Het is altijd een schok voor ouders om erachter te komen dat hun kind het niet goed doet op school en misschien extra ondersteuning nodig heeft. Als je aan het eind van het schooljaar een rapport krijgt met de boodschap dat je kind het moeilijk heeft en achterop dreigt te raken, kun je beter niet boos worden. Net als jij wil de school het beste voor je kind. Bijles is een kans om je kind te steunen, zodat het niet achterop raakt.

Als je kind het moeilijk heeft op school, is het verstandig te proberen tot op de bodem uit te zoeken waar het probleem ligt. Misschien is je kind verveeld, of kan het 's nachts niet goed slapen, of wordt het afgeleid door een gezinsprobleem, of heeft het vroeger een paar lessen gemist en heeft het de lesstof nooit kunnen inhalen. Er zijn tal van redenen waarom een kind het moeilijk heeft op school. Als de oorzaak eenmaal is begrepen, is het gemakkelijker om met een oplossing verder te gaan.

Zoek dus aandachtig naar het probleem, maak een plan om het op te lossen en streef naar succes.

 • Praat met de leerkracht en zorg ervoor dat je precies begrijpt waarom je kind het moeilijk heeft in de klas. Vraag hem of haar naar ideeën om je kind weer op het goede spoor te krijgen.
 • Praat met je kind over het probleem op een open en ondersteunende manier, zoek uit hoe hij zich voelt en wat hij denkt dat hem zou kunnen helpen het beter te doen.
 • Maak een eenvoudig plan van aanpak voor hoe extra schoolondersteuning je kind kan helpen. Zo kan bijles echt effect hebben.
 • Houd contact met je kind en de leerkracht van de school voor updates over of het beter gaat.
Kind krijgt privéles
Privébegeleiding is vaak het meest effectief | Bron: Pexels
De beste leraren Bijles beschikbaar
Annelien
Annelien
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elise
5
5 (5 reviews)
Elise
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (5 reviews)
Lisa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fidan
Fidan
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ozge
Ozge
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natasja
5
5 (3 reviews)
Natasja
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esther
Esther
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tiara
5
5 (1 reviews)
Tiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelien
Annelien
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elise
5
5 (5 reviews)
Elise
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (5 reviews)
Lisa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fidan
Fidan
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ozge
Ozge
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natasja
5
5 (3 reviews)
Natasja
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esther
Esther
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tiara
5
5 (1 reviews)
Tiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat voor Soort Organisaties Zijn er Beschikbaar?

Onderwijsondersteuning is een wijd begrip voor alle manieren die zijn ontwikkeld om de prestaties van leerlingen te verbeteren. Het bereiken van de student is het belangrijkste doel en de prioriteit van deze ondersteuningsprogramma's. Er zijn meerdere manieren die kunnen helpen bij het bieden van oplossingen, en er zijn verschillende organisaties beschikbaar om je kind te helpen.

 • Ondersteuning in de klas

Studentenbegeleiding is een geweldige manier om hulp te krijgen in de klas. Deze manier van begeleiding is waardevol voor beide leerlingen. Voor de begeleidende leerling, omdat ze kunnen herhalen wat ze hebben geleerd en voor de ontvangende leerling omdat ze één op één begeleiding krijgen. Deze programma's worden meestal door de school georganiseerd en lopen in de loop van het schooljaar.

 • Ondersteuning op school

Studiegroepen zijn een uitstekende manier voor leerlingen om samen te werken, hun achterstand in te halen en beter te onthouden wat ze hebben geleerd. De leeromgeving voor studiegroepen wordt vaak door de school georganiseerd, maar je kunt ook zelf een studiegroep organiseren.

 • Vakantie, voor- en naschoolse opvang

Voor en na schooltijd zijn perfecte momenten om te werken aan een extra ondersteuningsroutine. Het kan moeilijker zijn om vroeger op school te komen of later te vertrekken. Maar je deelname zal lonen wanneer je je cijfers omhoog ziet schieten. Voor- en naschoolse opvang wordt vaak op het schoolterrein georganiseerd en kunnen bestaan uit privélessen of begeleiding in groepsverband. Hoe het precies werkt, beslist de school, maar het is waarschijnlijk dat je de steun zult krijgen die je nodig hebt.

 • Ondersteuning buiten de school

Wanneer de leerling bijles buiten het schoolsysteem zoekt, is er een hele hoop organisaties beschikbaar. Je kunt bij de gemeente vragen om actuele informatie over de beschikbare steun. Ook kun je contact opnemen met liefdadigheidsinstellingen voor gratis advies, je kunt je inschrijven bij een particulier bijlescentrum voor online-bijles of persoonlijke sessies. Plaatselijke bibliotheken en musea kunnen ook educatieve programma's hebben, je kerk kan studiegroepen organiseren of gratis bijles geven aan leden van hun gemeenschap.

Dit zijn slechts enkele opties die niet gebonden zijn aan je school. Je hebt het hele schooljaar de mogelijkheid om je hiervoor in te schrijven, in plaats van alleen binnen de schoolperiode. Deze optie kan het leren van leerlingen nog meer verbeteren. Het enige nadeel is dat ook hiervoor eigen bijdragen nodig zijn.

Kind krijgt online bijles
Je leraar kan je ook online bijles geven | Bron: Pexels

Waarom een Privéleraar Nemen?

Het zelfvertrouwen van je kind en zijn of haar leerprestaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om het maximale potentieel van je kind te ontplooien, moet je misschien meer doen dan hem of haar in een klas vol andere leerlingen laten zitten met slechts 1 leerkracht.

Als je kind zich succesvol en getalenteerd voelt, zal het vanzelf beter presteren op school. Maar het is waarschijnlijk dat deze talenten pas echt (her)ontdekt worden tijdens privésessies. Dit is waarom.

 • Bijlesleraren zijn toegewijd aan hun leerlingen en zorgen voor betere prestaties op school.
 • Privébijles is vaak zeer flexibel; er zijn veel manieren en middelen om succes te bevorderen., waaronder online lessen, privésessies en groepsworkshops.
 • Kwetsbare leerlingen krijgen de middelen om uit te blinken, wat hun leerproblemen of obstakels ook zijn.
 • Een mentor is te vertrouwen, en de meesten zullen een VOG hebben.
 • Veel bijlesleraren hebben niet alleen een algemene kennis, maar zijn ook gespecialiseerd in specifieke vakken.
 • Bijlesleraren kunnen samenwerken met de school van je kind, hun curriculum volgen of een volledig gepersonaliseerd leerprogramma opstellen.
 • Privé-onderwijs bevordert academische onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en samenwerking.
 • Bijlesleraren leren leerlingen meer over verantwoordelijkheid, en leren leerlingen hoe ze hun talenten succesvol kunnen gebruiken.
 • Bijles moedigt kinderen aan om een positieve houding ten opzichte van leren aan te nemen, met een focus op betrokkenheid.
 • Een bijkomend effect van het werken met een mentor is dat de mentale gezondheid van de student verbetert omdat factoren als stress en angst worden bestreden.

Lees meer over de voordelen van een privé-bijlesdocent.

Kind krijgt online bijles
Online zijn er veel hulpmiddelen | Bron: Pexels

Tips voor het Selecteren van een Juiste Studiebegeleider

Als je een bijlesleraar wilt kiezen, kan het lastig zijn te weten waar je moet beginnen met het maken van de juiste beslissing voor je kind. Een van de gemakkelijkste manieren om een bijlesdocent voor je kind te vinden is met behulp van andere ouders of een leraar op de school van je kind. Maar als je niemand kent die je in de juiste richting kan wijzen, moet je zelf op zoek gaan.

Ontdek hoe je een geschikte mentor voor je bijlessen kunt kiezen.

De Drie Belangrijkste Punten Bij Het Vinden In Een Bijlesdocent:

 • Veiligheid - zorg ervoor dat je weet met wie je werkt, een VOG kan altijd extra veiligheid bieden.
 • Kennis - Zorg ervoor dat ze daadwerkelijk ervaren zijn en goed zijn in het vak dat ze geven. Diploma’s of aantoonbare ervaring kunnen hierbij garantie bieden.
 • Communicatie - Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat je doelen zijn voor de sessies, zodat je vooruitgang kunt boeken en de beoogde resultaten bereikt.
Kind krijgt bijles
Op jonge leeftijd beginnen kan heel goed zijn | Bron: Pexels

Vanaf Welke Leeftijd Moet ik Mijn Kind Bijles Geven?

Al voordat een kind naar school gaat, is het bezig met leren. Daarbij kan extra ondersteuning van pas komen, ook omdat het op bepaalde gebieden wordt beoordeeld. De belangrijkste gebieden van beoordeling zijn:

 • Lichamelijke ontwikkeling
 • Verbale communicatie
 • Sociale en emotionele ontwikkeling
 • Creativiteit en zelfexpressie
 • Geletterdheid en wiskunde

Door ervoor te zorgen dat je kind de beste kansen krijgt via de hulp van een begeleider, zal je kind veel meer zelfvertrouwen krijgen, beter presteren en zijn of haar maximale potentieel bereiken.

Veel mentoren zijn gespecialiseerd in het werken met baby's, kleuters en kinderen in de kleuterschoolleeftijd. Sessies voor jongere leerlingen kunnen gericht zijn op spel, cognitief leren en gedragsmatig leren. Door privé-onderwijs al op jonge leeftijd in de omgeving van je kind te integreren, creëer je een natuurlijke leeromgeving voor je kind. Zo wordt een positieve basis gelegd voor betere schoolprestaties, van de vroege kinderjaren tot de volwassenheid.

Onthoud dat het feit dat je kind extra ondersteuning nodig heeft, niets te maken heeft met schuld, schaamte of falen. Het is juist goed voor elk kind om extra hulp te krijgen, omdat hij toegang krijgt tot gepersonaliseerd leren in zijn eigen tempo. Het werken met een prive-leraar helpt ze niet alleen zich weer helemaal goed te voelen, maar hun academische prestaties kunnen ook omhoogschieten als hun zelfvertrouwen verbetert.

De doeltreffendheid van één-op-één-ondersteuning voor kinderen die naar een openbare school gaan, werpt een licht op het probleem. Van leerkrachten wordt verwacht dat zij grote klassen met leerlingen succesvol onderwijzen en dat zij allemaal evenveel aandacht krijgen. Dit is een onrealistische verwachting, en de kinderen zijn degenen die eronder lijden. Willen leerlingen hun maximale potentieel bereiken, dan moeten de ouders buiten de gebaande paden denken met een focus op de maximale begeleiding van hun kinderen.

Als het gewone schoolsysteem tekortschiet, hoe kun je dan je ouderlijke macht gebruiken om het potentieel van je kind te verbeteren?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!