“Een geweldige tenorstem, zoals een zilveren trompet gedempt in zijde.” - Alec Guinness

Leren zingen is een goed begin. Nu moet je de stem die je hebt (je stemtype) en de vocale fysiologie die elke zanger zijn opera zangstem geeft, onder de knie krijgen.

Op een piano, hoe verder een toon naar links, hoe dieper de toon is. Aan de andere kant (letterlijk), hoe verder een toon naar rechts is, hoe hoger de toonhoogte.

De menselijke stem kan muziektonen maken. Dat is tenslotte de kunst van het zingen. Händel, Mozart, Gounod, Wagner, Donizetti, Purcell. Zoveel geweldige componisten hebben koren en zangers geholpen de kunst te verfijnen. Niet iedereen heeft echter een stem die mooi genoeg of in staat is om een ​​opera perfect te reproduceren.

Zelfs als iedereen een bepaalde toon zou kunnen nabootsen, zouden ze niet elk octaaf van het bereik van elk muziekinstrument kunnen reproduceren, omdat zo'n bereik enorm is. Daarom worden stemmen geclassificeerd op basis van hun bereik of tessituur, het bereik van tonen en toonhoogtes die ze kunnen uitvoeren van de laagste tot de hoogste.

De mannelijke stem dekt over het algemeen bas, bariton, tenor en alt, terwijl de vrouwelijke stem alt, mezzosopraan en sopraan dekt. Binnen deze classificaties zijn er ook onderverdelingen, afhankelijk van de rol die wordt gespeeld en ook van de kwaliteit van de stem.

De term ‘tenor’ verwijst in het algemeen naar mannelijke zangers. Dit was de hoogste mannelijke stem in klassieke muziek met uitzondering van barokmuziek met falsetstemmen.

Jong geleerd oud gedaan
Als je operazanger wilt worden moet je jong beginnen met zanglessen ǀ Pixabay

Wanneer we het over vrouwen hebben, kunnen we praten over sopraan of mezzosopraan als de vrouwelijke tegenhanger van de mannelijke tenor.

Intensiteit, bereik, ritme en timbre zijn de vier hoofdkwaliteiten van elke stem. Laten we een tenor nader bekijken, hoe je kunt zien wat het is, de beste manieren om een dergelijke stem te krijgen zonder jezelf pijn te doen, en hoe vocale training met een zangleraar elke mannelijke zanger kan helpen (gezien het feit dat hun natuurlijke stem geschikt is voor de rol) kan een tenor worden.

Omdat we het niet alleen hebben over het veranderen van je stem voor het plezier, maar voor de liefde voor muziek, proberen we zo academisch en realistisch mogelijk te blijven.

De beste leraren Zang beschikbaar
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is een Tenorzanger?

Qua geluid is de tenor (er was ook de haute-contre (tenor met hoog bereik) en de baritenor) een soort operastem waarvan het bereik tussen de bariton en de alt ligt en wordt beschouwd als het topje van het traditionele mannelijke vocale bereik.

Vanwege de romantische muziek en opera's uit de 19e eeuw worden tenoren in het algemeen beschouwd als borststem zangers, terwijl alten (het hogere bereik) worden beschouwd als onderdeel van een kopstem bereik.

Een muziekinstrument bespelen kan helpen met zingen
Het bereik van operazangers komt overeen met een reeks noten zoals op een piano ǀ Visualhunt

In de meeste operazang zijn de mannelijke melodieën voor tenoren, zoals die van Giuseppe Verdi, wiens Rigoletto een perfect voorbeeld is.

Door het meeste uit hun natuurlijke gaven te halen, kan technisch trainen voor tenor al in de adolescentie en jonge volwassenheid worden gedaan, zolang ze een muzikaal gehoor hebben.

Het is gemakkelijker om van hoog naar laag of van een kopstem naar een borststem te schuiven. Je zou deze laatste zelden je stem 'breken' noemen.

Je moet zuiver kunnen zingen voordat je aan dit soort technieken kunt beginnen. Anders moet je terugkomen voor een paar inhaal zanglessen.

Neem een zangles op Superprof. Talloze leerkrachten op je.

De tenor wordt gekenmerkt door zijn dynamische ondersteuning en diafragmatische ademhaling. Dit is wat je moet kunnen doen als je tot deze groep zangers wilt behoren.

Hoewel het misschien raar lijkt, kan het in bepaalde gevallen de moeite waard zijn om een ​​logopedist te bezoeken. Een goede privéleraar kan je in bepaalde gevallen echter ook helpen je stem te vinden.

Natuurlijk moet je de muziektheorie kennen als je de muziek wilt ontcijferen die je gaat zingen. Het kunnen spelen van een ander muziekinstrument zoals piano, gitaar, saxofoon, cello, klarinet, enzovoort kan je ook veel helpen als het gaat om het begrijpen van de muziektheorie en wanneer je onvermijdelijk die valse toon in een nummer raakt. Zangles online volgen of aan huis. Het kan allemaal met Superprof.

Beroemde Tenoren in de Muziekgeschiedenis

Sinds de 19e eeuw vormen tenoren het hoogtepunt van de geschiedenis van het zingen.

De Franse tenor Gilbert Duprez, die pionierde met de afgifte van een hoge C uit de borst, is een naam die moet worden onthouden. Hij was beroemd als The Barber of Seville in Parijs en in Othello en Willem Tell in Italië. Deze revolutionaire elementen werden ook overgenomen, misschien onbewust, door de Verismo Puccini.

Theaters zijn al eeuwen oud
Mensen hebben honderden jaren voor elkaar opgetreden ǀ Visualhunt - D. Stanley

Deze historische elementen stellen ons in staat het soort werk dat een tenor doet beter te begrijpen. Iets dat we later in deze blog zullen zien.

Meer recent zijn tenoren als Pavarotti, die tegelijkertijd een leggero en een lyrische tenor was, erg populair bij muziekliefhebbers,

Roberto Alagna lijkt zijn 'muzikale zoon' te zijn door de grote rollen in Rigoletto en Der Freischütz uit te voeren en ook in staat te zijn om op briljante wijze moderne en traditionele liedjes te spelen.

Plácido Domingo is een ander voorbeeld met een diepere tessituur die geweldig is in het spelen van rollen als Don José in George Bizets Carmen, Calaf in Turacot van Giacomo Puccini en Manrico in Il Trovatore van Giuseppe Verdi.

Hoewel het een hele klus is om deze grootheden te imiteren, betekent dit niet dat je het niet moet proberen!

Zoek online naar zanglessen.

De Verschillende Categorieën Tenoren

Hoewel de tenor een volledig andere categorie is dan andere vocale bereiken (zoals bariton en bas), is het ook een familie van verschillende bereiken en typen.

Een operazanger wordt begeleid door muziek
Wat voor tenor je ook bent, je kunt waarschijnlijk verwachten dat je wordt ondersteund door een volledig orkest ǀ Pixabay

Over het algemeen classificeren muzikanten tenoren in vijf verschillende groepen van het hoogste tot het laagste bereik:

  • De tenore di grazia, waarvan het bereik tussen C3 en E♭5 ligt (en af ​​en toe helemaal tot een hoge F zoals die in Bellini's Credeasi Misera;
  • De leggero tenor, met een groter bereik;
  • De lyrische tenor, vergelijkbaar met de vorige, maar met een breder bereik (van C een octaaf onder de middelste C (C3) tot de D een octaaf boven de middelste C (D5);
  • De spinto tenor lijkt op de lyrische tenor, maar heeft een zwaarder timbre dat in staat is tot meer dramatische momenten;
  • De dramatische tenor heeft een bereik van de B één octaaf onder de middelste C (B2) tot het B één octaaf boven de middelste C (B4), evenals een krachtige stem die tot kan bereiken.

Elk van deze typen tenoren kan variëren, afhankelijk van de rol die wordt gespeeld, de leeftijd van de zanger zelf (een stem wordt meestal dieper naarmate hij ouder wordt), training en oefening. Je zult zien dat de kracht van een stem, die grotendeels aangeboren is, ertoe kan leiden dat een tenor wordt geclassificeerd als een van de subtypen.

Muziekoefeningen om te Werken aan de Stem van een Tenor

Er zijn verschillende fundamentele zangtechnieken die elke zanger kan gebruiken. Hiervoor moet je waarschijnlijk op zoek gaan naar een gespecialiseerde zangcoach om je te helpen. Zonder een zangcoach van hoge kwaliteit kan het leren van vibrato bijvoorbeeld demoraliserend zijn. Online zanglessen volgen kan nodig zijn voordat je bepaalde soorten zang kunt oefenen.

Vocale coaching, die behoorlijk fysiek kan zijn, is er voor diegenen die hun zangtechniek willen verfijnen.

Het eerste waar je aan moet werken, is je lichaam: je moet ervoor zorgen dat je borst en borstbeen in de juiste houding zijn terwijl je vocaliseert. Dergelijke slechte gewoonten kunnen worden verholpen (als je eenmaal bent opgewarmd) door aan je houding te werken en ademhalingsoefeningen te doen.

Evenzo moet de tenor vechten tegen de natuurlijke neiging om hun keel op te heffen en met de bovenkant van hun longen te ademen. Voor een echte borststem moet je je concentreren op diafragmatische ademhaling. Diafragmatische ademhaling is een van de hoofddoelen in plaats van alleen een fase van leren zingen.

Als je solist wilt worden, moet je een mooi timbre hebben, geen plankenkoorts, zelfvertrouwen en een voorliefde voor improvisatie. Een goede zangles concentreert zich immers niet alleen op je stembanden.

Je zult ook moeten werken tegen het verliezen van je stem. Een ding dat uniek is voor tenoren is het werk dat ze moeten doen vanwege hun hoge bereik. Beetje bij beetje kom je een aantal oefeningen tegen en wen je aan je eigen vocale bereik.

Het belangrijkste is dat je geen enkele stap overslaat. Je kunt niet aan hoge tonen beginnen te werken als je de lagere tonen niet eens onder de knie hebt. Je moet de kopstem bereiken voordat je verdergaat naar de borststem. Geduld en doorzettingsvermogen zorgen voor de rest.

Dagelijkse oefeningen zijn nodig om te voorkomen dat je stagneert, maar je hebt een professional nodig om je te helpen de fysiologische aspecten onder de knie te krijgen.

Meer informatie over hoe je kunt zingen als mezzosopraan.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep