Vind je oude talen zeer interessant, of heb je nog extra hulp nodig bij je hoofdvak op school? Woon je in de buurt van Antwerpen? Dan ben je aan het juiste adres! In deze blog gaan we het hebben over de geschiedenis van het Latijn en welke invloeden het heeft op de moderne talen en waar in Antwerpen je hier een cursus van kan volgen! 

Woon je niet in de buurt van Antwerpen maar meer in de buurt van Gent, en zou je toch een cursus latijn willen volgen? Dan kan je best onze blog lezen waarin we het hebben over de verschillende cursus Latijn mogelijkheden in Gent!

Wanneer we het over het Latijn hebben, denken we meestal meteen aan de bevolking die deze taal het meeste sprak namelijk: De Romeinen! Latijn was de voertaal van deze grote bevolking, maar in de loop van de tijd is de taal steeds minder populair geworden. 

Tegenwoordig wordt de taal niet meer gebruikt, maar we hebben er wel veel aan te danken. Het wordt door vele mensen en taaldeskundige beschouwt als een dode taal. Dit betekent dat niemand deze meer in een effectieve situatie zal gebruiken. Maar toch heeft het Latijn een heel grote invloed gehad op de moderne maatschappijen en hun talen. 

Volg een cursus in Antwerpen om alles te ontdekken over Rome
De hoofdstad van de Romeinen was Rome!

Veel van de moderne talen die je kent zijn ontstaan vanuit het Latijn. Denk maar aan de talen zoals het Frans, Spaans, Catalaans, Portugees, Italiaans en het Roemeens. Deze talen worden nog steeds gebruikt in veel verschillende landen! De talen die van het Latijn afstammen noemen ze ook wel de Romaanse talen.

Heb jij meer interesse in het leren van het Latijn zodat je zelf de cultuur kan ontdekken? Of volg je een Latijnse studierichting op school en wil je nog extra informatie hierover? Lees dan maar snel verder! We hebben het vandaag over de geschiedenis van het Latijn en welke invloeden we vandaag de dag hier nog van merken. 

In deze blog hebben we het over cursussen in Antwerpen, we hebben ook nog verschillende blogs over andere steden in Vlaanderen zoals Aalst, je vindt het artikel over de bijlessen opties van Latijn voor Aalst hier! 

De beste leraren Latijn beschikbaar
Viktoria
4,8
4,8 (9 reviews)
Viktoria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luna
5
5 (1 reviews)
Luna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mai
5
5 (5 reviews)
Mai
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arno
4
4 (1 reviews)
Arno
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (2 reviews)
Dobrin
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yorin
5
5 (1 reviews)
Yorin
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Patricia
Patricia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laurien
Laurien
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Viktoria
4,8
4,8 (9 reviews)
Viktoria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luna
5
5 (1 reviews)
Luna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mai
5
5 (5 reviews)
Mai
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arno
4
4 (1 reviews)
Arno
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (2 reviews)
Dobrin
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yorin
5
5 (1 reviews)
Yorin
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Patricia
Patricia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laurien
Laurien
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De geschiedenis van het Latijn

Het Latijn stamt af van een kleine bevolking die in het eerste millennium voor Christus in een streek in Italië woonden. De Romeinen hebben dit gebied veroverd en de taal ervan overgenomen. Doordat de Romeinen een sterk leger hadden en veel verschillende landen en streken veroverden, reikte de taal tot ver buiten de stadsmuren Rome. Toen het Romeinse rijk op zijn grootst was werd de taal over bijna heel Europa gesproken. 

In Oost-Europa werd de het Grieks als hoofdtaal gebruikt. Er is wel een land in Oost-Europa waarvan de taal afstamt van het Latijn en dit land is Roemenië! 

Door de jaren heen is het Romeinse rijk uiteen gevallen, en zo werd de taal ook steeds minder en minder gesproken. Er zijn wel een heleboel talen die vandaag de dag nog gebruikt worden die van het Latijn afstemmen. Deze talen worden de Romaanse talen genoemd: Het Italiaans, Spaans en het Portugees zijn hier de meest populaire voorbeelden van. 

Tegenwoordig wordt het Latijn echter beschouwt als een dode taal, niemand gebruikt de taal meer in het dagelijkse leven. Er is echter een land waar het wel nog de officiële taal is en dat is Vaticaanstad.

Volg een cursus Latijn in Antwerpen en ontdek alles over het Vaticaan
Vaticaanstad is het enige land waar ze Latijn als officiële taal hebben!

Wil je ook een cursus Latijn volgen rondom Leuven? Dan lees je best onze blog die het hierover heeft!

Waarom is Latijn zo moeilijk om te leren?

Latijn is een taal die je nog wel in verschillende situaties kan gebruiken! Bijvoorbeeld wanneer je je wilt verdiepen in de cultuur en de effectieve teksten wilt lezen die er bestaan.  

Ook wordt de taal nog in veel middelbare scholen aangeleerd als effectieve taal. Voor veel studenten is het ook een van de vakken waar ze moeite mee hebben om het onder de knie te krijgen. 

Nu hoor ik je al zeggen: “Waarom is Latijn dan zo moeilijk om te leren?” en er zijn een aantal antwoorden op deze vraag. We hebben de verschillende antwoorden op deze vraag opgelijst: 

Geslachten en lidwoorden

In het Nederlands hebben we de volgende lidwoorden: ‘De’, ‘Het’ en ‘een’. In het Latijn bestaan de lidwoorden niet. Woorden in bepaalde zinnen kunnen dus meerdere betekenissen hebben en je zult altijd moeten kijken naar de context van de zin. 

Iets wat de Latijnse woorden dan wel weer hebben is een geslacht. Dit maakt het voor vele studenten een stuk moeilijker om de taal te leren. Het is namelijk zo dat je op deze manier bij het leren van de woordenschat ook voor elk woord een geslacht moet leren. Aan de hand van deze geslachten worden andere woorden ook verbogen in verschillende tijden. Dit is vooral moeilijk wanneer je een Latijnse zin naar het Nederlands probeert te vertalen: Doordat woorden verschillende verbuigingen hebben kunnen ze ook anders vertaald worden en een vreemde zin creëren. 

Ontdek alles over de Romeinen dankzij bijlessen Latijn in Antwerpen
Je kon een romeinse soldaat in dienst altijd herkennen aan de grote helmen!

Naamvallen

Door het gebruik van Naamvallen konden de mensen die Latijn spraken de functies van naamwoorden en voornaamwoorden in een zin bepalen. Het Latijn heeft 6 verschillende Naamvallen met elk hun eigen functie:

  • Nominatief: Als het naamwoord in de nominatief staat wordt het gebruikt als onderwerp of is het deel van een Naamwoordelijk gezegde! 
  • Vocatief: De vocatief wordt gebruikt voor de aangesproken persoon! 
  • Accusatief: De accusatief heeft verschillende functies en deze hangen bijna altijd af van de context van de zin. De naamval wordt gebruikt bij het aanduiden van: Het lijdend voorwerp, De bijwoordelijke bepaling na bepaalde voorzetsels, Bijwoordelijke bepalingen van richting of duur van bepaalde acties 
  • Genitief: Bij het aanduiden van een bezit wordt de genitief vaak gebruikt. Maar deze naamval heeft ook nog een paar andere functies in een zin die minder vaak voorkomen.
  • Datief: Het meewerkend voorwerp wordt aangeduid door middel van de Datief. 
  • Ablatief: Bijwoordelijke bepalingen van plaatsen worden in het Latijn aangeduid door de Ablatief 

In al deze naamvallen hebben woorden met andere geslachten vaak andere verbuigingen, maar er zijn ook verbuigingen die overeenkomen met elkaar. Zo kan een onzijdig woord in de datief op een mannelijk woord in de accusatief lijken. Daarom is het zo belangrijk dat je de geslachten van de woorden kent zodat je dit makkelijker kan afleiden.

Dit zijn twee van de grootste struikelblokken waar de meeste mensen over vallen wanneer ze beginnen met Latijn. Als je dit eenmaal onder de knie hebt kan je wel de meeste Latijnse teksten zonder problemen vertalen. 

Wil jij de uitdaging aangaan en meer te weten komen over de Romeinen en de taal die ze spraken? Dan kan je best verder lezen, we hebben het nu namelijk over de voordelen die je aan het vak Latijn zult hebben. 

In deze blog hebben we het over de cursussen Latijn die je kan terugvinden in Antwerpen, heb je liever een cursus Latijn in de buurt van Brugge? Dan kan je best deze blog lezen!

De voordelen van Latijn 

Waarom zou je in hemelsnaam een dode taal willen leren, dit is toch helemaal niet handig? Het tegendeel is waar, er zijn een hele hoop voordelen die je hebt met het leren van Latijn. 

Woorden herkennen

Verschillende talen stammen af van het Latijn, hierdoor komt de basiswoordenschat vaak overeen met de Latijnse woorden. Als je deze woordenschat van het vak goed beheerst, kan je vaak ook woorden en zinnen in andere Romaanse talen herkennen en begrijpen! 

Grammatica

Een gelijksoortige grammatica als bij het Latijn wordt bijvoorbeeld ook nog gebruikt in het Duits. Dus als je al ervaring hebt met hoe naamvallen werken, heb je bij het duits minder problemen om zinnen te kunnen vertalen en op een juiste manier te interpreteren! 

Informatie verwerking

Dit is voor de middelbare school studenten die het artikel lezen. Wanneer je in Vlaanderen begint met een studierichting met Latijn, kies je voor de hoogst mogelijke richting in het ASO onderwijs. In deze richting krijg je veel informatie die je zal moeten verwerken. Vaak is een groot deel hiervan ook nog zelfstudie. Dit is een zeer goede voorbereiding op de lessen die je op de hogeschool of op een universiteit zal volgen! 

Zoals je kan zien zijn er ook voordelen aan het volgen van Latijnse lessen. Hebben we je helemaal kunnen overtuigen en wil je een cursus in de buurt van Antwerpen volgen? Lees dan het volgende deel van deze blog! 

Leer Latijn in Antwerpen om deze taal te ontcijferen op tal van Italiaanse monumenten
Je kan het beste Latijn oefenen waneer je naar de oude gebouwen en ruïnes gaat kijken!

Waar Latijn leren in Antwerpen

Je woont dus in de buurt van Antwerpen en wilt graag een cursus Latijn volgen? Dan kan je best even verder lezen. We gaan verder in op verschillende opties die je in Antwerpen hebt om cursussen Latijn te volgen. 

Middelbare scholen

In Vlaanderen kan je op de meeste middelbare scholen, die ASO richtingen aanbieden, terecht voor een studierichting met Latijn. Hierbij zal Latijn dan ook je hoofdvak zijn. De studenten krijgen in de eerste 3 jaar krijgen de studenten vooral woordenschat en grammatica, in de laatste 3 jaar van de Latijnse studierichting krijgen ze vooral cultuur. 

In deze studierichting leer je om veel informatie zelf te verwerken. Het leren van Latijn helpt je ook al bij het leren van andere Romaanse talen of talen die gemeenschappelijke eigenschappen hebben! 

Woon je in de buurt van Mechelen en wil je bijles Latijn volgen? Dan kan je best onze blog lezen over Mechelen! 

Dit is de optie die je kan nemen wanneer je nog aan de middelbare school moet beginnen of wanneer je nog in het middelbaar zit. Voor volwassenen is dit echter geen mogelijke oplossing. 

Voor de volwassenen die toch nog een cursus Latijn zouden willen volgen, zullen op zoek moeten gaan naar een privé docent! 

Superprof

Via de online diensten van Superprof kan je snel en eenvoudig een privé leerkracht vinden die je kan helpen met Latijn. De proffen die hun diensten via Superprof aanbieden hebben stuk voor stuk ervaring in het vak dat ze geven en willen graag hun passie voor het vak met jou delen! 

De privé docenten snappen ook dat je verplaatsen niet altijd even makkelijk is, daarom hebben de meeste proffen vaak ervaring met het geven van lessen via diensten zoals Skype en Zoom. Zo kan je overal waar je een internetverbinding hebt ook lessen volgen en ben je niet meer afhankelijk van het openbaar vervoer! 

Het is wel belangrijk dat je op voorhand een bepaald budget bepaald dat je bereid bent om te betalen per les. Het zou namelijk jammer zijn als je wilt beginnen aan je lessen en je er dan pas achter komt dat je het eigenlijk niet kan betalen! 

Vind vandaag nog een privé docent op Superprof! 

Wil je weten waar je overal in Vlaanderen terecht kan voor cursus Latijn, dan kan je best onze blog lezen die gaat over de cursus mogelijkheden in verschillende grote steden in Vlaanderen! 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!