Er zijn maar weinig mensen die ooit een zangles hebben gevolgd. Hoeveel van jullie hebben echter aan karaoke gedaan of een karaoke-avond bij jou thuis gehad? Met spellen zoals SingStar kan iedereen een beroemde zanger worden met een of twee liedjes. Hoewel de meesten van ons behoorlijk vreselijke zangers zijn en moeite hebben om zuiver te zingen, maakt het niet uit hoe beperkt je vocale bereik is als je karaoke zingt!

Waar Komt Karaoke Vandaan?

Het Japanse woord komt van de woorden kara (空), ‘leeg’ (zoals in karate: 'lege hand') en oke, een afkorting voor ōkesutora ('orkest'). Gezamenlijk betekenen deze woorddelen ‘leeg orkest’, of ook ‘virtueel orkest’. In de jaren zeventig werd de eerste karaoke machine gebouwd door de Japanner Daisuke Inoue. Inoue was gelegenheidsmuzikant en begeleidde in zijn bar mensen die wilden zingen (die vaak niet helemaal nuchter meer waren). De toenemende vraag naar instrumentale begeleiding deed hem uiteindelijk besluiten daar iets op te vinden. Het resultaat was het eerste exemplaar de Juke 8. Dit was een machine met een microfoon, speaker en versterker, waarbij mensen zelf de muziek konden uitkiezen. Een soort jukebox dus zonder de gezongen tekst. Sinds de bouw van de Juke 8 dook de karaoke machine overal op: in hotels, restaurants en bars.

De hype bereikte Nederland in de jaren tachtig en in 1990 werd de eerste karaokebar geopend.

Heb je er ooit over nagedacht om je zang te oefenen door karaoke video's of applicaties op je smartphone of tablet te gebruiken om alleen en met je vrienden te zingen om je zangstem te verbeteren? Je gaat het maken op je volgende karaoke-avond!

Hier is hoe je het moet doen: bekijk enkele van de handigste karaoke-hulpmiddelen om die hoge tonen te raken!

De beste leraren Zang beschikbaar
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
5
5 (3 reviews)
Victoria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
5
5 (3 reviews)
Victoria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom je Karaoke-Applicaties zou Moeten Proberen

In termen van geld kost een karaoke-programma veel minder dan traditionele zanglessen van een zangleraar. Als je een beperkt budget hebt, zijn een karaoke- en een vocale coaching-app misschien de ultieme oplossing om te leren zingen zonder de bank te beroven.

Sommige applicaties zijn zelfs voor niets te downloaden en andere kunnen aanzienlijk minder kosten dan vocale training van een zangcoach bij je thuis.

Hoewel het je niet helpt om op te warmen of professionele vocale oefeningen te doen, kan een karaoke-app je helpen je stem te verbeteren en vervolgens je vrienden te imponeren tijdens je volgende karaoke-avond. Natuurlijk is elke soort anders en sommige kunnen zelfs je stem aanpassen om het te laten klinken alsof je perfect als moderne popsterren zingt. 

Begin vandaag aan zang les met je gewenste leraar in Gent of eender welk andere stad.

Een ander voordeel is dat je deze Android- of iOS-downloads overal mee naartoe kunt nemen. Je hoeft ze alleen maar te downloaden op je telefoon en je bent klaar om uren van karaoke te genieten bij jou thuis of met je maten op het strand. Dat zouden we niet kunnen doen met de oude karaoke-apparaten!

Ten slotte is het laatste voordeel van karaoke-applicaties dat er absoluut een enorm scala aan is. Er zijn verschillende functies, van eenvoudige karaoke versies van je favoriete liedjes tot de mogelijkheid om je eigen versies op te nemen en deze te delen met andere gebruikers of je zangleraar als je die hebt.

Bekijk ook eens enkele van de betere sites voor het leren van muziektheorie

Wist je dat er ook telefoon programma's zijn om muziektheorie te leren?

 • Earz Solo. In Earz Solo leer je geen muziektheorie door alles maar hard in je hoofd te stampen. Integendeel: leren gaat hier aan de hand van actieve quizzen. Welk instrument hoor je? Wat betekent ‘forte’? Maar ook met opdrachten: lukt het je om de noten op de juiste hoogte te zetten, of de ritme-elementen in de juiste volgorde?
 • Jij kan dit ook. De essentiële apps om muzieknoten te leren;cursus met zelfstudievideo's waarmee je de muzieknoten en een goede stemtraining leert 
 • Leer muzikale noten en vocaliseer. Cursus met zelfstudie video's waarmee je de muzieknoten en een goede stemtraining leert.

De 7 Beste Karaoke-Apps

Omdat we zo aardig zijn, hebben we een paar verschillende programma's voor je getest. Hier zijn zeven verschillende applicaties die met verschillende functies worden geleverd.

Karaoke-apps zijn goed om mee te oefenen
Word de ster van een karaoke wedstrijd met behulp van fantastische apps ǀ Visualhunt - tempusfugate
 1. Sing Karaoke by Smule: Zing met andere mensen online. Kosten: 2,69 euro per week (minimum);
 2. SingPlay: Kost niets. Kies een liedje uit je eigen muziekbibliotheek;
 3. The Voice: On Stage: Gratis. Hoe meer je zingt, hoe meer liedjes zich openen;
 4. Yokee: Werkt met een puntensysteem (en je moet voor Yokee betalen). Een verscheidenheid aan aangeboden liedjes;
 5. Karafun: Gratis spel, maar er zijn ook betaalde abonnementen voorhanden;
 6. Red Karaoke Sing and Record: sing and record your voice;
 7. UtraStar Deluxe; Karaokespel.

Sing Karaoke by Smule

Zeg vaarwel tegen meezingvideo's van lage kwaliteit.

Beschikbaar op smartphones en tablets, Android en iOS, is dit een van de meest populaire applicaties die er zijn. Het biedt ook een van de grootste reeksen liedjes met meer dan 800.000 titels om te downloaden. Om toegang te krijgen tot alle tracks, kost het VIP-pakket je een paar euro.

Dit is een goed afgerond programma waarmee je je zang kunt polijsten met effecten en video kunt opnemen, alleen, in een groep of met leden van de online gemeenschap. Het is zelfs mogelijk om te zingen met andere mensen die tegelijkertijd online zijn, zelf op te nemen en je opnamen op sociale media te delen.

“Sinds 5 jaar kan ik met deze app al mijn favoriete liedjes ten gehore brengen. De opnamekwaliteit is geweldig. Bovendien heeft het ons de mogelijkheid gegeven om met mensen over de hele wereld te zingen en zelfs met enkele van onze favoriete artiesten " - Lydia, Sing Karaoke by Smule gebruiker.

Een karaoke zangwedstrijd oefenen met apps
Maak je klaar voor een karaoke zangwedstrijd! ǀ Visualhunt - Myki Roventine - Event Photos

SingPlay

Dacht je dat alle karaoke-apps hetzelfde waren? Natuurlijk zing je mee met de tekst. Het voordeel van SingPlay is echter dat je geen speciale karaokemuziek voor de applicatie hoeft te downloaden. Dit programmaatje converteert de mp3's op je smartphone rechtstreeks naar karaokeliedjes.

Als je wilt, kun je ook videoclips opnemen, vocale effecten toevoegen en je uitvoering delen op sociale media.

Bovendien is het kosteloos te downloaden op Android en iOS.

“Deze software is geweldig! Ik hou ervan! Smule en Yokee hebben alles, maar deze applicatie heeft het belangrijkste: je kunt tracks uit je eigen muziekbibliotheek kiezen! Hoewel de vocale effecten niet zo goed zijn als die op Smule, bespaar je veel tijd en opslagruimte op je telefoon door geen extra bestanden te hoeven downloaden” - Redolenze, SingPlay gebruiker.

The Voice: On Stage

Ben je een fan van The Voice en droom je ervan om deel te nemen? Met deze smartphone-applicatie sta je voor de jury op het podium. Er zijn in het begin verschillende nummers voorradig, waaronder Lady Gaga en Bruno Mars en je kunt meedoen met de woorden, je stem aanpassen en proberen de coaches te overtuigen. Je kunt ook je eigen versie van de liedjes opnemen.

Het leukste van de software? Hoe meer je zingt, hoe meer tracks je ontgrendelt. Hoewel de pro-versie een paar euro kost, is het een van de betere Android- en iOS-downloads.

“Het is een gemakkelijke manier voor amateurs om direct en zonder bijkomende kosten zichzelf op te nemen en naar zichzelf te luisteren. Je kunt zelfs vocale effecten toepassen om je stem op je smartphone te verbeteren. Wat de beschikbare liedjes betreft, zijn de opties onbeperkt: er is voor elk wat wils!” - Pearl, The Voice: On Stage gebruiker

Yokee

Wanneer je Yokee downloadt in de Play Store of de App Store, kun je de ster worden waarvan je altijd al had gedroomd. Hoewel de gratuite versie slechts een week beschikbaar is, moet je een paar euro betalen om tot alle nummers in de applicatie toegang te krijgen.

Er is een goed aanbod van liedjes die regelmatig worden bijgewerkt. Omdat het gebaseerd is op YouTube-video's, kun je je voorstellen hoeveel titels er zijn. Je kunt je uitvoering ten gehore brengen en opnemen terwijl je effecten zoals echo of nagalm toevoegt als je wil. Je kunt je prestaties vervolgens op Facebook delen met je volgers en ze je laten beoordelen.

“De geluidskwaliteit is goed. De timing van de woorden en de muziek zijn ook goed. Dan neem je jezelf op en realiseer je je wat een vreselijke zanger je bent. Gelukkig zijn er vocale effecten om de schade te minimaliseren. Eén ding: je moet na 7 dagen betalen voor deze ‘gratis’ app." - Themightymoshe, app-gebruiker.

Oefen met karaoke-apps op je smartphone
Zing mee met je smartphone of tablet ǀ Visualhunt

Karafun

Karafun is een gratis spel en beschikt over een catalogus met 30.000 nummers die in een professionele studio zijn opgenomen. Je kunt zoeken op artiest. Ook kun je de toonhoogte en het tempo aanpassen. De muziek is verdeeld in verschillende categorieën, zoals Nederlandstalig, blues, duetten, jazz, country, pop, rock, funk en meer. De bibliotheek is groot en als je favoriete nummer er niet tussen staat, is het mogelijk om zelf liedjes toe te voegen. KaraFun is gratis te downloaden, maar kent ook betaalde versies met meer opties, zoals bijvoorbeeld zangmanagement.

Wist je dat Karafun ook beschikt over een lijst met tracks die beroemd zijn gemaakt door Adele?

Red Karaoke Sing & Record

Dit is dé kosteloze karaoke-app om te zingen en jezelf op te nemen op audio of video. Kies uit meer dan 100.000 karaokeliedjes en zing mee, neem jezelf op terwijl je zingt, deel je video's en krijg fans. Meer dan 10 miljoen leden wachten op het luisteren naar je stem! Je kunt ook duetten opnemen, liedjes groeperen en geluidseffecten toevoegen om je stem te verbeteren, de muziek in balans te brengen met je stem, en thema's en video-effecten toevoegen. Je wordt een superster!

UltraStar Deluxe

Met de komst van de spelcomputer is karaoke al een stuk makkelijker geworden. Met programma’s voor je computer ligt de drempel nu helemaal laag. Het programma is gebaseerd op het bekendere karaokespel Singstar voor de Playstation. Je speelt het spel met maximaal zes deelnemers, die allemaal meezingen met de muziek. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verdienen en dat gebeurt op basis van de toonhoogte van je stem, dus of je goed in de toonsoort en het ritme van het liedje meezingt. Als je dus erg vals en uit de maat zingt, zul je niet veel punten behalen. Het handige aan UltraStar Deluxe is dat je zelf liedjes toevoegt. Je doet dat vanaf YouTube, door kostenvrij liedjes te downloaden.

Zijn Mobiele Apps en Vocale Coaches in Staat met elkaar Samen te Gaan?

Zoals je ziet, zijn er tal van karaoke-applicaties en audiobestanden te verkrijgen. Kunnen deze programma's werkelijk een echte vocale coach vervangen?

Ja en nee.

Voor degenen die net beginnen te zingen, zou ik nee zeggen. Zelfs een echt goede app kan niet alles vervangen wat je kunt leren over zingen: toon, hoe je je stembanden niet beschadigt, correct leren ademen. Als je serieus wilt leren zingen, is het volgen van online zangles een goed uitgangspunt.

Online zanglessen

 • Voor online zanglessen kun je naar Singing Circle op YouTube Je kunt daar bijvoorbeeld leren hoe je zuiver kunt zingen, zingen met vibrato en vanuit je buik zingen;
 • Lid worden van een online zangprogramma. Zangcoaches geven in (betaalde) online zangprogramma’s tegenwoordig goede informatie. Kijk maar eens naar gratis inspirerende filmpjes van online programma’s zoals bijvoorbeeld SingingSucces op YouTube;
 • Zangles met het gebruik van Skype. Kijk maar eens op Superprof voor een docent die bij jou past. De eerste les kost niets!
 • Lees blogs over zingen. Vaak kun je daar ook vragen stellen;
 • Bezoek een online een bijeenkomst (Webinar) over zingen. Iemand geeft een uitleg en er kunnen heel veel mensen tegelijk online meedoen. Het is een handig hulpmiddel en ze zijn erg leerzaam. Singing Circle heeft zo’n Webinar.

Voor ervaren zangers kan een karaoke-app een nuttige oefening zijn als je geen zangles kunt volgen. Als je al weet hoe je moet zingen, moet je gewoon een paar nummers oefenen, ernaar luisteren en werken aan verbetering. Je zang opnemen wordt aanbevolen door zangcoaches als onderdeel van je vocale training.

Als je begint met zingen is een app niet genoeg
Als je serieus wil beginnen als zanger kun je niet volstaan met een app, maar moet je een zangleraar inhuren ǀ Pixabay

Karaoke is een geweldige manier om een ​​groot aantal verschillende liedjes in je eigen stijl te oefenen.

Een goede app kan een geweldige aanvulling zijn op zanglessen. Als je je zangoefeningen in de app opneemt, kun je deze naar een leraar sturen die je zangtips en vocale technieken geeft die je kunt nemen voor je volgende auditie.

Online karaoke oefenen kan je helpen oefenen terwijl je plezier hebt. Gebruik de effecten niet om je fouten te verbergen voor je zangleraar!

Jezelf opnemen is een geweldige manier om beter te worden in zingen. Je kunt ook zien hoe je presteert of de video aan je leraar laten zien voor feedback tijdens je zanglessen. Ze zullen kunnen zien waar je fout gaat en je helpen met je opwarmoefeningen, beheersing van je ademhaling, houding en je op weg helpen naar zangsucces.

Je kunt ook online zanglessen volgen.

In het kort:

 • Een applicatie is veel goedkoper dan zangles. Hoewel het moeilijk is voor beginners om met slechts een app te leren, kunnen meer ervaren zangers ze meenemen als hulpmiddel voor verbetering;
 • Als je fouten maakt, kun je ze eenvoudig verbergen. Is dat niet vals spelen? Het hangt ervan af hoe je het gebruikt. Zie het als make-up;
 • Je kunt elk nummer zingen dat je leuk vindt. Als je een nummer niet leuk vindt, kies dan een ander;
 • Sing Karaoke by Smule lijkt de meest populaire download. Het lijkt ook de meest complete te zijn;
 • Vergeet ten slotte niet dat als je echt wenst te leren zingen, een applicatie niet alles kan doen. In combinatie met regelmatige zanglessen kan dit je echter echt helpen om verder te komen.

Ben je een ambitieuze zanger? Bekijk ook de handigste hulpmiddelen voor het opnemen van je stem.

Naast karaoke apps heb je ook hulpmiddelen nodig om je stem op te nemen. Het is dan ook handig om een karaoke set te hebben. Zo’n set bevat een microfoon, luidspreker, versterker en als je wilt kun je ook zorgen voor lichteffecten Deze zijn verkrijgbaar van ongeveer 50 tot 500 euro. Maar is dat toch te duur voor je dan kun je de set ook huren.

Vind zanglessen in Vlaanderen met Superprof. Of je nu zangles in Brugge, zangles Mechelen of zangles in Leuven neemt, bij ons vind je de geweldigste vocale coaches in Vlaanderen! Zanglessen volgen kan overal.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep