Wanneer we het hebben over de opera en de verschillende stemtypen, zijn er een aantal classificaties. Voor mannen zijn er zangers voor bas, bariton, tenor en contratenor. De bassen bestrijken het laagste bereik en de contratenoren het hoogste. Voor vrouwen zijn er van laag naar hoog contra-alt, mezzosopraan en sopraan.

Natuurlijk zal elke zangstem niet perfect binnen de classificaties passen, maar elke uitvoerder zal proberen ervoor te zorgen dat hun range voldoet aan het stembereik dat voor elke rol vereist is. Dat gezegd hebbende, bestaan er vreemde componisten die zullen proberen ervoor te zorgen dat de zanger wordt uitgedaagd en gedwongen wordt om tonen te zingen die zich in het uiterste capaciteit van hun stemtype bevinden.

Bovendien zijn er ook onderverdelingen binnen elk van deze groepen, afhankelijk van de vocale kwaliteit van elke muzikant.

"Sommige operazangers zijn meer mezzo dan sopraan." - Gaëtan Faucer

Om een ​​paar verrassingen en vernietigende kritiek te voorkomen wanneer je je eerste publieke optreden hebt, hebben we besloten om deze blog samen te stellen over het vocale bereik van de mezzosopraan.

We hopen dat onze tips, trucs en advies je zullen helpen om jezelf te onderscheiden als mezzosopraan in plaats van gewoon gemiddeld (mezzo) te zijn zoals de Belgische auteur het deed met zijn tweetalige woordspel.

Het belangrijkste dat de mezzosopranen in een aantal werken onderscheidt, is hun veelzijdigheid. Ze zijn een vrouwelijk equivalent van baritons en enkele speciale tenoren. Er is een buitengewone vrouwelijkheid geassocieerd met de diva die in staat is om enkele van de beste romantische operanummers te zingen, ver van het stereotype van de Vikingvrouw die populair werd door Wagner's Ring des Nibelungen.

Laten we eens kijken wat een mezzosopraan is en hoe je zo kunt zingen.

Je begint met het opwarmen van je strottenhoofd, maar hoe doe je dat?

Eerst moet je weten hoe het strottenhoofd in elkaar zit.

Het strottenhoofd (de larynx) ligt onder de keelholte en vormt de ingang van de luchtpijp. Het is opgebouwd uit kraakbeen, spierweefsel en slijmvlies. In het strottenhoofd bevinden zich ook de stembanden. Het strottenhoofd bestaat uit drie delen:

 1. De glottis of stemspleet. Dit gebied bevindt zich centraal in het strottenhoofd en bevat twee banden van elastisch weefsel, de zogeheten ware stembanden.
 2. De supraglottis is deel van de luchtpijp boven de stembanden. Dit gebied bevat verschillende weefsels waaronder de valse stembanden. Deze stembanden bestaan uit spierweefsel. Het strottenklepje of de epiglottis sluit dit gebied af.
 3. De subglottis is het deel van de luchtpijp direct onder de stembanden.

Om je strottenhoofd op te warmen moet je ongeveer vijftien minuten de volgende oefeningen doen:

 • Lichamelijke oefeningen, zoals een rustige looppas, huppelen, met je armen zwaaien en je knieën optillen. Het handigst is het om dit buiten te doen;
 • Als je voldoende bent opgewarmd begin je met rek- en strekoefeningen. Zorg dat je tot je uiterste grens gaat, zonder je te forceren, houdt de houding tien seconden vast en ontspan langzaam. Voer alle oefeningen zowel links als rechts uit. Schudt dan de spieren nog even los;
 • Oefeningen speciaal voor de stem. Zing een liedje dat je goed kent met ‘Brr’ in plaats van de woorden. Neurie geluiden als ‘mmm’ of ‘uuuh’. Zeg de tekst die je gaat zingen hardop. Gapen is ook een goede oefening.

Vind zanglessen online met een privéleraar.

De beste leraren Zang beschikbaar
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
5
5 (3 reviews)
Victoria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
5
5 (3 reviews)
Victoria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is een Mezzosopraan?

Wist je dat zowel jongens als meisjes vanaf hun zesde jaar bijna allemaal sopraan of mezzosopraan zijn. Bij jongens verandert de stem als ze de baard in de keel krijgen. Maar voor die tijd zingen jongens de hoogste tonen. Denk maar eens aan de bekende Engelse kathedraalkoren. Je moet er natuurlijk wel voor oefenen.

Voor de mannen is hier niets te zien. De mezzosopraan (een uitdrukking rechtstreeks uit de Italiaanse taal) is een strikt vrouwelijk gebeuren. Zelfs als een man (zoals een castraat of falset) in dergelijke reeksen zingt, is het onwaarschijnlijk dat hun stem dezelfde kwaliteiten en warmte zou hebben die een mezzosopraan kan bereiken.

Voor solisten is de mezzosopraan de centrale vrouwenstem bij uitstek. Het houdt het midden tussen de sopranen voor de hoge tonen en de alten voor de lage tonen.

Er passen maar een bepaald aantal mensen in deze stoelen
Menselijke stemmen en muziekinstrumenten hebben een natuurlijk bereik ǀ Pixabay

Dit is waarom de mezzosopranen zo populair zijn. Het is een veelzijdig stem voor vrouwen omdat ze kunnen flirten met sommige hoge en sommige lage tonen. Deze categorisatie wordt vaak gebruikt voor klassieke muziek en zou moeilijk te gebruiken zijn als een classificatie voor hedendaagse muziek zoals jazz.

Terwijl opéra-bouffe (komische opera) in de 19e eeuw nauwelijks onderscheid maakte tussen mezzosopraan en sopraan, werd het onderscheid in de vorige eeuw erg populair. Over het algemeen heeft een mezzosopraan een range tussen A onder de middelste C tot de A twee octaven erboven. Er zijn echter altijd uitzonderingen.

Ben je klaar om je zanglessen te proberen?

Een paar Mezzosopranen voor de Muziekliefhebbers

Zoals de meeste van de belangrijkste tessituren (tessituur is het bereik van een zangstem), is het niet verwonderlijk om te horen dat een mezzosopraan kan worden onderverdeeld in verschillende subcategorieën.

Musicologen classificeren over het algemeen de volgende mezzosopraan typen:

 • Lichte mezzosopranen worden vaak aangeduid met de termen Dugazon en Galli-Marié. Deze termen verwijzen naar twee zangeressen met de lichtste vorm van mezzosopraan stemmen. Madame Dugazon (Louise-Rosalie Lefebvre, 1755-1821) was een Franse mezzosopraan, actrice en danseres. Zij speelde onder anderen de rol van Nicolette in de komische opera Aucassin et Nicolette, ou Les moeurs du bon vieux temps, 1779 ( Aucassin en Nicolette of de gebruiken van de goede oude tijd) van André Grétry. Célestine Galli-Marié (1837 - 1905) was ook een Franse mezzosopraan die bekendheid kreeg als zangeres van de titelrol in de opera Carmen van Georges Bizet. De onder deze categorie vallende zangeressen hebben vaak een duidelijke behendige stem en hun tessituur ligt dicht bij sopranen (en sommige van hen gaan net zo hoog);
Beroemde mezzosopraan
Célestine Galli-Marié speelde in de opera 'Carmen' van Georges Bizet ǀ Wikipedia
 • Lyrische mezzosopraan, het centrale bereik van de tessituur. Een rijke en warme stem met een lager bereik dan de bovengenoemde classificatie. Lyrische mezzosopranen hebben niet de vocale behendigheid van de coloratuur (kleuring) mezzosopraan of de grootte van de dramatische mezzosopraan. De lyrische mezzosopraan is ideaal voor de meeste broekrollen, rollen waarbij een vrouw de rol van een man speelde. Een voorbeeld daarvan is de rol van Octavianus in Der Rosenkavelier (1912) van Strauss, gezongen door een vrouw.
 • Een coloratuur mezzosopraan heeft een warm lager register en een behendig hoog register. De rollen die ze zingen vereisen vaak niet alleen het gebruik van het lagere register, maar springen ook in de bovenste tessitura met sterk versierde, snelle passages. 
 • De dramatische mezzosopranen hebben een stem die breder en krachtiger is dan de lyrische en coloratuur mezzosopranen en hebben een vergelijkbaar bereik als de contra-alt. Deze stem heeft echter minder vocale mogelijkheden als de coloratuur mezzosopraan, maar kan dan wel weer gemakkelijk over een heel orkest of koor heen zingen. Rollen voor dit soort stemmen vallen meestal binnen het Duitse romantische repertoire van Richard Wagner en Richard Strauss.

Leer Opera Zingen en Word een Professional

Voordat je aan je carrière als mezzosopraan begint, of je nu een professional of een amateur bent, moet je eerst zuiver kunnen zingen. Dit betekent dat je de basis van de muziektheorie moet doornemen om de juiste tonen te kunnen zingen.

Als je een perfecte toonhoogte hebt of op zijn minst een goed muzikaal gehoor, zal dit enorm helpen, vooral als je regelmatig naar beroemde opera's luistert. Het helpt ook als je een ander muziekinstrument kunt bespelen. Oefening baart kunst immers.

Of je nu onder de douche staat of als onderdeel van een koorgroep, je moet zo vaak als je kunt zingen en ook regelmatig jezelf opnemen terwijl je zingt, zodat je kunt zien waar je fout gaat.

Een mezzosopraan is veelzijdig
Een mezzosopraan kan verschillende rollen spelen ǀ Pixabay

Je moet ook overwegen om een ​​privé zangcoach te krijgen om je regelmatig zanglessen te geven om je op weg te helpen.

Of dit nu op een muziekschool gebeurt of thuis met een privéleraar, je kunt je vocale bereik vinden, je technische vaardigheden verbeteren (zoals vibrato leren) en je bereik eerst uitbreiden met je kopstem en vervolgens met je borststem.

Muziekscholen zijn in Nederland overal te vinden, en wil je er echt je beroep van maken, ga dan naar het conservatorium.

Het is geen geheim dat sommigen van ons worden geboren met aangeboren muzikale vaardigheden en een mooie stem. Hard werken en doorzettingsvermogen kunnen echter het verschil maken.

De beste leraren Zang beschikbaar
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
5
5 (3 reviews)
Victoria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
5
5 (3 reviews)
Victoria
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Grootste Mezzosopraan Stukken

Het zou absoluut eeuwen duren om alle stukken op te sommen die een mezzosopraan gebruikt als solist die een coloratuur uitvoert of als onderdeel van een koor. De geschiedenis van de klassieke muziek omvat verschillende eeuwen en is net zo rijk en divers als alle stukken die in die tijd werden geschreven. Helaas zijn een aantal van deze fantastische stukken in de loop van de jaren uit de gratie geraakt. Dat betekent echter niet dat het repertoire voor mezzosopranen op enigerlei wijze beperkt is.

Laten we bijvoorbeeld beginnen met Schubert's Ave Maria. Met een prachtige pianobegeleiding en getalenteerde zanger is dit een buitengewoon mooi stuk.

Het mooie van een mezzosopraan is dat er voor hen geen gebrek aan rollen is, ongeacht hun leeftijd. De rol van Cherubino is een belangrijk onderdeel in het tijdloze stuk Figaro's Bruiloft van Wolfgang Amadeus Mozart. In dezelfde geest zouden we ook rollen als Dorabella in Così fan tutte ('Ze doen het allemaal') kunnen noemen, een andere favoriet onder kenners van het genre.

De Fransen zijn vooral dol op de mezzosopraan, vooral dankzij Carmen van Georges Bizet. Het is de beroemdste opera ter wereld en de hoofdrolspeler charmeert onze oren met hun openhartigheid. L’amour est enfant de bohème ('Liefde is een zigeunerkind') is misschien wel de beroemdste muziek ter wereld.

We moeten ook de rol van Siébel in Faust van Charles Gounod vermelden, evenals Mignon van Ambroise Thomas, een komische opera uit 1866 gecreëerd door de Nationale Opera van Parijs.

Deze prachtige werken hebben alles waar een mezzosopraan op kan hopen en als ongelooflijke inspiratie voor hen moet dienen.

Enkele Beroemde Zangers om te Imiteren

Naast de beroemde vocalisten die we eerder hebben genoemd, zijn er nog een paar die je zou moeten overwegen om uit te checken.

Anne Sofie von Otter is mogelijk een van de meest beroemde van dit moment. Deze Zweedse staat bekend om zijn verschijning in klassieke rollen en in lichtere rollen zoals Offenbach.

Een van de meest bekende zangeressen op dit moment
Deze Zweedse zangeres zingt zowel klassieke als lichtere rollen ǀ Visualhunt - bladsurb

We moeten uw aandacht vestigen op Cecilia Bartoli, Lucia Valentini-Terrani, Janet Baker, Taylor Momsen, Christa Ludwig, Teresa Berganza, Frederica von Strade, Tania Kross, Joyce DiDonato.

Natuurlijk is er ook Maria Callas, over wiens echte range ontelbare debatten zijn gevoerd. Haar bereik is zo breed dat ze in bepaalde gevallen ook als mezzosopraan kan worden beschouwd.

Gebruik deze namen als inspiratie voor je zang in plaats van ze direct te kopiëren. Proberen om een ​​reeds gevestigde zangeres rechtstreeks te kopiëren, doet niets om je als zangeres te onderscheiden.

Wat je moet doen is werken met je eigen persoonlijke kwaliteiten en je temperament: je moet immers jezelf blijven.

Welke Specifieke Zangtechnieken zijn er voor een Mezzosopraan?

Het eerste wat je moet weten over de menselijke stem is dat een groot deel ervan aangeboren is. Niet iedereen is geboren met een prachtige operastem met het juiste timbre en de kwaliteiten die aangenaam zijn om te horen. Helaas zijn niet alle mannen (of vrouwen) gelijk wat betreft zingen.

Als je een echt nasale stem hebt, is het misschien de moeite waard om een ​​compleet andere carrière te volgen dan operazanger te worden, omdat het waarschijnlijk een enorme verspilling van tijd zal zijn.

Natuurlijk speelt fysiologie in de loop van de tijd ook een grote rol. Een zanger van twintig jaar zal niet dezelfde rollen kunnen spelen zodra ze de vijfenveertig hebben bereikt. In feite worden onze stemmen in de loop van de tijd dieper en verschuift onze range naar de lagere noten en naar een lagere classificatie als zanger.

Als je operazanger wilt worden moet je beroemde opera's bezoeken
'Carmen' is een van de meest beroemde opera's aller tijden ǀ Visualhunt - sidnelensis

Deze veranderingen die plaatsvinden in de loop van een carrière zijn een essentieel onderdeel van een zanger zijn. Er zijn echter een paar problemen. Zangers moeten de rollen die ze kunnen aannemen veranderen en rollen die ze ooit leuk vonden om te spelen liggen op een gegeven moment volledig buiten hun kunnen. Dat is het leven, helaas.

Het belangrijkste voor mezzosopranen is dat ze hoe ze oefenen niet teveel hoeven te veranderen. Ze moeten nog steeds werken aan hun ademhaling, die de kern vormt van hun dagelijkse zangroutine.

Weten hoe je op de juiste manier kunt ademen, is de sleutel tot het zijn van een mezzosopraan, hetgeen vaak samengaat met een stem die veel warmer is dan die van de mannelijke tegenhangers die dezelfde range hebben. Dit is een domein waar de vrouwelijke mezzosoprano's regelmatig hun superioriteit over de mannen tonen.

Het Belang van de Ademhaling

Doe wat rek-en strekoefeningen voordat je gaat zingen
Doe wat yoga oefeningen voordat je gaat zingen ǀ Pixabay - YogaWithAmil

Ademhalen is normaal iets waar je niet op let. Het gaat volledig automatisch.  Je bespeurt misschien alleen een verandering als je verkouden bent of hard hebt gelopen. Soms moet je gewoon wat meer op je ademhaling letten.

Dit is ook het geval als je gaat zingen, je gaat dan bewuster ademhalen. Soms heb je het idee dat je geen tijd hebt om tussendoor adem te halen of dat je adem te kort komt.

Dus om mooi te leren zingen moet je je ademhaling trainen en op de juiste manier leren gebruiken - zeker als je specifieke zang als Mezzosporaan meester wil maken.

Welke soorten ademhaling zijn er?

 • Borstademhaling is de ademhaling die je doet met behulp van de spieren tussen je ribben. Deze spieren trekken zich samen waardoor de borstkas naar boven en naar buiten wordt geduwd;
 • Bij Middenrifademhaling speelt de middenrif spier een belangrijke rol. Bij inademing trekt hij samen en beweegt naar beneden, waardoor de lucht kan instromen. Bij uitademing ontspant de spier en gaat weer omhoog, zodat de lucht kan uitstromen;
 • Buikademhaling is een ademhaling die als het ware van onderuit het bekken als een golf omhoog rolt.

Bij het zingen kun je het beste gebruik maken van de buikademhaling.

Om goed te leren ademen zijn yoga oefeningen een optie, omdat daarbij de ademhaling een grote rol speelt.

Neem een zangles op Superprof. Waar wacht je nog op?

Er bestaat ook nog zoiets als ademsteun

Ademsteun is een techniek waarbij je probeert de lucht langer vast te houden. Het wordt ook wel brede middenrifademhaling genoemd, omdat je je middenrif moet trainen on de lucht langer vast te houden.

Tijdens het zingen houdt je buik de lucht vast. Bij het inademen verzamel je zoveel mogelijk lucht, maar tijdens het zingen vermindert de lucht en eindigt je ademhaling in je borstkas. Om de lucht vast te houden span je je buikspieren en je middenrif aan, waardoor de lucht langzamer ontsnapt.

Denk er ook aan dat je je zangstem moet koesteren. Hoe meer longinhoud hoe beter, dus je kunt beter niet roken en stoffige plaatsen vermijden. Als je gaat optreden ga dan niet vlak van tevoren veel eten. Zorg ook voor prettig zittende kleding.

Evenzo kun je acteervermogen en podiumpresentatie niet over het hoofd zien, wat het verschil kan maken tussen twee zangers met zeer vergelijkbare vocale vaardigheden.

Mezzosopranen in Andere Muziekgenres

Kan Paula Abdul echt zingen als een mezzosopraan?
Er wordt gezegd dat Paula Abdul ook het bereik van een mezzosopraan heeft ǀ Visualhunt - Alan Light

Tot nu toe is er alleen gesproken over klassieke mezzosopranen die zingen in de opera. Voor sommige kan dat een beetje een ver van mijn bed show zijn. Mezzosopranen komen echter ook voor in andere lichtere muziekvormen, zoals in operettes en musicals.

In ieder geval zijn al deze vormen een manier van muziektheater. Er wordt een verhaal verteld en de zangers en zangeressen vertolken een rol.

De opera, de oudste vorm van muziektheater, is eigenlijk een gezongen toneelstuk met muzikale begeleiding. De inhoud is meestal dramatisch en lyrisch van aard. De opera stelt zware eisen aan de stemmen en eigenlijk moet je een virtuoos zijn om daarin op te treden. Opera´s zijn meestal in het Frans of Italiaans.

De Operette is afgeleid van de opera. Het is een kleine opera. Met klein wordt de inhoud bedoeld. Die inhoud is lichter, altijd romantisch en vaak met humor. Behalve dat er wordt gezongen, wordt er ook gedanst en gesproken. De operette komt veel voor in het Duitse taalgebied. Denk maar aan de Weense Wals.

De Musical verschilt in wezen niet veel van de operette, alleen dat zij uit Engelstalige gebied komt. Dansen en acteren is daarbij vaak belangrijker dan de stem! Soms geeft men zelfs vaak de voorkeur aan een betere acteur dan aan een betere zanger!

En dan bestaat er nog Belcanto! Belcanto betekent mooie zang. Deze stijl ontstond aan het begin van de 19e eeuw en kenmerkt zich o.a. door rijke, meeslepende, melodieën en spectaculaire hoge noten voor sopranen en tenoren. Een nieuwe stijl, het Belcanto, ontwikkelde zich met als belangrijkste exponenten RossiniBellini en Donizetti. Later vervolmaakt door Verdi en Puccini. Een voorbeeld van een belcanto zanger is de Italiaan Luciano Pavarotti (1935 – 2007).

 Mezzosopranen komen echter ook voor in populaire muziek. Denk een aan hedendaagse artiesten als:

 • Paula Abdul;
 • Adele;
 • Christina Aguillera;
 • Beyonce;
 • Susan Boyle;
 • Bette Midler;
 • Laura Pausini;
 • Rihanna;
 • En vele anderen.

Je moet wel beseffen dat hier gaat om zangeressen die dit bereik kunnen halen, niet dat ze echte mezzosopraan zijn. In ieder geval wel leuk om mee te oefenen, met bijvoorbeeld karaoke.

Dus leren om je als mezzosopraan te ontwikkelen, hoeft zeker niet voorbehouden te zijn aan de opera. Je kunt er alle kanten mee op! Aan huis of online zangles volgen? Je hebt alle mogelijkheden met Superprof.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep