"Het gaat niet om het overbrengen van een visie, maar om het bereiken van mensen door middel van een beeld",  Ansel Adams

Om je kunst te verbeteren, is er niets beters dan het werk van andere kunstenaars bekijken!

Zelfs beginners in fotografie kennen enkele opnamen die verankerd zijn in de geschiedenis en het collectieve geheugen. Maar heb je je ooit afgevraagd welke mannen en vrouwen zich achter zulke kunstwerken verstopten?

Het bestuderen van de geschiedenis van fotografie en zijn grootste uitvoerders is een essentiële stap om een professionele fotograaf te worden. De creatie van een werk behoort ongetwijfeld toe aan grote kunstenaars.

Het duurt slechts enkele minuten om een overzicht te krijgen van de illustere fotografen die hun tijd hebben gemarkeerd.

Superprof onthult zijn top acht van beroemdste fotografen om je te helpen met je fotografie!

1. Mario Testino, Modefotograaf

Mario Testino, geboren in 1954 in Lima, Peru, is waarschijnlijk de meest invloedrijke modefotograaf ter wereld!

De meest beroemde modellen werkte samen met Testino
Een foto van Kate Moss gemaakt door Mario Testino ǀ Visualhunt

Mario Testino is regelmatig te zien in de meest prestigieuze modebladen zoals Vogue, V Magazine en Vanity Fair en heeft momentopnamen gemaakt van de beroemdste modellen en sterren over de hele wereld. Het is aan hem dat we het succes te danken hebben aan bekende merken zoals Burberry of Versace. Zijn manier om de kleding door zijn cameralens te vereeuwigen is volledig uniek.

Kate Moss, Naomi Campbell, prinses Diana ... de populairste vrouwen ter wereld zijn in zijn fotostudio geweest!

Het was pas in 2014 dat Mario Testino zijn meest prestigieuze onderscheiding ontving, namelijk de Order of Knight in the British Empire, die hem beloonde voor zijn bijdrage aan de modewereld. Als je fotografie studeert, kun je je laten inspireren door zijn werk en studio fotografie studeren.

Bekijk ook de geweldige geschiedenis van de fotografie voordat je begint ...

2. Steve McCurry, Fotojournalist

Steve McCurry, geboren in 1950 in de staat Pennsylvania, is een referentie voor alle toekomstige journalistenfotografen!

Deze fotojournalist is vooral bekend om zijn mythische portret van 'het Afghaanse meisje', ook wel Sharbat Gula genoemd, waarin McCurry de schoonheid onthult van de transcendente groene ogen van deze jonge vluchteling die haar thuisland verlaat om Pakistan te bereiken. Een opname dat het symbool is geworden van de vluchtelingen uit de jaren tachtig en het geweld van de oorlog demonstreert.

McCurry heeft alle grote fotografie prijzen gewonnen, van de Life Magazine Award tot de verschillende prijzen van het WordPress agency.

In plaats van oorlogslandschappen te fotograferen, concentreerde McCurry zich graag op het menselijk gezicht en zijn uitdrukkingen, die hij meer onthullend vindt dan welke achtergrond dan ook. McCurry heeft nu zijn leven gewijd aan missies die het Aziatische volk helpen via zijn Imagine Asia Foundation.

3. David Bailey, de Groten Fotograferen

Wat als je zwart-wit- en portretfoto's zou maken met de kunstenaars die David Bailey fotografeerde?

David Bailey was de meest modieuze fotograaf - letterlijk, terwijl hij werkte voor de British Vogue - van de jaren zestig. De fotograaf maakte portretten van enkele van de grootste figuren in de entertainmentindustrie; zijn stijl is gemakkelijk te herkennen dankzij zijn dramatische licht en zijn sobere achtergronden.

Bailey probeerde de 'Swinging London' periode onsterfelijk te maken, waarin Londen DE hoofdstad van de popcultuur en mode bij uitstek was!

Hoewel hij gepassioneerd is over zijn geboorteland Engeland, was David Bailey ook dol op Frankrijk. Hij huwde de Franse filmicoon Catherine Deneuve in 1965. Misschien wil je hem leren kennen via de film Blow-up, wiens hoofdpersonage grotendeels is geïnspireerd op de Engelse fotograaf.

Veel fotoboeken vertellen je meer over de fotografen die geschiedenis hebben geschreven.

4. David LaChapelle, Popfotograaf

Leer je eigen stijl te ontwikkelen door inspiratie te halen uit het werk van David LaChapelle!

LaChapelle beoefende kunst fotografie
Het Laatste Avondmaal gezien door de ogen van David Lachapelle ǀ Visualhunt

David LaChapelle, geboren in 1963 in Fairfield, Connecticut, beoefende kunst fotografie. Het was tijdens zijn jeugd dat hij er gepassioneerd over raakte en een eenvoudige opname van zijn moeder maakte. Zijn passie heeft hem nooit verlaten.

Andy Wharhol zelf merkte zijn talent op en gaf hem zijn eerste baan als fotograaf voor Interview Magazine. Zijn foto's zijn zowel pop als kitsch terwijl ze sterke sociale boodschappen dragen.

Het werk van de Amerikaanse fotograaf is bijzonder divers. Hij regisseerde de muziekvideo van No Doubt genaamd It’s My Life, waarmee hij de prijs won voor de beste muziekvideo van het jaar!

Onder invloed van andere getalenteerde kunstenaars, zoals Salvador Dali en Jeff Koons, blijft David LaChapelle zijn werk wereldwijd exposeren. Waarom bezoek je geen galerie met zijn werk?

Volg een fotografie cursus en word een beroemde fotograaf. Of volg online fotografie cursussen.

5. Edward Sheriff Curtis, Fotograaf van Indianen

Dompel jezelf onder in de geschiedenis van de fotografie door de afbeeldingen te bestuderen die Edward Curtis in de vroege 20e eeuw heeft gemaakt!

Edward Curtis, geboren in 1868 in de staat Wisconsin, is de zoon van een Amerikaanse veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die zwaargewond raakte in de oorlog. Pas in 1895 begon Edward Curtis fotografie te studeren, niet in de laatste plaats vanwege een ontmoeting met prinses Angelina, de dochter van een beroemde Indiaans opperhoofd in de buurt van Seattle.

Al snel maakte Curtis veel portretten van inheemse Amerikanen (of Amerikaanse indianen) die hem meerdere onderscheidingen zouden opleveren. De indianen werden een inspiratie voor Edward Curtis, die ze heeft gefotografeerd van Alaska tot het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Portretten, maar ook religieuze ceremonies, tradities of het dagelijks leven ... niets is aan het oog van deze fotograaf ontsnapt!

Edward Curtis heeft dus grotendeels bijgedragen aan de erkenning van inheemse volkeren onder de inwoners van de Verenigde Staten, als een van de weinigen die in staat was om onder de inheemse bevolking te leven.

De spiegelreflexcamera is essentieel voor deze artiest!

6. Annie Leibovitz, DE fotograaf

Annie Leibovitz is waarschijnlijk de beroemdste vrouwelijke fotograaf ter wereld!

Hier zien we Scarlett Johansson als Assepoester
Annie Leibovitz vind het leuk om haar modellen in een onverwachte scene te plaatsen ǀ Visualhunt - LuisMaram

Annie Leibovitz, geboren in 1949 in de staat Connecticut, was van jongs af aan geïnteresseerd in kunst, vooral schilderen. Tijdens haar studie voelde ze zich enigszins aangetrokken tot fotografie, maar het was tijdens haar reis naar Japan dat ze erdoor werd aangetrokken en ze besloot haar fotografie dromen te volgen bij haar terugkeer naar de Verenigde Staten.

Annie Leibovitz werkte aanvankelijk in zwart-wit en maakte geleidelijk haar weg naar kleur. In 1980 maakte ze een foto die voor altijd iconisch zal blijven.

Ze slaagde erin John Lennon te overtuigen om naakt te poseren, ze fotografeert hem terwijl hij zijn vrouw omhelst en kust. Een paar uur na deze opname wordt Lennon in Manhattan vermoord.

Jarenlang was Annie Leibovitz verantwoordelijk voor het maken van de portretten van de grootste beroemdheden voor Vanity Fair. We zijn haar veel iconische covers verschuldigd, zoals de zwangere Demi Moore of Whoopi Goldberg die in melk baden.

7. Anne Geddes, Jeugdfotografie

Anne Geddes, geboren in 1956 in Australië, was een autodidactische fotograaf met als favoriete onderwerp jonge kinderen en baby's. Beginnend met haar fotografische activiteit in Hong Kong, zouden haar fans een paar jaar moeten wachten tot Anne Geddes serieuzer werd over fotografie, en in het bijzonder het fotograferen van kinderen.

Haar succes kwam met een serie genaamd 'Cabbage Kids', gestileerde foto's waar kinderen rusten in sla/kool bladeren. Deze eigenzinnige kant is duidelijk in haar werk: kinderen worden vaak gefotografeerd als bloemen, feeën of kleine dieren.

Anne Geddes heeft wereldwijd meer dan 18 miljoen boeken verkocht, een icoon van de popcultuur.

We kunnen haar werk ook bewonderen in een aflevering van Friends in seizoen 6, waarin de kamergenoot van Joey een babyportret in hun appartement hangt!

Anne Geddes is de kunstenaar die je moet bestuderen als je van studiofotografie houdt, en vooral als je kinderen wilt fotograferen.

Er zijn heel veel fotografiecursussen in het hele land, kies er een en word een professionele fotograaf.

8. Ansel Adams, Landschapsfotograaf

De natuurfotograaf blijft een van de beroemdste spelers in de fotografie. Als je de verschillende manieren wilt ontdekken om de schoonheid van de natuur met fotografie te onthullen, moet je absoluut inspiratie opdoen van een van de grootste fotografen ter wereld!

Adams was ook milieuactivist
Ansel Adams legde veel natuurlijke landschappen in de VS vast ǀ Visualhunt

Ansel Adams werd geboren in 1902 in San Francisco en was een Amerikaanse fotograaf, maar ook een milieuactivist. Vastbesloten om de natuur in zijn puurste staat te behouden, was Ansel Adams gepassioneerd door de vele landschappen van het Amerikaanse Westen, en fotografeerde ook natuurparken zoals het beroemde Yosemite Park.

De stijl van Ansel Adams is gemakkelijk te herkennen: de fotograaf nam alleen zwart-wit foto's in een groot formaat, waardoor de helderheid van zijn foto's werd benadrukt.

Het jaar 1980 markeerde het hoogtepunt van de carrière van Ansel Adam: de Amerikaanse president Jimmy Carter reikte hem de Freedom Medal uit, de meest prestigieuze medaille in de Verenigde Staten, voor zijn werk als fotograaf en activist.

Ansel Adams stimuleerde het respect voor de natuur en publiceerde ook boeken waarin werd uitgelegd hoe hij zijn fototechniek kon verbeteren zonder de natuur in gevaar te brengen.

Wat als je de biografieën van deze geweldige fotografen leest om te leren hoe je je eigen unieke fotografie stijl kunt ontwikkelen?

Ontdek ook de stoerste fotografen.

Heb je een leraar Fotografie nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep