Of je nu je eigen persoonlijke ontwikkelingsplannen wilt opzetten, jezelf wilt leren kennen of een extra energie boost wilt om je takenlijst aan te vullen – deze blog helpt je de vaardigheden te begrijpen die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

De beste leraren Persoonlijke ontwikkeling beschikbaar
Deborah
5
5 (2 reviews)
Deborah
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Halid
5
5 (3 reviews)
Halid
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Manou
Manou
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ine
Ine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Myrthe
Myrthe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotte
Lotte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deborah
5
5 (2 reviews)
Deborah
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Halid
5
5 (3 reviews)
Halid
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Manou
Manou
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ine
Ine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Myrthe
Myrthe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotte
Lotte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waar Komt Persoonlijke Ontwikkeling Vandaan?

Persoonlijke ontwikkeling kan een moeilijk gebied zijn om te overzien, nog moeilijker gemaakt door het feit dat het alles omvat, van non-verbale communicatie en conflictoplossing tot yoga en meditatie. Hoewel persoonlijke ontwikkeling een onderwerp is dat zo oud is als de menselijke geschiedenis, heeft technologie haar rol in de samenleving van de 21e eeuw opnieuw gedefinieerd. Hoewel vaardigheidstrainingen en lessen in persoonlijke groei in het verleden grotendeels werden verspreid via ontwikkelingscursussen en inspirerende boeken, hebben sociale media het leren over vaardighedenontwikkeling gemakkelijker toegankelijk en betaalbaar gemaakt.

Wat moet ik doen?
Zelfontwikkeling kan je helpen bij het maken van een moeilijke beslissing ǀ Pixabay - Free-Photos

Samen met deze toename van de toegankelijkheid is de uitbreiding van persoonlijke vaardigheden of technische vaardigheid handleidingen gepaard gegaan om zelfontwikkeling praktischer en verteerbaar te maken. De enorme hoeveelheid middelen en materialen die in de huidige omgeving beschikbaar zijn, leidt echter vaak tot verwarring over wat ontwikkelvaardigheden precies zijn en hoe men deze kan gaan oefenen.

Hoewel de geschiedenis achter persoonlijke ontwikkeling kan helpen op je reis naar zelfontwikkeling, kan het begrijpen van een eenvoudige definitie voldoende zijn om je op weg te helpen. Persoonlijke ontwikkeling omvat het stellen van doelen, het plannen van hoe je deze doelen zult bereiken en het uitvoeren van je plan.

Hoewel het misschien te vereenvoudigd klinkt, is de verrassende waarheid dat mensen eigenlijk niet zo goed zijn in het stellen van doelen. Voordat je je zorgen maakt over het verbeteren van je inzetbaarheid, het verbeteren van verbale communicatie of het verbeteren van je interpersoonlijke vaardigheden, begin je met het oefenen van je techniek bij het stellen van doelen. Voor veel mensen is het stellen van gemakkelijke en dubbelzinnige doelen de reden waarom ze nooit echt bereiken wat ze van plan zijn te doen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat voor de meerderheid het bereiken van haalbare maar moeilijke en goed gedefinieerde doelen de beste manier is om in elke situatie vooruitgang te boeken.

Hier zijn enkele voorbeelden om het verschil in moeilijkheidsgraad tussen vage doelen en concrete doelen te benadrukken:

 • In plaats van te zeggen: "Ik ga meer sporten", zeg ik: "Ik zal elke dag voor het werk strekoefeningen doen";
 • In plaats van "Ik zal het beter doen op mijn examens", kun je streven naar "Ik zal tien punten hoger scoren op mijn volgende examen";
 • In plaats van dit doel te stellen, "Ik zal mijn bedrijf verbeteren", kun je beter het doel stellen: "Ik zal tien procent meer omzet genereren dan vorig jaar".
Begin je dag positief
"Ik ga elke ochtend oefenen" in plaats van "Ik ga meer bewegen" ǀ Visualhunt - huffcumptin

Op deze manier creëer je een effectievere communicatie met jezelf over wat je op korte en lange termijn wilt bereiken. Of je nu verder wilt gaan in je loopbaanontwikkeling, of je mentale gezondheid wilt veranderen, het stellen van goed gedefinieerde doelen moet de eerste stap zijn in elk van je projecten.

Zorg ervoor dat je deze adviezen bekijkt om je zelfhulpproces te verbeteren.

Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling

Dus, wat zijn precies persoonlijke ontwikkelingsvaardigheden? Of je nu bezig bent met zelfontwikkeling voor carrièregroei of persoonlijke doelen, het kan moeilijk zijn om te begrijpen wat een persoonlijke ontwikkelingsvaardigheid is. Of je nu ontwikkelingsprogramma's volgt om aan je presentatievaardigheden te werken, carrièreonderzoek verkent of gewoon je menselijke potentieel wilt benutten - hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Vind een cursus vertrouwen in Amsterdam.

Definieer Persoonlijke Ontwikkeling voor Jezelf

Persoonlijke ontwikkeling is een kneedbare term, waarvan de enige, onveranderlijke definitie is dat het gaat om het stellen en uitvoeren van doelen. Het probleem met deze term is echter dat veel mensen het onbenaderbaar of verouderd kunnen vinden. Om persoonlijke ontwikkeling toe te passen op je persoonlijke en carrièredoelen moet je een definitie van zelfontwikkeling opbouwen die is afgestemd op jouw leven.

Persoonlijke ontwikkeling kan in het algemeen onder drie brede categorieën vallen die, zodra je de categorieën identificeert waaronder je zou willen werken, het verwerven van nieuwe vaardigheden gemakkelijker kunnen maken. Vooruitgang in een van deze categorieën - carrière, persoonlijk en kennis - kan en vereist vaak groei in de andere twee. Ze zijn echter vaak verschillend en kunnen beter worden begrepen door te kijken naar de vaardigheden die ermee te maken hebben.

 • Carrière:
  • Professionele vaardigheden
  • Baan vaardigheden
  • Leidinggevende vaardigheden
 • Persoonlijk:
  • Fitness vaardigheden
  • Geestelijke gezondheidsvaardigheden
 • Kennis:
  • Lees- en schrijfvaardigheden
  • Studievaardigheden

Hoewel het hebben van een van deze levensvaardigheden je net zo waarschijnlijk een sollicitatiegesprek zal bezorgen als het is om je gewoon gelukkiger te maken, kan het opstellen van een definitie van persoonlijke ontwikkeling rond een van deze categorieën het gemakkelijker maken om je ontwikkeling te plannen. Als je bijvoorbeeld weet dat je wilt werken aan een persoonlijke vaardigheid zoals fitness, kun je je je definitie voor zelfontwikkeling richten op het vaststellen van fitnessdoelen met een regelmatige frequentie.

Als je deze vaardigheid oefent in het bouwen van definities rond je steeds veranderende prioriteiten, kun je je aanpassen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Werk Productief aan Slechte Gewoonten

Leer slechte gewoonten af
Beslis voor jezelf wat je echt niet meer wilt doen en probeer dat te realiseren ǀ Pixabay - ernestoeslava

Slechte gewoonten kunnen zowel expliciet als subtiel zijn. Zo subtiel, dat velen zich in feite niet realiseren dat we ze elke dag met ons meedragen. Een voorbeeld van een gemakkelijk identificeerbare slechte gewoonte is uitstelgedrag, dat vaak veel moeilijker te verdrijven is dan te identificeren.

Sommige voorbeelden van slechte gewoonten die moeilijker te lokaliseren zijn het missen een positieve houding in zelfs de meest ongedwongen situaties of het missen van de assertiviteit om nee te zeggen tegen kansen die je zullen schaden of overweldigen.

Hier zijn enkele tips om je te helpen productiever te werken aan je slechte gewoonten:

 • Word beter in het identificeren van slechte gewoonten door voortdurend in contact te blijven met hoe je je voelt nadat je een taak hebt volbracht;
 • Werk aan een positieve werkethiek door je te concentreren op de lessen die je hebt geleerd uit moeilijke, verwarrende en stressvolle situaties in plaats van erin te blijven rondhangen.

Onderzoek voor Groei en Ontwikkeling

Als je meer overtuigingskracht nodig hebt om te beginnen met het implementeren van persoonlijke ontwikkelingsvaardigheden in je leven, is keer op keer aangetoond dat de meest succesvolle mensen nooit stoppen met leren. Of je nu aan je overdraagbare vaardigheden werkt of gewoon een betere verstandhouding met je buren wilt opbouwen, je hoeft geen levenscoach te worden om te leren hoe je je doelen beter kunt bereiken.

Het voortdurend bijwerken van je methoden voor persoonlijke ontwikkeling hoeft geen taak te zijn die je alleen uitvoert. Of je nu een mentor in je gemeenschap of via een podcast vindt, een ervaren begeleider kan je voortgang leuker en effectiever maken.

Een mentor kan je helpen
Een begeleider kan je helpen je helpen met zelfontwikkeling en nieuwe vaardigheden ǀ Visualhunt - Muskateller

Pas Dagelijks Zelfontwikkeling Toe

Nu je begrijpt wat ontwikkelingsdoelen zijn en hoe je zelfevaluatie, zelfkennis en mindfulness kunt toepassen op je persoonlijke groei, kun je beginnen met het ontwikkelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan op maat om je leven te veranderen.

Of je persoonlijke ontwikkelingsdoelen te maken hebben met je werk, harde vaardigheden of trainingsplannen, het ontwikkelen van een plan om je doelen uit te voeren, hoeft niet moeilijk te zijn. Om jezelf te verbeteren en je nieuwe gewoonte in het stellen van doelen te cultiveren, moet je onderzoek doen naar het opstellen van een plan waaraan je je daadwerkelijk zult houden.

Enkele algemene regels om in acht te nemen wanneer je doelen stelt en je persoonlijk ontwikkelingsplan maakt, zijn:

 • Beschrijf je doelen en begrijp welke vaardigheden je moet toevoegen aan je vaardigheden;
 • Verbeter je ontwikkelingsplannen door te bepalen welke stappen nodig zijn en in hoelang je deze wilt voltooien;
 • Begin je ontwikkelingsplan en houd je voortgang bij.

Hoewel deze stappen niet ingaan op alle kenmerken van een geweldig plan voor zelfontwikkeling, dienen ze wel om een ​​idee te geven waar je moet beginnen. Een van de manieren waarop je je persoonlijke en loopbaanplanning kunt uitvoeren, is om de verschillende boeken, artikelen en podcasts met betrekking tot zelfontwikkeling te bekijken.

Een goed voorbeeld is te vinden in de populaire podcast School of Greatness. Georganiseerd door Lewis Howes, duikt deze podcast in de persoonlijkheidsontwikkeling en vaardighedenlijst van iedereen, van atleten van wereldklasse tot beroemde (film)sterren. Als je geïnspireerd wordt door en het beste leert van een interviewstijl, kunnen podcasts zoals deze en vele anderen de perfecte manier zijn om meer te leren over overdraagbare vaardigheden of stressmanagement.

Als je geïnteresseerd bent in meer manieren om persoonlijke ontwikkeling in je dagelijkse leven toe te passen, anders dan naar podcasts luisteren, kun je een of meerdere keren per dag momenten van zelfontwikkeling proberen. Een voorbeeld hiervan kan zijn:

 • Oefen je sociale vaardigheden door met verschillende collega's op het werk of op school te praten;
 • Train je meditatie en schrijfvaardigheden door een dagboek bij te houden;
 • Besteed wat tijd uit je dagelijkse schema om een ​​nieuwe taal te oefenen.

Persoonlijke ontwikkeling wordt vaak beschouwd als een levenslange achtervolging vanwege het feit dat het kan helpen nieuwe betekenis aan je leven toe te voegen, maar ook de manier verschuift waarop je problemen kunt bekijken en oplossen.

Persoonlijke Ontwikkelingsplannen

Hoewel het moeilijk kan zijn om een ​​ontwikkelingsfabriek te creëren om zelfvertrouwen, emotionele intelligentie of managementvaardigheden te vergroten, kan het helpen om met wat zelfbewustzijn en tijdmanagementvaardigheden in de planningsfase te duiken. Of je nu wilt werken aan communicatieve vaardigheden of andere zachte vaardigheden, begin met het identificeren van een persoonlijk ontwikkelingsdoel waar je naartoe wilt werken. Lees deze handleiding om een ​​plan te maken, dat aan jouw behoeften en planning voldoet.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep