"Het is bewezen dat sporten de kans op borst- of darmkanker met 25% vermindert. Bovendien kan het, als het tijdens de behandelingen regelmatig en intensief genoeg beoefend wordt, de kans op herval met 50% verminderen".

Het lijkt er dus op dat je hele leven aan sport doen een uitstekend middel tegen kanker is. Lichaamsbeweging is immers altijd van cruciaal belang geweest voor een gezonde levensstijl, en is erg bevorderlijk in de strijd tegen allerlei chronische ziekten. Sport is bijvoorbeeld heel goed om je bloeddruk te verlagen.

In 2020 werden in Vlaanderen ongeveer 95.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Volgens onderzoek is kanker zowel bij mannen als bij vrouwen de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte vóór de leeftijd van 65 jaar.

Tegenwoordig zijn oncologen niet alleen experts in chemotherapie, maar zijn ze ook een soort fitnesscoach, want een goede lichamelijke conditie draagt onvermijdelijk bij tot de bestrijding van de gevolgen van kanker.

Vind je geschikte personal coach met Superprof om direct aan je personal training te beginnen.

Om te voorkomen dat kanker terugkeert bij iemand die al eerder kanker heeft gehad, wordt sport en lichaamsbeweging aanbevolen - maar simpele dagelijkse bezigheden zullen daarbij niet voldoende zijn.

In dit artikel lees je hoe je obesitas aanpakt met personal training.

Verlaag het risico op herval met sport
Verlaag het risico op de terugkeer van kanker met sport! (Bron: Unsplash.com)

Medische professionals raden aan om met relatief intensieve sporttraining te beginnen om zelfs het geringste risico te vermijden dat de kanker bij een patiënt terugkomt.

Wanneer iemand zijn kanker met succes heeft bestreden, heet dit remissie, omdat het onzeker is of de kanker nog terug kan komen. In dit artikel onderzoekt Superprof de effecten van sportcoaching op het risico van herval.

Lees hier hoe je psychische aandoeningen overwint met een personal trainer.

De beste leraren Personal trainer beschikbaar
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Gezonde levensstijl, gezond lichaam - Waar is de wetenschap?

"Als we de voordelen van lichaamsbeweging in een pil konden omzetten, zou die pil door iedereen worden gekocht, door elke kankerspecialist worden voorgeschreven en door elke overheid worden gesubsidieerd. Het zou worden beschouwd als een grote doorbraak in de behandeling van kanker". - Prue Cormie, klinisch onderzoeker, inspanningsfysioloog en voorzitter van de COSA-richtlijnencommissie voor lichaamsbeweging bij kanker

Dr. Cormie stelt zelfs dat het schadelijker is om zieke patiënten van lichaamsbeweging af te houden.

Maar wat is precies het effect van sport op het lichaam? In een wetenschappelijk artikel getiteld 'Exercise-induced biochemical changes and their potential influence on cancer: a scientific review' (Thomas RJ, Kenfield SA, Jimenez A. Exercise-induced biochemical changes and their potential influence on cancer: a scientific review. British Journal of Sports Medicine 2017;51:640-644), onderzoeken de auteurs de subtiele en sterke veranderingen die optreden in kankerverwekkende cellen, genen en hormonen in ons lichaam.

Na het sporten ondergaat ons lichaam biologische, metabole, epigenetische en inflammatoire veranderingen.

" Lichaamsbeweging kan de fenotypische expressie van geërfde genen beïnvloeden via epigenetische biochemische mutaties aan chromosomen, zoals histonmodificaties, DNA-methylering, expressie van microRNA's (miRNA's) en wijzigingen van de chromatinestructuur. "

"Telomeren, de sequenties van nucleotiden aan het eind van de chromosomen die hun integriteit beschermen, worden bij elke celdeling korter, zodat de lengte van telomeren samenhangt met de biologische leeftijd. Lichaamsbeweging heeft ook epigenetische effecten op het telomeer, waardoor het wordt beschermd tegen transcriptiefouten als gevolg van de transcriptie van niet-coderend RNA, wat tijdens de celdeling gebeurt, en waardoor de telomeer niet wordt ontregeld. In een klinische studie bij mannen met vroege prostaatkanker hadden degenen die regelmatig sportten en gezond aten langere telomeren en een geringere prostaat-specifiek antigeen progressie in vergelijking met de sedentaire patiënten met minder gezonde eetgewoonten".

"Vasoactief intestinaal peptide (VIP) is een neuropeptide dat de proliferatie, overleving, androgeenresistentie en de-differentiatie in menselijke borst- en prostaatkankercellijnen verhoogt. Het is aangetoond dat serum VIP tijdelijk toeneemt na acute inspanning."

" Lichaamsbeweging, vooral als die intensief is, produceert reactieve oxidatieve species (ROS) die, als ze substantieel zijn, de oxidatieve stress op het DNA verhogen, wat mogelijk kan bijdragen tot het ontstaan en de ontwikkeling van kanker."

"Hitteschokproteïnen (HSP's) worden in weefsels geproduceerd als reactie op een grote verscheidenheid van fysiologische en milieu-insulten, waaronder infectie, hypoxie, hyperthermie, dexamethason en chemotherapie. Ze nemen ook acuut toe na een zware inspanning."

"Hoge niveaus van androgenen worden in verband gebracht met een hogere incidentie van prostaatkanker, maar wat er gebeurt met testosteron na de training is complex en hangt af van het onderliggende fitnessniveau, de trainingsintensiteit en zelfs de stemming op het moment van de training."

"Irisine is een type I trans-membraan boodschapper-eiwit, dat in spiercellen wordt geproduceerd als reactie op lichaamsbeweging. Eén studie meldde dat hogere niveaus verband hielden met een gunstiger prognostisch risico van borstkanker bij diagnose. In laboratoriumstudies verminderde irisine aanzienlijk de proliferatie, migratie en levensvatbaarheid van kankercellen in kwaadaardige kankercellijnen, zonder de niet kwaadaardige cellen aan te tasten".

"Hogere niveaus van inflammatoire markers zijn ook in verband gebracht met de verspreiding van kanker, meer gevorderde kankers bij presentatie en een verhoogd risico op kankerspecifieke mortaliteit. Markers van chronische inflammatie zijn hoger bij mensen met overgewicht, een zittend beroep, mensen met een slecht dieet, diabetes type II en ouderen".

"Het is al langer bekend dat lichaamsbeweging de plasma-insulinespiegel verlaagt, wat leidt tot een verhoogde insulinegevoeligheid bij zowel vrijwilligers als atleten, maar meer recentelijk is deze biochemische respons gerapporteerd in inspanningsinterventiestudies waarbij overlevenden van borstkanker betrokken waren."

"Obesitas, oestrogeen, leptine en de effecten van gewichtsverlies: De neuropeptide cytokine leptine en het geslachtshormoon oestrogeen worden aangemaakt in vetcellen, zodat vrouwen met overgewicht, vooral postmenopauzale vrouwen, hogere endogene niveaus hebben. Van leptine is bekend dat het rechtstreeks en onafhankelijk borstkanker bevordert, alsook door betrokkenheid bij de oestrogeen- en insulinesignaleringsroutes, via versterkte angiogenese en celproliferatie, hetgeen het verband verklaart tussen hogere leptineniveaus, adipositas en hormoongerelateerde kankers zoals borst-, prostaat- en eierstokkanker".

"Lichaamsbeweging en het aanpassen van het dieet helpen bij gewichtscontrole en verlagen de serumtriglyceriden en het cholesterolniveau, en bevorderen de verhouding tussen lipoproteïne met hoge dichtheid en lipoproteïne met lage dichtheid. Epidemiologische studies hebben erop gewezen dat hoge cholesterolgehalten in het bloed in verband worden gebracht met een verhoogd risico op kanker en de progressie van kanker".

"Vitamine D-niveaus en blootstelling aan zonlicht: overmatig zonlicht, vooral in combinatie met zonnebrand, is de belangrijkste oorzaak van epitheliale huidbeschadiging, vroegtijdige veroudering en huidkanker, en moet derhalve worden vermeden. Aan de andere kant heeft regelmatige blootstelling aan de zon een kankerbestrijdende eigenschap doordat een adequaat serum vitamine D-gehalte wordt gehandhaafd".

"Psychologisch welzijn: Angst en depressie zijn niet alleen ingrijpend, maar worden ook in verband gebracht met een verminderde levensverwachting na radicale kankerbehandelingen. Regelmatig bewegen, vooral in groepsverband en in combinatie met programma's voor ontspanning, mindfulness en gezonde voeding, kan de stemming verlichten en angst voor een terugval verminderen.

"De conclusie is dat klinische studies wijzen op een aanzienlijk nut van regelmatig bewegen na het krijgen van kanker om het welzijn en de gevolgen van de ziekte te verbeteren."

Een personal trainer uit Gent of ergens anders in Vlaanderen? Waarom nog langer wachten?

De wetenschap steunt sporten in de strijd tegen kanker
Wetenschappelijke studies wijzen erop dat sport de gevolgen van kanker kan verhelpen! (Bron: Unsplash.com)

Voer de strijd tegen diabetes met een personal trainer!

Wat zegt deze uitgebreide wetenschappelijke studie over de effecten van lichaamsbeweging op het voorkomen en genezen van kanker?

De bovenstaande studies vertellen ons dat we een zekere controle hebben over onze gezondheid. Hoewel we altijd hebben gedacht dat kanker mensen willekeurig treft, wat waarschijnlijk nog steeds het geval is (want anders zouden wetenschappers al veel dichter bij een geneesmiddel staan, nietwaar?), zijn de feiten duidelijk: het is bewezen dat lichaamsbeweging de overlevingskansen van een ziekte als kanker aanzienlijk verhoogt en in sommige gevallen zelfs kanker helemaal voorkomt.

Als dat geen motivatie genoeg is om te gaan sporten, dan weet ik het ook niet meer!

Welk niveau van sportcoaching heb je nodig?

Kenmerkend voor kanker is een ongebreidelde deling van abnormale cellen in bepaalde delen van het lichaam. Gekloonde cellen verkrijgen eigenschappen die lijken op die van gezonde cellen, en delen zich oneindig verder in het lichaam.

Sommige cellen migreren ook naar andere delen van het lichaam, waardoor er gezwellen ontstaan en de kanker zich snel verspreidt. Daarom is het zo dat hoe later iemand een kankerscreening ondergaat, hoe moeilijker het is om de kanker te behandelen en hoe groter het risico op herhaling is.

Daarom is het belangrijk om een plan voor lichaamsbeweging te volgen, dat wordt ondersteund door een zorgteam, met de expertise van een gespecialiseerde fitnesscoach.

Ook digitaal kan je live lessen volgen. Vind je geschikte online personal training via Superprof.

De effecten van kanker voorkomen kan met een fitnesscoach.
Volg een plan met een fitnesscoach. (Bron: Unsplash.com)

Naarmate de ziekte vordert, kunnen patiënten ontstekingsverschijnselen krijgen als gevolg van de afscheiding van cytokinen, wat leidt tot geestelijke en lichamelijke vermoeidheid.

Cytokinen zijn cellulaire signaalstoffen die worden gesynthetiseerd door cellen van het immuunsysteem. Met andere woorden: deze stoffen spelen een actieve rol in de ontwikkeling, de immuunrespons, de ontsteking en de voortplanting. Daarom dragen zij ook bij tot de deling van kankercellen.

Cytokinen dragen bij tot de afbraak van de spieren in een persoon die aan kanker lijdt. Het is bewezen dat één van de beste behandelingen voor spieropbouw en -versterking lichaamsbeweging en fitnesstraining is.

Door het niveau van de cytokinen in het bloed te verlagen, zal lichaamsbeweging het gevoel van vermoeidheid efficiënt bestrijden en tegelijkertijd werken aan de versterking van de spieren, wat noodzakelijk is om aandoeningen zoals sarcopenie te voorkomen.

Als het te moeilijk is, kunnen patiënten beginnen met kleine, lichte inspanningen, waarbij ze eerst een lichamelijke activiteit beoefenen die ze comfortabel en vertrouwd vinden, voordat ze iets meer gevorderd of intensiever gaan doen.

Door aan sport te doen, vermijd je ook een te hoge bloeddruk.

Begin met kleine inspanningen en bouw langzaam op
Opbouwen vanuit kleine inspanningen is vaak de beste manier om te beginnen! (Bron: Unsplash.com)

Ook moet worden opgemerkt dat gewichtstoename een grote risicofactor voor herval en bijkomende ziekten inhoudt. Om gewichtsverlies te stimuleren, zal een fitnesscoach je nieuwe beste vriend zijn!  Je zult merken dat de combinatie van lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl alleen maar bevorderlijk is in je strijd tegen kanker.

Dus welke soort coaching kan bijdragen aan de behandeling van kanker? Kan trainen als een topatleet aangepast worden aan oncologie en gezondheidszorg?

Sinds het voorjaar van 2016 voert een regionaal kankeronderzoekscentrum in Frankrijk een innovatief experiment uit op het gebied van oncologie: sommige patiënten worden lichamelijk en geestelijk getraind en behandeld alsof ze topatleten zijn.

De resultaten zijn zo overtuigend dat de Universiteit van Marseille bij het begin van het academisch jaar 2017 zelfs een diploma onco-coaching in het leven zal roepen. Het doel - Rebond genoemd - is om mensen in revalidatie aan te moedigen om intensief te sporten en zo herval te voorkomen.

De kennis en expertise van topsportleraren zou dus geïnvesteerd kunnen worden op het gebied van de gespecialiseerde geneeskunde!

Aan je gezondheid werken lukt het best met een personal trainer!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!