Voor veel mensen is de cultuur van de Romeinen een heel interessant onderwerp. De Romeinen waren namelijk een van de meest populaire bevolkingen in de wereld! Wil jij je ook graag verdiepen in de cultuur van deze bekende bevolking? Dan is het leren van Latijn bijna een must! 

We weten allemaal dat de Romeinen het Latijn super populair hebben gemaakt. Het Romeinse rijk was bijna even groot als Europa zelf en de Romeinen gebruikte het Latijn als hun officiële taal. Na de val van het romeinse rijk is de taal echter steeds minder populair geworden. 

In een aantal landen hebben de mensen wel hun eigen taal gecreëerd uit het Latijn. Je zou dus kunnen zeggen dat deze talen van het Latijn afstammen. Deze talen worden tot op vandaag de dag nog door miljoenen mensen over heel de wereld gesproken. 

Heb jij hulp nodig bij het studeren van Latijn op de middelbare school of wil je de taal gewoon leren om de cultuur beter te kunnen begrijpen? Deze blog heeft het over de verschillende mogelijkheden in Vlaanderen die je hebt om cursussen Latijn te volgen! 

Woon je in de buurt van Brugge? Dan kan je best deze blog lezen! Hier vind je alle mogelijkheden die je in de buurt van Brugge hebt om Latijn te leren

Leer Latijn in Vlaanderen om in de Vaticaanstad makkelijk te communiceren
Vaticaanstad is het enige land waar Latijn nog als officiële taal bestaat.
De beste leraren Latijn beschikbaar
Viktoria
5
5 (5 reviews)
Viktoria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yorin
5
5 (1 reviews)
Yorin
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelien
5
5 (1 reviews)
Evelien
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arno
4
4 (1 reviews)
Arno
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (2 reviews)
Dobrin
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isaura
Isaura
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Axel
Axel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elvio
5
5 (2 reviews)
Elvio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Viktoria
5
5 (5 reviews)
Viktoria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yorin
5
5 (1 reviews)
Yorin
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelien
5
5 (1 reviews)
Evelien
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arno
4
4 (1 reviews)
Arno
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (2 reviews)
Dobrin
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isaura
Isaura
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Axel
Axel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elvio
5
5 (2 reviews)
Elvio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waar komt het latijn toch vandaan?

We zijn al eerder tot de conclusie gekomen dat de Romeinen de taal populair gemaakt hebben. Wat veel mensen echter niet weten is dat het Latijn oorspronkelijk ergens anders vandaan komt. Namelijk van een kleine minder bekende streek in Italië. Toen de Romeinen deze streek overnamen, besloten ze ook om de taal over te nemen en het de officiële taal van de bevolking te maken. 

Na de val van het Romeinse rijk werd de taal steeds minder populair, echter zijn de volgende talen uit het Latijn ontstaan: Het Frans, Spaans, Catalaans, Portugees, Italiaans en Roemeens. Deze talen noemen we de Romaanse talen! 

Verschillende taaldeskundige beschouwen het Latijn als een dode taal, dit betekent dat de taal niet meer gesproken wordt! Maar er is nog een klein land waar ze toch nog Latijn als officiële taal gebruiken: Vaticaanstad! 

Volg een Latijn cursus in de buurt van Mechelen, je vindt hier de blog die de uitleg hierover geeft.

Wat maakt het Latijn zo moeilijk?

De taal is in principe niet heel moeilijk om te studeren, maar er zijn toch nog een aantal dingen waardoor de taal niet gemakkelijk is om te studeren. Wanneer je aan iemand die een cursus Latijn volgt vraagt wat er zo moeilijk aan de taal is, heb je een grote kans dat hij of zij je een van de volgende dingen als antwoord zal geven:

Leer Latijn in Vlaanderen
Als je Latijn beheerst kan je een hele boel dingen op ruïnes in Italië lezen!

Naamvallen

Zoals in het Nederlands heeft ieder woord in een Latijnse zin een bepaalde functie, denk hierbij maar aan het onderwerp of aan een persoonsvorm. In het latijn worden er verschillende naamvallen gebruikt om de functie van een woord aan te duiden. Samen met het geslacht van het woord en de naamval die gebruikt wordt kunnen we de uitgang van het woord in een zin bepalen! 

Als je ooit Duits lessen hebt gekregen zul je waarschijnlijk al overweg kunnen met de naamvallen. Indien je dit nooit hebt gehad zal het Latijn waarschijnlijk de eerste taal zijn die je leert waarin naamvallen gebruikt worden, 

De 6 verschillende naamvallen die we in het latijn hebben zijn:

  • De Nominatief: De nominatief wordt in het Latijn gebruikt om het onderwerp van een zin aan te duiden. De woorden die deel uitmaken van een naamwoordelijk gezegde worden in de Nominatief geschreven. 
  • De Vocatief: Als je iets of iemand wilt aanspreken in het Latijn, zal je de vocatief moeten gebruiken.
  • De Accusatief: De accusatief wordt gebruikt voor de meeste verschillende functies in een zin: Het lijdend voorwerp, bijwoordelijke bepalingen die de richting of duur van een of meerdere acties aanduiden en bijwoordelijke bepalingen na bepaalde voorzetsels. 
  • De Genitief: In het Latijn wordt deze naamval ook voor verschillende functies gebruikt. Echter komen niet alle functies even vaak voor. We gebruiken deze naamval het meeste voor de van bepalingen! 
  • De Datief: Wanneer een woord in de Datief schrijft wil dit het meewerkend voorwerp aanduiden! 
  • De Ablatief: Bijwoordelijke bepalingen worden in het Latijn geschreven in de Datief! 

De geslachten van woorden 

In het Nederlands moeten we de bepaalde lidwoorden van de woordenschat van buiten leren, in het Latijn hebben ze echter geen lidwoorden zoals we dit in het Nederlands hebben. Bij het Latijn zal je echter wel de geslachten van de woorden van buiten moeten leren. Dit is belangrijk omdat, zoals we net al vertelde, de uitgangen van woorden in een zin afhangen van de naamval die gebruikt wordt en het geslacht van het woord.

Heb je voordelen met het leren van Latijn?

Het leren van een nieuwe taal kan altijd voordelen voor je hebben, maar heeft het leren van een dode taal ook nog voordelen voor je? Voor veel mensen is het leren van een uitgestorven taal een tijdsverspilling, maar er zijn toch een aantal kleine voordelen die je aan het Latijn kan hebben. 

Iedereen heeft een andere reden om een cursus Latijn te volgen, de een heeft bijlessen nodig voor het vak op de middelbare school, de ander wilt zich graag verdiepen in de cultuur en taal van de Romeinen. 

Er zijn echter een paar voordelen die iedereen die het vak leert ervaart!

Grammatica van andere talen 

Je kan je misschien afvragen wat de grammatica van het Latijn met andere talen te maken heeft. Maar er zijn een hele hoop dingen die terugkomen in andere talen. In het Duits worden bijvoorbeeld ook de naamvallen en geslachten gebruikt. Nu zijn deze niet exact hetzelfde als in het Latijn, maar ze hebben wel dezelfde werkwijze. Dus als je eenmaal een systeem hebt voor de Latijnse grammatica, dan zal het leren van de Duitse grammatica ook een stuk gemakkelijker gaan. 

Woorden en zinnen uit andere talen vertalen

De basiswoordenschat van de Romaanse talen lijkt zeer sterk op de woordenschat van het Latijn. Het is daarom mogelijk dat je uit verschillende talen verschillende eenvoudige zinnen en woorden kan vertalen. Dit kan nog wel eens van pas komen wanneer je op vakantie gaat naar een van de landen waar ze een van de talen spreken! 

Waar in Vlaanderen kan je Latijn leren?

Hebben we je helemaal kunnen overtuigen om een cursus Latijn te volgen en woon je ergens in Vlaanderen? We hebben de cursus mogelijkheden van een paar steden voor je opgelijst! 

Latijn leren in Antwerpen
Je kan in Antwerpen terecht voor verschillende Cursussen Latijn!

Latijn volgen in Antwerpen

In Antwerpen zijn er niet veel mogelijkheden voor volwassenen om cursussen Latijn te volgen. Je zal hier dus voor een privé cursus moeten kijken. 

Voor de jongeren die nog naar de middelbare school gaan, hebben altijd een mogelijkheid om een studierichting te kiezen waar je Latijn krijgt. 

Wil je meer te weten komen over je cursus Latijn mogelijkheden in Antwerpen? Lees dan deze blog!

Latijn volgen in Gent 

In Gent kan je terecht bij het Centrum voor Historische talen. Ze helpen je bij het leren van Grieks en Latijn. Zowel voor mensen die de taal nog volledig moeten leren als voor de mensen die enkel een opfriscursus nodig hebben!

Wil je meer weten over de mogelijkheden over bijles Latijn die je in Gent hebt? Dan kan je best onze blog lezen die het hierover heeft! 

Latijn volgen in de buurt van Aalst 

In het Centrum voor Volwassenenonderwijs Pro in Aalst kan je als volwassene terecht voor een cursus Latijn. Deze cursussen worden meestal in de avond georganiseerd. 

Voor meer informatie over de lessen bij CVO Pro in Aalst kan je best onze blog lezen over de cursus Latijn mogelijkheden die je in Aalst hebt. Je vindt hem hier!

Leer Latijn in Leuven
Leer Latijn in de buurt van Leuven!

Latijnse cursussen in Leuven 

Als je meer wilt weten over de cursus Latijn mogelijkheden in Leuven, kan je best onze blog lezen die het hierover heeft. Je vindt hem hier!

In Leuven kan je zowel op de middelbare school als op de universiteit terecht voor verschillende studierichtingen waarin je Latijnse lessen krijgt. Voor de cursussen op de universiteit heb je geen voorkennis nodig, maar voorbereiding doet niemand kwaad. 

Superprof

Woon je ergens anders in Vlaanderen en wil je toch graag een cursus Latijn volgen? Geen enkel probleem. Je kan namelijk altijd terecht bij Superprof! 

Via het online platform van Superprof vind je op een snelle en makkelijke manier een cursus Latijn bij jou in de buurt. Er zijn veel verschillende leerkrachten die je kunnen helpen bij het studeren van de Romeinse taal en de cultuur. 

Indien je in jouw buurt geen prof vindt en je je niet zo heel makkelijk kan verplaatsen is er ook nog altijd geen probleem! De privé leerkrachten die hun diensten via Superprof aanbieden hebben vaak ervaring met het online lesgeven. Je kan er dus vaak voor kiezen om via diensten zoals Skype of Zoom je lessen vanuit je eigen huis te volgen. 

Ga vandaag nog op zoek naar een nieuwe privé leerkracht Latijn via het online platform van Superprof!  

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu