de beginners.

De negatieve punten:

 • Photoshop in plaats van Lightroom;
 • De uitleg na de productie;
 • Niet in het Nederlands vertaald.

"Apprendre à photografier en numérique", door Jean-Marie Sepulchre

Wat als je macrofotografie, focus en witbalans zou leren met een foto handboek?

Sinds 1974 is Jean-Marie Sepulchre het hoofd van vele fotoclubs voor gevorderden of beginners.

Hij is de auteur van vele fotografieboeken en heeft vele autodidactische fotografie boeken gepubliceerd die leren hoe je met je smartphone, spiegelreflexcamera fotografeert of analoge fotografie ontdekt.

Jean-Marie Sepulchre publiceert ook e-boeken over specifieke camera's, wat erg praktisch is als je op zoek bent naar informatie.

Ten slotte heeft Jean-Marie Sepulchre een website die voor iedereen toegankelijk is en deskundig advies rechtstreeks uit zijn les handleidingen bevat. Hier kan de lezer de fotokwaliteit van twee modellen vergelijken, de samenstelling van een apparaat bestuderen of een gratis inleidende cursus volgen (via de foto-tutorial en fotoworkshops in NYC) zonder een traditionele fotoschool te volgen.

De site biedt snelle toegang tot de verschillende publicaties van de auteur en hun inhoud.

De positieve punten:

 • Een eenvoudige en educatieve gids,
 • Hulp bij het kiezen tussen verschillende camera's,
 • Uitleg van de functies op je toestel,
 • Perfect voor degenen die niet graag analoge fotografie maken,
 • Geavanceerde fototechnieken (bridge, reflex, compact ...).

De negatieve punten:

 • Zeer algemeen advies, niet gedetailleerd genoeg voor diegenen die expert zijn in fotografie,
 • Gebrek aan instructie voor nabewerking.
 • Online fotografie lessen kunnen nuttig zijn om meer fotografietheorie te verwerven.

Een Nederlands alternatief is: Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie, 2016, door Scott Kelby. Hij schreef o.a. ook: Hoe doe je dat in Lightroom Classic?, 2018 en Het grote landschapsfotografieboek, 2019.

“Photographing Animals, Flora, and Natural Landscapes. Getting Equipped in Order to Learn to Master Photography.”

Leer de geschiedenis van fotografie en de beheersing van het fotograferen van in het wild- en natuurfotografie met deze experts!

Als algemene regel begint de fotografische leerling met het maken van foto's van wat hem of haar omringt, of het nu een park in de buurt van zijn of haar huis, een straat of een bos is.

Deze geweldige, bijzonder gedetailleerde gids is ideaal om stap voor stap je esthetiek, kritische gevoel en creativiteit te ontwikkelen.

Leer fotograferen in de natuur
Ga op avontuur met je digitale spiegelreflexcamera ǀ Visualhunt - San Diego Shooter

Deze auteurs weten waar ze het over hebben. Ivan Roux was de adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift "Science and Macro Life" en vervolgens hoofdredacteur van het tijdschrift "Photography".

Maeva Destombes een journaliste die zich bezig houdt met fotojournalistiek en voedselfotografie.

Ten slotte is Jacques Harbonn journalist voor de tijdschriften over videogames, evenals voor wetenschappelijke tijdschriften en tijdschriften over informatica.

Word een professional met fotografie cursussen. Bijvoorbeeld: fotografie cursus Utrecht!

Maar voordat we je de positieve en negatieve punten van dit vijfde boek geven, kun je een kijkje nemen op enkele van de beste fotografie tips van PetaPixel.com:

1. Kom dichterbij

Het was de beroemde fotojournalist Robert Capa die ooit zei: "Als je foto's niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg." Hij had het over deelname aan de actie. Als je het gevoel hebt dat je afbeeldingen niet 'knallen', neem dan een stap of twee dichter bij je onderwerp. Vul het kader met je onderwerp en zie hoeveel beter je foto eruitziet zonder zoveel verspilde ruimte. Hoe dichter je bij het onderwerp bent, hoe beter je ook gezichtsuitdrukkingen kunt zien.

Capa was oorlogsjournalist en -fotograaf
Capa fotografeerde oorlogssituaties van dichtbij ǀ Visualhunt - Abode of Chaos

2. Maak elke dag opnamen

De beste manier om je vaardigheden aan te scherpen is oefenen. Veel. Fotografeer zoveel als je kunt - het maakt niet echt uit wat. Breng uren en uren achter je camera door. Naarmate je technische vaardigheden in de loop van de tijd verbeteren, kun je ze beter gebruiken om verhalen te vertellen en dat zou ook moeten. Maak je om te beginnen geen zorgen om op een bepaalde manier te fotograferen. Experimenteer. Je stijl - je 'stem' - zal vanzelf verschijnen. En het zal authentieker zijn als het dat doet. - Leah Robertson

3. Zie het licht

Kijk voordat je je camera omhoog brengt waar het licht vandaan komt en gebruik het in je voordeel. Of het nu natuurlijk licht is dat van de zon komt, of een kunstmatige bron zoals een lamp; hoe kun je het gebruiken om je foto's te verbeteren?

Hoe reageert het licht op de scène en het onderwerp? Markeert het een gebied of werpt het interessante schaduwen? Dit zijn allemaal dingen die je kunt gebruiken om een ​​gewone foto buitengewoon te maken.

4. Vraag toestemming

Bij het fotograferen van mensen, vooral in landen met verschillende culturen en talen, kan het moeilijk zijn om te communiceren. Als je in bepaalde landen iemand fotografeert die je niet zou mogen fotograferen, kan het erg snel en lelijk worden als je niet oppast. Dus uit respect moet je altijd toestemming vragen.

Ik ben begonnen met het fotograferen van een reeks schoolkinderen in Pakistan. Dit zijn allemaal geposeerde portretten en ze kijken naar de lens. Mijn gids helpt me met de taal en ik beperk me tot glimlachen, handen schudden, ‘hi-five’ geven en ze het beeld op de achterkant van mijn camera tonen zodra het klaar is. Je zult versteld staan ​​hoe snel mensen zich open opstellen. - Andrea Francolini

De positieve punten:

 • SRC instellingen weergegeven op elke foto;
 • 8 beknopte pagina's over sensoren, zoom en alle basistechnieken voor foto's;
 • Een beschrijving van fotoapparatuur die voor iedereen toegankelijk is;
 • Hoofdstukken gedefinieerd door thematiek;
 • Analyse van het fotograferen in allerlei situaties.

De negatieve punten:

 • De prijs kan te hoog zijn voor een eenvoudige beginner;
 • Te veel thema's voor sommige studenten die op zoek zijn naar een specifiek type opname;
 • Niet te vinden.

Het Nederlandse alternatief hiervoor is Digitale landschapsfotografie, 2011, van Michael Fry

Waarom neem je je digitale camera niet mee en ga je voor je eerste inleidende fotografie cursus niet naar Amsterdam? Of neem een online fotografie cursus!

Need a Fotografie teacher?

Did you like this article?

0 vote(s)
Laden...

Joep