Of je nu je professionele ontwikkeling wilt verbeteren, je zelfbewustzijn wilt vergroten, of gewoon wat hulp nodig hebt om timemanagement te beheersen - er is een enorm scala aan verschillende ontwikkelingsplannen die je kunt volgen.

Het goede nieuws is dat je geen levenscoach nodig hebt om te kiezen welke voor jou geschikt is. Van het oefenen van mindfulness tot het beheersen van professionele vaardigheden, is hier een handleiding over welke middelen je kunnen helpen je reis te beginnen.

Timemanagement kan een doel voor je zijn
Zelfontwikkeling kan helpen je lange termijn doelen te bereiken ǀ Visualhunt - John Twohig Photography
De beste leraren Persoonlijke ontwikkeling beschikbaar
Deborah
5
5 (2 reviews)
Deborah
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Halid
5
5 (3 reviews)
Halid
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Manou
Manou
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ine
Ine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Myrthe
Myrthe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotte
Lotte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deborah
5
5 (2 reviews)
Deborah
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Halid
5
5 (3 reviews)
Halid
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Manou
Manou
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ine
Ine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Myrthe
Myrthe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotte
Lotte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat zijn Persoonlijke Ontwikkelingsplannen en Vaardigheden?

Het afgelopen decennium is het gesprek over persoonlijke groei en ontwikkeling van vaardigheden drastisch veranderd. Opgroeien, vaardigheidstrainingen en ontwikkelingsvaardigheden werden vaak gekoppeld aan oudere mensen en - hoewel ze probeerden tegemoet te komen aan jongeren - waren ze ook enigszins afgestemd op het oudere publiek. Hoewel het lijkt alsof jongeren gewoon niet zo geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van hun persoonlijke vaardigheden of technische vaardigheden, is de belangrijkste reden waarom zelfhulp tegenwoordig zo populair is geworden, grotendeels te wijten aan verschillende manieren waarop het zichzelf opnieuw heeft gedefinieerd.

Om te begrijpen hoe zelfontwikkeling alles kan beïnvloeden, van het verbeteren van je sollicitatiegesprek vaardigheden tot het bijschaven van je vaardigheden op het gebied van conflictoplossing, kan het nuttig zijn om eerst te begrijpen hoe het veld in de loop der jaren is veranderd.

Je herkent zelfontwikkeling misschien aan de verschillende namen. Hoewel zelfontwikkeling kan worden gevonden onder verschillende aliassen - zelfhulp, zelfzorg, persoonlijke ontwikkeling - beschrijft het veld de actie van vaardigheidstraining en leren om je leven te verbeteren. Deze handeling beslaat het verloop van de menselijke geschiedenis, daarom is het moeilijk om één enkele definitie te bepalen.

Verschillende psychologen zijn echter buitengewoon behulpzaam geweest bij het leggen van de wetenschappelijke basis waaruit veel verschillende theorieën over zelfontwikkeling voortkomen. Een klassiek voorbeeld komt uit de behoeftehiërarchie van psycholoog Abraham Maslow. Hoewel deze hiërarchie in de loop der jaren verschillende hernieuwingen heeft doorgemaakt, verwijzen mensen er tegenwoordig over het algemeen naar als de versie met vijf segmenten of ‘stappen’.

De piramide van Maslow
De vijf stappen naar zelfontwikkeling ǀ Visualhunt - pshegubj

Hoewel de complexiteit van wat elke stap definieert en wat dit betekent op het gebied van zelfontwikkeling een langere uitleg vereist, zijn de basisprincipes eenvoudig kort te beschrijven. Bovenaan de piramide vind je wat kan worden beschouwd als de laatste stap in elk persoonlijk ontwikkelingsplan, namelijk ‘zelfactualisatie’. Deze zelfactualisatie verwijst naar de verbetering van jezelf om betere leiderschapsvaardigheden, verbale communicatie en vooruitgang in je loopbaanontwikkeling te hebben.

Aan de onderkant van de piramide kun je daarentegen basisbehoeften vinden zoals liefde, veiligheid, voedsel, slaap en meer - allemaal gecombineerd in stappen genaamd ‘psychologische behoeften’, ‘veiligheidsbehoeften’ en ‘liefde en waardering behoeften’. Maslow illustreert de theorie dat om hun doelen te bereiken, mensen hun basisbehoeften moeten hebben die zijzelf, hun ouders, de samenleving en de overheid hebben.

Met andere woorden, het stellen van doelen is niet zo effectief als mensen zich zorgen moeten maken dat ze niet genoeg voedsel hebben om hun kinderen te voeden. Deze theorie is absoluut niet bedoeld om mensen in moeilijke sociaal-economische situaties ervan te weerhouden hun vaardigheden te ontwikkelen. Integendeel, het benadrukt het belangrijke feit dat de combinatie van sociale solidariteit en economische veiligheid de vitale basis vormen voor sterke, getalenteerde gemeenschappen. In feite zal iedereen die fan is van gedragseconomie de reeks onderzoeken herkennen die hebben vastgesteld hoe financiële stress de cognitieve vaardigheden van mensen ernstig kan beperken.

Hoewel veel mensen in de zelfhulpgekte zijn gedoken op zoek naar eenduidige oplossingen voor hun inzetbaarheid of interpersoonlijke vaardigheden, suggereert het onderzoek naar zelfontwikkeling dat persoonlijke ontwikkeling veel complexer is dan misschien lijkt. Er is geen twijfel dat zelfzorg het meest toegankelijke niveau heeft bereikt; de dagen zijn verstreken waarop je honderden moest neertellen voor exclusieve toegang tot zelfontwikkelingsmaterialen en -cursussen.

Dat gezegd hebbende, het proces van zelfontwikkeling omvat veel meer dan het volgen van inspirerende berichten op sociale media over zelfzorg. Hoewel het een geweldig uitgangspunt is, is de waarheid dat persoonlijke ontwikkeling meer een levensstijl is dan een hulpmiddel voor eenmalig gebruik. Het goede nieuws is dat als je eenmaal aan de slag bent, je nooit meer wilt stoppen.

Vind een cursus vertrouwen in Amsterdam.

Door zelfontwikkeling leer je jezelf kennen
Of je nu een dromer of realist bent, zelfhulp technieken kunnen je helpen persoonlijk en professioneel te groeien ǀ Pixabay - ExploreMoreUK.com

Hoe Bereik je je Doelen?

Het doorzien van de enorme hoeveelheid zelfontwikkelingsmaterialen kan een ontmoedigende taak zijn, gemakkelijker gemaakt door het feit dat zelfhulp meestal in drie categorieën valt. Voordat je aan je reis begint, moet je een zelfbeoordeling maken van onder welke van deze categorieën je wilt gaan werken.

Ontwikkeling van Professionele Vaardigheden

Binnen al het jargon dat bij het invoeren van je professionele carrière hoort, is een onderliggend concept: zelfontwikkeling zal je altijd helpen je carrière te ontwikkelen. Dit kan worden verklaard door de algemene ruggengraat van elk ontwikkelingsplan te onderzoeken, waarbij een doel wordt bepaald, een plan wordt opgesteld en dat plan wordt uitgevoerd.

Het volgen van ontwikkelingscursussen om harde vaardigheden te verbeteren, zoals programmeren of bedrijfsanalyses, kan duidelijke gevolgen hebben voor je carrière, zoals het verbeteren van de verstandhouding tussen jou en je manager of helpen toevoegen aan je lijst met overdraagbare vaardigheden. Als je echter doelen probeert te bereiken, gewoon om plezier aan je leven toe te voegen - zoals een marathon trainen of elke maand een roman lezen - kan dit voordelen hebben voor je professionele leven. Hier zijn enkele voorbeelden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling in de professionele wereld:

 • Presentatie vaardigheden
 • Effectieve communicatie
 • Non-verbale vaardigheden

Ontwikkeling in Persoonlijke Doelen

Persoonlijke ontwikkeling wordt vaak beperkt tot twee verschillende categorieën, namelijk fitness en geestelijke gezondheid. Hoewel de twee vaak hand in hand gaan, zijn er een overvloed aan activiteiten die je kunt beginnen met oefenen om je vaardigheden in beide te verbeteren.

Harde, concrete doelen stellen is de sleutel tot elke praktijk in persoonlijke ontwikkeling. Hier zijn enkele voorbeelden van activiteiten die deze gedachte weerspiegelen:

 • Wekelijks yogacursussen volgen om aan stress te werken;
 • Een keer per maand praten met een therapeut om angstverminderende vaardigheden en tactieken te ontwikkelen;
 • Deelnemen aan een gemeenschap hardloop programma om vrienden te maken;
 • Begin met tuinieren als een methode om elke dag een beetje tijd voor jezelf te maken.

Ontwikkeling Zelfkennis

Hoewel het leren van nieuwe vaardigheden, of dat nu professionele of levensvaardigheden zijn, een integraal onderdeel van zelfontwikkeling kan zijn, hoeven ontwikkelingsdoelen niet noodzakelijkerwijs fysieke activiteit te omvatten. In feite stellen veel mensen persoonlijke ontwikkelingsdoelen om nieuwe kennis op te doen. Deze kennis neemt vaak deze drie vormen aan:

 • Financieel;
 • Cultureel;
 • Academisch.

Een boek over beleggen lenen of kopen, taalcursussen volgen en deelnemen aan een webinar over voeding zijn allemaal voorbeelden van hoe je kunt oefenen met het ontwikkelen van je kennis. Hoewel veel mensen vaak een mentor inhuren om vaardigheden te leren zoals schilderen of wiskunde, geven anderen er vaak de voorkeur aan zichzelf te onderwijzen om hun ontwikkelingservaring te verbeteren.

Leer Hoe je je Menselijk Potentieel kunt Gebruiken

Ongeacht onder welke van de drie categorieën je valt, uitstelgedrag kan een grote valkuil zijn bij het starten van je ontwikkelingsreis. Hoewel velen van ons gemakkelijk een lijst kunnen opstellen van de slechte gewoonten die ons ervan weerhouden onze doelen te bereiken, is wat veel mensen eigenlijk niet kunnen doen, de juiste gewoonten bedenken om ze te bereiken.

Hoewel assertiviteit en een positieve instelling zeker nuttig kunnen zijn in elk van de verschillende ontwikkelingsprogramma's of -plannen waaraan je kunt deelnemen of die je zelf kunt maken, kan het leren van de kunst van het stellen van doelen belangrijker zijn. Het is zelfs zo belangrijk dat het feitelijk de bepalende factor kan zijn tussen degenen die wel en niet bereiken wat ze willen doen.

Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele van de middelen die je kunt bekijken als je geïnteresseerd bent in persoonlijke groei en ontwikkeling en je vaardigheden om doelen te stellen in de praktijk wilt brengen.

Er zijn podcasts voor zelfontplooiing
Je kunt podcasts inzetten om je te helpen ontwikkelen ǀ Visualhunt - Project on Government Oversight

Hoe Stel je Doelen?

 • De Zeven eigenschappen van effectief leiderschap: als je op zoek bent naar een positievere werkethiek of gewoon probeert het maximale uit je menselijke potentieel te halen, vind je er in dit boek van Stephen R. Covey alles over.

Inzetbaarheidsvaardigheden en Beroepsvaardigheden

 • Beyond the To-Do List: een perfecte podcast om je ontwikkelingsplannen te verbeteren. Je leert alles van het creëren van een haalbare nieuwe gewoonte tot het verbeteren van je zachte vaardigheden, de lessen en gesprekken van Erik Fisher duren dertig tot zestig minuten;
 • The EntreLeadership Podcast: deze podcast wordt georganiseerd door Ken Coleman en biedt niet alleen geweldige lessen voor carrièreplanning of loopbaanverkenning voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ondernemerschap, maar is ook een geweldige aanvulling op alle doelstellingen voor persoonlijkheidsontwikkeling.

Fitness, Geestelijke Gezondheid en Zelfvertrouwen

De Alchemist: hoewel deze klassieke roman misschien geen beelden oproept van stressmanagement, aanpassingsvermogen in moeilijke situaties en emotionele intelligentie, is het verhaal van auteur Paulo Coelho een bewijs van hoe iemands schrijfvaardigheden kunnen helpen bij het verbeteren van je psychologische vaardigheden.

Wat Zeg Je Wanneer Je Tegen Jezelf Praat: het boek van Shad Helmstetter duikt in waarom onze innerlijke monoloog de neiging heeft zo negatief te zijn en wat je kunt doen om het te veranderen - een vaardigheid die je kan helpen of je je conditie wilt verbeteren of je zelfvertrouwen

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep