Hoofdstukken
Heb je ooit nagedacht over het geven van kooklessen? Zeggen je vrienden en familie vaak dat je een goede kok bent? Heb je een passie voor koken, en een passie voor lesgeven? Als je veel weet over koken en lesgeven en deze kennis met anderen wilt delen, dan ben je de uitgelezen persoon om kookleraar te worden en privé kooklessen te geven aan ambitieuze koks. In dit artikel zullen we de belangrijkste punten voor het voorbereiden van een privé kookles of bijles geven Amsterdam bespreken: het vinden van nieuwsgierige leerlingen die beter willen leren koken, of leerlingen die reeds een stage doen of in de eerste fase van hun culinaire carrière zitten. Ook krijg je tips over hoe je een betere leraar kunt worden. Zo word je een succesvolle privé kookleraar/lerares.
Hoe Bereid je een Kookles voor?
De eerste stap in het voorbereiden van een kookles of kookworkshop is om te specificeren welk type kookles je kunt geven, op basis van je kennis en kwaliteiten. Hoewel je niet drie Michelin-sterren hoeft te hebben, of klassiek te zijn opgeleid op een koksschool, kun je geen kooklessen geven zonder dat je veel over koken weet. Bij het geven van privé kooklessen zijn de lessen die je geeft het belangrijkste bewijs van je expertise, evenals de feedback van je leerlingen. Voordat je begint met het geven van kooklessen, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen.
- Welke keuken wil je onderwijzen? (Nederlandse, Franse, Italiaanse of Aziatisch?)
- Wil je lesgeven bij leerlingen thuis, bij jou thuis, of in een kookinstituut?
- Waar wil je je in specialiseren? Het kan lastig zijn of een groot aantal verschillende kookstijlen aan te bieden. Denk daarom goed na over wat leerlingen uit je lessen zullen halen.
- Wat maakt jou anders dan andere kookleraren? Geef je lessen aan leerlingen die in de culinaire wereld of catering willen werken, of juist aan leerlingen die zich willen aanmelden voor de hotelschool of de koksopleiding?
Omdat je bij het koken natuurlijk je handen gebruikt, is het een goed idee om een hands-on methode van lesgeven te gebruiken. Hierdoor komen de leerlingen in aanraking met veel verschillende kookmethoden. Het is echter ook verstandig om een gedeelte van je lessen aan theorie te wijden, of misschien zelfs aan het runnen van een restaurant.
- Algemene lessen die focussen op een breed thema zoals koken met zo min mogelijk afval, kookworkshops voor kinderen, koken met seizoensgebonden producten of koken met een klein budget.
- Technische kooklessen voor leerlingen die al ervaring hebben, specifiek gefocust op technieken die van pas komen in de keuken zoals het gebruiken van verschillende messen. Deze lessen zijn vooral handig voor leerlingen die zich willen aanmelden voor de koksopleiding, of koks die reeds in een keuken werken maar hun vaardigheden willen verbeteren.
- Specifieke kooklessen, waarin gerechten worden gekookt uit een specifieke keuken of met één specifiek ingrediënt. Hier kun je bijvoorbeeld sushi leren maken, of koken voor mensen met een speciaal dieet. Ook kun je leerlingen leren bakken.
De flow in de lessen die je geeft is van groot belang. Het is belangrijk om goed na te denken over de duur van de kooklessen, welke dingen je nodig hebt (bijvoorbeeld spatels, pannen en ingrediënten). Ook moet je voor de les bedenken wat de leerdoelen zijn van de leerlingen (je kunt zelfs een kookboek maken met alle recepten en technieken die je bespreekt tijdens de lessen, zodat de leerlingen dit zelf kunnen inzien). Andere zaken zijn ook belangrijk om over na te denken voordat je begint met het geven van kooklessen of kookworkshops, zoals het bedenken van de prijs die je vraagt van je leerlingen, hoe veel leerlingen er in iedere les zijn en waar de lessen plaatsvinden. Ga je lesgeven in je eigen keuken, bij de leerlingen thuis, of in een speciaal kookinstituut of een oefenkeuken? Ook moet je nadenken over de verschillende onderwerpen die je gaat bespreken tijdens de les. Het is belangrijk dat je net zoveel plezier beleeft aan het lesgeven, als dat de leerlingen beleven tijdens jouw lessen!
Hoe Maak je Koken Leuk?
Nu je een groot deel van de opzet van je kooklessen hebt uitgestippeld moet je bedenken hoe je je kookles leuk en interessant maakt voor de leerlingen. Het is niet genoeg om alleen maar de leerlingen te vertellen wat ze moeten doen. Je moet ervoor zorgen dat ze plezier beleven aan je lessen, en dat ze het gevoel hebben dat ze waar voor hun geld krijgen.
- Het is essentieel om je lessen goed voor te bereiden en om een strak tijdschema te hebben. We bevelen daarom aan om je lessen eerst een keer te oefenen met familie of vrienden. Zij kunnen je ook feedback geven over wat wel, en wat niet goed werkte tijdens de les en hoe je de lessen kunt verbeteren.
- Tevens is het belangrijk om van te voren duidelijk te maken wat het plan is. Het is cruciaal om de leerlingen te laten weten dat ze vragen kunnen stellen in de pauze of als ze aan het wachten zijn tijdens het koken, zodat ze geen echte kooktijd verliezen. Je kunt ook de rustigere momenten, zoals het snijden van de groenten, gebruiken om tips te geven of een korte vraag-en-antwoord sessie te houden.
- Ook moet je aandacht besteden aan het opbouwen van een goede verstandhouding met je leerlingen en hoe je de lessen op een vriendelijke en fijne manier kunt geven. Laat alle leerlingen vertellen over zaken die ze moeilijk vinden, of andere zaken waar ze tegenaan lopen tijdens het koken. Hiermee helpen de leerlingen niet alleen zichzelf, maar ook elkaar. Voor jou als leraar is het ook goed om te horen welke zaken eventueel verdere aandacht behoeven.
- Ten slotte is het van groot belang om de leerlingen hun werk te laten proeven of mee naar huis te laten nemen aan het eind van de les, zodat hun familie en vrienden het kunnen proeven.
Hoe Maak je een Kookles Aantrekkelijk?
Om de interesse van leerlingen te wekken, moet je iets speciaals aanbieden. Je kunt jezelf onderscheiden van anderen door middel van het type les dat je geeft, maar ook door de manier waarop je lesgeeft. Als je lessen geeft zoals alle anderen, dan hoef je niet raar op te kijken als je leerlingen niet terugkomen. Daarom is het belangrijk om kooklessen of kookworkshops aan te bieden die bruikbaar en origineel zijn, en iets dat een kok niet zou krijgen tijdens de koksopleiding, bijvoorbeeld:
- Maak populaire gerechten makkelijk en toegankelijk.
- Bied baklessen aan met gezondere ingrediënten voor leerlingen die gezonder willen eten.
- Bied originele recepten aan, zoals risotto met pistache, zodat leerlingen gerechten kunnen koken waar ze nog nooit van hebben gehoord. Je kan de leerlingen zelfs helpen met het opstellen van een compleet menu (als ze de juiste vaardigheden hebben).
- Als je een wijnkenner bent kun je ook een kleine wijnproeverij doen met de leerlingen, en ze adviseren over welke wijn het beste samengaat met gerecht dat jullie samen koken.
- Om kookleraar of kooklerares te worden, moet je veel weten over koken en het goed kunnen uitleggen. Je hebt echter geen officiële diploma’s nodig, noch hoef je in een restaurant te hebben gewerkt of naar de koksopleiding zijn geweest om privé kooklessen te geven.
- Je succes is afhankelijk van het voldoen aan de verwachtingen van je leerlingen (en van de markt), en van jouw vaardigheden en manier van lesgeven.
- Probeer niet teveel verschillende soorten kooklessen te geven. Iemand die van alles een beetje weet, maar nergens gespecialiseerd in is, is geen goede leraar. Wanneer was de laatste keer dat je in een restaurant was waar je taco’s, sushi, én stamppot kon bestellen? Of je nou kooklessen geeft, bakworkshops of algemene kookvaardigheden, probeer niet om les te geven in teveel verschillende onderwerpen.
- Ga je lesgeven aan beginners, gevorderde leerlingen of koks-in-opleiding? Ga je de leerlingen vertellen hoe ze hoofdgerechten of toetjes maken? Het is belangrijk om af te wisselen tussen algemene lessen, technische lessen en specifieke lessen, zodat je lessen niet saai worden.
- Ook is het van groot belang om een aangename lesomgeving te creëren in de keuken. Naast dat de leerlingen leren koken, moeten ze ook een fijne tijd hebben tijdens je lessen. Na de lessen moet je in contact blijven met de leerlingen via een blog of door middel van het delen van recepten en tips.
- Je kunt ook online lesgeven, of workshops geven via Skype.
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt