Wat komt er in je op als je het woord “delen” hoort? Wiskundige vergelijkingen, of denk je juist aan globale onrust en conflicten? Zeg eerlijk: wat komt het eerste in je op?

Als je gelijk aan de wiskunde denkt, heb je waarschijnlijk recent nog deelsommen gemaakt en heb je de regels vers in je geheugen. Delen of getallen splitsen is een noodzakelijk onderdeel van rekenen en wiskunde op de lagere en middelbare school dat door iedereen moet worden geleerd, voordat ze overgaan naar complexere onderwerpen.

Maar als je zoals ik of zoveel andere kinderen bent, was wiskunde nooit je sterkste kant en heb je jarenlang geworsteld om zelfs de basis van het vak, zoals optellen, aftrekken, tafels, vermenigvuldigen en delen, te begrijpen. Maar je hoeft niet bang te zijn of je zorgen te maken; Superprof gaat je redden door je duidelijk uit te leggen hoe je effectief leert delen.

Maak je klaar voor een wilde (hopelijk niet al te wilde) rit door de wereld van deelsommen!

Een staafgrafiek
Om grafieken te begrijpen moet je kunnen delen | Bron: Pexels
De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Wout
4,9
4,9 (8 reviews)
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (11 reviews)
Wassim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ilse
5
5 (7 reviews)
Ilse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (4 reviews)
Ariana
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (5 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marthe
5
5 (8 reviews)
Marthe
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
4,9
4,9 (8 reviews)
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (11 reviews)
Wassim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ilse
5
5 (7 reviews)
Ilse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (4 reviews)
Ariana
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (5 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marthe
5
5 (8 reviews)
Marthe
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een Korte Geschiedenis van Deelsommen

Bij velen bekend als een van de vier basisvaardigheden van de rekenkunde, is het wiskundige onderwerp van deling, waarbij getallen worden gecombineerd om nieuwe getallen te maken, al heel lang bekend.

Volgens vele onderzoekers en deskundigen bestaat deling in de wiskunde al eeuwen. Het tegenwoordig gebruikte symbool van de deling, de balk met een punt erboven en eronder, werd ingevoerd door de Zwitserse wiskundige Johann Heinrich Rahn in zijn levenswerk, dat bekend staat als Teutsche Algebra en dat werd gepubliceerd in 1659.

Het symbool was voor velen zeer herkenbaar. Toch werd het deelsymbool in zijn thuisland Zwitserland niet door iedereen verwelkomd. In andere grote landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië was de balk met de punt erboven en eronder al snel een populair symbool en werd hij op ouderwetse rekenmachines gebruikt als het officiële teken van deling.

Een ander populair en algemeen gebruikt symbool van de moderne deling, ingevoerd door een Duitse wiskundige, is het symbool van de twee punten (:). De twee punten zijn momenteel het meest universeel gebruikte symbool van deling; bedankt dus, Gottfried W. Leibniz!

Het is van essentieel belang te vermelden dat er niet veel betrouwbare informatie is verstrekt over de oorsprong van de lange deling. Niettemin wordt aangenomen dat de Arabieren en de Europeanen hun methoden van de lange deling hebben overgenomen van de Hindoes in India. Zo lijkt de "kombuismethode" of de staartdeling op een schip met opengevouwen zeilen dat in India gebruikelijk was. Dit is volgens onderzoekers; de exacte redenen zijn niet 100% bewezen.

Lees verder om te ontdekken waarom deling zo belangrijk is in het dagelijks leven!

Heb je hulp nodig bij het leren van andere essentiële wiskundeonderwerpen? Klik dan op deze link!

Een wiskundige vergelijking
Vergelijkingen zijn een volgende stap, eerst de basis leren! | Bron: Pexels

Waarom Leren Delen Belangrijk Is

Wanneer je een voor jou nieuw wiskundig concept leert, is het belangrijk om te beginnen met na te denken over hoe het van nut kan zijn in het dagelijks leven.

Hoe zit het met deling? Kan je deelsommen echt toepassen in je leven? Om de leerlingen ervan te overtuigen dat het harde werk dat ze steken in het leren van hun sommen niet voor niets is geweest en dat ze het ook echt zullen gebruiken in hun leven, volgen hier enkele wellicht verrassende manieren waarop we de deling allemaal dagelijks gebruiken:

  • Budgettering: wanneer een persoon of gezin haar wekelijkse of maandelijkse budget opstelt, is het essentieel voor hen om uitgaven te verdelen tussen specifieke items zoals huur, voedsel, recreatie, rekeningen enz. Door kleine bedragen af te trekken van het volledige salaris/geld dat die maand wordt verdiend, maakt het gezin in feite vaak gebruik van deling. Het totale bedrag is het getal, de deling is de som. Toch belangrijk he, dat oefenen!
  • Het opstellen van je testament: niemand wil echt over zijn of haar dood praten, en toch is het opstellen van je testament een essentieel aspect van het leven dat moet worden gedaan om verwarring en frustratie bij familie en vrienden te voorkomen. Wanneer je een testament opstelt, verdeel jevia een som in feite de goederen die je hebt.
  • Met vrienden en familie: stel dat je op een verrassingsfeestje een taart moet verdelen onder tien mensen, geef je dan aan sommigen een grotere portie dan aan anderen? Om lastige situaties te voorkomen leer je hoe je gelijk moet verdelen om iedereen tevreden te stellen. Daarom is de wiskundige verdeling onmisbaar in eenvoudige aspecten van het leven, zoals het verdelen van eten met vrienden en familie.

De eerdergenoemde redenen klinken misschien een beetje saai, maar toch zijn ze 100% waar. We gebruiken deling bijna elke dag zonder het ons zelfs maar te realiseren. Daarom zou het zeer verstandig zijn om volledige aandacht te besteden aan alles wat in de wiskundeles wordt geleerd. Daarnaast is het zo bezien dus logisch dat deling een van de vier basisvaardigheden van de rekenkunde is. En het oefenen is evenzo belangrijk!

Leerlingen die moeite hebben dit onder de knie te krijgen, kunnen terecht in ons artikel over dit onderwerp in Superprof.

Bijles wiskunde gezocht, vind een leraar op Superprof.

Een rekenmachine op tafel
Een rekenmachine kan niet alles voor je oplossen! | Bron: Pexels

Goede Methodes om Deelsommen te Leren

Op de lagere school worden zowel de korte als de staartdeling door de leerlingen geleerd. Maar aangezien de staartdeling veel moeilijker te vatten is, vereist zij meer specifieke aandacht. Wat zijn enkele manieren om het leren van een staartdeling makkelijker te maken? Voor kinderen en volwassenen zijn de stappen hetzelfde. Hieronder volgen enkele goede methoden of stappen om een staartdeling te leren en tot het juiste antwoord te komen:

  • Staartdelingen zijn overal even: het is essentieel om te beginnen met het aanpakken van het feit dat bij het delen van getallen zoals honderdtallen, tientallen en ééntallen, ze allemaal even deelbaar zijn. Het doel is de leerlingen te laten begrijpen dat ze moeten wennen aan de hoek van de lange deling, zodat het quotiënt bovenaan wordt geschreven en dat ze zich regelmatig moeten afvragen hoeveel verschillende keren de deler in verschillende cijfers wordt gedeeld. Ben je nog steeds in de war? Om ervoor te zorgen dat de staartdelingsproblemen overal gelijk zijn, zijn er online oefeningen beschikbaar voor leerlingen van alle niveaus en kinderen van alle leeftijden.
  • Vind de rest in de enen: nadat je ervoor gezorgd hebt dat alle cijfers en getallen overal in de deling gelijk zijn, is het tijd om je te concentreren op de eenheden. Om met succes de rest te vinden door vermenigvuldigen en aftrekken, is veel tijd en oefening nodig; daarom is het verstandig om nuttige online bronnen te vinden.
  • Het vinden van de rest in de tientallen: zeer belangrijk bij het toepassen van deling is de hoe je het de eerste keer toepast. Alle methoden van het staartdelingsalgoritme om te leren delen moeten bekend zijn, zoals delen, vermenigvuldigen, aftrekken en het volgende cijfer laten vallen. Het is belangrijk om langzaam te beginnen met het vinden van de rest in de tientallen en niet in de honderdtallen, omdat het op die manier begrijpelijker en eenvoudiger blijft.

Hoewel de startdeling nogal wat afwijkt van de eenvoud van de korte deling die voor het eerst op de lagere school wordt onderwezen, is het van essentieel belang om alle onderdelen goed te begrijpen. Onthoud dat leren hoe je een deelsom maakt veel belangrijker is dan de vraag waarom het zo essentieel is. Na verloop van tijd worden de redenen voor het leren van een staartdeling vanzelf duidelijk.

Leerlinge voor bord.
Hoe meer je oefent, hoe beter je het snapt | Bron: Pexels

Zoek een Superprof Wiskunde Docent

Nieuwe dingen leren zoals fietsen, een vreemde taal leren en autorijden leren vergen allemaal tijd en inspanning. Niemand kan op een dag wakker worden met de specifieke vaardigheden om een bepaald vak te leren. Hoewel de meeste studenten wiskunde graag naar bed zouden gaan en wakker zouden worden met unieke wiskundige talenten, is dat onmogelijk, en er is veel oefening nodig. Ook als je een deelsom wilt oplossen!

Niettemin, als je na het toepassen van de methodes van vandaag geen verbetering ziet in je wiskundevaardigheden, met name deling, is het misschien tijd om de hulp in te roepen van ervaren leraren die experts zijn in hun vakgebied. Iemand die jou, als kind of volwassene, kan helpen aan het juiste antwoord te komen.

En laten we eerlijk zijn, je ouders bedoelen het goed als ze hulp aanbieden, maar meestal leidt hun "hulp" tot onenigheid; sommige dingen kun je beter aan de profs overlaten. Maar wie zijn deze profs of experts? De uitstekende wiskunde docenten die beschikbaar zijn op de Superprof website kunnen hoe dan ook aan al je wensen en eisen voldoen.

Zonder overdrijving, en zonder vooringenomenheid, de op Superprof geaccepteerde privé docenten zijn de beste in hun vakgebied. Waarom? Ze zijn hooggekwalificeerd, kunnen bogen op briljante beoordelingen van eerdere studenten, hebben geen hele hoge lestarieven, zijn flexibel qua lestijden van hun studenten, en geven altijd de eerste les 100% gratis! Je leert som voor som hoe je moet delen, krijgt de kans om veel te oefenen en je wordt de baas over ieder getal!

Menig Superprof wiskundeleraar kent interessante tips en trucs over hoe de basis van deling onder de knie te krijgen, op een boeiende manier, die waarschijnlijk verschillen van de methoden van je leraar. Ook een extra bonus van Superprof docenten is dat de lessen zijn gepersonaliseerd en volledig gewijd aan jouw zwakke punten.

We hopen oprecht dat ons artikel over het leren van breuken nuttig is geweest en je niet nog wanhopiger heeft gemaakt.

Breuken leren kan ook met een Superprof-leraar!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep