Speel je zelf voetbal en wil je weten in welke reeks jouw team terecht zal komen in het volgende seizoen? Of ben je nieuw tot de sport en wil je graag weten hoe het voetbalsysteem in België in elkaar zit? Dan ben je bij de juiste blog aan gekomen. We gaan vandaag namelijk dieper in op het Belgische voetbal systeem en hoe je met je team naar een andere reeks kunt gaan!

In België zijn er veel verschillende voetbalploegen waarbij je terecht kunt om te leren voetballen of om zelf in de Belgische voetbal competitie te spelen. Er zijn veel verschillende niveaus waarin er competitie wedstrijden gespeeld worden.

Het Belgische voetbal systeem heeft zowel een regeling voor mannen als een regeling voor vrouwen!

Om deel te nemen aan het hoogste competitie niveau zul je een zeer talentvolle voetballer moeten zijn. Vaak zul je niet zonder uitnodiging niet kunnen gaan voetballen voor een van deze teams. Wil je weten hoe je zelf bij een van de beter teams kunt gaan spelen of heb je interesse in hoe het voetbal systeem voor mannen en vrouwen in elkaar zit in België? Dan kun je best even verder lezen, hebben het er namelijk in het volgende deel van de blog over.

Voetbal team voor een wedstrijd
In België heb je verschillende niveaus in het voetballen. Je kunt altijd opzoeken op welk niveau jouw team speelt!
Bron: Unsplash, Credit: Julia
De beste beschikbare leraren
Let's go

Voetbal niveaus in België

In de Belgische voetbal competitie heb je verschillende niveau's waarin je kunt voetballen. Er zijn 2 grote groepen waarin de Belgische voetbal competitie in worden ingedeeld. De Profvoetbal categorie en het amateur voetbal. Deze groepen worden nog eens verder ingedeeld op locatie en op klassen. In België bestaat er ook een officiële competitie voor vrouwen die een eigen onderverdeling per niveau heeft. Lees snel verder en kom er alles over te weten!

Belgische mannen voetbal klassen

De klassen in het Belgische voetbal systeem worden opgedeeld in 3 grote groepen. Er zijn teams die spelen op het nationaal niveau, teams op een regionaal niveau en teams op provinciaal niveau. Elk van deze niveaus heeft nog een eigen onderverdeling. De professionele voetballers spelen in de hoogste klassen zoals de Jupiler Pro League. Deze teams spelen ieder seizoen een competitie om landskampioen te kunnen worden.

Het provinciaal niveau

Het provinciaal niveau is het niveau waarin de meeste amateurvoetbal ploegen spelen. Deze competitie reeksen worden opgedeeld in de 10 verschillende provincies waarin ploegen enkel tegen andere ploegen van deze provincie spelen. Dit niveau is zelf nog eens onderverdeeld in 4 subniveaus. De kampioen clubs van een bepaald subniveau kunnen promoveren naar het hogere niveau en de clubs met de slechtste resultaten zullen degraderen naar een lager subniveau. Op deze manier zal er in elk niveau een gelijk aantal teams blijven zodat de competities ieder seizoen door kunnen gaan. De kampioenen van de eerste provinciale reeks zullen de mogelijkheid hebben om te promoveren tot het regionaal niveau.

Je wilt meer te weten komen over de geschiedenis van onze voetbalcompetitie? Klik hier!

Jongen kijkt naar wedstrijd
De meeste kleinere teams hebben slechts enkele tribunes om naar een wedstrijd te kunnen kijken.
Bron: Unsplash, Credit: Hiam

Het Regionaal niveau

Het regionaal niveau word opgedeeld in 2 grote groepen de Derde afdeling en tweede afdeling. Deze afdelingen hebben zelf een Vlaams en Waalse onderverdeling en per onderverdeling zitten er 2 reeksen van 16 ploegen. Deze 16 ploegen zullen per seizoen 30 wedstrijden in thuis- en uitwedstrijden spelen.

Het Waalse gedeelte heeft in de tweede afdeling slechts 16 clubs die een competitie spelen. In totaal zijn er dus meer dan 100 ploegen die in dit niveau spelen. De kampioenen van de tweede afdeling zullen de kans krijgen om te promoveren tot het nationale niveau.

Het nationaal niveau

Het nationaal niveau is het hoogste niveau in de Belgische voetbal competitie. Dit niveau wordt opgedeeld in 3 verschillende subniveaus. De eerste nationale klasse is de hoogste klasse van het amateurvoetbal in België. Deze competitie reeks bestaat uit 20 verschillende teams die elk 30 wedstrijden spelen in deze competitie. De reeks kampioen zal de mogelijkheid hebben om te promoveren tot de eerste klasse B reeks.

De hoogste reeks van het nationaal niveau is de eerste klasse A. Deze reeks is ook beter bekend als de Jupiler pro league. In deze reeks spelen de beste teams van België. de reeks bestaat uit 16 teams die elke 30 wedstrijden spelen. Deze wedstrijden bepalen welk team de officiële landstitel zal winnen.

Wanneer teams binnen hun reeks kampioen spelen hebben ze de mogelijkheid om naar een hogere reeks in een andere klasse te gaan. Wanneer ze in de hogere reeks spelen moeten ze wel ook aan verschillende voorwaarden voldoen. Indien een amateur team in de eerste nationale klasse wint, zal het aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen voordat het als professioneel team geaccepteerd kan worden in de hogere reeksen.

Groot voetbal stadion
De grootste en meest bekende teams hebben vaak een groot stadion waarin voetbal fans naar de wedstrijd kunnen komen kijken. Bron: Unsplash, Credits: Chris
De beste beschikbare leraren
Let's go

Het Belgisch voetbal systeem voor vrouwen

In België hebben we ook een competitie systeem voor vrouwen. Het vrouwen voetbalsysteem is niet zo extreem uitgebreid maar heeft toch nog ongeveer dezelfde onderverdelingen als de mannendivisie van de sport. De twee grote groepen waarin de vrouwen competitie opgedeeld is zijn: Profvoetbal en Amateur voetbal.

Deze 2 groepen zijn zelf nog eens onderverdeeld in de regio's waar de teams zullen spelen, namelijk Nationaal en provinciaal.

Provinciaal voor vrouwen

Het provinciaal niveau voor vrouwen werkt op dezelfde manier als het provinciaal van het mannenvoetbal. Het is een verzameling van voetbal reeksen die binnen een Belgische provincie worden gespeeld. Dit niveau wordt opgedeeld in 10 verschillende provincies waarin elk amateur team terecht kan om in hun voetbal reeks te spelen. Ook hier hebben de teams verschillende subniveaus van 1ste provinciaal tot 4de provinciaal. Deze reeksen bepalen op welke niveau je in jouw provincie zult spelen.

Nationaal niveau voor vrouwen

Na het provinciale niveau voor vrouwen heb je het Nationaal niveau. Hierin spelen de teams over heel België. Het nationaal niveau is opgedeeld in 4 verschillende klassen:

  • Tweede klasse B: Dit is de laagste klasse van het nationaal niveau. In deze reeks zullen 14 verschillende clubs het tegen elkaar opnemen in uit en thuis wedstrijden. De kampioenen van deze groep zullen kunnen promoveren naar de tweede klasse A! De ploegen die het laagste in het klassement komen te staan riskeren om gedegradeerd te worden naar het provinciaal niveau.
  • Tweede klasse A: Het tweede laagste niveau van het Nationale niveau is Tweede klasse A, ook in deze reeks zitten 14 teams spelen om kampioen te worden van hun reeks. De kampioenen krijgen de mogelijkheid om te promoveren naar de eerste klasse en de laagst geklasseerde zullen riskeren om te degraderen naar de tweede klasse B
  • Eerste klasse: Dit is het laatste niveau wat gezien wordt als "Amateur voetbal" bij de vrouwen. In deze reeks zijn er 16 teams die in totaal 30 wedstrijden zullen spelen. Zoals bij elke reeks zal de kampioensploeg de mogelijkheid hebben om te promoveren naar de Super League reeks, hiervoor moet het team wel eerst een profvoetbal club statuut krijgen.
  • Super League: De Super League is het hoogste niveau van de vrouwencompetitie. In deze competitie spelen slechts 10 clubs die elk 4 wedstrijden tegen elkaar zouden spelen. De winnaars van deze reeks krijgen de landstitel en kunnen zich bewijzen in de internationale kwalificatierondes van de UEFA Women's Champions League. De laagst geklasseerde teams zullen gedegradeerd worden naar de eerste klasse. Deze Super League klasse bestaat slechts sinds 2015.

Doordat de sport over het algemeen meer mannelijke teams heeft is de competitie van de vrouwen een stuk minder uitgebreid. Dit komt doordat voetbal gezien werd als een mannensport en dat er enkel in de laatste jaren meer en meer mensen aandacht gaven aan het vrouwen voetbal. Door de recente populariteit zijn er steeds meer vrouwen teams die opgericht worden en die ervoor zorgen dat de nationale en de provinciale competitie kan groeien!

Benieuwd naar enkele cijfers van ons Belgische competitie? Lees er hier meer over.

Vrouwen voetbal ploeg

Over heel België kun je verschillende voetbalploegen voor vrouwen vinden! Er komen er elk jaar steeds meer bij.
Bron: Unsplash, Credit: Jeffrey

Hoe kun je bij een beter team terecht komen

Veel mensen die graag willen gaan voetballen doen dit bij hun lokale voetbalclub. Tegenwoordig heeft iedere stad wel een eigen voetbal club dat in een amateur reeks kan spelen. Er zijn echter ook verschillende teams die zowel in een amateur reeks spelen en teams op een hoger niveau hebben.

Indien je gewoon wilt leren voetballen en je dit als hobby wilt uitoefenen, kun je vrijwel bij elk team terecht. Maar er zijn ook mensen die graag op een intensieve manier aan de sport bezig willen zijn of zelfs mensen die een effectieve carrière als voetballer willen krijgen. Deze mensen zullen niet veel kunnen groeien als ze bij een lokaal team in het laagste niveau zullen gaan spelen.

Heb jij interesse in het spelen voor een beter team, maar weet je niet hoe je dit zou moeten doen? Dan kun je best even verder lezen, we hebben het er namelijk in het volgende deel van de blog over.

Toetreden tot een top club via Jeugdwerking

De beste ploegen die in de hoogste reeksen van het voetballen hebben vaak een jeugdwerking waarin ze jongeren met voetbal talenten zullen trainen om hun vaardigheden zo volledig mogelijk te laten ontwikkelen. Scouts gaan naar verschillende wedstrijden in verschillende niveaus kijken om de kinderen met veel talenten te vinden. Wanneer je kind geselecteerd word door de scouts zal hij of zij deel kunnen nemen aan de test trainingen. Met een goed resultaat op de testtrainingen zal je kind kunnen toetreden tot het jeugdteam van deze topploeg. Hierdoor krijgt hij of zij ook meer kans om later in het eerste elftal van deze ploeg terecht te komen.

Deelnemen aan testdagen van betere clubs

Verschillende clubs houden doorheen het jaar testdagen. Tijdens deze testdagen kunnen jongeren die hun voetbal talenten willen laten zien, naar een speciale training sessie komen. Tijdens deze trainingssessies zullen de coaches de spelers bestuderen. De spelers met potentieel krijgen de mogelijkheid om voor een aantal trainingen met het echte team mee te trainen en indien dit goed gaat kunnen ze zelfs een plaats krijgen in het jeugdteam!

Privé training via Superprof

Wil je graag meer kans hebben om bij een van deze ploegen terecht te komen? Dan kunnen privé trainingen om je voetbal vaardigheden te ontwikkelen misschien wel iets voor jou zijn. Via het online platform van Superprof vind je verschillende coaches die je kunnen helpen.

De coaches die hun diensten via Superprof aanbieden hebben ervaring in het geven van privé trainingen. Je kunt er dus bijna zeker van zijn dat je voetbal vaardigheden naar het volgende niveau getild zullen worden. Deze privé trainingen zijn ook een handige manier om je volledig voor te bereiden voor de test dagen van deze voetbalclubs! Wacht dus niet langer en plan vandaag nog je eerste privé training in.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!