Kijk je graag naar voetbal en wil je meer weten over de Jupiler pro league? Wil je graag weten hoe de Jupiler pro league tot stand kwam? Dan is dit de geschikte blog voor jou! We gaan het namelijk hebben over de geschiedenis van de Jupiler pro league. Lees dus snel verder en kom er alles over te weten.

Naast tennis spelen is voetbal een van de meest gespeelde sporten in België. Zo zijn er over heel Vlaanderen honderden teams waar je bij zou kunnen gaan voetballen. Voor de meeste mensen is het vaak een hobby waar ze in het weekend voor samenkomen, maar in België zijn er ook veel top voetballers die een hele carrière voor zichzelf kunnen maken.

Elk Belgisch voetbal team kan met zijn of haar team de eerste klasse, ook wel Jupiler Pro league genoemd, bereiken. Hiervoor moeten ze wel kampioen spelen in elke competitie. Indien je team op het laagste niveau zit zal dit een zeer lange tijd kunnen duren aangezien je verschillende reeksen zult moeten winnen over verschillende seizoenen. Hiervoor moeten clubs echter genoeg spelers en een goed genoeg team hebben. Iedere reeks zal namelijk een stuk beter zijn dan de vorige reeks en het niveau en het tempo van de wedstrijden zal een stuk omhoog gaan nadat je club gepromoveerd wordt.

De Jupiler Pro League is de hoogste reeks van de Belgische voetbal competitie!

Individuele spelers hebben echter een grotere kans om tot de professionele teams toe te treden. Zo zullen er tijdens belangrijke wedstrijden vaak Scouts van deze professionele teams komen kijken. Indien ze een speler met potentieel talent zien, zullen ze deze uitnodigen om aan de testdagen deel te nemen.

Wil je meer weten over hoe de Jupiler pro League tot stand is gekomen? Of heb je interesse in de geschiedenis van het competitie systeem van het Belgische voetbal? Dan kun je best even verder lezen.

keeper vangt de bal
Over de jaren heen zijn er veel verschillende teams die in de Jupiler Pro League gespeeld hebben! Bron: Unsplash, credit: prapoth
De beste leraren Voetbal beschikbaar
Xander
Xander
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rayyane
Rayyane
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Faisal
Faisal
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelore
Annelore
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
Mohamed
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
Wannes
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Margaux
Margaux
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ilias
Ilias
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xander
Xander
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rayyane
Rayyane
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Faisal
Faisal
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelore
Annelore
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
Mohamed
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
Wannes
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Margaux
Margaux
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ilias
Ilias
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is de Jupiler pro league

Voordat we je de geschiedenis van de Jupiler Pro League kunnen geven, moet je eerst weten wat dit precies inhoudt. Het Belgisch voetbal systeem is opgedeeld in 6 verschillende niveaus. Het hoogste niveau dat een voetbal team zou kunnen behalen is Niveau 1. Niveau 3 tot en met niveau 6+ worden gezien als amateur voetbal. Niveau 1 en 2 worden beschouwt als profvoetbal, dit zijn dan ook meteen de 2 hoogste niveaus die je in België kunt spelen. De niveaus worden zelf nog verder onderverdeeld:

  • Nationaal: Het hoogste niveau van het Belgisch voetbal. De 2 hoogste niveaus worden ook wel eerste klasse A en eerste klasse B genoemd. In de eerste klasse A zitten de 18 beste teams van het land en spelen ze competitie tegen de andere teams in dit niveau.
  • Regionaal: De teams die op dit niveau spelen, zullen in een bepaalde regio over verschillende provincies kunnen spelen.
  • Provinciaal: De teams in de laagste niveaus zullen enkel tegen andere teams binnen hun eigen provincie spelen. Dit is ook voor veel mensen het niveau waar ze in hun teams zullen spelen.

Er zijn natuurlijk ook veel verschillende mensen die naar de wedstrijden van de top teams willen kijken. Daarom zijn er verschillende sportzenders die de Jupiler pro league uitzenden.

Geschiedenis van de Jupiler pro league

De Jupiler pro league is ook bekend als de eerste Klasse A in de nationale competitie van het Belgisch voetbal. De Belgische nationale competitie werd voor de eerste keer in 1895. In deze tijd bestond de volledige competitie slechts uit 7 verschillende teams. Tijdens deze eerste competitie werden de laatste teams nog niet gedegradeerd. Dit kwam doordat de tweede lagere reeks nog niet bestond. In de loop van de jaren werd deze tweede reeks aangemaakt en zouden de eerste teams van de lagere reeks kunnen promoveren en de laatste teams van de eerste reeks zouden degraderen naar de lagere reeks.

Over de jaren heen werden er steeds meer teams aan de competitie toegevoegd. Zo werd er in 1921 een uitbreiding gedaan naar 14 verschillende clubs. In deze jaren waren er enkele legendarische teams die in 60 verschillende wedstrijden niet verslagen werden. Hierna brak echter de tweede wereld oorlog uit waardoor de voetbal competitie niet altijd volledig afgewerkt kon worden.

De competitie groeide in de jaren 60 uit van 16 verschillende teams tot 20 teams. Dit werd echter te veel om binnen 1 competitie te houden. Daarom werd de eerste klasse nogmaals hervormd naar 18 verschillende eerste klasse teams. Deze vorm van de competitie werd tot 2008 zo gehouden. In 2008 kwam er echter opnieuw een hervorming waar de eerste klas teams beslisten dat de competitie terug zou bestaan uit 16 teams.

In juni in 2022 werd er op de algemene vergadering van de Jupiler Pro League het nieuwe competitie-format ontworpen. Vanaf 2023 zullen er in de eerste klasse 16 ploegen zijn en in de tweede klasse ook 16 teams.

Mensen in voetbal stadion
De top teams in de Jupiler pro League hebben vaak hun hele stadion gevuld wanneer ze een wedstrijd spelen.
Bron: Unsplash, Credit: Thomas Serer

Waar komt de naam Jupiler Pro League vandaan?

Nu je weet hoe de Eerste klasse van de Belgische voetbal competitie tot stand is gekomen kunnen we je ook vertellen waarvan de naam Jupiler Pro League vandaan komt. De Belgische bierbrouwerij Jupiler nam in het seizoen van 1993 en 1994 de rol als hoofd sponsor over van Peugeot. In het seizoen van 1998/99 kreeg de eerste klasse de naam van de grootste sponsor van dat jaar. De competitie reeks werd zo Jupiler liga genoemd.

De naam werd echter in 2001 omgeruild voor de Engelse variant waardoor het van Jupiler liga naar Jupiler League ging. Dit bleef zo tot 2008 waarbij er een volgende naamverandering toegepast werd. Hier kreeg de Liga de naam Pro liga en dit werd ook weer vertaald naar het Engels Pro League. Vanaf 2008 werd het dus de officiële Jupiler Pro League!

Hoe kun je bij een Jupiler Pro League team gaan spelen?

Wil je graag in een team van de eerste klasse spelen? Dan zal dit niet zo heel gemakkelijk gaan. De eerste klasse A en de eerste Klasse B worden namelijk gezien als professioneel voetbal. Hier kun je niet zomaar aan deelnemen. De meeste spelers die in deze teams spelen zijn van jongs af aan al geselecteerd voor het jeugd programma van de pro teams. Hierin worden de kinderen die potentieel talent hebben op een zo goed mogelijke manier getraind zodat ze hun voetbal talenten volledig kunnen ontwikkelen.

Oudere spelers kunnen vaak later in de jeugdwerking terecht komen door aan testdagen deel te nemen. Hier kunnen mensen over heel Vlaanderen terecht om hun voetbal talenten aan de bepaalde pro clubs te laten zien. De trainers van deze clubs zoeken tijdens deze dagen naar talentvolle jonge spelers die hun eerste klasse B team kunnen versterken. Indien je bij een van deze teams terecht komt heb je meer kans om door te groeien tot een van de eerste klasse teams.

Benieuwd naar enkele cijfers van ons Belgische competitie? Lees er hier meer over.

Jeugdteam
De meeste teams in de Jupiler Pro League hebben hun eigen jeugdteams met potentiële professionele spelers.
Bron: Unsplash, Credit: Leah

Trainen om in de Jupiler pro league te komen

Heb je een kind en denk je dat hij of zij echte voetbal talenten heeft? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je kind in te schrijven bij een van de jeugdteams. Hiervoor moeten ze vaak een toelatingsproef doen of aan een aantal algemene trainingen deelnemen. De jongeren die de beste resultaten laten zien krijgen de mogelijkheid om in het jeugdteam terecht te komen.

De kinderen kunnen ook les volgen aan een sportschool. Hierbij krijgen ze naast een volwaardige opleiding ook nog verschillende uren sport per week waardoor de kinderen hun voetbal technieken kunnen verbeteren.

Privé training volgen via Superprof.

Denk je dat je kind veel talent heeft om door te groeien tot een professionele voetbal speler? Wilt hij of zij naast de training nog deel nemen aan extra trainingen om de vaardigheden te verbeteren? Dan kun je best eens een kijkje nemen op het online platform van Superprof.

Via dit online platform kun je namelijk in jouw buurt een privé coach vinden die kan helpen met de voetbal trainingen. Je geeft de regio waar je de training wilt volgen in en je laat weten op welk niveau jouw voetbal vaardigheden liggen. Wanneer je dit gedaan hebt krijg je een lijst te zien met alle verschillende coaches die in jouw buurt beschikbaar zijn om je te komen helpen.

De eerste voetbal training die je volgt via Superprof zal in de meeste gevallen gratis gegeven worden. Dit is namelijk een kennismakingstraining waarbij de coach erachter zal komen waar je precies moeite mee hebt of welke technieken je best kunt trainen om meer kans te hebben om in een eerste klasse A jeugdteam terecht te komen.

Voetballen op voetbalveld
Met een privé coach kun je je voetbal vaardigheden verder ontwikkelen om bij een top ploeg te gaan spelen.
Bron: Unsplash, Credit Travel Nomades

Wanneer deze eerste training voorbij is zal de coach een gepersonaliseerd trainingsschema op kunnen stellen zodat je er zeker van kunt zijn dat je voetbal vaardigheden naar het volgende niveau getild kunnen worden. Je kunt er zeker van zijn dat de coaches trainingen van hoge kwaliteit geven, ze hebben namelijk allemaal ervaring in het geven van privé voetbal trainingen.

Het voordeel aan het volgen van deze privé trainingen is dat je ze zelf volledig kunt inplannen. Indien je je dus ingeschreven hebt voor een van de test dagen van een top ploeg, kun je een aantal extra training sessies inplannen. Op deze manier ben je zo goed mogelijk voorbereid voor deze testdagen en heb je het meeste kans om tot bij een jeugdploeg toe te treden. Wacht dus niet langer en begin vandaag nog met het volgen van een privé training via Superprof.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!