Wil je graag Latijn studeren? Groot gelijk! Maar wat zijn je opties dan? Er zijn meerdere richtingen in het middelbaar onderwijs waarbij je Latijn kan studeren. Dat hoeft niet noodzakelijk een talenrichting te zijn. Je kan Latijn ook combineren met wiskunde en wetenschappen. Ook aan de universiteit heb je meerdere opties om Latijn te studeren. We zetten hieronder alle informatie op een rijtje.

De beste leraren Latijn beschikbaar
Viktoria
4,8
4,8 (9 reviews)
Viktoria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luna
5
5 (1 reviews)
Luna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mai
5
5 (5 reviews)
Mai
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arno
4
4 (1 reviews)
Arno
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (2 reviews)
Dobrin
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yorin
5
5 (1 reviews)
Yorin
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Patricia
Patricia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laurien
Laurien
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Viktoria
4,8
4,8 (9 reviews)
Viktoria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luna
5
5 (1 reviews)
Luna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mai
5
5 (5 reviews)
Mai
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arno
4
4 (1 reviews)
Arno
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (2 reviews)
Dobrin
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yorin
5
5 (1 reviews)
Yorin
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Patricia
Patricia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laurien
Laurien
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Eerst en vooral: waarom Latijn studeren?

Latijn mag dan wel een dode taal zijn, het is zeker nuttig om Latijn te studeren. Eerst en vooral is het een uniek vak dat zowel taal, cultuur als geschiedenis mengt. Latijn studeren is erg bijzonder. Je leert een oude taal die vele eeuwen geleden gebruikt werd. Eerst moet je de taal leren. Dat houdt in: veel woordenschat en grammaticaregels leren. Maar eenmaal je de taal onder de knie hebt en vertalingen kan maken, gaat een hele nieuwe (of oude?) wereld voor je open.

Wanneer je Latijn begrijpt, heb je een sleutel in handen. Je hebt plots toegang tot eeuwenoude documenten die bijzonder interessant zijn. Je leest verslagen van veldslagen geschreven door Julius Caesar, romantische gedichten door meesterpoëten als Catullus en historische verslagen van de uitbarsting van de Vesuvius. Je leest ook hoe het was om te leven in Rome tijdens het Romeinse Rijk en leert hoe en waarom onze maatschappij vandaag is zoals ze is.

Oude boeken
Benieuwd naar wat die Latijnse teksten allemaal verbergen? - Unsplash

Lees ook: is Latijn leren belangrijk? Superprof leidt je de weg.

Opties om Latijn te studeren in het middelbaar onderwijs

Ben je overtuigd en wil je Latijn studeren? Dan heb je heel wat mogelijkheden. Je kan Latijn combineren met meer talen ofwel meer wiskunde en wetenschappen. Wat je kiest, hangt natuurlijk af van je interesses en wat je later wil verder Latijn studeren aan de universiteit.

Latijn in de eerste graad secundair onderwijs

In de eerste graad heb je weinig keuze: je kiest voor Latijn of je kiest voor een STEM-opleiding waarbij wetenschappen centraal staan. Na het eerste jaar kan je er in het tweede jaar eventueel nog Grieks bijnemen. Je kiest dan voor de opleiding Latijn-Grieks die je tot het einde van het secundair onderwijs kan volgen.

Latijn in de tweede graad secundair onderwijs

Heb je Latijn gekozen in de eerste graad, dan sta je in het derde jaar van het secundair onderwijs voor een keuze. Nu kan je kiezen waarmee je Latijn zal combineren. Enerzijds kan je kiezen voor wetenschappen, anderzijds voor talen.

De meeste leerlingen stromen gewoon door naar de richting ‘latijn’ in de tweede graad. Je krijgt dan stilaan meer wetenschappen. Anderzijds kan je kiezen voor Latijn-talen. Je krijgt dan minder wiskunde en legt je iets meer toe op talen. Wil je je opties openhouden? Dan kies je beter voor de opleiding Latijn met de wiskundecomponent. Liggen de wiskunde en wetenschappen je niet? Dan kan je in de derde graad nog altijd terugkeren naar Latijn-talen.

Colosseum in Rome
Geen betere stad om oog in oog te staan met het Latijn dan Rome. - Unsplash

Latijn in de derde graad secundair onderwijs

In de derde graad kies je echt welke richting je uit wil in de universiteit. Je legt nu een nadruk op ofwel wiskunde, wetenschappen of talen.

Je kan kiezen voor Latijn-wiskunde met 6 uren wiskunde, Latijn-wiskunde met 8 uren wiskunde of Latijn-wetenschappen waarbij je meestal 4 uren wiskunde krijgt en de wetenschappen sterker benadrukt worden. Droom je ervan om ingenieur te worden, dan zijn de 8 uren een must. Wil je een wetenschappelijke richting uit, dan is het een goed idee om voor de wetenschappen te kiezen.

Anderzijds kunnen talenknobbels gaan voor de optie Latijn - moderne talen. Je krijgt dan naast Nederlands ook extra uren Frans en Engels en meestal kan je nog kiezen voor Duits of Spaans. Ook communicatiewetenschappen krijgen in deze richting vaak een prominente rol. Dit is een uitstekende optie voor wie graag talen, communicatiewetenschappen of geschiedenis wil studeren aan de universiteit.

Heb je Grieks-Latijn gekozen in het tweede jaar? Dan kan je er in de derde graad voor kiezen om het Latijn te laten vallen en te kiezen voor Grieks-wiskunde.

Ook interessant: over welke filosofen leer je in de Latijnse les?

Latijn studeren aan de universiteit

Latijn aan de universiteit Gent

Bij de UGent kan je Latijn studeren. Denk dan niet aan moeilijke lessen Grieks en stoffig Latijn, maar wel een combinatie van Latijn en een moderne taal. Een bijzonder interessante combinatie! Latijn volg je bij de UGent steeds in combinatie met een andere taal in de richting Taal-en letterkunde. Zo leer je twee talen tot in de puntjes. Je kan Latijn combineren met oud-Grieks, dat is de meest gangbare combinatie. Dat is een uitstekend idee wanneer je graag leraar Latijn en Grieks zou worden of als je gewoon erg veel interesse hebt in beide dode talen.

Zin in iets anders? Dan kan je Latijn combineren met een van de volgende zes talen: Engels, Frans, Grieks, Nederlands, Italiaans, Spaans of Zweeds.

Latijn aan de KU Leuven

Ook aan de KU Leuven kan je Latijn studeren. Meer zelfs, je kan er net als bij de UGent kiezen voor een combinatie van Latijn met een moderne taal. In de opleiding taal- en letterkunde kies je twee talen uit een aanbod van negen talen: Nederlands, Frans, Engels, klassiek Hebreeuws, Latijn, Duits, klassiek Grieks, Italiaans, Spaans. Ook hier is dus de klassieke combinatie Latijn en Grieks mogelijk, maar je kan ook voor iets originelers kiezen. In elk geval leer je steeds twee talen grondig beheersen en je bestudeert zowel de literatuur als de cultuur van het taalgebied.

Universiteit
Je kan Latijn ook verder studeren op de universiteit. - Unsplash

Latijn aan de VUB

Bij de VUB is het niet mogelijk om Latijn te combineren met een moderne taal. Je kan wel kiezen voor de opleiding Latijn-Grieks, daarbij leg je je helemaal toe op Latijn en oud-Grieks.

Wil je liever moderne talen studeren? Dan heb je bij de VUB de keuze uit Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans. Bij het begin van je opleiding kies je er twee talen uit, alle combinaties zijn mogelijk. In het 3e jaar mag je er eventueel nog een derde en vierde taal bijnemen die je in mindere mate bestudeert. Je krijgt de basis van die talen mee als aanvulling op je gewone curriculum.

Latijn aan de Universiteit Antwerpen

Wil je graag Latijn studeren aan de Universiteit Antwerpen? Jammer, het behoort niet tot de mogelijkheden. Je kan wel kiezen voor taal- en letterkunde. Er worden vijf talen onderwezen: Duits, Engels, Frans, Nederlands en Spaans. Opvallend aan de opleiding taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen is dat je ook kan kiezen om slechts één taal te studeren in combinatie met TFl: theater-, film- en literatuurwetenschap. Ideaal voor wie een artistieke richting uit wil met zijn of haar talenkennis.

Lees ook: hoe zien lessen Latijn op school en aan de universiteit eruit?

Bijles Latijn nodig? Of Latijn studeren uit interesse? Superprof staat voor je klaar

Wil je op latere leeftijd Latijn studeren, maar heb je geen zin om je in te schrijven bij een universiteit voor een lang traject? Dan kan je ook gewoon de hulp van een privéleraar Latijn inschakelen. Je bepaalt zo helemaal zelf waar en wanneer je Latijnse les volgt en ook wie je leraar wordt. Heb je een druk schema en wil je een keer per week Latijnse les? Of heb je veel tijd en wil je een spoedcursus Latijn of je kennis Latijn terug opfrissen? Een privéleraar Latijn van Superprof helpt je met alle plezier.

Zelfstudie
Latijn leren met een privéleraar doe je op je eigen tempo. - Unsplash

Een privéleraar Latijn helpt je natuurlijk ook wanneer je moeilijk kan volgen in de Latijnse les. Gaat de leraar te snel over de leerstof? Of krijg je dat vreemde naamvallensysteem maar niet te pakken? Een privéleraar Latijn helpt je graag verder. Dat doet de Latijn-expert met nieuwe voorbeelden en nieuwe bewoordingen. Zo krijg je de leerstof vanuit een ander perspectief te zien en dat zal je ongetwijfeld helpen. Met een privéleraar boek je snel resultaten en heb je het Latijn zo beet!

Zoek je bijlessen Latijn, dan is het geen goed idee om aan te kloppen bij je eigen leraar. Je leerkracht vanop school zal je dezelfde leerstof uitleggen op precies dezelfde manier als in de klas. Als je het toen niet begrepen hebt, is de kans klein dat je het plots wel zal begrijpen. Een nieuwe leraar Latijn zal je een nieuwe uitleg geven en dat helpt wel.

Morgen nog een gaatje in je agenda? Onze privéleraars helpen je met veel plezier.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...