Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt zwaarlijvigheid of overgewicht omschreven als "abnormale of overmatige vetophoping die een risico voor de gezondheid inhoudt".

Eén op de twee mensen lijdt vandaag de dag aan overgewicht of zwaarlijvigheid. We weten nu bovendien dat zwaarlijvigheid een risico inhoudt op de ontwikkeling van ziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Overgewicht is niet alleen een levenslang risico, het is ook een lichamelijke en psychische handicap. De laatste twintig jaar is fitness oaching ook als behandeling steeds populairder geworden als middel om af te vallen en andere chronische ziekten te bestrijden.

Lees hier hoe je psychische aandoeningen overwint met een personal trainer.

Obesitas in Nederland
Obesitas neemt toe in Vlaanderen, en bereikt elk jaar opnieuw gevaarlijke niveaus. (Bron: Unsplash.com)

Sport en beweging doen je niet per se afvallen, maar het levert wel een hoog energieverbruik op, waardoor je overtollige calorieën kunt verbranden, gifstoffen kunt afvoeren, spieren kunt opbouwen en slanker kunt worden.

Regelmatig bewegen is dus een essentieel aspect van een gezonde levensstijl en een geslaagd programma voor gewichtsverlies.

Hoe kunnen we dus zwaarlijvigheid overwinnen? Door de deskundigheid van een personal trainer in te schakelen - iemand die zich inzet om zijn cliënten gezond te helpen worden en af te vallen! Personal training Antwerpen. Met dit weet Superprof genoeg waar je naar op zoek bent. Waarom nog langer wachten?

In dit artikel laat Superprof je alle trucs zien om zwaarlijvigheid te overwinnen.

Zoek een online personal trainer.

De beste leraren Personal trainer beschikbaar
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Obesitas: Hoe is de situatie in Vlaanderen?

Het aantal mensen dat in Vlaanderen aan zwaarlijvigheid lijdt neemt gestaag toe, zozeer zelfs dat nu van een pandemie gesproken wordt.

Laten we - voor de statistieken aan de orde komen - eerst omschrijven waar we het precies over hebben. We maken een onderscheid tussen overgewicht, zwaarlijvigheid en morbide zwaarlijvigheid.

Om de lichamelijke gezondheid van patiënten te beoordelen, gebruiken artsen de body mass index (BMI), die de verhouding aangeeft tussen de totale lichaamsmassa en de lichaamslengte.

Volgens de WHO-classificatie geeft een BMI van tussen de 25 en 30 aan dat iemand te zwaar is. Tussen 30 en 35 zijn ze matig zwaarlijvig. Tussen 35 en 40 is de zwaarlijvigheid hoog. Met een BMI van 40 of meer ten slotte wordt iemand als morbide zwaarlijvig geklasseerd.

In Vlaanderen heeft ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht.

We stellen ons vaak het karikaturale beeld voor van een Amerikaan met overgewicht, maar als de helft van de volwassenen in Vlaanderen overgewicht hebben, doen we het niet veel beter!

Als we naar de sociologie van zwaarlijvigheid kijken, zien we dat het een ziekte is die vooral de minder geschoolden en de arbeidersklasse treft.

Aan de andere kant kunnen juist de intellectuelere en beter betaalde beroepsgroepen hun dieet, gezondheid en bewegingsgewoonten beter optimaliseren.

Overgewicht is dus een ziekte die samenhangt met armoede, een teken van sociale ongelijkheid: geldgebrek en andere dergelijke achterstanden beperken de kans op een gezonde, voedzame eetgewoonte en regelmatige lichaamsbeweging, zeker als we rekening houden met de kosten van lekker eten en lidmaatschappen van sportscholen of fitnesslessen.

Obesitas hangt gedeeltelijk samen met ondervoeding, doordat er een onevenwichtige energiebalans ontstaat tussen de verbruikte en de verbrande calorieën. Het lichaamsgewicht neemt toe als iemand te veel vet- en suikerrijk voedsel consumeert zonder lichamelijke activiteit.

Maar zwaarlijvigheid kan ook een genetische, hormonale en zelfs erfelijke oorsprong hebben.

Houd er ook rekening mee dat als het BMI boven de 30 is, een persoonlijk trainingsplan hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en aandoeningen van het spier- en skeletstelsel kan voorkomen.

In dit artikel lees je of lichaamsbeweging kanker kan voorkomen.

De voordelen van lichaamsbeweging om zwaarlijvigheid aan te pakken

Verlies gewicht met een trainingsprogramma
Een gepersonaliseerd trainingsprogramma kan je leven helemaal omgooien! (Bron: Unsplash.com)

Zwaarlijvigheid is geen gevangenisstraf - want het is mogelijk om zwaarlijvigheid volledig te overwinnen en terug te keren naar een gezonde, normale lichaamsbouw. Maar hoe kun je dit bereiken?

Door actiever te zijn! Met hard werken, vastberadenheid en motivatie zul je snel verschil merken.

Elk programma voor gewichtsverlies moet afgestemd zijn op het individu, en dit op basis van zijn eigen doelen, gewicht en lichamelijke capaciteiten. Dat is waarom personal training zo goed werkt!

Zorg ervoor dat je medisch advies inwint voor je met je personal training begint; je arts kan je adviseren over welke oefeningen je veilig kunt uitvoeren om eventuele stress of verwondingen te voorkomen.

Sporten om af te vallen betekent niet dat je moet trainen als een atleet, je volgt gewoon een op maat gemaakt programma dat door een gekwalificeerde en ervaren trainer is opgesteld.

Door regelmatig meer aan lichaamsbeweging te doen, wordt het lichaam gedwongen om het eerder opgebouwde energieoverschot te verbranden. Naar schatting neemt de energie die iemand elke dag verbruikt met 30% toe als hij regelmatig beweegt.

Er zijn zoveel voordelen van regelmatig bewegen, bijvoorbeeld:

 • Het verbrandt calorieën
 • Het bevordert de spieren en helpt cellulitis te bestrijden
 • Het elimineert gifstoffen
 • Het versterkt en verstevigt het lichaam
 • Het verbetert de gezondheid en de lichamelijke conditie
 • Je ziet er beter uit en je voelt je ook geweldig
 • Je bent mobieler
 • Het bevordert het uithoudingsvermogen en vermindert ademnood
 • Het bouwt je zelfvertrouwen op
 • Je behoudt een stabiel gewicht

Maar welke soort lichaamsbeweging werkt voor jou? Hier zijn enkele activiteiten waarvan bewezen is dat ze je helpen afvallen:

 • Wandelen om je lichaam te versterken
 • Joggen om uithoudingsvermogen op te bouwen
 • Dansen of zwemmen om het hele lichaam te verfijnen
 • Zachte gymnastiekoefeningen: buikspieren, billen, dijen, armen
 • Sommige fitnessapparaten zoals crosstrainers en loopbanden
 • Roeien of krachttraining met halters

Lichaamsbeweging is een goede behandeling voor zwaarlijvigheid, omdat er geleidelijk spieren worden opgebouwd om vet te vervangen, en ook het immuunsysteem versterkt wordt.

Een personal trainer uit Brugge of ergens anders in Vlaanderen? Superprof biedt je de weg.

Maar wees voorzichtig - lichaamsbeweging alleen is niet genoeg!

Coaching bij het afvallen moet ook op het gebied van voeding gebeuren, en dit door een gezond en evenwichtig dieet in te voeren, als aanvulling op de lichaamsbeweging.

Als je eenmaal in een gezonde BMI-categorie begint te komen door gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, zul je je helemaal verkwikt en energiek gaan voelen!

Voer de strijd tegen diabetes met een personal trainer!

5 stappen die je kunt nemen om zwaarlijvigheid te overwinnen

Kies voor een actievere levensstijl
Maak kleine maar doeltreffende keuzes voor een actievere levensstijl! (Bron: Unsplash.com)

Superprof laat je hieronder de vijf stadia zien om zwaarlijvigheid te bestrijden met een persoonlijk programma.

 1. De inspanning aanpassen aan je fitnessniveau

Om geslaagde resultaten te bereiken, moet je redelijke doelen stellen. Het is beter om het rustig aan te doen, gestaag op te bouwen, en jezelf niet te veel te forceren op het vlak van lichaamsbeweging.

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat iemand met overgewicht die snel wil afslanken zijn inspanningen moet verdubbelen en zichzelf echt moet pushen. Maar als ze lichamelijk niet tegen dat niveau van training opgewassen zijn, kan dit soort inspanning ernstige gewrichtspijn en verwondingen veroorzaken.

Dit is waar personal training zal helpen: het is perfect aangepast aan iemands capaciteiten, en zal de inspanning geleidelijk aan opbouwen om de doelen op lange termijn te bereiken.

 1. Wandel en beweeg elke dag

Sedentaire activiteiten vermijden is de sleutel tot een geslaagd afslankprogramma. Kies waar mogelijk voor stappen in plaats van de auto of het openbaar vervoer als je naar je werk of de winkel gaat. Hierdoor doe je al aan wat zachte lichaamsbeweging.

Wandelen is een eenvoudige activiteit waarmee je tot 350 calorieën per uur kunt verbranden, terwijl je met stilzitten slechts ongeveer 100 calorieën verbrandt. Wandelen is dus ruim drie keer zo effectief!

Experts raden je aan om te beginnen met minstens een half uur wandelen per dag, en dit geleidelijk op te voeren tot een uur per dag in een rustig tempo.

Probeer te veel zitten te vermijden: in een zittende houding verbrand je naar schatting slechts ongeveer 100 calorieën per uur.

Om spieren op te bouwen moet je ze aan het werk zetten! Hierdoor begin je geleidelijk vet te verbranden en het in spieren om te zetten, bovendien vermindert het het ontstaan van cellulitis.

 1. Zoek enkele actieve hobby's

Een leuke lichamelijke activiteit is de beste manier om calorieën te verbranden, want je doet er zowel je lichaam als je geest een plezier mee!

Het kan echt van alles zijn, bijvoorbeeld je moestuin en je bloemen verzorgen! Met tuinieren verbrand je tussen 300 en 450 calorieën per uur, dat is nog meer dan wandelen.

Misschien ontdek je een nieuwe liefde voor dans, Zumba of martial arts, bijvoorbeeld, waarvoor je in je buurt lessen kunt vinden. Kies voor positieve en plezierige activiteiten die je lichaam hard aan het werk zetten.

 1. Doe twee tot drie keer per week aan lichaamsbeweging 

Je personal trainer zal je kunnen helpen om activiteiten te vinden die je in je levensstijl kunt inpassen.

Net zoals trainen in de sportschool echt belangrijk is, is het ook een goed idee om een sport of activiteit te zoeken die je buiten de sportschool kunt doen, en niet noodzakelijk met je personal trainer. Met regelmatige extra lichaamsbeweging, ongeveer één à twee keer per week, zul je ongelooflijke verschillen merken!

Zo zijn bijvoorbeeld activiteiten als vechtsport of zwemmen geweldige sporten die het hele lichaam activeren.

Activiteiten die je figuur verfijnen en tegelijk spieren opbouwen zijn bijvoorbeeld dans, hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien en krachttraining.

In de sportschool zijn er allerlei lessen met een personal trainer om je te helpen afslanken. Kijk uit naar Zumba, Aquafit, HIIT (high intensity interval training), spinning, kickboksen, krachttraining, Pilates en meer!

 1. Zorg ook voor een gezond en evenwichtig dieet...

Het spreekt vanzelf dat junkfood er niet meer bij hoort! Ongeacht je lichaamsbouw en levensstijl, moet je junk- en fastfood volledig vermijden. Om fit en gezond te blijven is het van cruciaal belang dat je een gevarieerde, gezonde en evenwichtige voeding kiest.

Kies waar mogelijk voor mager vlees, vis, magere zuivelproducten en minder zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Personal training is bedoeld om je energie-inname geleidelijk aan te verminderen: daarom is het nodig dat je je bij het plannen van je maaltijden bewust bent van de verschillende voedingsgroepen (bv. eiwitten, koolhydraten, vetten).

Uiteraard moet je jezelf niet alles ontzeggen! Diëten die te beperkend zijn of die een hele voedselgroep uitsluiten zijn niet geschikt om het gewicht er op lange termijn af te houden. Proberen af te vallen kan frustrerend zijn; gelukkig kan lichaamsbeweging ook helpen om je dopamineniveaus te verhogen en depressie te bestrijden.

Een goede manier om minder te eten en af te slanken is door bewust te worden van de portiegrootte. Portiebeheersing is de sleutel tot gewichtsverlies, en kleinere porties van het eten dat je lekker vindt betekenen dat je nog steeds je favoriete dingen kunt eten, zonder je schuldig te voelen!

En vergeet ook niet om altijd gehydrateerd te blijven! De hele dag door water drinken helpt bij de opbouw van spierweefsel en houdt de hersenen gezond en actief.

Alcohol is funest als je probeert af te vallen, en je kunt het het beste vermijden. Alcohol is erg calorierijk, en kan je dagelijkse calorie-inname de hoogte in sturen.

Door aan sport te doen, vermijd je ook een te hoge bloeddruk.

Vermijd ongezonde voeding
Alcohol en het zoute, vette voedingsmiddelen belemmeren je gewichtsverlies! (Bron: Unsplash.com)

Hetzelfde geldt voor snacks - probeer je zo veel mogelijk aan je geplande maaltijden te houden en verzet je tegen de drang om tussendoor te snacken. Suikerrijke en vette voedingsmiddelen of alcohol moeten gecompenseerd worden met extra lichaamsbeweging en veel water!

Net zoals je personal trainer je zal vertellen: voor een goed dieet en succes bij het afvallen, moet je snoep verbieden en je porties verkleinen!

Als je merkt dat je tussen de maaltijden door honger hebt, probeer dan een groot glas water te drinken. Vaak verwarren we dorst met honger, dus drink wat water om je op de been te houden tot etenstijd.

Een personal trainer uit Gent of ergens anders in Vlaanderen? Waarom nog langer wachten?

De risico's van lichaamsbeweging voor zwaarlijvige mensen

Als je lange tijd sedentair geweest bent en niet gewend bent aan lichaamsbeweging, is je lichaam misschien niet klaar voor te veel lichaamsbeweging.

Als zwaarlijvige intensief sport beoefenen kan het risico op ernstige - en soms zelfs dodelijke - verwondingen en ziekten verhogen. Pas dus op voor te plotselinge of intense training als je niet in topvorm bent.

Maar laat je niet afschrikken! Sport zal altijd gunstig zijn, zolang het verantwoord is en in verhouding tot iemands lichamelijke en cardiale capaciteiten. Het is zelfs aangetoond dat het de kans op kanker vermindert.

Begin gewoon altijd langzaam en rustig, en vergeet nooit goed op te warmen voor je aan je oefeningen begint!

Er zijn enkele ernstige risico's verbonden aan intense lichaamsbeweging voor een zwaarlijvig persoon, zoals:

 • Cardiovasculair letsel
 • Het ontwikkelen van stofwisselings- en ademhalingsstoornissen,
 • Verhoging van de bloeddruk
 • Gewrichtspijn en lichamelijk letsel
 • Het aannemen van een slechte lichaamshouding
 • Spierscheuren

Overgewicht of obesitas leidt tot overtollig vet in en rond het lichaam en de inwendige organen. Dit onderwerpt het hart, de spieren en de gewrichten aan zware belasting, terwijl het juist deze drie organen zijn die we nodig hebben voor lichamelijke activiteit.

Als het hart extra hard moet werken om het hoofd boven water te houden neemt de kans op atherosclerose toe, en dit is één van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten.

Let dus extra goed op bij het sporten, en aarzel niet om medisch advies te vragen voor meer hulp bij de behandeling van zwaarlijvigheid.

Een personal trainer kan je helpen om je doelen te bereiken; tegelijkertijd bestrijd je ook veel van de ziektes die met zwaarlijvigheid gepaard gaan - lichaamsbeweging kan helpen bij diabetes-gerelateerde problemen en verlaagt ook je bloeddruk.

Aan je gezondheid werken lukt het best met een personal trainer!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!